Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Αναγνώριση χρωμάτων με το Arduino

Μήπως θέλετε να κατασκευάσετε ένα απλό ρομποτάκι που κινείται ακολουθώντας μια γραμμή στο δάπεδο; Μήπως κάποιο εξελιγμένο, που ακολουθεί ένα συγκεκριμένο χρώμα; Μήπως πάλι θέλετε μόνο έναν απλό τρόπο για να διαβάζετε τα χρώματα των φυσικών αντικειμένων, ώστε να τα αναπαράγετε στον υπολογιστή; Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεστε έναν απλό αισθητήρα χρωμάτων. Κάτι τέτοιο χρειαστήκαμε κι εμείς — κι αποφασίσαμε να το κατασκευάσουμε.

deltaHacker 027 (τεύχος Δεκεμβρίου 2013) | Αναγνώριση χρωμάτων με το Arduino

Κατά καιρούς έχουμε δει πολλές κατασκευές με το Arduino κι έχουμε επιστρατεύσει διάφορους αισθητήρες. Βέβαια, τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούσαμε ήταν σχεδιασμένα για μια απλή λειτουργία, ενώ μπορούσαν να συνδεθούν και να επικοινωνήσουν με το Arduino χωρίς κόπο. Οι αισθητήρες αυτοί, ανάλογα με τη λειτουργία αλλά και την εσωτερική πολυπλοκότητά τους, στοίχιζαν από ελάχιστα μέχρι και αρκετές δεκάδες ευρώ. Σε μια κατασκευαστική περιπέτεια –από εκείνες στις οποίες ο γράφων μπλέκει πολύ συχνά– χρειάστηκε να επιστρατεύσουμε έναν ανιχνευτή χρώματος. Μόνο που το κόστος για ένα τέτοιο εξάρτημα ήταν αρκετά υψηλό, ενώ το πακέτο θα αργούσε να φτάσει. Κάπως έτσι, αναγκαστήκαμε να ψάξουμε για μια εναλλακτική λύση και η αλήθεια είναι ότι την βρήκαμε αμέσως. Για να μην τα πολυλογούμε, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μόνοι μας έναν αισθητήρα για τον εντοπισμό/αναγνώριση των χρωμάτων, ξοδεύοντας ελάχιστα ευρώ. Η υλοποίηση που θα παρουσιάσουμε θα βασιστεί σε υλικά που, λίγο πολύ, υπάρχουν στο συρτάρι όλων εκείνων που ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά. Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα δούμε την κατασκευή του αισθητήρα και θα πούμε δυο λόγια και για τη Φυσική που κρύβεται πίσω από την λειτουργία του. Πριν ξεκινήσουμε, όμως, νομίζουμε ότι πρέπει να μιλήσουμε λίγο παραπάνω για το τι ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε — και για το πώς θα το πετύχουμε.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο deltaHacker 027 (τεύχος Δεκεμβρίου 2013).

Το μηνιαίο περιοδικό deltaHacker είναι πλέον ηλεκτρονικό! Μάθετε για τις νέες, απίστευτες τιμές και κάντε τώρα την παραγγελία σας συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.

Σημείωση για τους νέους φίλους: Δεν έχετε πάρει ακόμα συνδρομή στο περιοδικό; Δείτε αυτές τις προσφορές, μάλλον θα σας ενδιαφέρουν :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων