Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Arduino Sound Master: Επιθυμητές παραμορφώσεις!

Το SID διέθετε εξειδικευμένο κύκλωμα για την υλοποίηση ενός μόνο εφέ. Ωστόσο, αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη πολλών ακόμα, σε προγραμματιστικό επίπεδο. Όλα αυτά τα εφέ, κάποια λιγότερο και κάποια περισσότερο, ευθύνονται για τον χαρακτηριστικό ήχο των παιχνιδιών της εποχής! Τι θα λέγατε να τα γνωρίσουμε και να παίξουμε μαζί τους;

deltaHacker 020 (τεύχος Μαΐου 2013) | Arduino Sound Master: Επιθυμητές παραμορφώσεις!

Στο προηγούμενο άρθρο της σειράς, στο deltaHacker 019, γνωρίσαμε το τσιπάκι ήχου του Commodore 64, το περίφημο SID. Ξεκινήσαμε με τα βασικά χαρακτηριστικά του, μελετήσαμε τα τέσσερα είδη κυμάτων που μπορούσε να συνθέσει και κατασκευάσαμε ένα μικρό synthesizer που παρήγαγε παρόμοιους ήχους. Ωστόσο, η μουσικολογική-προγραμματιστική περιπλάνηση στην εποχή των πρώτων ηλεκτρονικών παιχνιδιών δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μ’ αυτήν την επιφανειακή ενασχόληση με το SID. Το τσιπάκι ενσωμάτωνε κύκλωμα για την υλοποίηση ενός μόνο ηχητικού εφέ (ring modulation), ωστόσο επέτρεπε στους προγραμματιστές να αναπτύσσουν πολλά ακόμα. Επομένως, αν θέλουμε να λέμε ότι γνωρίζουμε τα μυστικά του ήχου εκείνης της εποχής, πρέπει να κατανοήσουμε τη φύση αυτών των ηχητικών εφέ και να μάθουμε πώς υλοποιούνταν.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο deltaHacker 020 (τεύχος Μαΐου 2013).

Το μηνιαίο περιοδικό deltaHacker είναι πλέον ηλεκτρονικό! Μάθετε για τις νέες, απίστευτες τιμές και κάντε τώρα την παραγγελία σας συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων