Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Clonezilla Live

Και μόνο παραδοσιακά να το δει κανείς, λογισμικό που είναι δωρεάν, είναι ανοικτού κώδικα και χρησιμοποιεί την κατάληξη -zilla, μόνο καλό μπορεί να είναι, σωστά; Ε, λοιπόν, το Clonezilla είναι ένα σύστημα αντιγραφής δίσκων/κατατμήσεων που πληροί όλα αυτά τα κριτήρια και -πιστέψτε μας-… δεν χαλάει την παράδοση… ;-)

Το λογότυπο του ClonezillaΛέμε «σύστημα» γιατί το Clonezilla δεν είναι ακριβώς ένα πρόγραμμα. Ουσιαστικά είναι μια διανομή Linux, βασισμένη στην Debian, ειδικά διαμορφωμένη ώστε να εξειδικεύεται στην αντιγραφή δίσκων και κατατμήσεων. Το γεγονός αυτό είναι που χαρίζει στο Clonezilla τα πλεονεκτήματά του (Το Clonezilla υπάρχει στις εκδόσεις SE -Server Edition- και Live. Η έκδοση SE απαιτεί την ύπαρξη DRBL server, αφορά multicasting και ξεφεύγει από τους σκοπούς αυτού του άρθρου. Στην συνέχεια, όπου αναφέρεται ο όρος Clonezilla θα αφορά στην έκδοση Clonezilla Live.)

Πρώτα απ’ όλα, ως διανομή Linux, το Clonezilla περιλαμβάνει εκτός από τα δικά του εξειδικευμένα εργαλεία και κάποια ήδη γνωστά όπως το partimage, το ntfsclone και το partclone, τα οποία του δίνουν την δυνατότητα να αντιγράφει μια μεγάλη ποικιλία από filesystem όπως τις διάφορες εκδόσεις FAT και NTFS για τα Windows, τα ext2, ext3, ext4 (η υποστήριξη ext4 είναι ακόμα πειραματική και προς το παρόν παρέχεται μόνο στα testing και experimental παρακλάδια του Clonezilla), reiserfs, xfs και jfs του Linux και το HFS+ του MacOS. Επίσης, το Clonezilla αναγνωρίζει logical volumes στο Linux (LVM2) ενώ ακόμα και στην περίπτωση που δεν θα αναγνωρίσει το -μάλλον εξαιρετικά σπάνιο- filesystem ενός partition μπορεί να το αντιγράψει «τυφλά» χρησιμοποιώντας το dd.
Επιπλέον, πέρα από την αξιοπιστία που παρέχουν τα ήδη δοκιμασμένα εργαλεία του Linux για αυτές τις εργασίες, το Linux δανείζει στο Clonezilla την δικτυακή υποδομή του (οδηγούς για ελεγκτές δικτύου, sambafs, sshfs κ.λπ.), επιτρέποντας έτσι σε αυτό να δημιουργεί αντίγραφα σε απομακρυσμένους υπολογιστές μέσω SSH, Samba ή NFS.
Διάγραμμα με τις διαδικασίες που μπορεί να εκτελέσει το Clonezilla Live. Προσέξτε ότι κάποια βέλη είναι μονής κατεύθυνσης ενώ άλλα είναι αμφίδρομα.Τέλος, η υποδομή Linux επιτρέπει στο Clonezilla να εγκατασταθεί σε ένα άδειο CD ή σε ένα USB stick και να ξεκινήσει από εκεί χωρίς να χρειάζεται εγκατάσταση πάνω σε ένα λειτουργικό σύστημα και έχοντας την δυνατότητα να λειτουργήσει ακόμα και σε υπολογιστές στους οποίους το λειτουργικό σύστημα έχει καταστραφεί.
Ο βασικός τομέας στον οποίο το Clonezilla μάλλον υστερεί σε σχέση με τους εμπορικούς ανταγωνιστές του όπως το Acronis TrueImage ή το Norton Ghost είναι το interface. Ο χειρισμός του γίνεται μέσω ενός wizard που παρουσιάζεται σε text mode, χωρίς τα όμορφα παράθυρα και εικονίδια του ανταγωνισμού και με μια τεχνική ορολογία που μάλλον θα ξενίσει τους αρχάριους. Αυτό βέβαια ίσως είναι πλεονέκτημα για όλους τους υπόλοιπους που έχετε βαρεθεί «τα φρου-φρου και τα αρώματα» και θέλετε απλά να κάνετε την δουλειά σας γρήγορα και αξιόπιστα. Σε έμπειρους χρήστες σαν εσάς μάλιστα, το Clonezilla δίνει την δυνατότητα να το χειριστείτε ακόμα πιο άμεσα, απευθείας από γραμμή εντολών.

Εγκατάσταση σε CD

Δεν υπάρχουν εκπλήξεις εδώ. Απλά κατεβάστε την τελευταία stable έκδοση του clonezilla σε μορφή ISO image από την ανάλογη σελίδα και χρησιμοποιήστε το αγαπημένο σας εργαλείο εγγραφής CD για να το «κάψετε» σε ένα άδειο δισκάκι.

Εγκατάσταση σε USB stick

Το HP USB Disk Storage Format μοιάζει υπερβολικά με το εργαλείο format των Windows αλλά τα φαινόμενα απατούν. Ωστόσο, ο τρόπος χρήσης είναι ίδιος. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα, ειδικά αν χρησιμοποιείτε Windows.
Αρχικά, όποιο λειτουργικό και να έχετε, κατεβάστε, από την ίδια διεύθυνση με πριν, την τελευταία stable έκδοση του Clonezilla, αλλά αυτή τη φορά  σε μορφή zip.
Στην συνέχεια θα πρέπει να κάνετε format το USB stick σας σε FAT32. Αυτό μπορεί να είναι μια απλή διαδικασία στο Linux (π.χ. αρκεί μια εντολή mkfs.vfat) αλλά δεν ισχύει το ίδιο στα Windows. Το παρεχόμενο εργαλείο που κάνει format στα Windows μπορεί μεν να κάνει format στο USB stick σας αλλά το κάνει με τέτοιο τρόπο ώστε το σύστημα δεν μπορεί να ξεκινήσει από το stick. Ένας εύκολος τρόπος για να ξεπεράσετε αυτό το πρόβλημα είναι να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο USB Disk Storage Format της HP, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε από αυτή την διεύθυνση.
Αφού κάνετε το format θα πρέπει να αποσυμπιέσετε τα περιεχόμενα του zip του Clonezilla στο USB stick. Προσέξτε να διατηρήσετε την δομή φακέλων που υπάρχει στο zip και να ρίξετε τα περιεχόμενα στον αρχικό φάκελο του stick και όχι σε κάποιο υποφάκελο.
Τέλος, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το κατάλληλο εργαλείο που παρέχει το Clonezilla για να κάνετε το USB stick bootable. Στα Windows, πλοηγηθείτε με τον Explorer στον φάκελο \utils\win32 που πρέπει πλέον να υπάρχει στο stick σας. Εκεί, κάνετε διπλό κλικ στο makeboot.bat για να το εκτελέσετε και ακολουθήστε τις απλές οδηγίες.
Στο Linux, ανοίξτε μια κονσόλα και πλοηγηθείτε στον φάκελο utils/linux του USB stick. Εκεί εκτελέστε με δικαιώματα διαχειριστή το shell script με όνομα makeboot.sh με παράμετρο το device name που έχει αναθέσει το λειτουργικό στο USB stick. Για παράδειγμα, αν το USB έχει γίνει mount στο /media/disk και το device name που του αντιστοιχεί είναι το /dev/sdb1 θα δώσετε:

cd /media/disk/utils/linux
sudo ./makeboot.sh /dev/sdb1

Ακολουθήστε τις απλές οδηγίες του script και το stick είναι έτοιμο να boot-άρει.

Εκκίνηση

Για να χρησιμοποιήσετε το Clonezilla σε κάποιον υπολογιστή, αρκεί να εισάγετε το CD ή να συνδέσετε το USB stick που δημιουργήσατε σε αυτόν και να τον ρυθμίσετε, μέσω της κατάλληλης επιλογής στο setup του BIOS, να ξεκινά από την ανάλογη συσκευή.
Ο boot manager παρέχει 11 επιλογές από τις οποίες οι πρώτες 6 μόνο αφορούν το Clonezilla.Το πρώτο πράγμα που θα εμφανιστεί κατά την εκκίνηση είναι η οθόνη του boot manager με το λογότυπο του Clonezilla. Εφόσον δεν έχετε κάποια αρκετά ειδική ανάγκη επιλέξτε μια από τις πρώτες 3 επιλογές εκκίνησης ανάλογα με την ανάλυση οθόνης που υποστηρίζει ο υπολογιστής σας ή σας βολεύει. Αφού φορτώσει το Linux θα εμφανιστεί ένα παράθυρο που σας ρωτάει σε ποια γλώσσα προτιμάτε το interface και τον τύπο του πληκτρολογίου σας. Απαντήστε για να ξεκινήσει το Clonezilla.
Η αρχική οθόνη του Clonezilla σας ρωτά αν θέλετε να εργαστείτε με τον wizard ή να βγείτε στην κονσόλα. Ακόμα και αν επιλέξετε τον wizard, αυτός θα σας δώσει αρκετές ευκαιρίες να βγείτε σε γραμμή εντολών αργότερα.Η πρώτη ερώτηση που σας κάνει το Clonezilla είναι αν θέλετε να δουλέψετε με τον wizard (οπότε απαντάτε Start_Clonezilla) ή αν θέλετε να κάνετε την δουλειά χειροκίνητα βγαίνοντας στην κονσόλα (οπότε απαντάτε Enter_shell). Αν θέλετε να δουλέψετε στην κονσόλα πρέπει να γνωρίζετε τις ειδικές εντολές που παρέχει το σύστημα, την σύνταξή τους, καθώς και την λογική πίσω από αυτές (για τις περισσότερες εντολές, λόγου χάρη, είναι αναμενόμενο ότι πριν εκτελεστούν έχει γίνει mount στην διαδρομή /home/partimag το τοπικό ή απομακρυσμένο file system που περιέχει ή που θα αποθηκευτεί κάποιο image). Ο καλύτερος τρόπος για να τα μάθετε όλα αυτά είναι να δουλέψετε αρχικά στον wizard. Αυτός, με τα βήματα που λειτουργεί, θα σας βοηθήσει να καταλάβετε την λογική του συστήματος, ενώ πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία θα σας δείξει τις απαραίτητες εντολές με τις παραμέτρους που χρειάζονται για να κάνετε την ίδια εργασία από την κονσόλα. Συνεπώς, είτε είστε έμπειρος, είτε αρχάριος χρήστης Η/Υ, εφόσον είναι η πρώτη σας επαφή με το Clonezilla, επιλέξτε Start_Clonezilla για να ξεκινήσει ο wizard.

Δουλεύοντας με τον wizard

Όπως είδατε και στην πρώτη εικόνα, ο κύριος διαχωρισμός που κάνει το Clonezilla στις εργασίες του είναι για το αν πρόκειται για αντιγραφή δίσκου ή partition (cloning) ή για δημιουργία/επαναφορά ενός image (imaging). Έτσι, η πρώτη επιλογή στον wizard αφορά σε αυτό ακριβώς. Επιλέξτε device-image αν θέλετε imaging ή device-device αν θέλετε cloning.

Η πρώτη απόφαση: Imaging ή cloning;

Imaging

Εδώ η διαδικασία ίσως ξενίσει αφού ξεκινά κάπως ανάποδα σε σχέση με τα εργαλεία του ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, το πρώτο πράγμα που θέλει να μάθει το Clonezilla αφού επιλέξετε device-image, δεν είναι αν θέλετε να κάνετε backup ή restore αλλά η τοποθεσία του φακέλου image, ανεξάρτητα απ’ το αν πρόκειται για την τοποθεσία όπου θέλετε να δημιουργηθεί ο φάκελος image (backup) ή η τοποθεσία απ’ όπου θέλετε να ανακτήσετε ένα έτοιμο φάκελο image (restore). Παρεμπιπτόντως, λέμε «φάκελος image» αντί του «image» γιατί το κάθε image που δημιουργεί το Clonezilla αποτελείται από πολλά αρχεία τα οποία αποθηκεύονται σε ένα κοινό φάκελο και όχι από ένα μεμονωμένο αρχείο όπως συνηθίζεται σε άλλα εργαλεία.
Επιλογή τοποθεσίας του φάκελου image. Όποιο file system και αν επιλέξετε, τοπικό ή απομακρυσμένο, θα γίνει mount στο /home/partimag, οπότε αν για κάποιο λόγο οι πρώτες επιλογές δεν σας καλύπτουν επιλέξτε enter_shell και κάνετε το mount το file system που θέλετε χειροκίνητα.Έτσι, αν η τοποθεσία αυτή βρίσκεται τοπικά, επιλέξτε local_dev. Σε αυτό το σημείο το Clonezilla θα σας δώσει την ευκαιρία να συνδέσετε κάποιον εξωτερικό δίσκο ή USB stick. Αν θέλετε να το κάνετε αυτό, συνδέστε την συσκευή και περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα πριν πατήσετε Enter ώστε να αναγνωριστεί από το σύστημα. Διαφορετικά, πατήστε απλά Enter. Θα εμφανιστεί μια λίστα με τα partition του συστήματος ώστε να επιλέξετε το partition στο οποίο βρίσκεται ήδη ή θέλετε να αποθηκεύσετε τον φάκελο image. Τα partition θα εμφανιστούν με το όνομα του device που τους έχει αντιστοιχήσει το Linux (π.χ. hda1, sdb2 κ.λπ.), το filesystem που χρησιμοποιούν και το μέγεθός τους για να τα αναγνωρίσετε εύκολα. Στην συνέχεια θα πρέπει να επιλέξετε την τοποθεσία του φάκελου image στο partition που επιλέξατε. Το Clonezilla υποστηρίζει αποθήκευση/ανάκτηση του φακέλου image μόνο σε/από φακέλους που βρίσκονται στο root (/) του κάθε file system (και όχι πιο βαθιά στην ιεραρχία φακέλων) και μάλιστα μόνο εφόσον δεν περιέχουν χαρακτήρες space στο όνομά τους, οπότε στην λίστα επιλογής θα εμφανιστούν μόνο αυτοί οι φάκελοι.
Με τις πρώτες 4 επιλογές αποφασίζετε αν επιθυμείτε backup ή restore για δίσκο ή για partition. Σχετικά με την πέμπτη επιλογή που υπάρχει εδώ, με όνομα recovery-iso-zip, διαβάστε στο σχετικό box στο τέλος του άρθρου με τίτλο «Μέσα αυτοματοποιημένης επαναφοράς».Αν η τοποθεσία αυτή δεν βρίσκεται τοπικά, αντί του local_dev, επιλέξτε ένα από τα ssh_server, samba_server ή nfs_server ανάλογα με τον τρόπο σύνδεσης που υποστηρίζει ο απομακρυσμένος υπολογιστής. Ο wizard θα σας ρωτήσει για τις λεπτομέρειες του server και αφού γίνει mount το απομακρυσμένο file system θα σας ζητήσει να επιλέξετε έναν φάκελο, όπως και στην περίπτωση του local_dev.
Όπως και να ‘χει, σε αυτό το σημείο πρέπει να έχετε επιλέξει την τοποθεσία αποθήκευσης/ανάκτησης του φακέλου image, είτε τοπικά, είτε απομακρυσμένα και έφτασε η ώρα να επιλέξετε, μέσω των επιλογών savedisk, saveparts, restoredisk & restoreparts, αν θέλετε να κάνετε backup ή restore.

Backup σε φάκελο image

Ανάλογα με την διαδικασία που κάνετε, το παράθυρο advanced extra parameters θα σας δώσει μερικές επιπλέον εξεζητημένες επιλογές. Εδώ, έχοντας επιλέξει την διαδικασία saveparts, μια χρήσιμη επιλογή που παρέχει το Clonezilla είναι να διαγράψει το page file και το hibernation file από το partition πηγή πριν ξεκινήσει την διαδικασία δημιουργίας του image, εφόσον αυτό αφορά εγκατάσταση Windows, ώστε να γλυτώσουμε από περιττή καθυστέρηση και επιπλέον μέγεθος image.Αν επιλέξετε να κάνετε backup, με κάποια από τις πρώτες δύο επιλογές, θα σας ζητηθεί αρχικά να δώσετε ένα όνομα για τον φάκελο image που θα δημιουργηθεί στην τοποθεσία που επιλέξατε νωρίτερα, καθώς και να επιλέξετε τους δίσκους ή τα partition που θέλετε να κάνετε backup σε αυτόν τον φάκελο image. Ακολουθούν μερικές ρυθμίσεις σχετικά με την προτεραιότητα με την οποία το Clonezilla θα χρησιμοποιήσει τα partimage, ntfsclone, partclone και dd (ανάλογα με τον τύπο του file system στο partition που επιλέξατε), σχετικά με τον τύπο της συμπίεσης που θα χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία του image (gzip, bzip2, lzo), σχετικά με το αν θέλετε να «σπάσετε» το κύριο αρχείο του image σε πολλά κομμάτια (π.χ. αν αποθηκεύετε τον φάκελο image σε κάποιο file system που έχει όριο τα 4gb/αρχείο) καθώς και μερικές ακόμα πιο εξεζητημένες ρυθμίσεις. Το καλό με όλες αυτές τις ρυθμίσεις για προχωρημένους (advanced extra parameters), τις οποίες θα συναντήσετε και σε άλλες εργασίες που θα κάνετε με το Clonezilla, είναι ότι εφόσον δεν ζητάτε κάτι ειδικό, το σύστημα κάνει πολύ καλή δουλειά επιλέγοντάς μόνο του τις σωστές, οπότε τις περισσότερες φορές προσπερνάτε όλες αυτές τις ερωτήσεις πατώντας απλά Enter. Επιπλέον, το Clonezilla εξηγεί αρκετά καλά την κάθε ρύθμιση ενώ δίπλα από την καθεμία αναγράφει την παράμετρο που της αντιστοιχεί ώστε να κάνετε την ίδια ρύθμιση όταν δουλεύετε από την γραμμή εντολών της κονσόλας. Εφόσον κάνετε όλες τις ρυθμίσεις, ο wizard θα σας εμφανίσει την πλήρη εντολή και στην συνέχεια θα την εκτελέσει ώστε να ξεκινήσει το backup των συγκεκριμένων δίσκων ή partition στον φάκελο image που επιλέξατε νωρίτερα.

Στιγμιότυπο από το Clonezilla καθώς δημιουργεί image από ένα partition με εγκατάσταση Windows. Εφόσον το file system είναι NTFS το Clonezilla αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το ntfsclone. Η ταχύτητα, όπως φαίνεται, κυμαίνεται περίπου στα 650mb/λεπτό, αρκετά καλά δηλαδή αν σκεφτείτε ότι ταυτόχρονα γίνεται συμπίεση gzip και ότι η αντιγραφή γίνεται στον ίδιο φυσικό δίσκο.

Restore από φάκελο image

Για να επαναφέρετε ένα δίσκο ή ένα partition από ένα backup που κάνατε νωρίτερα σε φάκελο image, επιλέξτε στο ίδιο μενού restoredisk ή restoreparts αντίστοιχα. Ο wizard θα σας εμφανίσει όλους τους φακέλους με images που θα βρει στην τοποθεσία που του υποδείξατε νωρίτερα για να επιλέξετε τον φάκελο image που θέλετε. Στην συνέχεια επιλέξτε τον δίσκο ή το partition αντίστοιχα όπου θέλετε να επαναφέρετε το image. Όπως και στην διαδικασία του backup, ακολουθούν μερικές ρυθμίσεις που μπορείτε να προσπεράσετε αν δεν θέλετε κάτι ειδικό και αφού ενημερωθείτε για την πλήρη εντολή που θα αναλάβει να κάνει την επαναφορά θα ξεκινήσει η διαδικασία.
Σημειώστε ότι το Clonezilla έχει ένα περιορισμό σε αυτή την διαδικασία που μπορεί δυστυχώς να ενοχλήσει κάποιους υποψήφιους χρήστες του. Συγκεκριμένα, το σύστημα δεν μπορεί να επαναφέρει ένα φάκελο image που δημιουργήθηκε από ένα δίσκο ή partition σε ένα άλλο δίσκο ή partition μικρότερης χωρητικότητας, ακόμα και αν τα πραγματικά δεδομένα που περιέχονται στον φάκελο image χωράνε. Αν θέλετε να πετύχετε κάτι τέτοιο, θα πρέπει -τουλάχιστον προσωρινά- να μεγαλώσετε το partition προορισμού.

Cloning

Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά. Ο wizard θα σας ρωτήσει αν θέλετε να αντιγράψετε τοπικό δίσκο σε άλλο τοπικό δίσκο (disk_to_local_disk), τοπικό partition σε άλλο τοπικό partition (part_to_local_part), τοπικό δίσκο σε απομακρυσμένο δίσκο (disk_to_remote_disk) ή τοπικό partition σε απομακρυσμένο partition (part_to_remote_part).
Οι επιλογές του μενού της διαδικασίας device-device (cloning) είναι απλές. Δεδομένου ότι στο cloning τα δεδομένα του δίσκου ή του partition προορισμού διαγράφονται, προσέξτε μόνο μην μπερδέψετε την πηγή με τον προορισμό.Στις πρώτες δύο περιπτώσεις θα κληθείτε να επιλέξετε τους τοπικούς δίσκους/partitions που θα έχουν τον ρόλο πηγής και προορισμού ενώ θα σας δοθεί η ευκαιρία να κάνετε και κάποιες επιλογές για προχωρημένους (advanced extra parameters) και στην συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία.
Η διαδικασία είναι παρόμοια και στην περίπτωση που επιλέξετε αντιγραφή σε απομακρυσμένο δίσκο ή partition, μόνο που τότε θα σας ζητηθούν πρώτα κάποιες ρυθμίσεις για το δίκτυο και θα επιλέξετε μόνο τον τοπικό δίσκο/partition που θα έχει τον ρόλο της πηγής. Όταν κάνετε όλες τις ρυθμίσεις, το Clonezilla θα ξεκινήσει έναν server και θα σας εμφανίσει την εντολή που πρέπει να δώσετε στον απομακρυσμένο υπολογιστή που επίσης «τρέχει» το Clonezilla για να συνδεθεί στον τοπικό και να ξεκινήσει η αντιγραφή.

Παρά την πολυπλοκότητα του wizard το Clonezilla κάνει την δουλειά του και την κάνει γρήγορα και αξιόπιστα ενώ υποστηρίζει περισσότερους τύπους file system από κάθε ανταγωνιστικό εργαλείο και είναι δωρεάν. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα χρειαστείτε ένα σύστημα cloning/imaging, πριν βάλετε το χέρι στην τσέπη ή ανοίξετε τον αγαπημένο σας torrent tracker, δοκιμάστε το Clonezilla και να είστε σίγουροι ότι θα βγείτε κερδισμένοι.

Μέσα αυτοματοποιημένης επαναφοράς

Πόσες φορές σας έτυχε να «στήσετε» τον υπολογιστή ενός αρχάριου γνωστού σας μόνο και μόνο για να σας τηλεφωνήσει λίγες μέρες αργότερα και να σας πει ότι κάτι κακό συνέβη και πρέπει να τα στήσετε όλα από την αρχή; Και το κακό είναι ότι ακόμα και αν είχατε προνοήσει και είχατε κρατήσει backup της «φρεκοστημένης» εγκατάστασης σε κάποιο image, πάλι θα πρέπει να κάνετε τον κόπο να πάτε από εκεί για να κάνετε την επαναφορά.
Για αυτού του είδους τις περιπτώσεις, το Clonezilla σας επιτρέπει να δημιουργήσετε μέσα αυτοματοποιημένης επαναφοράς, δηλαδή κάποιο CD, DVD, USB stick ή εξωτερικό δίσκο που να περιέχει όχι μόνο τον φάκελο image με το backup ενός δίσκου ή partition αλλά και μια προκαταβολικά ρυθμισμένη έκδοση του Clonezilla, η οποία, αφού ξεκινήσει, αναλαμβάνει να επαναφέρει αυτόματα το backup, χωρίς να χρειάζεται παρεμβολή του χρήστη.
Για να δημιουργήσετε ένα τέτοιο μέσο, αρχικά χρησιμοποιήστε το Clonezilla για να δημιουργήσετε το backup του partition ή του δίσκου που σας ενδιαφέρει με την συνήθη διαδικασία. Στην συνέχεια, αρχίστε τον wizard του Clonezilla από την αρχή και επιλέξτε πάλι device-image, ενώ για τοποθεσία του φάκελου image επιλέξτε την τοποθεσία στην οποία αποθηκεύσατε τον φάκελο image από το backup που κρατήσατε στο προηγούμενο βήμα. Στο επόμενο μενού, αντί να επιλέξετε κάποια από τις πρώτες 4 επιλογές που αφορούν σε backup ή restore, επιλέξτε την πέμπτη επιλογή με όνομα recovery-iso-zip. Επιλέξτε τον φάκελο image που δημιουργήσατε στο πρώτο βήμα και ο wizard θα ακολουθήσει μια διαδικασία σαν αυτή της επαναφοράς, με την διαφορά ότι οι ρυθμίσεις που θα κάνετε δεν αφορούν κάποια επαναφορά που θα γίνει άμεσα αλλά την αυτοματοποιημένη επαναφορά που θα κάνει το μέσο που θα δημιουργήσετε στη συνέχεια. Σαν τελευταία επιλογή θα ερωτηθείτε αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα αρχείο zip ή ένα iso ή και τα δύο. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε ως μέσο κάποιο USB stick ή εξωτερικό δίσκο επιλέξτε zip, ενώ αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε CD/DVD επιλέξτε iso.
Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να δημιουργηθεί ένα αρχείο iso ή zip που θα περιέχει τον φάκελο image με το backup καθώς και την προκαταβολικά ρυθμισμένη έκδοση του Clonezilla. Για να δημιουργήσετε το μέσο αυτοματοποιημένης επαναφοράς της αρεσκείας σας, ακολουθήστε την διαδικασία εγκατάστασης του Clonezilla σε CD ή USB stick που περιγράφονται στο κύριο άρθρο, με την διαφορά ότι αντί να χρησιμοποιήσετε το iso ή το zip με την τελευταία stable έκδοση του Clonezilla, χρησιμοποιήστε το iso ή το zip που δημιουργήσατε με την διαδικασία που μόλις περιγράφηκε.
Πλέον, το μόνο που πρέπει να «διδάξετε» στον αρχάριο φίλο σας είναι ο τρόπος να αλλάζει boot device στο BIOS. Η επαναφορά είναι πια αυτόματη.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων