Το προφίλ μας στο Google Plus
2

Ανάπτυξη στο Σύννεφο με το Koding

Ξεχάστε τον παραδοσιακό τρόπο ανάπτυξης ιστοσελίδων και web applications. Για την ακρίβεια, ξεχάστε τους μπελάδες που κρύβει το σετάρισμα ενός web server και, γενικότερα, του περιβάλλοντος στο οποίο θα εργαστούμε. Το Koding λύνει όλα τα παραπάνω προβλήματα και μάλιστα δωρεάν. Επιπρόσθετα, παρέχει ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας, που επιτρέπει ακόμα και τη συνεργασία με άλλους developers.

Η κατασκευή εφαρμογών για το web προϋποθέτει την εγκατάσταση μιας σειράς εργαλείων ή/και βιβλιοθηκών. Κατ’ αρχάς, για τις αμέτρητες δοκιμές που είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιήσουμε, χρειαζόμαστε έναν ολοκληρωμένο web server. Όσοι χρησιμοποιούμε Linux, μπορούμε κάλλιστα να εγκαταστήσουμε το τρίπτυχο Apache, MySQL και PHP. Οι χρήστες των Windows, όμως, πρέπει να καταφύγουν σε κάποιο VM ή σε κάποιο πακέτο τύπου WAMP, XAMPP κ.ο.κ. Κι εφόσον έχουμε εξασφαλίσει αυτή τη βασική υποδομή, πρέπει να στήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον εργασίας. Για κάποιους μπορεί να αρκεί ένας απλός text editor και μερικές βιβλιοθήκες, ενώ άλλοι χρήστες ενδέχεται να έχουν συνηθίσει σε παραφουσκωμένα περιβάλλοντα ανάπτυξης, που προορίζονται ειδικά για την κατασκευή ιστοσελίδων και web-applications. Ακόμα κι αν έχετε εγκαταστήσει όλα τα παραπάνω στο δικό σας σύστημα, υποψιαζόμαστε ότι το πρόβλημα του collaboration παραμένει άλυτο. Στο Δίκτυο προσφέρονται αρκετές έτοιμες λύσεις, αλλά είναι ξεκομμένες από τα εργαλεία που τρέχουν στον υπολογιστή μας και, απ’ αυτή την άποψη, είναι κάπως “ξένες”.

Στο παρόν άρθρο θα γνωρίσουμε την υπηρεσία Koding, που ενσωματώνει όλα όσα χρειαζόμαστε για την ανάπτυξη ιστοσελίδων και web-applications σ’ ένα ενιαίο και εύχρηστο περιβάλλον. Θα τη βρείτε στην τοποθεσία koding.com και στηρίζεται εξ ολοκλήρου στη λογική του cloud. Για να αντιληφθείτε το εύρος των δυνατοτήτων που προσφέρει, σκεφτείτε ότι αμέσως μετά την εγγραφή αποκτάμε πρόσβαση σε ένα ατομικό virtual machine που τρέχει Ubuntu. Σε αυτό το σύστημα μπορούμε να αποθηκεύουμε και να επεξεργαζόμαστε αρχεία ελεύθερα, να εκτελούμε προγράμματα μέσω terminal και να βλέπουμε τις ιστοσελίδες που κατασκευάζουμε από το προσωπικό μας subdomain. Το εικονικό σύστημα ευθύς εξαρχής υποστηρίζει όλες τις δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού (PHP, Python, Ruby, Perl, Go κ.ά.), διευκολύνει την εγκατάσταση πολλών CMS, frameworks και βιβλιοθηκών, ενώ συνοδεύεται κι από ένα εύχρηστο web interface. Όπως υποψιάζεστε, το εν λόγω περιβάλλον διαθέτει έναν code editor, υποστηρίζει τη συνεργασία (collaboration) με άλλους χρήστες της υπηρεσίας, ενώ προσφέρει και λειτουργίες που θυμίζουν social network. Τέλος, όσοι είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν το σχετικό αντίτιμο για να αποκτήσουν premium λογαριασμό, έχουν τη δυνατότητα να στήσουν περισσότερα virtual machines, με αυξημένη επεξεργαστική ισχύ και μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο.

Για τις ανάγκες της παρουσίασης χρησιμοποιήσαμε τη δωρεάν εκδοχή της υπηρεσίας, που όπως θα διαπιστώσετε δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Αναγνωριστική περιήγηση
Αμέσως μετά την εγγραφή μας στο site μεταφερόμαστε στο κύριο περιβάλλον εργασίας (workspace) του Koding. Ο λόγος για τον οποίο το χαρακτηρίζουμε ως “κύριο”, είναι γιατί μπορούμε να δημιουργήσουμε και δικά μας. Σε αυτό το αρχικό περιβάλλον, τέλος πάντων, διακρίνουμε τις εξής τέσσερεις περιοχές:

 1. Sidebar. Βρίσκεται στο αριστερό άκρο του περιβάλλοντος και εμφανίζει τις εικονικές μηχανές και τα αντίστοιχα workspaces που ενδέχεται να έχουμε αποθηκεύσει. Από την ίδια περιοχή αποκτάμε πρόσβαση και στις “κοινωνικές” λειτουργίες του Koding, όπως επίσης και στις ρυθμίσεις του λογαριασμού μας (το σχετικό κουμπάκι βρίσκεται χαμηλά, δίπλα στο avatar).
 2. File tree. Ακριβώς δεξιά από το sidebar συναντάμε το file tree της εικονικής μηχανής. Μια περιοχή που θα επισκεπτόμαστε συχνά από εδώ, είναι ο φάκελος Web εντός του προσωπικού μας καταλόγου (home directory). Πρόκειται για το Document Root του προεγκατεστημένου web server. Όσα αρχεία τοποθετούμε εκεί μέσα γίνονται δημοσίως προσβάσιμα από το προσωπικό μας subdomain (θα πούμε περισσότερα στη συνέχεια).
 3. Text editor. Η δεξιά περιοχή του περιβάλλοντος χωρίζεται σε δύο οριζόντια τμήματα. Το πάνω από αυτά αποτελεί τον ενσωματωμένο επεξεργαστή κειμένου. Ο εν λόγω editor υποστηρίζει πολλές γλώσσες προγραμματισμού, επιτρέπει την επεξεργασία διαφορετικών αρχείων σε διαφορετικές καρτέλες (tabs) και προσφέρει ευκολίες όπως το syntax highlighting και το auto completion.
 4. Terminal. Κάτω δεξιά συναντάμε έναν terminal emulator. Κανένα σύνολο κουμπιών και αυτοματισμών δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αμεσότητα της γραμμής εντολών. Από εκεί έχουμε τον πλήρη έλεγχο της εικονικής μηχανής! Όπως και o text editor, το terminal emulator υποστηρίζει το άνοιγμα πολλών tabs, για την παράλληλη εκτέλεση διαφόρων εργασιών.

Το web interface του Koding. Στην εικόνα διακρίνονται τέσσερεις βασικές περιοχές: sidebar, file tree, text editor και terminal emulator.

Κάνοντας τα πρώτα βήματα στο περιβάλλον του Koding, είναι πιθανό να γεννηθούν διάφορα ερωτήματα σχετικά με τη μία ή την άλλη λειτουργία. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτά τα ερωτήματα θα έχουν ήδη απαντηθεί στο λεγόμενο Koding University και, συγκεκριμένα, στην περιοχή του FAQ. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να επισκεφθούμε αυτή τη σελίδα είναι να κάνουμε κλικ στο εικονίδιο με το λατινικό ερωτηματικό, στο κάτω δεξιό άκρο του περιβάλλοντος. Παρεμπιπτόντως, ακριβώς δίπλα (στα αριστερά) εμφανίζεται ένα ακόμα εικονίδιο που είναι πιθανό να μας φανεί χρήσιμο κατά τη γνωριμία με το Koding. Πρόκειται για ένα μικρό πληκτρολόγιο και, αν κάνουμε κλικ επάνω του, εμφανίζεται ένα παράθυρο με όλα τα keyboard shortcuts. Από εκεί μπορούμε να δούμε όλες τις λειτουργίες που έχουν αντιστοιχιστεί σε πατήματα πλήκτρων, όπως επίσης και να ορίσουμε νέες συντομεύσεις.

Το terminal emulator του Koding λειτουργεί ως μια “φυσιολογική” κονσόλα ενός συστήματος Linux.

Βασικές ρυθμίσεις κι ένα καλωσόρισμα
Το περιβάλλον του Koding επιτρέπει τον προγραμματισμό σε διάφορες γλώσσες, αλλά έχει έναν ξεκάθαρο προσανατολισμό στην ανάπτυξη ιστοσελίδων και web applications. Ακριβώς γι’ αυτό οι εικονικές μηχανές του Koding είναι εφοδιασμένες με τον Apache, ενώ δημιουργείται αυτόματα κι ένα subdomain που παραπέμπει στην εικονική μας μηχανή. Όλα αυτά όμως τα έχουμε ξαναπεί.

Η εικονική μηχανή που δημιουργεί το Koding ενσωματώνει τον Apache web server και αυτός με τη σειρά του περιλαμβάνει μια δοκιμαστική σελίδα. Μην περιμένετε το βαρετό καλωσόρισμα του Apache.

Πώς θα μάθουμε το subdomain και την ακριβή διεύθυνση που παραπέμπει στον προσωπικό μας web server; Αυτές οι πληροφορίες βρίσκονται στις ρυθμίσεις της εικονικής μηχανής. Μετακινώντας το ποντίκι στην περιοχή του sidebar και πάνω από το όνομα της μηχανής (το “εργοστασιακό” όνομα είναι koding-vm-0) εμφανίζεται ένα κυκλικό εικονίδιο με αποσιωπητικά. Από εκεί μπορούμε να εμφανίσουμε ένα παράθυρο που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις και τα βασικά χαρακτηριστικά της εικονικής μηχανής. Το εν λόγω παράθυρο είναι χωρισμένο σε καρτέλες, που βρίσκονται σε κατακόρυφη διάταξη στα αριστερά. Η ακριβής διεύθυνση που παραπέμπει στη μηχανή μας φαίνεται στην αρχική καρτέλα (General), στο πεδίο Assigned URL.

Τοποθετώντας το ποντίκι επάνω στο όνομα της εικονικής μηχανής και κάνοντας κλικ στο κουμπάκι που εμφανίζεται, ανοίγει ένα παράθυρο ρυθμίσεων. Εκεί βρίσκουμε τη διεύθυνση (assigned URL) που παραπέμπει στον web server της εικονικής μας μηχανής.

Όσο για το subdomain –αν κι εξάγεται εύκολα από το URL–, μπορούμε να το βρούμε στην καρτέλα “Domains”. Όπως βλέπετε, το subdomain που αντιστοιχίστηκε στο εικονικό μας σύστημα έχει τη μορφή:

<username>.koding.io

Όπου το αποτελεί το όνομα χρήστη με το οποίο γραφτήκαμε στο Koding. Μήπως αναρωτιέστε γιατί το subdomain εμφανίζεται σε διαφορετική περιοχή από το λεγόμενο Assigned URL; Αφενός, το συγκεκριμένο URL παράγεται αυτόματα κατά τη δημιουργία της εικονικής μηχανής, είναι αδύνατο να το τροποποιήσουμε και ισχύει για όσο υφίσταται και η εικονική μηχανή. Αφετέρου, τα subdomains που εμφανίζονται στην καρτέλα Domains μπορούν να ενεργοποιούνται και να απενεργοποιούνται κατά βούληση. Εξάλλου, ο χρήστης μπορεί να δημιουργεί επιπρόσθετα sub-subdomains, κάτω από το γενικό subdomain (μπορεί, δηλαδή, να φτιάχνει διευθύνσεις της μορφής κάτι..koding.io).

Η χρησιμότητα των sub-subdomains και πολύ περισσότερο η ρύθμιση του Apache για την αξιοποίησή τους, ξεφεύγει από το σκοπό του άρθρου. Ας επιστρέψουμε λοιπόν στην καρτέλα General, του παραθύρου με τις ρυθμίσεις. Εκεί εμφανίζονται μερικές ενδιαφέρουσες επιλογές. Κατ’ αρχάς, από το πεδίο Nickname μπορούμε να τροποποιήσουμε το όνομα της εικονικής μηχανής. Αυτό δεν έχει ιδιαίτερο νόημα στην περίπτωση που διαθέτουμε μόνο ένα VM, αλλά είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσει την εσωτερική μας μανία για τάξη ;) Λίγο παραπάνω εμφανίζεται μια επιλογή για τη μόνιμη διατήρηση του συστήματος σε λειτουργία. Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι εξ ορισμού απενεργοποιημένη. Έτσι, αν περάσουν 60 λεπτά χωρίς να εκτελέσουμε κάποια εντολή στο τερματικό και χωρίς να τροποποιήσουμε κάποιο αρχείο, η εικονική μηχανή απενεργοποιείται. Αυτό συμβαίνει για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων συστήματος και δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Την επόμενη φορά που θα συνδεθούμε στο Koding, το σύστημα θα εμφανίσει ένα πλαίσιο διαλόγου μ’ ένα κουμπί για την ενεργοποίηση της εικονικής μηχανής. Κατά τα άλλα, οι ρυθμίσεις μας και οι διάφορες καρτέλες (του editor ή και του terminal) θα βρίσκονται όπως ακριβώς τις αφήσαμε. Αν δεν αναπτύσσουμε κάποια εφαρμογή που απαιτεί συνεχή λειτουργία, καλό θα ήταν να μην πειράξουμε τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Όπως και να ‘χει, ακριβώς από πάνω βρίσκεται ένα κουμπί για τον τερματισμό και την εκκίνηση της εικονικής μηχανής, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουμε.

Μετά από 60 λεπτά αδράνειας η εικονική μηχανή του Koding απενεργοποιείται. Την επόμενη φορά που θα συνδεθούμε, εμφανίζεται ένα παράθυρο που μας προτρέπει να εκκινήσουμε το σύστημα εκ νέου.

Νομίζουμε οτι δεν χρειάζεται να αναλωθούμε περισσότερο στις ρυθμίσεις της πλατφόρμας. Σ’ αυτό το στάδιο μπορούμε να μεταβούμε στο URL ή στο subdomain που έχει αντιστοιχιστεί στην εικονική μηχανή μας. Εκεί θα βρούμε ένα απλό αλλά ζεστό καλωσόρισμα στην πλατφόρμα Koding, γραμμένο σε HTML. Μήπως δυσκολεύεστε να πιστέψετε ότι αποκτήσατε τον πλήρη έλεγχο ενός web server, χωρίς την παραμικρή ταλαιπωρία και χωρίς να ξοδέψετε δεκάρα; Εμείς πάντως αυτό πάθαμε και σπεύσαμε να σχοληθούμε με το καινούργιο μας παιχνίδι.

Κάθε καινούργιος λογαριασμός στο Koding περιλαμβάνει μια default ιστοσελίδα, της οποίας τα αρχεία βρίσκονται στον κατάλογο Web, μέσα στο home directory (~/Web).

Το πρώτο πείραμα
Εφόσον το Koding προορίζεται για την ανάπτυξη ιστοσελίδων και web applications, το πρώτο πράγμα που σκεφτήκαμε να φτιάξουμε ήταν μια απλή ιστοσελίδα. Για το σκοπό αυτό, μεταβήκαμε στο home directory από τη μεσαία περιοχή του περιβάλλοντος εργασίας και κάναμε δεξί κλικ στον κατάλογο Web. Από το μενού που εμφανίστηκε επιλέξαμε το New File και μ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε ένα νέο αρχείο εντός του καταλόγου. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, ο συγκεκριμένος κατάλογος αποτελεί το προεπιλεγμένο Document Root για τον web server.

Με δεξί κλικ στον κατάλογο Web και επιλέγοντας “New File” από το μενού, δημιουργούμε το πρώτο μας αρχείο.

Το αρχείο που δημιουργήσαμε θα περιλαμβάνει τον κώδικα της δοκιμαστικής μας σελίδας και το ονομάσαμε mypage.php. Αμέσως μετά κάναμε επάνω του δεξί κλικ και επιλέξαμε το “Open File”. Έτσι, δημιουργήθηκε μια νέα καρτέλα του text editor, στην οποία πληκτρολογήσαμε τα ακόλουθα:

<html>
  <head>
  <title>Hello World</title>
  <link rel="stylesheet" href="//koding.com/hello/css/style.css">
  </head>
  <body class="php">
    <h1>Hello World</h1>"
    <?php
      $ip = $_SERVER ['REMOTE_ADDR'];
      echo "<h2>Your IP address is: " . $ip . "</h2>";
    ?>
  </body>
</html>

Όπως βλέπετε, ο κώδικας που εισαγάγαμε αποτελεί μια απλοϊκή σελίδα με λίγο κώδικα PHP, για την προβολή της διεύθυνσης IP του εκάστοτε επισκέπτη.

Το πρώτο μας δημιούργημα στο περιβάλλον του Koding: Πρόκειται για μια απλούστατη ιστοσελίδα που εμφανίζει τη διεύθυνση IP του εκάστοτε επισκέπτη.

Παρατηρείστε ότι για λόγους συντομίας αξιοποιήσαμε το stylesheet που έχουν κατασκευάσει οι άνθρωποι του Koding και χρησιμοποιείται από την υπάρχουσα σελίδα (index.html). Για την αποθήκευση του αρχείου πατήσαμε τον κλασικό συνδυασμό πλήκτρων [CTRL+S]. Εναλλακτικά θα μπορούσαμε να επιλέξουμε το Save, από το μενού της καρτέλας (εμφανίζεται αν τοποθετήσουμε το δείκτη του ποντικιού πάνω στο όνομά της). Στη συνέχεια, καθώς το username που είχαμε δώσει κατά την εγγραφή στο Koding ήταν το kostasvs, επισκεφθήκαμε τη διεύθυνση kostasvs.koding.io/mypage.php. Εκεί μας περίμενε το περιεχόμενο της δική μας σελίδας.

Εμπλουτισμός από τη γραμμή εντολών
Στις καρτέλες του terminal emulator μπορούμε να εργαστούμε όπως θα εργαζόμασταν και σε έναν οποιοδήποτε server με Linux. Μην ξεχνάτε ότι το εικονικό σύστημα τρέχει Ubuntu. Έτσι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα από τα core utilities του Linux, όπως και άλλα, που απαντώνται σε όσες διανομές στηρίζονται στο Debian. Για παράδειγμα, μπορούμε να εγκαταστήσουμε πακέτα με το apt-get:

$ sudo apt-get install mysql-server mysql-client

Πάντως σε ότι αφορά στη διαχείριση του λογισμικού είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε τον Koding package manager. Πρόκειται για ένα εργαλείο που έχουν κατασκευάσει οι άνθρωποι του Koding και το οποίο μπορεί να εγκαθιστά διάφορα frameworks, βιβλιοθήκες και CMS με ευκολία. Η εγκατάσταση της MySQL γίνεται ως εξής:

 
$ kpm install mysql

Αμέσως μετά, μπορούμε να προσθέσουμε το WordPress, το Drupal ή οποιοδήποτε άλλο CMS, δίνοντας κάτι τέτοιο

$ kpm install wordpress

…ή κάτι τέτοιο

$ kpm install drupal

Για να μάθουμε ποια πακέτα υποστηρίζει το kpm, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε την παράμετρο list:

$ kpm list

Σημειώστε ότι με αυτόν τον τρόπο εμφανίζονται όλα τα πακέτα που μπορεί να εγκαταστήσει το kpm. Η τεκμηρίωση του εργαλείου στο Koding University περιλαμβάνει μόνο μία ενδεικτική λίστα, που δεν πρέπει να θεωρείται πλήρης.

Τα χάρισμα της κοινωνικότητας
Το Koding, σε μια προσπάθεια να συγκροτήσει γύρω του μια ισχυρή κοινότητα χρηστών, διευκολύνει την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, όπως επίσης και την ομαδική εργασία σε κοινές (διαμοιραζόμενες) εικονικές μηχανές. Έτσι, παρέχει κάποιες δυνατότητες που παραπέμπουν στα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter κ.ά.). Κατ’ αρχάς, περιλαμβάνει ένα message board, που μοιάζει με διασταύρωση των timeline του Facebook και του Twitter. Μόνο που το συγκεκριμένο σύστημα διαθέτει πολλές διαφορετικές ροές αναρτήσεων, οι οποίες ονομάζονται κανάλια. Στο sidebar του web interface (τέρμα αριστερά) υπάρχει η ενότητα Channels, στην οποία αρχικά εμφανίζονται μόνο δύο κανάλια:

 • #public: Πρόκειται για την κεντρική ροή αναρτήσεων, στην οποία δημοσιεύονται *όλα* τα posts που δημιουργούν οι χρήστες
 • #changelog: Αυτό το κανάλι περιλαμβάνει μηνύματα από τους κατασκευαστές του Koding και ενημερώνει τους χρήστες για αλλαγές στον κώδικα της πλατφόρμας, για bux fixes κ.ο.κ.

Στην περιοχή CHANNELS του sidebar εμφανίζονται τα κανάλια που παρακολουθούμε. Από την ίδια περιοχή μπορούμε να “ακολουθήσουμε” και πρόσθετα κανάλια, ώστε να βλέπουμε εύκολα τις σχετικές αναρτήσεις.

Οι αναρτήσεις στο message board του Koding μπορούν να περιλαμβάνουν κείμενο, links ή εικόνες, ενώ επιτρέπουν και γνωστές ενέργειες: Οι χρήστες μπορούν να κάνουν like σε ένα post ή/και να γράφουν σχόλια. Όταν σχολιάζει κάποιος μια δική μας ανάρτηση, το σύστημα μάς ενημερώνει με ειδοποίηση εντός web interface του Koding ή και με email, αν το έχουμε επιτρέψει από τις ρυθμίσεις. Στις αναρτήσεις μπορούμε να ενσωματώνουμε και hashtags (π.χ. #php, #wordpress ή οτιδήποτε άλλο σκεφτούμε). Αυτό βοηθά στη διαχείριση των αναρτήσεων, αφού τα posts που περιλαμβάνουν κάποιο συγκεκριμένο hashtag συγκροτούν ένα ομώνυμο κανάλι. Πάντως, στο κανάλι #public εμφανίζονται όλα τα posts, ακόμα και αν δεν περιέχουν κάποιο hashtag. Για να δούμε τα διαθέσιμα κανάλια αρκεί να κάνουμε κλικ επάνω στη λέξη CHANNELS, στο sidebar. Από το παράθυρο που εμφανίζεται μπορούμε να γραφτούμε σε οποιοδήποτε κανάλι θέλουμε, πατώντας το σχετικό κουμπί Follow. Τα κανάλια που “ακολουθούμε” εμφανίζονται μόνιμα στη λίστα των καναλιών του sidebar. Όπως ήταν αναμενόμενο, για να δημιουργήσουμε μια ανάρτηση αρκεί να επισκεφθούμε κάποιο κανάλι και να χρησιμοποιήσουμε το text bpx που εμφανίζεται πάνω πάνω.

Εφόσον κάνουμε κλικ επάνω σε κάποιο κανάλι και εμφανιστούν οι σχετικές αναρτήσεις, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πλαίσιο που εμφανίζεται πάνω–πάνω ώστε να δημιουργήσουμε ένα νέο post.

Στην περίπτωση που δεν θέλουμε να εκφραστούμε δημόσια, μπορούμε να στείλουμε προσωπικά μηνύματα σε οποιονδήποτε χρήστη (αυτό που στο Twitter ονομάζεται direct message). Για το σκοπό αυτό, αρκεί να τοποθετήσουμε το ποντίκι στο sidebar και πάνω στη λέξη MESSAGES. Στη συνέχεια, κάνοντας κλικ στο εικονίδιο που εμφανίζεται (αυτό με τον χαρακτήρα +) ανοίγει ένα παράθυρο με πεδία για την εισαγωγή του ονόματος του παραλήπτη, για την περιγραφή του θέματος του μηνύματος (PURPOSE) και φυσικά για το ίδιο το μήνυμα. Αφού στείλουμε κάποιο μήνυμα, το θέμα του μηνύματος θα προστεθεί στο sidebar ως μια νέα συνομιλία, κάτω από τη λέξη MESSSAGES.

Για το τέλος αφήσαμε μια ιδιαίτερα χρήσιμη λειτουργία. Αναφερόμαστε στη ζωντανή συνομιλία, μέσω γραπτών μηνυμάτων ή μέσω εικόνας και ήχου. Η επικοινωνία αυτού του είδους επιτρέπει τη συνεργασία (collaboration) διαφορετικών χρηστών πάνω σε κάποιο project. Όταν ένας χρήστης δημιουργεί μια συνεδρία (session), η εικονική μηχανή και τα αρχεία του συγκεκριμένου χρήστη καθίστανται προσβάσιμα σε όλους όσοι συμμετέχουν στη συζήτηση. Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο αρκεί ένα κλικ στο “SHARE”, στην κάτω αριστερή γωνία του περιβάλλοντος. Από ‘κεί και πέρα, μένει να προσθέσουμε τους επιθυμητούς συνομιλητές.

Όταν η εικονική μας μηχανή έχει απενεργοποιηθεί, το Koding αναλαμβάνει να εμφανίζει ένα φιλικό μήνυμα σε όσους επισκέπτονται το προσωπικό μας subdomain.

Μετάβαση στα σύννεφα
Οι λειτουργίες που προσφέρει το Koding είναι σίγουρα εντυπωσιακές, αλλά ενδέχεται να σας ξενίσουν. Ειδικά στην αρχή, η ιδέα του να συγκεντρώνετε τη δουλειά σας σε κάποιο απομακρυσμένο virtual machine, είναι πιθανό να σας προκαλεί μια κάποια ανασφάλεια. Όσο κι αν ανησυχείτε τώρα, πιστεύουμε ότι αν εργαστείτε στο περιβάλλον του Koding θα προσαρμοστείτε σχετικά γρήγορα. Στο κάτω–κάτω, κανένας δεν σας υποχρεώνει να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες που στα μάτια σας φαντάζουν εξωτικές ή και περιττές. Μπορείτε απλά να εκμεταλλευτείτε την ευκολία και την άνεση που προσφέρει ένα δωρεάν εικονικό σύστημα, το οποίο μάλιστα είναι και δημόσια προσβάσιμο από ένα φιλικό subdomain. Όταν αποκτήσετε την έμπνευση και την όρεξη να καταπιαστείτε με κάποια καινούργια ιστοσελίδα ή web application, μη διστάσετε να κάνετε την αρχή στο Koding.

Ο Κώστας Βεντούρας ασχολείται με το game development και το web design. Είναι συντάκτης στο JunkBytes, μαζί με τον Αναστάσιο Μαγειρία.

2 Responses to “Ανάπτυξη στο Σύννεφο με το Koding”

 1. Aventinus | 20/07/2015 at 21:07

  Είχα χρησιμοποιήσει το Koding σε ένα μικρό προτζεκτάκι και ήταν εξαιρετικό. Μπράβο για το άρθρο, βλέπω πως έχει κι άλλες δυνατότητες που δεν ήξερα. Keep up the good work!

 2. panosangel | 21/07/2015 at 09:40

  Όλα σε ένα και οργανωμένα. Πολύ χρήσιμη πλατφόρμα για πειραματισμούς και σίγουρα μετράει οτι παρέχεται δωρεάν πακέτο! Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον άρθρο :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων