Το προφίλ μας στο Google Plus
5

Χαρίστε απίστευτες δυνατότητες στον οικιακό σας router

Πρακτικά, όλοι έχουμε από ένα router στο σπίτι. Η δικτυακή αυτή συσκευή είναι σαν μια γέφυρα μεταξύ των υπολογιστών/δικτυακών συσκευών του σπιτιού και του Internet. Στη συντριπτική πλειονότητά τους, τα routers αυτά συνδέονται σε μια τηλεφωνική πρίζα κι αναλαμβάνουν να μεταφέρουν δεδομένα TCP/IP μέσα από τον τηλεφωνικό χαλκό, από και προς την εταιρεία που μας προσφέρει το Internet. Το πρωτόκολλο που χρησιμοποιούν γι’ αυτό το κομμάτι της διαδρομής είναι συνήθως το *DSL.

deltaHacker Αυγούστου (τεύχος 011) | Χαρίστε απίστευτες δυνατότητες στον οικιακό σας router

Παρόλο που έχουμε συνηθίσει να τα λέμε “routers”, στην πραγματικότητα πρόκειται για modem/routers. Πράγματι, πέρα από το να αποτελούν γέφυρες ή πύλες μεταξύ των υπολογιστών του τοπικού δικτύου (συνήθως του οικιακού) και κάποιου εξωτερικού δικτύου (συνήθως του Internet), στην πραγματικότητα έχουν και την “εξυπνάδα” ενός modem, π.χ., για να διαμορφώνουν το σήμα ώστε να ταξιδεύει μέσα από το τηλεφωνικό καλώδιο με βάση το πρωτόκολλο *DSL.

Μια αρκετά μεγάλη κοινότητα έχει αναπτυχθεί γύρω από τους routers, με σκοπό να τους κάνει αρκετά καλύτερους. Η κοινότητα αυτή έχει δημιουργήσει δύο διαφορετικές διανομές Linux, ικανές να μετατρέψουν έναν απλό, οικιακό router, σε έναν πλήρη, ικανότατο server. Όπως και με κάθε διανομή (και κοινότητα) Linux, έτσι κι εδώ η καθεμία έχει την δική της φιλοσοφία κι ακολουθεί διαφορετικό δρόμο από τις άλλες. Ονομαστικά, οι δύο αυτές διανομές είναι το dd-wrt και το OpenWRT. Θα μιλήσουμε και για τα δύο, αλλά θα ασχοληθούμε εκτενέστερα με το dd-wrt.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο deltaHacker Αυγούστου (τεύχος 011). Όλες τις πληροφορίες για τις συνδρομές στο deltaHacker, το μοναδικό μηνιαίο περιοδικό με θεματολογία ethical hacking και security που δεν κυκλοφορεί στα περίπτερα και απευθύνεται σε όλους, θα τις βρείτε εδώ ακριβώς. Για παραγγελίες μεμονωμένων τευχών ή συνδρομών συμπληρώστε τη σχετική φόρμα.

Εκμεταλλευτείτε την προσφορά Summer 2012, κερδίζοντας 5% από τις 12μηνες και 24μηνες συνδρομές! Ειδικά με την παραγγελία 24μηνης συνδρομής, πέρα από την έκπτωση μπαίνετε και σε κλήρωση για πέντε (5) συνδρομές εφ’ όρου ζωής!

Σημείωση: Οι συνδρομές μπορούν να ξεκινούν από όποιο τεύχος επιθυμείτε, αρκεί να υπάρχει σε stock.

5 Responses to “Χαρίστε απίστευτες δυνατότητες στον οικιακό σας router”

 1. subtilis | 17/09/2012 at 16:59

  Γεια σας κι από εμένα! Πρώτο post/comment εδώ. Καλορίζικος!

  Απλά πρίν προχωρήσω στο ψητό θα ήθελα για ακόμα μια φορά να συγχαρώ όλους όσους λαμβάνουν μέρος σε αυτή την προσπάθεια, και να τους ευχαριστήσω που μοιράζονται τη γνώση τους με όλους εμάς.

  Στο ψητό τώρα…

  Για το weekend project του περασμένου…weekend, επέλεξα να ασχοληθώ με το παρόν άρθρο. Ήθελα από καιρό να στήσω ένα dd-wrt router και θεώρησα οτι λόγω και της “μασημένης τροφής” του άρθρου ηταν καιρός να το κάνω.

  Αγόρασα ακριβώς το ίδιο ρούτερ που αναφέρεται στο άρθρο (TP-Link, TL-WR1043ND) και ακολούθησα τη διαδικασία. Το flashαρισμα ηταν επιτυχές αλλά το ρούτερ εμφάνισε κάποια προβλήματα στη λειτουργία, και ειδικότερα στη σύνδεση με PPPoE…απλά δεν συνδεόταν με τίποτα.

  Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή να δώσω τη συνδεσμολογία:

  LevelOne modem router (on modem mode) — TL-WR1043ND (stock firmware, PPPoE OK, internet connection OK, WAN Led ON)

  έπειτα από το flash…

  LevelOne modem router (on modem mode) — TL-WR1043ND (dd-wrt as per article, PPPoE “Error: Connection Disabled” while trying to connect, internet connection NO, WAN Led OFF). Το ίδιο πρόβλημα παρουσιάζεται και οταν το modem-router είναι σε router mode. Πολύ απλά δεν μπορώ να βάλω το TP-Link στο DMZ (και έπειτα από το dd-wrt να σετάρω το connection σε Automatic-DHCP) γιατί δεν έχει IP.

  Εφόσον το WAN port δουλεύει με το stock firmware δεν τίθεται θέμα προβληματικού hardware.

  Μετά από λίγο ψάξιμο, ανακάλυψα οτι πολλοί είχαν παρόμοιο πρόβλημα. Το πρόβλημα, κατά τα γραφόμενα σε διάφορα φόρουμ, έγκειται στο γεγονός οτι οι νεότεροι bootloaders της συσκευής απενεργοποιούν το WAN κατά την εκκίνηση.

  Μία από τις λύσεις που προτείνεται είναι η εγκατάσταση παλαιότερης έκδοσης stock firmware και μετά την εγκατάσταση του openWRT (…ξέχασα να πώ οτι για dd-wrt δεν βρήκα κάποιο workaround). Ιδού και το λίνκ https://dev.openwrt.org/ticket/11898

  Επειδή είμαι λίγο νέος στο dd-wrt και στα λοιπά custom firmwares, μήπως θα μπορούσε κάποιος που ξέρει, να δεί το workaround με το openWRT και να κάνει μια αξιολόγηση σχετικά με το πόσο ασφαλές θα είναι; Εννοείται πως αν κάποιος μπορεί να προτείνει ένα workaround σχετικό με το dd-wrt, πολύ ευχαρίστως! Μπορεί κάτι να μου ξέφυγε.

  Ευχαριστώ πολύ

  • giannoug | 18/09/2012 at 16:46

   Από τα σχόλια φαίνεται πως το patch/workaround έχει ήδη μπει στον κώδικα. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται πως από το r33288 και μετά είναι όλα καλά. Δοκίμασε τις beta εκδόσεις του 12.09 για αρχή!

   Καλή επιτυχία και προσοχή!

 2. subtilis | 20/09/2012 at 12:23

  Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και παρεπιπτόντως πολύ καλά τα άρθρα σου GiannouG (…εννοώ και τη συνέχεια στο τεύχος Σεπτεμβρίου).
  Απλά για να σιγουρευτώ μην κάνω κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, θέλω να διευκρινίσω οτι μιλάμε για το openWRT και συγκεκριμένα για την έκδοση που αφορά στο attitude adjustment (…όπως ανέφερε και το φόρουμ αλλά δεν το εντόπισα…σ’ευχαριστώ που το είδες) και συγκεκριμένα αυτή

  http://downloads.openwrt.org/attitude_adjustment/12.09-beta/ar71xx/generic/openwrt-ar71xx-generic-tl-wr1043nd-v1-jffs2-factory.bin

  Να αναφέρω οτι επανέφερα το router στην αρχική του κατάσταση (stock firmware) ήδη. Θα δοκιμάσω και τη λύση που μου προτείνεις και θα απαντήσω εδώ ουτως ώστε να βοηθήσουμε και κάποιον άλλο που τυχόν αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα.

  Σ’ευχαριστώ και πάλι

 3. subtilis | 20/09/2012 at 13:00

  Τώρα είδα οτι το link που έδωσα είναι για την έκδοση με jffs…καλύτερα θα ηταν να βάλω αυτή με το squashfs; Ίσως για πιο εύκολο recovery σε περίπτωση κάποιου προβλήματος;

 4. subtilis | 25/09/2012 at 00:25

  Για να κλείσω το θέμα απλά να αναφέρω ότι η χρήση της έκδοσης του openWRT που ανέφερε ο GiannouG δούλεψε!

  Συγκεκριμένα χρησιμοποίησα την έκδοση που μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ http://downloads.openwrt.org/attitude_adjustment/12.09-beta/ar71xx/generic/openwrt-ar71xx-generic-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin

  Πραγματικά οι δυνατότητες του router απογειόνωνται!

  Και πάλι ευχαριστώ για τη βοήθεια.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων