Το προφίλ μας στο Google Plus
6

Ισχυρή, καθημερινή ασφάλεια στα Windows 7

Τα μηνύματα που καταφθάνουν στο inbox μας τ’ αποδεικνύουν: Κάποιοι *δεν* μας διαβάζουν προσεκτικά :S Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι λαμβάνουμε SPAM από email αναγνωστών με τους οποίους στο παρελθόν είχαμε μια χαρά, φυσιολογικότατη επικοινωνία; Αλλά δεν είναι μόνο το SPAM, δυστυχώς. Αρκετοί χρήστες Windows καταφέρνουν και μολύνουν τα συστήματά τους μ’ ένα σωρό malware και μετά αναρωτιούνται γιατί ώρες ώρες το ίντερνετ πάει αργά, γιατί ο υπολογιστής παρουσιάζει ανεξήγητες αστάθειες ή γιατί ξαφνικά η οθόνη γεμίζει από pop-ups με -τουλάχιστον κακόγουστες- διαφημίσεις. Ξέρουμε, φυσικά, ότι εσείς δεν είστε απ’ αυτούς τους χρήστες ;)

Σίγουρα όμως έχετε τουλάχιστον ένα γνωστό ή φίλο που την έχει πάθει. Το ίδιο κι εμείς. Και ξέρετε κάτι; Επειδή έχουμε βαρεθεί να λέμε και να ξαναλέμε τα ίδια πράγματα κι ελάχιστοι να μας δίνουν σημασία, είπαμε να τα γράψουμε κάτω και στο εξής όποιος μας ρωτά κάτι σχετικό να τον παραπέμπουμε σ’ αυτό το άρθρο. Αλλά επειδή μια ξερή λίστα με "πρέπει" και "δεν πρέπει" είναι τουλάχιστον βαρετή και στην τελική μάλλον δεν εξυπηρετεί το αρχικό μας σκοπό, αποφασίσαμε να σας πούμε τι κάνουμε εμείς, στην πράξη, για να κρατάμε τα Windows 7 PC μας ασφαλή.

Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά: Γνωρίζουμε ότι εσείς ξέρετε τι κάνετε και δεν κολλάτε malware. Μπορείτε ωστόσο να υποδεικνύετε στο παρόν άρθρο εκείνους που επιμένουν να μη σας δίνουν σημασία, μ’ αποτέλεσμα να προσκαλούν στα Windows τους ένα σωρό επικίνδυνα ζιζάνια και μετά να ‘ρχονται και να σας πρήζουν :)

Σιγά μωρέ, υπερβολές…

Κατ’ αρχάς να τονίσουμε ότι, παρά την πεποίθηση ορισμένων ψαγμένων χρηστών, ο κίνδυνος μόλυνσης ή/και εξαπάτησης *είναι* υπαρκτός. Τώρα, ένας που γνωρίζει τι κάνει και δεν τσιμπάει εύκολα malware, από κάποια στιγμή κι έπειτα είναι μάλλον αναμενόμενο να πιστέψει ότι η πιθανότητα μόλυνσης είναι εξαιρετικά χαμηλή, σχεδόν αμελητέα. Αυτό μπορεί να ‘ναι αλήθεια για όλους όσοι έχουν μάθει να προσέχουν και να προστατεύονται, ωστόσο για τον ευρύτερο πληθυσμό τα πράγματα διαφέρουν. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύουν οι ιστορίες πόνου και φρίκης που τυχαίνει ν’ ακούμε από φίλους και γνωστούς. Στην πράξη, λοιπόν, είναι γεγονός ότι ο πολύς κόσμος καταφέρνει και κολλάει ένα σωρό malware στα Windows PC, μ΄ ένα σωρό τρόπους.

Συνοπτικά, οι μολύνσεις σε συστήματα Windows συμβαίνουν εξαιτίας παράνομων downloads προγραμμάτων/ταινιών/μουσικής, άκριτων click σε links εδώ κι εκεί, εισαγωγών ήδη μολυσμένων USB stick, επιθέσεων phishing και spear-phishing (στοχευμένο phishing), καθώς κι εξαιτίας επισκέψεων σε περίεργα site. Όσον αφορά στα τελευταία, μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό: Έχει αποδειχθεί ότι κακόβουλα προγράμματα κρύβονται ακόμα και σε φαινομενικά αθώους δικτυακούς τόπους, όπως, π.χ., σε site με ringtones ή lyrics.

Τι μπορεί, λοιπόν, να κάνει ο μέσος χρήστης για να παραμένει ασφαλής; Ποια εργαλεία πρέπει να επιλέξει; Είναι καλύτερες οι εμπορικές προτάσεις από τις δωρεάν; Ακολουθούν οι προτάσεις και οι προτροπές μας.

Anti-virus

Όταν ξεκινά συζήτηση για το καλύτερο anti-virus δύσκολα τελειώνει! Σίγουρα τα δωρεάν προγράμματα του είδους είναι συχνά υποδεέστερα κάποιων εμπορικών λύσεων (NOD32 comes in mind :D), ωστόσο αν ξέρετε τι κάνετε μπορείτε να ζήσετε και μ' ένα δωρεάν χωρίς να διατρέχετε κάποιον ουσιαστικό κίνδυνο. Ο γράφων έχει συνηθίσει με το Avast! Home Edition και βαριέται να το αλλάξει με κάποιο άλλο... ;)Αν και υπάρχουν ικανότατα και ταχύτατα εμπορικά anti-virus, δεν είναι απαραίτητο να ξοδέψετε χρήματα για κάποιο εξ αυτών. Ο γράφων, π.χ., χρησιμοποιεί το avast! Home Edition και είναι απόλυτα ευχαριστημένος. Πάντως όποιο anti-virus κι αν χρησιμοποιείτε, ρυθμίστε το ώστε να ενημερώνεται *τακτικά* με τα πλέον πρόσφατα virus definitions, αφού ακόμα και το πιο έξυπνο κι αποτελεσματικό πρόγραμμα του είδους όταν δεν είναι ενημερωμένο είναι εξαιρετικά ευάλωτο – για να μην πούμε πρακτικά άχρηστο. Τέλος, περιττό ν’ αναφέρουμε ότι το anti-virus πρέπει να λειτουργεί διαρκώς στο background.

Firewall

Κατ’ αρχάς είν’ απαραίτητο να ‘χετε ενεργοποιημένο το firewall του ADSL router σας. Έτσι προστατεύεστε από εξωτερικούς κινδύνους, π.χ., από worm που κυκλοφορούν στο Internet. Εκτός όμως από το firewall του router, εξίσου σημαντικό είναι το firewall και στα μηχανήματα που βρίσκονται πίσω από τον router, δηλαδή στα μηχανήματα που απαρτίζουν το τοπικό σας δίκτυο, το LAN. (Ακόμα κι αν έχετε έναν μόνον υπολογιστή εξακολουθεί να ‘χει νόημα να μιλάμε για τοπικό δίκτυο. Απλά, σε μια τέτοια περίπτωση το δίκτυο αποτελείται από ένα και μόνο μηχάνημα.) Γιατί όμως να ‘χετε firewall στα PC του LAN, όταν υπάρχει το firewall του router; Μα, πολύ απλά, για την περίπτωση που ο κίνδυνος βρεθεί ξαφνικά *μέσα* στο ίδιο το LAN, π.χ., επειδή σας επισκέφτηκε ένας φίλος με το μολυσμένο του laptop κι εσείς, ως καλός οικοδεσπότης, τον αφήσατε να συνδεθεί –ενσύρματα ή ασύρματα– πάνω στο router σας! Τώρα, ο γράφων δεν χρησιμοποιεί κάποιο εμπορικό firewall αλλά το ενσωματωμένο, των Windows. Αν βέβαια εσείς θέλετε ένα firewall με πλουσιότερα χαρακτηριστικά και που να εμποδίζει την πρόσβαση στο δίκτυο (για την ακρίβεια να μπλοκάρει τα outbound connections) σε εφαρμογές της επιλογής σας, δοκιμάστε ένα από τα δωρεάν Comodo ή Zone Alarm.

Windows firewall κι έλεγχος εξερχομένων συνδέσεων

Θέλετε εύκολο έλεγχο της διαδικτυακής κίνησης των εφαρμογών που έχετε εγκατεστημένες στα Windows σας; Την έχετε χάρη στο δωρεάν Windows 7 Firewall Control!Το ενσωματωμένο firewall των Windows 7 επιτρέπει το επιλεκτικό μπλοκάρισμα εφαρμογών. Όμως αυτή η δυνατότητα δεν παρέχεται αυτόματα: Αντί να εμφανίζεται κάποιο pop-up για κάθε "άγνωστη" εφαρμογή που επιχειρεί να βγει στο δίκτυο για πρώτη φορά, ο ίδιος ο χρήστης οφείλει να υποδείξει, χειροκίνητα, τις εφαρμογές που *δεν* θέλει να ‘χουν πρόσβαση στο δίκτυο. Ωστόσο το interface του firewall γι’ αυτές τις δουλειές είναι μάλλον περίπλοκο και σίγουρα αποθαρρύνει τη χρήση. Ένα πολύ καλό εργαλείο, το οποίο συνεργάζεται με το firewall των Windows 7 και παρέχει εύκολο, real-time έλεγχο για τις συνδέσεις -outbound ή inbound- των εφαρμογών που "βλέπει" για πρώτη φορά, είναι η δωρεάν εκδοχή του Windows 7 Firewall Control.

Security updates, ακόμα και με το στανιό!

Αναβαθμίζετε τακτικά τα Windows, αφού πολλές επιθέσεις εκμεταλλεύονται αδυναμίες του συστήματος για τις οποίες ενδέχεται να υπάρχει patch αλλά ο χρήστης να μην το 'χει εγκαταστήσει :SΤρομερά σημαντικό είναι να ενημερώνετε τακτικά –κι αμέσως– τα Windows (ή όποιο άλλο λειτουργικό χρησιμοποιείτε) με τα τελευταία security updates και patches. Το ίδιο να κάνετε και για τα προγράμματα που χρησιμοποιείτε, τουλάχιστον για ‘κείνα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βγαίνουν στο Internet. Έχετε υπόψη σας ότι πάρα πολλές επιθέσεις σήμερα βασίζονται σε αδυναμίες του λειτουργικού συστήματος καθώς και σ’ άλλες, οι οποίες πρακτικά συναντώνται σ’ όλους τους web browser. Για να το πούμε διαφορετικά, ο browser πλέον έχει αναδειχθεί σε πρώτης τάξεως attack vector. Μια άριστη, δωρεάν εφαρμογή για Windows που ελέγχει τα εγκατεστημένα σας προγράμματα και ειδοποιεί για τυχούσες ενημερώσεις ασφαλείας είναι το Secunia Personal Software Inspector.

Ό,τι είναι το Windows Upadate για το λειτουργικό και τις βασικές εφαρμογές τις Microsoft, είναι το Secunia PSI για οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή έχετε εγκατεστημένη στο PC σας: Το εν λόγω εργαλείο παρέχεται δωρεάν, σαρώνει το σύστημά σας αναζητώντας εφαρμογές με γνωστές ευπάθειες και σας ενημερώνει σχετικά, προτείνοντας και τις αντίστοιχες λύσεις (links προς patches ή νεώτερες εκδόσεις των τρωτών εφαρμογών).

Anti-spyware

Δεν βλάπτει να τρέχετε πότε πότε το anti-spyware της Microsoft, που έρχεται με τα Windows 7.Τα Windows Vista/7 έρχονται με το δικό τους, το λεγόμενο Windows Defender. Καλό είναι να το ‘χετε κι αυτό ενημερωμένο και πότε–πότε να κάνετε κι ένα scan στο σύστημά σας. Αν για κάποιο λόγο δεν εμπιστεύεστε το anti-spyware της Microsoft δοκιμάστε ένα δωρεάν, όπως το Spybot Search & Destroy. Έχετε υπόψη σας ότι τα σύγχρονα anti-virus εντοπίζουν *και* spyware, επομένως δεν υπάρχει λόγος να ‘χετε το anti-spyware να τρέχει διαρκώς στο background. Απλά, όποτε το θυμόσαστε κάντε κι ένα full scan με το anti-spyware – αφού βέβαια το ‘χετε πρώτα ενημερώσει.

Αν για οποιονδήποτε λόγο το Windows Defender, το anti-spyware που έρχεται με τα Windows 7, δεν σας γεμίζει το μάτι, στραφείτε στο δωρεάν Spybot Search & Destroy. Πάντως το οποιοδήποτε anti-spyware προτείνουμε να το τρέχετε μόνο περιστασιακά κι όχι διαρκώς στο background, αφού κάθε σύγχρονο anti-virus είναι σε θέση να εντοπίζει *και* spyware.

Virtual machines FTW!

Όταν έχετε όρεξη για -λίγο έως πολύ- επικίνδυνες αποστολές, όπως, π.χ., επισκέψεις σε site όπου είναι πιθανό να φιλοξενούνται malware, μια καλή ιδέα είναι να δουλεύετε μέσα από μια εικονική μηχανή (virtual machine, VM) και συγκεκριμένα από ένα Linux-based VM. Το VirtualBox της Oracle είν’ ένα δωρεάν πρόγραμμα για τη δημιουργία virtual machines. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε το επίσης δωρεάν VMware Player ή ακόμα και κάποια επί πληρωμή λύση όπως είναι το VMware Workstation, το οποίο σε αντίθεση με το Player σας επιτρέπει να παίρνετε και snapshots των VM σας και γενικά προσφέρει πολλές περισσότερες δυνατότητες.

Απενεργοποίηση του AutoPlay

Κάποτε οι ιοί διαδίδονταν από δισκέτες – τις οποίες, παρεμπιπτόντως, ορισμένοι από εσάς δεν έχουν καν προλάβει :) Σήμερα πολλοί ιοί διαδίδονται από USB sticks και φορητούς δίσκους. Τώρα, το auto play των Windows μπορεί να ‘ναι βολικό, την ίδια στιγμή όμως είναι ό,τι χρειάζεται ένας ιός που βρίσκεται αποθηκευμένος σ’ ένα φορητό μέσο αποθήκευσης για να ενεργοποιηθεί και να εξαπλωθεί. Τα πράγματα είναι απλά, λοιπόν: Απενεργοποιήστε το AutoPlay (ή αλλιώς AutoRun), όσο κι αν δεν σας αρέσει η ιδέα του ξεβολέματος.

Το AutoPlay μπορεί να 'ναι βολικό, βοηθάει όμως το όποιο malware βρίσκεται σε USB sticks/δίσκους να εξαπλώνεται. Απενεργοποιήστε το AutoPlay, λοιπόν, και ξεχάστε ότι το είχατε.

User Access Control

Το έχουμε χιλιοπεί και θα συνεχίσουμε να το λέμε: Η ασφάλεια βρίσκεται σε διαρκή διαμάχη με την ευκολία χρήσης. Αν θέλετε ουσιαστική ασφάλεια τότε είστε υποχρεωμένος να δώσετε *τουλάχιστον* ένα μέρος από την ευκολία χρήσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό σημαίνει ότι *δεν* πρέπει ν' απενεργοποιήσετε το User Account Control των Windows 7 ;)Το λεγόμενο UAC εισήχθη για πρώτη φορά στα Windows Vista και είναι ένα χαρακτηριστικό που θα ‘πρεπε να υπήρχε στα Windows πολύ νωρίτερα, αφού πριν απ’ αυτό ο προκαθορισμένος χρήστης του λειτουργικού είχε δικαιώματα υπερχρήστη με απεριόριστη δύναμη πάνω στο σύστημα. Κάποιο λοιπόν malware που έτρεχε μέσα απ’ αυτόν το λογαριασμό είχε επίσης απεριόριστη δικαιοδοσία, γεγονός που του επέτρεπε να δρα ανενόχλητο. Από τα Windows Vista κι έπειτα, ασχέτως αν ένας λογαριασμός χρήστη ανήκει σε διαχειριστή συστήματος ή όχι, όποτε επιχειρείται αλλαγή σε κρίσιμες ρυθμίσεις ή αρχεία του λειτουργικού η ενέργεια "παγώνει", εμφανίζεται σχετικό pop-up και ζητείται η άδεια -ενδεχομένως και το password- του χρήστη. Κάποιοι μπορεί να ενοχλούνται από το UAC και να μπουν στον πειρασμό να το απενεργοποιήσουν. Περιττό να πούμε ότι πρέπει ν’ αποφύγουν τον πειρασμό και να τ’ αφήσουν ως έχει, δηλαδή ενεργοποιημένο. Κοιτάξτε, τα πράγματα είναι απλά: Υπάρχει μια διαρκής διαμάχη μεταξύ ασφάλειας κι ευκολίας κι όποιος επιθυμεί να ‘ναι ασφαλής οφείλει να κάνει ορισμένες υποχωρήσεις και ν’ αποχωριστεί κάποιες ευκολίες.

JavaScript ναι, αλλά επιλεκτικά

Σχεδόν όλοι οι σύγχρονοι δικτυακοί τόποι -ή τουλάχιστον όλοι όσοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι χρήσιμοι-, περιλαμβάνουν κώδικα JavaScript. Ο κώδικας αυτός εκτελείται τοπικά, από τον web browser του επισκέπτη. Η χρήση της JavaScript επιτρέπει στους δημιουργούς δικτυακών τόπων να παρέχουν έξτρα λειτουργικότητα στα site τους, ωστόσο την ίδια στιγμή δίνει και στους blackhat hackers ευκαιρίες για εκτέλεση κακόβουλου κώδικα στα μηχανήματα των ανυποψίαστων χρηστών. Αρκετοί ερευνητές ασφαλείας έχουν εκφραστεί ακραία για τη JavaScript. Ισχυρίζονται ότι από τη στιγμή που συχνά ο κώδικας σ’ αυτή τη γλώσσα είναι κακογραμμένος -τουλάχιστον όσον αφορά στην ασφάλεια- και οι μέθοδοι των επιτιθέμενων που την εκμεταλλεύονται είναι πραγματικά ανεξάντλητες, μια δραστική λύση θα ήταν να εγκαταλειφθεί παντελώς η JavaScript ή τουλάχιστον να αντικατασταθεί από κάποια άλλη γλώσσα, που θ’ ακολουθεί και θα επιβάλει αυστηρότερες πολιτικές ασφαλείας. Όμως η JavaScript είναι ευρύτατα διαδεδομένη και τουλάχιστον για το ορατό μέλλον θα συνεχίσει να μας συντροφεύει. Στην πράξη, λοιπόν, μια λύση είναι να ρυθμιστεί κατάλληλα ο όποιος browser, ώστε γενικά ν’ απαγορεύεται η εκτέλεση κώδικα JavaScript και να επιτρέπεται *μόνο* για συγκεκριμένα site, μ’ άλλα λόγια για site που ο χρήστης έχει προσθέσει με δική του πρωτοβουλία σε κάποιου είδους whitelist. Ένα δημοφιλέστατο και δοκιμασμένο add-on για τον Firefox που κάνει ακριβώς αυτή τη δουλειά είναι το NoScript. Αν δεν το ‘χετε ήδη, παροτρύνεστε να το εγκαταστήσετε τώρα ;)

Το υπέρτατο μέτρο προστασίας!

Πέρα από τα προαναφερθέντα, καλό είναι να ‘χουμε πάντα υπόψη ότι ο πλέον αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα της ασφάλειας είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στις δικτυακές επιβουλές είναι η συμπεριφορά του ίδιου του χρήστη. Όπως και να το κάνουμε, ο υποψιασμένος χρήστης διατρέχει πολύ μικρότερο κίνδυνο σε σχέση μ’ έναν που ‘ναι ανενημέρωτος ή/και αφελής. Για παράδειγμα, δεν δεχόμαστε αρχεία από ξένους όσο καλά κι αν νομίζουμε ότι τους ξέρουμε, δεν πατάμε άκριτα και χαρωπά στα link των email ή σ’ εκείνα περίεργων δικτυακών τόπων, φροντίζουμε να ‘χουμε διαρκώς ενημερωμένα τα προγράμματα ασφαλείας και το λειτουργικό σύστημα, είμαστε υποψιασμένοι σε παράξενα pop-up του browser, τα οποία μας ενημερώνουν ότι έχουμε κολλήσει κάποιο virus ή ότι πρέπει να κατεβάσουμε έναν codec για να δούμε κάποιο βίντεο κ.ο.κ.

Μόνο θεωρία;

Όχι. Όλα όσα αναφέρονται εδώ ο γράφων και πολλοί φίλοι/γνωστοί του τα εφαρμόζουν στην πράξη – και μην υποθέσετε ότι είναι όλοι τους φιλήσυχοι πολίτες του Διαδικτύου, αν καταλαβαίνετε τι εννοούμε ;) Παρά τις αναζητήσεις, τις εξερευνήσεις και συχνά τις αταξίες που κάνουν, εδώ και χρόνια δεν έχουν κολλήσει κάποιο malware. Βέβαια από τις προτάσεις που σας κάναμε όλο και κάτι σημαντικό θα ξεχάσαμε. Αν διαπιστώσετε ότι κάτι μας έχει ξεφύγει, παρακαλούμε να μας το πείτε. Εδώ θα ‘μαστε για ν’ ακούμε τα σχόλια, τις παρατηρήσεις και τις διορθώσεις σας.

6 Responses to “Ισχυρή, καθημερινή ασφάλεια στα Windows 7”

 1. ^^TnT^^ | 12/09/2011 at 15:51

  Xαχα όπως τα λες είναι. Και δεν ακούνε και μας κοροϊδεύουν από πάνω. Όταν όμως κολλήσουν τα μύρια όσα, εμένα ψάχνουν ! Redirect εδώ θα του κάνω από’ δω και πέρα!

  • subZraw | 12/09/2011 at 15:55

   Χεχε, ναι, κατευθείαν! Μη σου πω να μη γράφουμε καν κάτι, απλά να αμολάμε το URL :D

 2. Nilos | 12/09/2011 at 16:48

  Eset Smart Security kai VMWare, oute UAC, oute NoScript, oute Windows Defender, oute tipota allo ;)

  • subZraw | 12/09/2011 at 16:51

   Ναι, η σουίτα της Eset ακούω ότι είναι πολύ καλή — και το ακούω για χρόνια! Απλά είπα να δείξω ένα δωρεάν anti-virus, καθώς και να υπογραμμίσω ότι η καλή ασφάλεια είναι εφικτή ακόμα και χωρίς κόστος — αρκεί να ξέρουμε τι κάνουμε, δηλαδή :)

 3. d3lt@ | 10/01/2012 at 12:35

  Ωραίο άρθρο!

  Χρήσιμα ΤΙΠΣ και πρέπει όλοι, γνώστες και μη, να τα διαβάσουν.

  Να πω και μια άλλη εντελώς εγωιστική αντίληψη που μάλλον ισχύει!
  Πως αλλιώς θα κινηθεί αυτή η βιομηχανία της πληροφορικής και των διαφημίσεων εάν τα συστήματα ηταν τόσο secured?
  Σκεφθείτε πως ο απλώς χρήστης με windows σε 1 το πολύ 2 χρόνια το σύστημά του σέρνεται, και ζητάει βοήθεια.
  πχ το πάει πλαίσιο, το πάει στο μαγαζί της γειτονιάς ή φωνάζει τον πιτσιρικά από το internet cafe που παίζει όλη μέρα!
  ή παίρνει καινούριο σύστημα
  Έτσι το χρήμα κινείται από αυτούς που δεν κατέχουν την γνώση (και την πάτησαν) προς αυτούς που την κατείχαν από παλιά και απλώς περιμένουν πελάτες.

  Εάν είχαμε όλοι μια παιδεία άλφα γύρω από τους υπολογιστές και το διαδίκτυο (που αυτό δεν είναι εφικτό)
  ίσως να έπεφτε και ο τζήρος όλων αυτών και να αγοράζαμε το νέο σύστημα μόνο όταν αυτό θα ήταν πραγματικά απαραίτητο!

  • subZraw | 10/01/2012 at 13:00

   Χμ. Δύο πράγματα θέλω να πω…

   Το ένα είναι ότι τα συστήματα τα σχεδιάζουν άνθρωποι, οι άνθρωποι δεν είναι τέλεια όντα, επομένως και τα δημιουργήματά τους δεν μπορεί παρά να είναι ατελή (να έχουν, π.χ., vulnerabilities). Επιπλέον, στην αγορά υπάρχουν ορισμένες “πιέσεις” (βλ., π.χ., ανταγωνισμός, προθεσμίες κ.ο.κ.), με συνέπεια ζητήματα όπως η ασφάλεια καλώς ή κακώς να μην έχουν πάντα τη μέγιστη προτεραιότητα.

   Το άλλο που θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι η επιθυμία για το καινούργιο, το διαφορετικό, το βελτιωμένο κ.λπ. κ.λπ., είναι ένα βαθιά ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Επομένως μάλλον δεν έχει και πολύ νόημα να υποθέτουμε ότι, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, ένας άνθρωπος θα είχε την οικονομική δυνατότητα αλλά θα έπαιρνε *μόνον* όσα του είναι πραγματικά απαραίτητα.

   Δεν ξέρω, αυτά σκέφτομαι και φυσικά μπορεί να κάνω λάθος…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων