Το προφίλ μας στο Google Plus
6

Arduino + LCDSmartie = Δεύτερο monitor για το PC

Εμ, πώς να το κάνουμε; Ο δικός μας υπολογιστής είναι ξεχωριστός! Δεν είναι από εκείνους τους μπανάλ, με τη μία οθόνη ;) Αν μη τι άλλο, θέλουμε να έχουμε συνεχή και εύκολη πρόσβαση σε διάφορες πληροφορίες. Ακριβώς γι’ αυτό θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε και να του χαρίσουμε μία μικρή οθόνη LCD. Μην ανησυχείτε, δεν θα ξοδευτούμε. Θα παίξουμε όμως και πάλι με το αγαπημένο μας Arduino!

deltaHacker Ιανουαρίου (τεύχος 004) | Arduino + LCDSmartie = Δεύτερο monitor για το PC

Είμαστε βέβαιοι ότι θα έχετε δει κάμποσα από εκείνα τα κουτιά με τις ενσωματωμένες οθόνες LCD. Μιλάμε για τις μικρές οθόνες, 2 ή 4 γραμμών, που δείχνουν τη θερμοκρασία του κουτιού, τις στροφές των ανεμιστήρων κ.ά. Εάν μάλιστα πρόκειται για το κουτί κάποιου μερακλή κατασκευαστή, ενδέχεται να βλέπουμε στην οθόνη ακόμα και το πλήθος των νέων email ή τα αδιάβαστα RSS feed! Δυστυχώς, τα κουτιά με αυτές τις οθόνες έχουν μεγάλο κόστος. Όσο για τα λιγοστά μοντέλα που κυκλοφορούν κατά καιρούς σε σχετικά προσιτές τιμές, εκεί υπάρχουν άλλα προβλήματα. Είτε πρόκειται για κακόγουστα κουτιά, είτε προβάλλουν στην οθόνη τους ελάχιστα και πολύ συγκεκριμένα δεδομένα. Δεν θα ήταν ωραία αν προσθέταμε μια οθόνη στο δικό μας κουτάκι, η οποία να δείχνει οτιδήποτε θέλουμε; Φανταστείτε για παράδειγμα να ρίχνουμε μια ματιά στο κουτί του υπολογιστή και να μαθαίνουμε για τον καιρό ή το αν έχουμε νέα email, χωρίς να ανάψουμε την κανονική μας οθόνη!

Τι; Ακόμα να μαντέψατε τι θα κάνουμε; Ε, λοιπόν, επειδή το δικό μας κουτί μάς αρέσει, μάς βολεύει και δεν έχουμε καμία όρεξη να το αλλάξουμε, επειδή ζηλέψαμε κι επειδή *μπορούμε*, θα φτιάξουμε τη δική μας οθόνη! Για την ακρίβεια θα φτιάξουμε ένα σύστημα που θα μας επιτρέψει να συνδέσουμε μια μικρή οθόνη LCD σε κάποια θύρα USB του υπολογιστή. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο πρόγραμμα, θα δούμε τον τρόπο για να προβάλουμε στην οθόνη μας οτιδήποτε κάνουμε κέφι. Και για να μην σας κρατάμε σε αγωνία, αυτό το “κατάλληλο πρόγραμμα” που θα χρησιμοποιήσουμε είναι το περίφημο LCDSmartie. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα, γνωστό στους κύκλους των case modder και ικανό να συγκεντρώνει διάφορες πληροφορίες από το σύστημα. Το ίδιο πρόγραμμα –με τη βοήθεια plugin– μπορεί να εμφανίζει στην οθόνη μας και πληροφορίες από δικτυακές υπηρεσίες και δίκτυα, όπως το Facebook.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο deltaHacker Ιανουαρίου (τεύχος 004). Όλες τις πληροφορίες για τις συνδρομές στο deltaHacker, το μοναδικό μηνιαίο περιοδικό με θεματολογία ethical hacking και infosec που δεν κυκλοφορεί στα περίπτερα, θα τις βρείτε εδώ ακριβώς. Για παραγγελίες μεμονωμένων τευχών ή συνδρομών συμπληρώστε τη σχετική φόρμα.

Σημείωση: Οι συνδρομές μπορούν να ξεκινούν από όποιο τεύχος επιθυμείτε, αρκεί να υπάρχει σε stock.

6 Responses to “Arduino + LCDSmartie = Δεύτερο monitor για το PC”

 1. georgep138 | 31/01/2012 at 11:22

  Σας παρακαλώ, σε όποιον είναι εύκολο, να μου εξηγήσετε τα παρακάτω:
  Στην σελίδα 58 του τεύχους 004 , στην μέση γράφει για το byte 0xFF – τι αντιπροσωπεύει το x ?
  Λίγο μετά γράφει: (11111111 στο δυαδικό ή απλά 254 στο δεκαδικό) –
  το 11111111 στο δυαδικό όμως είναι το 255 στο δεκαδικό !
  Ευχαριστώ

  • subZraw | 31/01/2012 at 11:46

   Ό,τι ακολουθεί τα σύμβολα “0x” είναι ψηφία δεκαεξαδικού αριθμού. Το 0xFF λοιπόν είναι ο δεκαεξαδικός αριθμός FF, δηλαδή ο δεκαδικός 255 (FF = 15*16^0 + 15*16^1). Όσο για τον δυαδικό αριθμό 11111111 πράγματι είναι ο δεκαδικός 255 κι αυτό το “254” που αναφέρεται στο άρθρο αποτελεί τυπογραφικό λάθος :S

   Ευχαριστούμε για την επισήμανση!

   • georgep138 | 31/01/2012 at 12:50

    Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.
    Πάλι όμως δεν κατάλαβα: το x στο 0xFF τι συμβολίζει;

    • subZraw | 31/01/2012 at 17:18

     Δεν πρέπει να βλέπεις το “x” από μόνο του αλλά όλο το “0x” μαζί, το οποίο αποτελεί ένα πρόθεμα που κατά σύμβαση σημαίνει “ακολουθεί δεκαεξαδικός αριθμός”.

     • georgep138 | 31/01/2012 at 20:31

      Εντάξει, επί τέλους το κατάλαβα, ευχαριστώ, και συγνώμην που άργησα να πάρω στροφές !!!

 2. Paradizze | 31/01/2012 at 17:27

  @georgep138
  Εάν μια ακέραια σταθερά ακολουθεί ένα μηδέν και ένα x τότε εκφράζεται σε δεκαεξαδική(βάση 16) παράσταση.
  Δηλαδή όπως είπε και ο subZraw το “0x” συμβολίζει ότι κάθε τιμή που ακολουθείται από ‘0x’ εκφράζεται σε δεκαεξαδική παράσταση (τα ψηφία που ακολουθούνται από “0x” είναι εκφρασμένα στο δεκαεξαδικό σύστημα κα μπορούν να πάρουν τις τιμές 0-9 και A-F. Τα γράμματα συμβολίζουν τις τιμές 10-15 αντίστοιχα) :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων