Το προφίλ μας στο Google Plus
5

Ανώνυμα domains, από το δίκτυο του namecoin

Με το Bitcoin έχουμε ασχοληθεί αρκετές φορές. Προσφάτως, μάλιστα, σε σχετικό άρθρο στο τεύχος 026, εξερευνήσαμε τις επιλογές για όσους σκοπεύουν να καταπιαστούν σοβαρά με το mining χωρίς να καταξοδευτούν. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κοντεύουμε να το βαρεθούμε το Bitcoin, η αλήθεια ωστόσο είναι ότι το αγαπάμε ακόμα :D Σε μια πρόσφατη ηλεκτρονική περιπλάνηση, πέσαμε πάνω στο Namecoin. Πριν σκεφτείτε κάτι στο στιλ “πφ, ακόμη ένα ψηφιακό νόμισμα”, όπως σκέφτηκε ο γράφων, επιτρέψτε μας να σας εξηγήσουμε. Πιστεύουμε ότι στο τέλος θα σας κάνουμε να το αγαπήσετε *και* αυτό, *και* εσείς.

deltaHacker 028 (τεύχος Ιανουαρίου 2014) | Ανώνυμα domains, από το δίκτυο του Namecoin

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Namecoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα. Όσα γνωρίζουμε γι’ αυτού του είδους τα νομίσματα, ισχύουν κι εδώ. Η σχετική ορολογία (mining, wallet, κ.ά.) διατηρείται, χωρίς την παραμικρή αλλαγή. Το Namecoin στηρίζεται στον κώδικα του Bitcoin, αλλά χρησιμοποιεί διαφορετικό block chain και φυσικά το δικό του δίκτυο. Έτσι, το Namecoin ζει κι εξελίσσεται εντελώς ανεξάρτητα από το Bitcoin. Με το Namecoin μπορούμε να πραγματοποιούμε αγορές, αλλά μπορούμε να κάνουμε και κάτι που δεν γίνεται με κανένα άλλο ψηφιακό νόμισμα: Μπορούμε να αγοράζουμε domains, μέσα στο δίκτυο του νομίσματος. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η διαχείριση αυτών των domains ακολουθεί μια διαφορετική φιλοσοφία από αυτήν που γνωρίζουμε με τα “φυσιολογικά”, ιντερνετικά domains. Αντί να υπάρχει μια κεντρική αρχή διαχείρισης, τα domains κατανέμονται μέσα από το *ανώνυμο* δίκτυο του νομίσματος. Η κατάληξη (TLD) αυτών των domains είναι .bit (dot-bit). Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς μπορούμε να κατοχυρώσουμε τα δικά μας domains χρησιμοποιώντας το Namecoin, πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σαν *κανονικά* domains και, φυσικά, πώς μπορούμε να επισκεπτόμαστε σελίδες που κατοικούν σ’ αυτά τα domains…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο deltaHacker 028 (τεύχος Ιανουαρίου 2014).

Το μηνιαίο περιοδικό deltaHacker είναι πλέον ηλεκτρονικό! Μάθετε για τις νέες, απίστευτες τιμές και κάντε τώρα την παραγγελία σας συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.

Σημείωση για τους νέους φίλους: Δεν έχετε πάρει ακόμα συνδρομή στο περιοδικό; Δείτε αυτές τις προσφορές, μάλλον θα σας ενδιαφέρουν :)

5 Responses to “Ανώνυμα domains, από το δίκτυο του namecoin”

 1. sc0rpion | 05/02/2014 at 19:08

  Καλησπερα φιλε giannoug, στο αρθρο λες οτι εβγαλες καμια namecoins μεσω mining.
  Επειδη θελω να ξεκινησω κ εγω κ δεν βρισκω καποιο καλο mining pool για namecoin, μπορεις να μου πεις ποιο χρησιμοποιησες εσυ?
  Ευχαριστω.

  • giannoug | 05/02/2014 at 20:11

   Καλησπέρα φίλε,
   χρησιμοποιώ το BTCGuild. Είναι BTC mining pool με merged NMC mining :)

 2. sc0rpion | 05/02/2014 at 21:04

  Οκ, ευχαριστω!! Κ κατι ακομα, ποιον miner χρησιμοποιησες?
  Το site του BTCGuild προτείνει το cgminer,
  αν χρησιμοποιεις το ιδιο εχει πειραξει τιποτα στα settings?

 3. sc0rpion | 05/02/2014 at 21:22

  Οκ, εγινε!! Το εβαλλα να τρεχει και συνδεθηκε στο pool.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων