Πιθανώς έχετε ήδη μάθει για τις αλλαγές που σχεδιάζουμε για το deltaHacker, το οποίο ήλθε επιτέλους ο καιρός να μετασχηματίσουμε. Σας έχουμε παροτρύνει να μας στείλετε το feedback σας, αν μη τι άλλο για να δούμε ποιες όψεις του όλου σχεδίου μπορούμε να βελτιώσουμε ή ακόμη και να εγκαταλείψουμε εντελώς. Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την προθυμία που έχετε επιδείξει, καθώς και για την ανάλυση του σκεπτικού πίσω από συγκεκριμένες προτάσεις ή/και ενστάσεις.

Με βάση το feedback σας τροποποιήσαμε κι εμείς μερικές (βασικές) παραμέτρους του σχεδίου ανασυγκρότησης του deltaHacker. Αναφορικά με τις αλλαγές που έρχονται, λοιπόν, ετοιμάσαμε ένα πρώτο (σύντομο) FAQ, το οποίο και παραθέτουμε εδώ. Μερικές φορές βέβαια οι απαντήσεις οδηγούν σε νέες ερωτήσεις, γι’ αυτό και προτείνουμε να διατηρήσουμε ένα ανοικτό κανάλι επικοινωνίας.

 • Πρόσφατα αναφερθήκατε σε αποκλειστική χρήση της αγγλικής :( Τέλος με την παραγωγή περιεχομένου στα ελληνικά, βρε αθεόφοβοι;

  Ναι, πράγματι, αφήσαμε να εννοηθεί ότι θα παράγουμε περιεχόμενο μόνο στα αγγλικά. Διαβάζοντας όμως τα email που μας στείλατε, αποφασίσαμε να παράγουμε περιεχόμενο πρώτα στα ελληνικά κι αργότερα στα αγγλικά. Η αλήθεια είναι ότι ένα άνοιγμα σε διεθνές κοινό πιθανώς θα αποτελέσει σημαντικό οικονομικό βοήθημα για το εγχείρημά μας. Σε κάθε περίπτωση, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι συνεχίζουμε με περιεχόμενο στα ελληνικά και για το (κοντινό μέλλον) θα παράγουμε το ίδιο περιεχόμενο και στα αγγλικά.

 • Έχω συνδρομή Lifetime Access στο deltaHacker. Θα χρειαστεί να πληρώσω ξανά για πλήρη πρόσβαση στο νέο περιεχόμενο;

  Συνδρομή Lifetime Access σημαίνει πρόσβαση στο περιεχόμενο του deltaHacker για πάντα, επομένως δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε ξανά.

 • Θα συνεχίσετε να παράγετε περιεχόμενο για τους πολλούς ή θα μας ξεχάσετε και θα στραφείτε στους προχωρημένους;

  Πάρα πολύ καλή ερώτηση. Όπως το βλέπουμε, πάντα δημιουργούσαμε περιεχόμενο για όλους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσο απλό ή όσο περίπλοκο κι αν είναι το θέμα που αναπτύσσουμε, πάντα προσπαθούμε να το παρουσιάζουμε με τρόπο που να το καθιστά κατανοητό κι ενδιαφέρον για όσους περισσότερους αναγνώστες γίνεται – όχι μόνο για τους “προχωρημένους”. Κι επειδή καλό είναι να μην αφήνουμε περιθώριο για παρερμηνείες, ας το πούμε κι αλλιώς: Δεν πρόκειται ποτέ να στραφούμε στους εξειδικευμένους ή στους προχωρημένους χρήστες. Η μεγάλη πρόκληση, άλλωστε, είναι να ετοιμάζεις περιεχόμενο με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνεσαι κατανοητός από όλους ή έστω από τους πολλούς. Ας σημειώσουμε επίσης ότι ποτέ δεν θεωρούσαμε εαυτούς ως “προχωρημένους”. Απλά μας αρέσει η τεχνολογία, θέλουμε να μαθαίνουμε διαρκώς νέα πράγματα και, φυσικά, να μοιραζόμαστε ό,τι ξέρουμε ή ό,τι καινούργιο μαθαίνουμε με όλους εσάς.

 • Μάλιστα. Και τι είδους θεματολογία σκοπεύετε ν’ αναπτύσσετε, δηλαδή;

  Σε γενικές γραμμές, παρόμοια με εκείνη που αναπτύσσαμε έως σήμερα (Linux, DevOps, cloud, containers, security κ.λπ.). Από εκεί και πέρα, μας ενδιαφέρει να αναλύουμε θέματα σχετικά με σύγχρονες τεχνολογίες και (σαρωτικές) εξελίξεις (Blockchain, AI, ML κ.ο.κ.).

 • Αυτό το “deltaHacker” παραπέμπει κυρίως σε infosec. Μήπως πρέπει ν’ αλλάξετε το brand, ώστε να ταιριάζει καλύτερα με το περιεχόμενο που σκοπεύετε να παράγετε;

  Χμ, ναι, καταλαβαίνουμε τι λέτε. Για εμάς όμως το “deltaHacker” ποτέ δεν σήμαινε μόνο infosec. Μας αρέσει αυτό το brand, είναι κομμάτι της ιστορίας μας και το κρατάμε.

 • Στ’ αλήθεια σκοπεύετε να επικεντρωθείτε κυρίως στα video tutorials;

  Αυτός είναι ο αρχικός σχεδιασμός: Παραγωγή video tutorials, τα οποία ίσως συνοδεύονται κι από κείμενο με ρόλο υποστηρικτικό. Κάτι μας λέει, όμως, ότι δεν θα αποφύγουμε και τα πλήρη, εκτενή κι αναλυτικά άρθρα.

 • Πείτε μας, σκοπεύετε να κυκλοφορήσετε ξανά έντυπη έκδοση του deltaHacker;

  Όταν θελήσουμε να καταστραφούμε οικονομικά (ξανά), ναι, θα κυκλοφορήσουμε και πάλι έντυπη έκδοση του deltaHacker. Σοβαρά τώρα, η πιθανότητα αυτού του ενδεχόμενου είναι μικρή. Διόρθωση: πάρα πολύ μικρή.

 • Θα συνεχίσουμε να διαβάζουμε τις επιστολές του Θείου Ακάκιου;

  Ελπίζουμε πως ναι. Ακριβέστερα: θέλουμε να ελπίζουμε πως ναι. Σημείωση: Δεν έχουμε συζητήσει ακόμη μαζί του. Τα νέα για τον μετασχηματισμό του deltaHacker ήταν ξαφνικά και για εκείνον.