Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Arduino – the way of the hacker, part 3 of k, k>3

Μετά από σελίδες επί σελίδων θεωρίας και πολλές μικροκατασκευές, έφτασε η ώρα να φτιάξουμε κάτι μεγάλο. Κάτι περίπλοκο συγκριτικά με όσα έχουμε δει, αλλά κι αρκετά εντυπωσιακό. Παρεμπιπτόντως, αυτό το “κάτι” θα ‘ναι και διασκεδαστικό. Αλήθεια, το ότι θα είναι δύο αυτά τα “κάτι”, το είπαμε; Μάλλον όχι. Εμείς πάντως περάσαμε αρκετές ώρες χαζεύοντας το ένα “κάτι” και πολύ περισσότερες παίζοντας με το άλλο. Εσείς τι θα κάνετε, πέρα από το να μας συγχωρήσετε γι’ αυτόν τον εξαιρετικά γενικό πρόλογο;

deltaHacker Φεβρουαρίου (τεύχος 005) | Arduino – the way of the hacker (part 3/k)

Στο deltaHacker 004 εξετάσαμε τον “παραδοσιακό” τρόπο σύνδεσης και ελέγχου ενός keypad. Στη συνέχεια προχωρήσαμε σε εξεζητημένες τεχνικές, που επιτρέπουν τη διασύνδεση πολλών διακοπτών (ακόμα και ολόκληρων keypad) επάνω σε *έναν μόνο* ακροδέκτη του Arduino. Όλα αυτά μοιάζουν (και είναι) βαρετά θέματα, μέχρι τη στιγμή που γίνονται ενδιαφέροντα. Πέρα από την πλάκα, οι σχετικές τεχνικές αποδεικνύονται εξαιρετικά πολύτιμες όταν σκοπεύουμε να κατασκευάσουμε ένα μεγάλο project. Εμείς βέβαια δεν περιοριστήκαμε μόνο στους διακόπτες. Γνωρίσαμε και μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή του multiplexing, σε συνδυασμό με το φαινόμενο POV (Persistence Of Vision). Έτσι, καταφέραμε να συνδέσουμε στο Arduino μια μικρή συστοιχία από LED (μια διάταξη LED matrix 5×7) και να προβάλουμε πάνω της ένα τμήμα του λογότυπου του περιοδικού.

Σε αυτό το άρθρο θα καταπιαστούμε με μεγαλύτερα LED matrix και θα γνωρίσουμε ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο: ένα εύχρηστο τσιπάκι, με τη βοήθεια του οποίου μπορούμε να αυξήσουμε τις εξόδους Arduino. Μην πάει το μυαλό σας σε τίποτα εξεζητημένο. Πρόκειται για ένα μικρό, φτηνό και πολύ διαδεδομένο τσιπ, το οποίο μπορούμε να βρούμε σε όλα τα καταστήματα ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Μην νομίζετε όμως ότι σκοπεύουμε να περιοριστούμε στη θεωρία. Τα LED matrix είναι εξαιρετικά διαδεδομένα στους χομπίστες και χρησιμοποιούνται συχνά σε πολλά projects. Βλέπετε, αυτές οι μικρές διατάξεις LED προσδίδουν μια αίσθηση ρετρό σε κάθε project, λειτουργούν σαν πρώτης τάξεως οθόνες για μικρά παιχνιδάκια και ο προγραμματισμός τους παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον. Σε αυτό το μέρος της σειράς, λοιπόν, θα κατασκευάσουμε ένα ραλάκι καθώς και το πασίγνωστο Game of Life . Οι μεγαλύτεροι θα θυμηθούν τα νιάτα τους και θα γνωρίσουν πλευρές αυτών των συστημάτων που ποτέ δεν γνώρισαν, ενώ οι μικρότεροι μπορούν να ξεψαχνίσουν τις κατασκευαστικές και προγραμματιστικές λεπτομέρειες.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο deltaHacker Φεβρουαρίου (τεύχος 005). Όλες τις πληροφορίες για τις συνδρομές στο deltaHacker, το μοναδικό μηνιαίο περιοδικό με θεματολογία ethical hacking και infosec που δεν κυκλοφορεί στα περίπτερα, θα τις βρείτε εδώ ακριβώς. Για παραγγελίες μεμονωμένων τευχών ή συνδρομών συμπληρώστε τη σχετική φόρμα.

Σημείωση: Οι συνδρομές μπορούν να ξεκινούν από όποιο τεύχος επιθυμείτε, αρκεί να υπάρχει σε stock.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων