Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Arduino Sound Master, μέρος 3/όσο χρειαστεί: Κύμα μέσα στο κύμα!

Τα αρμονικά κύματα είναι βαρετά. Αν δεν έχει γρέζια η κυματομορφή, τότε και ο ήχος είναι βαρετός. Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα γνωρίσουμε δύο τεχνικές σύνθεσης, με τη βοήθεια των οποίων θα δημιουργήσουμε πλουσιότερους ήχους. Έτσι, θα βελτιώσουμε για μία ακόμα φορά το πιανάκι μας, ενώ θα κατασκευάσουμε κι ένα φτωχικό synthesizer!

deltaHacker 017 (τεύχος Φεβρουαρίου 2013) | Arduino Sound Master, μέρος 3/όσο χρειαστεί: Κύμα μέσα στο κύμα!

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τίποτα απ’ όσα υποσχεθήκαμε στην αρχή της σειράς. Ωστόσο έχουμε αναπτύξει τη βασική θεωρία κι έχουμε λύσει τα πιο δύσκολα προγραμματιστικά προβλήματα. Στο πρώτο μέρος παρουσιάσαμε την τεχνική DDS (Direct Digital Synthesis), με τη βοήθεια της οποίας μάθαμε να συνθέτουμε αρμονικά (δηλαδή ημιτονοειδή) κύματα οποιασδήποτε συχνότητας. Στο δεύτερο μέρος αναφερθήκαμε στη σπουδαιότητα που έχει το περίγραμμα της έντασης (volume contour ή envelope), ενώ υλοποιήσαμε κι ένα περίγραμμα με εκθετικές μεταβολές. Ε, λοιπόν, με αυτά τα εφόδια μπορούμε να δημιουργήσουμε όλους τους ήχους που ακούγαμε στα παλιά παιχνίδια κι ακόμα περισσότερους! Βλέπετε, με τη βοήθεια της τεχνικής DDS μπορούμε να συνθέτουμε κύματα οποιασδήποτε μορφής και όχι μόνο ημιτονοειδή. Το μόνο που χρειαζόμαστε κάθε φορά είναι το κατάλληλο σύνολο δειγμάτων (wavetable). Εξάλλου, τροποποιώντας τη συχνότητα ενός κύματος ή και τα χαρακτηριστικά του περιγράμματος έντασης, μπορούμε να πετύχουμε οποιοδήποτε ηχητικό εφέ βάζει ο νους σας. Όλα αυτά όμως θα τα εξετάσουμε στο μέλλον. Για την ώρα θα πραγματοποιήσουμε μια ακόμα βελτίωση στον ήχο του πιάνου μας, ενώ στη συνέχεια θα ξεφύγουμε εντελώς: Θα μετατρέψουμε την κατασκευή μας σ’ ένα φτωχικό FM synthesizer! Ουσιαστικά, θα ασχοληθούμε με δύο ακόμα τεχνικές σύνθεσης ήχου. Έτσι θα μας δοθεί η ευκαιρία να δούμε στην πράξη κάτι πολύ ενδιαφέρον: Το πόσο εύκολα μπορούμε να δημιουργούμε νέους ήχους, προσθέτοντας μερικά κύματα ή μεταβάλλοντας τα χαρακτηριστικά ενός μεμονωμένου.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο deltaHacker 017 (τεύχος Φεβρουαρίου 2013). Όλες τις πληροφορίες για τις συνδρομές στο deltaHacker, το μοναδικό μηνιαίο περιοδικό με θεματολογία ethical hacking, δίκτυα, ασφάλεια, προγραμματισμό και ηλεκτρονικά, που δεν κυκλοφορεί στα περίπτερα και απευθύνεται σε όλους, θα τις βρείτε εδώ ακριβώς. Για παραγγελίες μεμονωμένων τευχών ή συνδρομών συμπληρώστε τη σχετική φόρμα.

Σημείωση: Οι συνδρομές μπορούν να ξεκινούν από όποιο τεύχος επιθυμείτε, αρκεί να υπάρχει σε stock.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων