Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Ανάπτυξη εφαρμογών σε C# για το .NET [μέρος 2o]

Στο προηγούμενο τεύχος αναφερθήκαμε στα χαρακτηριστικά της πλατφόρμας .NET και στους λόγους για τους οποίους πιστεύουμε ότι η ενασχόληση μαζί της προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Φυσικά, δεν παραλείψαμε να μιλήσουμε και για τη διαρκώς αναπτυσσόμενη γλώσσα C#. Σ’ αυτό το τεύχος θα συνεχίσουμε τη γνωριμία μας με τη συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού και θα εξετάσουμε τα βασικά στοιχεία του συντακτικού της.

Ανάπτυξη εφαρμογών σε C# για το .NET [μέρος 2o]

Για την ώρα έχουμε περιγράψει όλα τα προσόντα της πλατφόρμας .NET, αλλά δεν έχουμε δει κανένα από αυτά στην πράξη. Εξίσου περιορισμένη είναι και η επαφή μας με τη γλώσσα C#, που θα μας συντροφεύσει στα υπόλοιπα μέρη αυτής της σειράς άρθρων. Μιλάμε για μια γλώσσα η οποία, δεν σας το κρύβουμε, έχει ενθουσιάσει προ πολλού τον γράφοντα και έχει κερδίσει μια θέση στην καρδιά του, ακριβώς δίπλα στην Python! (Σ.τ.Ε. Εντάξει, προς στιγμήν τρόμαξα.) Πριν αρχίσετε να διαμαρτύρεστε και να φωνάζετε ότι το περιεχόμενο της τελευταίας πρότασης συνιστά ιεροσυλία, δώστε μας λίγο χρόνο να εξηγηθούμε . Ίσως στο τέλος να πείσουμε κι εσάς ;)

Στο μικρό δείγμα κώδικα που έχουμε δει ως τώρα, είναι πολύ πιθανό να εντοπίσατε την ομοιότητα ανάμεσα στο συντακτικό της C# και της PHP. Μην σας κάνει εντύπωση αυτό. Οι δύο γλώσσες παρουσιάζουν πάρα πολλές διαφορές και σε πολλά επίπεδα, αλλά έχουν κληρνομήσει πολλά στοιχεία του συντακτικού τους από τη γιαγιά C. Τα μπλοκ κώδικα οριοθετούνται με άγκιστρα (brackets). Κάθε γραμμή κώδικα τερματίζεται πάντα με το χαρακτήρα του ελληνικού ερωτηματικού (semicolon). Τα κενά, σε αντίθεση με την αγαπημένη μας Python, στην οποία αποτελούν τμήμα του συντακτικού, δεν παίζουν κανένα ρόλο κι εξυπηρετούν μόνο την εύκολη ανάγνωση του κώδικα από τους ανθρώπους. Αυτή η ομοιότητα επεκτείνεται και στα σχόλια, που επιτρέπεται να περιορίζονται είτε σε μία μόνο γραμμή είτε να εκτείνονται σε πολλές. Στην πρώτη περίπτωση, τα σχόλια ξεκινούν με τη χρήση δύο καθέτων (backslash), ενώ στη δεύτερη το μπλοκ με τα σχόλια ξεκινά με τους χαρακτήρες “/*” και τερματίζεται με τους “*/”…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο deltaHacker 040.

Το μηνιαίο περιοδικό deltaHacker είναι αποκλειστικά ψηφιακό (μορφή PDF). Μάθετε για τις απίστευτες τιμές των συνδρομών που προσφέρουμε, δείτε όλα τα τεύχη που έχουν κυκλοφορήσει ως τώρα, καθώς επίσης και τα εκτενή κι αναλυτικά video tutorials (deltaCast Episodes) που παράγουμε. Μπορείτε να κάνετε την παραγγελία του πακέτου συνδρομής που σας ταιριάζει από τη σχετική φόρμα. Προσοχή: Για την πλήρη πρόσβαση στα video tutorials απαιτείται ενεργή συνδρομή στο περιοδικό.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων