Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Ανάπτυξη εφαρμογών για το Firefox OS [Μέρος 1]

Το Firefox OS, το νέο μέλος της οικογένειας προϊόντων του Ιδρύματος Mozilla, έχει σκοπό να μπει για τα καλά στην αγορά των φορητών συσκευών. Πρόκειται για ένα περιβάλλον που ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο ανάπτυξης εφαρμογών και παρέχει μεγαλύτερη ελευθερία στον επίδοξο προγραμματιστή. Σε αυτή τη μίνι σειρά άρθρων, θα πραγματοποιήσουμε μια μικρή εισαγωγή στην ανάπτυξη Open Web Apps, όπως ονομάζονται οι εφαρμογές για το Firefox OS.

Ανάπτυξη εφαρμογών για το Firefox OS [Μέρος 1]

Οι φορητές συσκευές έχουν κατακλύσει την αγορά και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στο χώρο της Πληροφορικής. Η εξέλιξη είναι αστραπιαία κι εταιρείες που παραδοσιακά κυριαρχούσαν στο χώρο των PC, με τρανταχτό παράδειγμα τη Microsoft, δεν έχουν καταφέρει να βρουν ακόμα τα πατήματά τους. Από την άλλη, όσες εταιρείες προέβλεψαν την κίνηση της αγοράς, όπως η Apple και η Google, έχουν εξελιχθεί σε κυρίαρχους αυτής της νέας αγοράς.

Η μεγάλη δυναμική που παρουσιάζει ο χώρος έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και νέων παικτών, οι οποίοι παρουσιάζουν διάφορες προτάσεις, προσπαθώντας να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των προγραμματιστών αλλά και των καταναλωτών. Ορισμένοι από αυτούς, όπως για παράδειγμα η HP με το WebOS, έμειναν στην αφάνεια. Υπάρχουν όμως κι άλλοι, όπως η κοινοπραξία που βρίσκεται πίσω από το Tizen και το ίδρυμα Mozilla με το Firefox OS, που έχουν καταφέρει να μπουν στην αγορά. Μπορεί το “κομμάτι της πίτας” που τους αναλογεί να είναι ακόμα πολύ μικρό, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μεγαλώσει, καθώς τα προϊόντα του ωριμάζουν. Ιδιαίτερα το Mozilla Foundation έχει πείσει αρκετούς παραδοσιακούς κατασκευαστές, όπως για παράδειγμα την Alcatel, αλλά και νεότερους, όπως την ZTE, να κυκλοφορήσουν συσκευές με Firefox OS. Έτσι, υλοποιήσεις με το λειτουργικό του Mozilla έχουν αρχίσει να φτάνουν ακόμα και στα ράφια των ελληνικών καταστημάτων. Στόχος του ιδρύματος Mozilla είναι η κατασκευή ενός λειτουργικού που θα τρέχει άνετα ακόμα και σε συσκευές low-end. Όπως καταλαβαίνετε, αυτή η αγορά μπορεί να μοιάζει αδιάφορη, αλλά είναι ιδιαίτερα μεγάλη στις αναπτυσσόμενες χώρες και παρουσιάζει ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον.

Όλα αυτά όμως ενδιαφέρουν κυρίως τους αναλυτές της αγοράς, καθώς και όσους θέλουν να επενδύσουν χρόνο και γνώσεις σε μία ανερχόμενη πλατφόρμα. Εμείς αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το Firefox OS για διαφορετικούς λόγους: Επειδή μας αρέσει το μοντέλο ανάπτυξης εφαρμογών που επέλεξε το ίδρυμα Mozilla, αλλά κι επειδή θέλουμε να γνωρίζουμε και να παίζουμε συνεχώς με νέες πλατφόρμες ;) Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορούμε να φτιάξουμε τις δικές μας εφαρμογές για το Firefox OS.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο deltaHacker 032 (τεύχος Μαΐου 2014).

Το μηνιαίο περιοδικό deltaHacker είναι αποκλειστικά ψηφιακό (μορφή PDF). Μάθετε για τις απίστευτες τιμές των συνδρομών αλλά και για τα εκτενή κι αναλυτικά video tutorials (deltaCast Episodes), και κάντε τώρα την παραγγελία σας από τη σχετική φόρμα. Προσοχή: Για την πλήρη πρόσβαση στο deltaCast απαιτείται ενεργή συνδρομή στο περιοδικό.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων