Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Arduino Sound Master, part 1/όσο χρειαστεί: Συνθέτοντας το κύμα

Θυμόσαστε την καταιγιστική ηλεκτρονική μουσική, που συνόδευε τα παιχνίδια την εποχή των arcades; Είναι το ίδιο είδος μουσικής που ακούμε όταν τρέχουμε ορισμένα key generators. O ήχος αυτών των κομματιών θυμίζει τα παλιά synthesizers κι εδώ που τα λέμε, παράγεται με παρόμοιες τεχνικές! Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να εμβαθύνουμε στο θέμα, ώστε να προσθέσουμε ήχο στο Arduino και στις κατασκευές που στήνουμε γύρω του; Προσοχή: Δεν μιλάμε για μερικά βαρετά beep, αλλά για πολλές νότες, πολλά όργανα, πολλές φωνές και πολλά εφέ!

deltaHacker 015 (τεύχος Δεκεμβρίου 2012) | Arduino Sound Master, part 1/όσο χρειαστεί: Συνθέτοντας το κύμα

Η μουσική των παλιών ηλεκτρονικών παιχνιδιών ασκεί γοητεία σε μηχανικούς, σε προγραμματιστές αλλά και σε μουσικούς. Οι μηχανικοί θαυμάζουν την απλή αλλά έξυπνη σχεδίαση του hardware, η οποία επέτρεπε την παραγωγή ήχου από εξαιρετικά απλά κυκλώματα. Οι προγραμματιστές θαυμάζουν τα πανέξυπνα τεχνάσματα που επιστρατεύονταν για τη σύνθεση ήχου στο φτωχικό hardware της εποχής, ενώ οι μουσικοί θαυμάζουν τους ευρηματικούς συνδυασμούς των απλών και περιορισμένων ήχων. Τα παραπάνω εξηγούν και το γεγονός ότι η σκηνή των demo coders έχει αποκτήσει ένα ολόκληρο παρακλάδι, αφιερωμένο στην εξομοίωση του παλιού hardware και στη σύνθεση των αντίστοιχων μουσικών κομματιών. Ο λόγος γίνεται για τα chiptunes!

Στη σειρά άρθρων που ξεκινάει με το παρόν, ασχολούμαστε με την παραγωγή ήχου στο Arduino. Θα εξετάσουμε παλιά προγραμματιστικά τεχνάσματα, όχι μόνο για τη σύνθεση μιας μουσικής νότας αλλά και για τη δημιουργία ηχητικών εφέ, την αυτοματοποιημένη σύνθεση μουσικής και, σε κάποιο βαθμό, την εξομοίωση των πραγματικών μουσικών οργάνων. Θέλετε να χαρίσετε στο Arduino τον χαρακτηριστικό “ηλεκτρικό” ήχο, τον παραφορτωμένο με εφέ, που ακούγαμε στα παλιά ηλεκτρονικά παιχνίδια; Θέλετε να το μετατρέψετε σε ένα μικρό synthesizer, το οποίο θα ακούγεται σαν πιάνο, κιθάρα ή κάποιο άλλο όργανο; Θέλετε να αυτοσχεδιάζει και να σας παίζει κομμάτια δικής του έμπνευσης; Ε, λοιπόν, εμείς θέλουμε να κάνουμε όλα τα παραπάνω — και θα φροντίσουμε γι’ αυτό! Στο μέλλον, εκτός από ενδιαφέρουσες, οι κατασκευές μας με το Arduino θα είναι και… groovy ;)

Διαβάστε όλο το άρθρο στο deltaHacker 015 (τεύχος Δεκεμβρίου 2012). Όλες τις πληροφορίες για τις συνδρομές στο deltaHacker, το μοναδικό μηνιαίο περιοδικό με θεματολογία ethical hacking, δίκτυα, ασφάλεια, προγραμματισμό και ηλεκτρονικά που δεν κυκλοφορεί στα περίπτερα και απευθύνεται σε όλους, θα τις βρείτε εδώ ακριβώς. Για παραγγελίες μεμονωμένων τευχών ή συνδρομών συμπληρώστε τη σχετική φόρμα.

Μη χάσετε τις εκπληκτικές, εορταστικές υπερπροσφορές στις 12μηνες και 24μηνες συνδρομές, που φτάνουν έως το 15%! Η φόρμα παραγγελίας έχει τροποποιηθεί καταλλήλως ώστε να ενσωματώνει τις εκπτώσεις και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάρετε συνδρομή ή να προσθέσετε χρόνο σε αυτή που έχετε!

Σημείωση: Οι συνδρομές μπορούν να ξεκινούν από όποιο τεύχος επιθυμείτε, αρκεί να υπάρχει σε stock.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων