Το προφίλ μας στο Google Plus
7

Arduino – the way of the hacker, part 1 of k

Υπάρχει κανείς που δεν θέλει να γνωρίζει έξυπνες τεχνικές γύρω από τη χρήση του Arduino; Υπάρχει κάποιος που δεν εκτιμά τα μικρά και απλά παιχνίδια, που μας διδάσκουν κομψές κι αποδοτικές μεθόδους προγραμματισμού; Υπάρχει κανείς που δεν θέλει να γνωρίζει, ώστε να μπορεί να σκαλίζει; Μεταξύ των αναγνωστών του deltaHacker, μάλλον δεν υπάρχει! Όσα ακολουθούν, επομένως, θα αρέσουν σε όλους ;)

deltaHacker Δεκεμβρίου (τεύχος 003) | Arduino for real hackers, part 1 of k

Δεν είναι κακό να χρησιμοποιούμε έτοιμα script. Το κακό είναι να μην ξέρουμε πώς λειτουργούν και, ακόμα χειρότερα, να αδιαφορούμε για το πώς λειτουργούν. Τότε γινόμαστε αυτό που λέμε script kiddies, χαζούληδες εξυπνάκηδες και διάφορα άλλα υποτιμητικά. Αυτό που σίγουρα *δεν* γινόμαστε είναι χάκερ.

Το να αναβαθμίζουμε εξάλλου τον υπολογιστή συνέχεια, επίσης δεν είναι κακό. Όταν όμως αξιοποιούμε ένα μόνο μέρος των πόρων του συστήματος, τότε οι απανωτές αγορές αποτελούν σπατάλη χρημάτων και πόρων γενικότερα.

Τίποτε από τα παραπάνω δεν αρέσει σε εκείνους οι οποίοι -ασχέτως αν κάποιοι τους αποκαλούν χάκερ ή όχι- στην πραγματικότητα διακατέχονται από το πνεύμα του αληθινού χάκερ! Όμως όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά – ή τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε. Μπορούμε μάλιστα να δούμε αυτή τη λογική να ακολουθείται σε διάφορες δραστηριότητες ή χόμπι των (αληθινών) χάκερ.

Πάρτε για παράδειγμα το Arduino.

Το να παίζουμε συνεχώς με διάφορα shields δεν είναι κακό. Η ενασχόληση με τα shields είναι σίγουρα διασκεδαστική και μπορεί να λειτουργήσει ως τεράστια πηγή έμπνευσης. Το κακό είναι να μην έχουμε απολύτως καμία ιδέα για το πώς λειτουργούν. Πώς να το κάνουμε, η ατάκα “it just works” δεν μας ταιριάζει. Θέλουμε να ξέρουμε πώς δουλεύουν τα πράγματα, αφενός για να μπορούμε να τα πειράζουμε κι αφετέρου για να τα συνδυάζουμε αποτελεσματικά και με πιο ευρηματικούς τρόπους, από εκείνους που είχαν κατά νου οι αρχικοί δημιουργοί. Το ίδιο ισχύει και με τις έτοιμες βιβλιοθήκες του Arduino. Δεν είναι καθόλου κακό να τις αξιοποιούμε, ακόμη και κατά κόρο. Όταν όμως σου αρέσει η τεχνολογία, θες να εμβαθύνεις συνεχώς. Θέλεις να ξέρεις πώς λειτουργεί το καθετί, ακόμα κι αν δεν σκοπεύεις να το πειράξεις ποτέ.

Σκεπτόμενοι κάπως έτσι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια γνωριμία με διάφορες πτυχές της λειτουργίας του Arduino αλλά και των απλών ψηφιακών κυκλωμάτων. Το ζητούμενο από αυτή τη διαδικασία δεν είναι να γίνουμε Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί, αλλά να γνωρίσουμε έξυπνες τεχνικές που θ’ ανοίξουν νέους δρόμους στη σκέψη μας. Πολύ συχνά θα φτάνουμε σε χαμηλό επίπεδο, ώστε να βρίσκουμε άκρως αποδοτικές και ταχύτατες ως προς τη λειτουργία τους λύσεις. Βέβαια ορισμένες από τις λύσεις αυτές θα είναι πολύπλοκες ως προς στην υλοποίηση. Κανένα πρόβλημα! Δεν μαθαίνουμε τις “δύσκολες” λύσεις για να αντικαταστήσουμε τις “εύκολες”. Θέλουμε μόνο να είμαστε ευέλικτοι κι όταν προκύπτει η ανάγκη, να έχουμε πολλές εναλλακτικές.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο deltaHacker Δεκεμβρίου (τεύχος 003). Όλες τις πληροφορίες για τις συνδρομές στο deltaHacker, το μοναδικό μηνιαίο περιοδικό με θεματολογία ethical hacking και infosec που δεν κυκλοφορεί στα περίπτερα, θα τις βρείτε εδώ ακριβώς. Για παραγγελίες μεμονωμένων τευχών ή συνδρομών συμπληρώστε τη σχετική φόρμα.

Σημείωση: Οι συνδρομές μπορούν να ξεκινούν από όποιο τεύχος επιθυμείτε, αρκεί να υπάρχει σε stock.

7 Responses to “Arduino – the way of the hacker, part 1 of k”

 1. Πω ρε φίλε μου…….αν και δεν εχω ιδέα από αυτο το Arduino…….έτσι πως τα γράφεις……θέλω να μάθω!!! Μήπως στα χαρακτηριστικά ενός καλού χάκερ συμπεριλαμβάνεται και η πειθώ;

  • subZraw | 19/12/2011 at 08:35

   Καλημέρα Κυριάκο! Απλά γράφουμε για ό,τι μας αρέσει κι αγαπάμε — και ξέρω ότι μιλώ για όλους εδώ :)

 2. Paradizze | 22/12/2011 at 20:49

  Μέσα από αυτό το άρθρο στο περιοδικό (του spir@l evolution) αλλά και αυτό του giannoung μου γεννήθηκε η απορία να πειραματιστώ και να δημιουργήσω διάφορα πράγματα με το arduino. Να φανταστείτε πρίν από δύο χρόνια όταν το είχα πρωτο ακούσει νόμιζα ότι είναι (μην γελάσετε) λειτουργικό και τώρα έχω μάθει να δημιουργώ κυκλώματα. Μπράβο καλή δουλεία Keep it up Deltahacker (spir@l evolution and giannoung) .

  Υ.Γ Ελπίζω το k να είναι τριψήφιος αριθμός

 3. Paradizze | 05/03/2012 at 18:12

  Καλησπέρα έχω πρόβλημα με την κατανόηση της λογικής πράξης XOR.
  Συγκεκριμένα στην σελίδα 40 του τεύχους 003 λέει:
  PORTB = PORTB ^ B00011111;
  Ας τα πάρουμε από την αρχή:
  PORTB = 00001010
  00011111
  |||||||||
  00010101
  Σωστά ?
  “Όμως η πράξη XOR μεταξύ ενός οποιουδήποτε bit κι ενός άσσου έχει σαν συνέπεια την αντιστροφή του bit”

  Δηλαδή το πρόγραμμά μας είναι ρυθμισμένο ώστε να ανάβουν 2 led
  με την εκτέλεση της πράξης XOR θεωρητικά ανάβουν και τα άλλα 3 led ?

  • Spir@lEvolution | 05/03/2012 at 22:16

   Αρχικά ανάβουν μόνο δύο LED. Μετά την πρώτη εκτέλεση της πράξης XOR, θα σβήσουν τα συγκεκριμένα δύο και θα ανάψουν τα άλλα τρια LED. Στη δεύτερη εκτέλεση της πράξης, θα σβήσουν τα τρία και θα ανάψουν τα πρώτα δύο LED… Γενικότερα, σε κάθε επανάληψη της πράξης θα εναλλάσσονται τα σβησμένα με τα αναμμένα.

 4. Paradizze | 06/03/2012 at 14:53

  ok , Ευχαριστώ

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων