Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Arduino – the way of the hacker, part 4 of k, όπου k^2+λ^2 >= 2kλ

Οι εξωγήινες μορφές από το space invaders έχουν το γούστο τους, όπως και να το κάνουμε. Η χρήση ενός έγχρωμου matrix είναι επίσης ευπρόσδεκτη, ανοίγει και το δρόμο για πολλές μελλοντικές κατασκευές. Το περισσότερο ενδιαφέρον, όμως, συγκεντρώνεται στα interrupts. Μεταξύ άλλων, η χρήση τους επιτρέπει την επανάληψη διαφόρων εργασιών με μεγάλη ακρίβεια, όπως επίσης την επίτευξη του multitasking!

deltaHacker Μαρτίου (τεύχος 006) | Arduino – the way of the hacker (part 4/k)

Στο προηγούμενο μέρος της σειράς μας, στο deltaHacker 005, κατασκευάσαμε δύο παιχνίδια γύρω από ένα μονοχρωματικό LED matrix 8×8. Αυτές οι μικρές οθόνες διαθέτουν 16 ακροδέκτες: οκτώ για τις γραμμές κι οκτώ για τις στήλες. Ωστόσο, για τη διασύνδεση του matrix στα δικά μας κυκλώματα καταφέραμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο τρεις ακροδέκτες του Arduino. Αυτό το πετύχαμε με τη βοήθεια ενός μικρού και πολύ διαδεδομένου τσιπ. Ο λόγος γίνεται για το 74HC595, το οποίο αποτελεί έναν shift register. Κάπως έτσι, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη γενικότερη λειτουργία των shift register, καθώς και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου τσιπ. Μετά από αυτή τη γνωριμία περάσαμε στο software κι εκεί τα πράγματα έγιναν πιο ενδιαφέροντα. Τα προγράμματα που μελετήσαμε ακολουθούσαν τη λογική με την οποία γράφονταν τα παλιά παιχνίδια: Η ρουτίνα σάρωσης της οθόνης αποτελούσε το κύριο μέρος του προγράμματος, ενώ οι υπόλοιπες λειτουργίες (σχεδίαση νέων frame, έλεγχος πλήκτρων κ.λπ.) είχαν στηθεί “περιφερειακά”. Η μελέτη αυτών των προγραμμάτων μάς έφερε σε επαφή με την έννοια του frame buffer, αλλά και με αρκετά ευρηματικά κολπάκια για το συγχρονισμό των επιμέρους λειτουργιών. Κάπου εδώ, όμως, πρέπει να ομολογήσουμε κάτι: Τα προγράμματα που είδαμε ήταν γραμμένα με απλοϊκό τρόπο και είχαν *τεράστια* περιθώρια βελτίωσης. Αναρωτιέστε τι θα μπορούσε να έχει γίνει με διαφορετικό τρόπο;

Διαβάστε όλο το άρθρο στο deltaHacker Μαρτίου (τεύχος 006). Όλες τις πληροφορίες για τις συνδρομές στο deltaHacker, το μοναδικό μηνιαίο περιοδικό με θεματολογία ethical hacking και infosec που δεν κυκλοφορεί στα περίπτερα, θα τις βρείτε εδώ ακριβώς. Για παραγγελίες μεμονωμένων τευχών ή συνδρομών συμπληρώστε τη σχετική φόρμα.

Σημείωση: Οι συνδρομές μπορούν να ξεκινούν από όποιο τεύχος επιθυμείτε, αρκεί να υπάρχει σε stock.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων