Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Bridging στο BSD, για routers κατηγορίας kick-ass!

Μετά το εισαγωγικό άρθρο στο bridging, που αρχίζει από τη σελίδα 24, είναι πλέον ώρα να δούμε πώς γεφυρώνουμε network interfaces προκειμένου να φτιάχνουμε routers που καλύπτουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις ανάγκες μας. Αν δεν έχετε το hardware για να παίξετε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα: Μπορείτε να ξεκινήσετε τους πειραματισμούς σας σε εικονικό περιβάλλον — και σας δείχνουμε πώς.

deltaHacker 027 (τεύχος Δεκεμβρίου 2013) | Bridging στο BSD, για routers κατηγορίας kick-ass!

Σκοπεύετε λοιπόν να φτιάξετε τον δικό σας router για το σπίτι, για το γραφείο, για κάποιο εργαστήριο στο σχολείο ή στο πενεπιστήμιο κ.ο.κ. Θέλουμε κατ’ αρχάς να σας πούμε ότι ζηλεύουμε λίγο, αφού ακόμη κι αν γνωρίζετε ακριβώς πώς θα κινηθείτε και τι θα κάνετε, θα το διασκεδάσετε ούτως ή άλλως. Θα θέλαμε εξάλλου να υπογραμμίσουμε ότι το bridging είναι πολύ πιθανό να σας γλυτώσει από περιττά έξοδα ή/και να σας βοηθήσει σε θέματα ασφάλειας κι επιδόσεων. Αν τώρα μας ρωτήσετε, για λειτουργικό σύστημα του router προτείνουμε να επιλέξετε μεταξύ των pfSense κι OpenBSD. Στο παρόν άρθρο, μάλιστα, δείχνουμε πώς φτιάχνουμε bridges σε καθένα εξ αυτών των συστημάτων.

Τώρα, από τη στιγμή που συζητάμε για τον δικό μας, DIY router, να πούμε δυο λόγια και για το hardware. Μεταξύ των επιλογών που έχουμε υπάρχουν και λύσεις σαν αυτές που προσφέρει η Soekris. Δείτε για παράδειγμα τη σειρά net6501, στο http://soekris.eu. Το καλό με το Soekris hardware είναι ότι συνεργάζεται άψογα με το *BSD, φυσικά και με το Linux. Είναι επίσης χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, εντελώς αθόρυβο αλλά και “μαζεμένο”, υπό την έννοια ότι καταλαμβάνει λίγο χώρο. Ένα “μείον” του Soekris hardware είναι το κόστος του, το οποίο πιθανώς θα βρείτε τσιμπημένο (εμείς τουλάχιστον αυτό σκεφτήκαμε). Μιλάμε όμως για εξειδικευμένες λύσεις και συγκριτικά ισχυρό hardware, επομένως εννοείται ότι οι τιμές θα ‘ναι πάνω από εκείνες των τυπικών, consumer grade συσκευών.

Εναλλακτικά, ίσως αποφασίσετε να μετατρέψετε σε router έναν σχετικά παλιό υπολογιστή, ο οποίος φαίνεται παροπλισμένος αλλά στην πραγματικότητα έχει πολλά να προσφέρει ακόμα. Αν βγείτε στην αγορά για μία ή περισσότερες κάρτες Ethernet –το box χρειάζεται τουλάχιστον δύο– προτιμήστε εκείνες της Intel, αφού υποστηρίζονται άριστα από το *BSD (και ναι, κι από το Linux). Καλού κακού, πάντως, πριν την αγορά ρίξτε μια καλή ματιά στη σχετική λίστα με το υποστηριζόμενο hardware — εννοείται από πλευράς του OS που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε. Τέλος, μια καλή ιδέα είναι ν’ απαλλάξετε το box από τον κλασικό, μαγνητικό του δίσκο και να του χαρίσετε έναν μικρό SSD. Αυτομάτως το box θα γίνει πιο αθόρυβο, θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, ενώ θα έχετε και χώρο για να στήσετε έξτρα εφαρμογές, όπως, π.χ., web proxy cache ή/και κάποιο intrusion detection system.

Ας περάσουμε όμως στο θέμα μας, που είναι το bridging…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο deltaHacker 027 (τεύχος Δεκεμβρίου 2013).

Το μηνιαίο περιοδικό deltaHacker είναι πλέον ηλεκτρονικό! Μάθετε για τις νέες, απίστευτες τιμές και κάντε τώρα την παραγγελία σας συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.

Σημείωση για τους νέους φίλους: Δεν έχετε πάρει ακόμα συνδρομή στο περιοδικό; Δείτε αυτές τις προσφορές, μάλλον θα σας ενδιαφέρουν :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων