Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Arduino – the way of the hacker, part 6 of k

Καλό και χρυσό το Pulse Width Modulation, αλλά όταν το υλοποιούμε σε software παρενοχλεί τον επεξεργαστή ασταμάτητα και σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα. Ούτε έναν υπνάκο της προκοπής δεν τον αφήνει να πάρει! Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούμε να αντικαταστήσουμε το PWM με μια άλλη τεχνική, η οποία απασχολεί τον επεξεργαστή πολύ λιγότερο και είναι εξαιρετικά αποδοτική: Το Binary Code Modulation. Με την ευκαιρία θα σας πούμε και για εκείνον τον υπνάκο, τον οποίο θα ήθελε να απολαμβάνει κάθε τόσο ο επεξεργαστής…

deltaHacker Ιουνίου (τεύχος 009) | Arduino -- The Way of the Hacker, μέρος 6/k

Στο προηγούμενο άρθρο της σειράς μας πάνω στο Arduino, που δημοσιεύσαμε στο deltaHacker 007, καταπιαστήκαμε με το θέμα του Pulse Width Modulation. Ξεκινήσαμε μελετώντας τα χαρακτηριστικά ενός σήματος PWM και συσχετίσαμε το Duty Cycle με τη μέση τιμής της τάσης. Έτσι, κατανοήσαμε πώς είναι δυνατό να σχηματίζουμε οποιαδήποτε τάση στην περιοχή από 0 έως 5Volt, χρησιμοποιώντας ένα σήμα το οποίο κάθε στιγμή έχει είτε τη μία είτε την άλλη τιμή. Φυσικά, όταν ξεμπερδέψαμε με τη θεωρία προχωρήσαμε στην υλοποίηση. Εξετάζοντας το σύστημα PWM που ενσωματώνει ο επεξεργαστής του Arduino, καταλήξαμε σε μια ιδιαίτερα αποδοτική υλοποίηση του PWM σε software. Όλα αυτά δεν τα κάναμε στο πλαίσιο κάποιας ανούσιας άσκησης. Το hardware του Arduino προσφέρει μόλις έξι κανάλια PWM, ενώ σε αρκετά project ενδέχεται να χρειαστούμε περισσότερα. Στο τέλος, λοιπόν, κατασκευάσαμε ένα σύστημα δέκα καναλιών PWM. Μάλιστα το εν λόγω σύστημα μπορούσε να επεκταθεί πολύ εύκολα, ώστε να προσφέρει ακόμη περισσότερα κανάλια.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο deltaHacker Ιουνίου (τεύχος 009). Όλες τις πληροφορίες για τις συνδρομές στο deltaHacker, το μοναδικό μηνιαίο περιοδικό με θεματολογία ethical hacking και security που δεν κυκλοφορεί στα περίπτερα και απευθύνεται σε όλους, θα τις βρείτε εδώ ακριβώς. Για παραγγελίες μεμονωμένων τευχών ή συνδρομών συμπληρώστε τη σχετική φόρμα.

Εκμεταλλευτείτε την προσφορά Ιουνίου 2012, κερδίζοντας 5% από τις 12μηνες και 24μηνες συνδρομές! Ειδικά με την παραγγελία 24μηνης συνδρομής, πέρα από την έκπτωση μπαίνετε και σε κλήρωση για πέντε (5) συνδρομές εφ’ όρου ζωής!

Σημείωση: Οι συνδρομές μπορούν να ξεκινούν από όποιο τεύχος επιθυμείτε, αρκεί να υπάρχει σε stock.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων