Το προφίλ μας στο Google Plus
4

deltaCast s01e03 | Arch Linux 3/3

Το Arch Linux μπορεί να θεωρηθεί ως μια άριστη βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε το λειτουργικό σύστημα των ονείρων μας! Για να τα καταφέρουμε οφείλουμε βεβαίως να εξοικειωθούμε με τα βασικά του εργαλεία. Το pacman, το πρόγραμμα διαχείρισης πακέτων της διανομής, είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσουμε!

Στα deltaCast s01e01 και s01e02 εγκαθιστούμε το Arch Linux κι αμέσως αρχίζουμε το παιχνίδι, δοκιμάζοντας διάφορα περιβάλλοντα γραφικών για το ολοκαίνουργιο λειτουργικό μας σύστημα. Σε αυτό εδώ, το τρίτο επεισόδιο της πρώτης σεζόν του deltaCast, επιστρέφουμε στη θαλπωρή της γραμμής εντολών και γνωρίζουμε τις δυνατότητες του pacman, του εργαλείου διαχείρισης πακέτων της διανομής. Δείχνουμε επίσης πώς βάζουμε στο Arch στατική διεύθυνση IP, κάτι που είναι μάλλον απαραίτητο αν σκοπεύουμε να το χρησιμοποιούμε σε ρόλο server. Τέλος, εγκαθιστούμε και το OpenSSH, ώστε να είμαστε σε θέση για απομακρυσμένες, ασφαλείς συνδέσεις στο Arch.

[ Κατεβάστε το επεισόδιο από το Vimeo ]

===== Σημειώσεις επεισοδίου =====

 • Για όλες τις δυνατότητες του pacman η καλύτερη πηγή είναι το αντίστοιχο man page. Δείτε επίσης και το man page για το pacman.conf.
 • Αν δεν τρελαίνεστε με τα man pages, διαβάστε το σχετικό άρθρο του ArchWiki για το pacman.
 • Ο διαχειριστής συστήματος και υπηρεσιών στο Arch Linux είναι ο systemd. Βασικό εργαλείο του systemd, τη χρήση του οποίου κάθε φίλος του Arch οφείλει να γνωρίζει, είναι το systemctl.
 • Περισσότερα για το OpenSSH, για την εγκατάσταση και τη ρύθμισή του στο Arch, θα διαβάσετε στο σχετικό άρθρο του ArchWiki.
 • Σε περίπτωση που οι γνώσεις σας σε βασικά θέματα δικτύωσης χρειάζονται λίγο φρεσκάρισμα, μπορείτε να διαβάσετε τα εισαγωγικά άρθρα που δημοσιεύουμε στα τεύχη 004 και 005 του deltaHacker. Αναλυτικά για το IP addressing και το Subnetting θα διαβάσετε στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται εδώ.

4 Responses to “deltaCast s01e03 | Arch Linux 3/3”

 1. freestyler | 17/12/2012 at 06:25

  Ευχαριστούμε και για το τελευταίο part :)

  Λοιπόν σχετικά με το systemd:
  1) Όταν κάνουμε systemctl enable κάποιο service, τότε αυτό θα εκκινείται αυτόματα πλέον από την επόμενη φορά που θα ενεργοποιηθεί το λειτουργικό.
  Για να το ξεκινήσουμε επιτόπου όμως σε αυτό το session, πρέπει να δώσουμε systemctl start.
  Το ίδιο ισχύει και για το systemctl disable. Θα απενεργοποιήσει το service από το επόμενο reboot. Για να το σταματήσουμε άμεσα systemctl stop.

  2) Σχετικά με το network τώρα.
  Το auto-net-wired.service ξεκινάει το ifplugd utility, το οποίο κάνει monitor το network για αλλαγές (πχ αν συνδέθηκε/αποσυνδέθηκε το καλώδιο ethernet) και καλεί το netcfg να κάνει το απαραίτητο configuration.
  Το netcfg είναι ένα εργαλείο που ρυθμίζει το network χρησιμοποιώντας τα profile που βρίσκονται στον φάκελο /etc/network.d/.
  Τα profile αυτά τα φορτώνει στο boot time. Οπότε όταν προσπάθησες να κάνεις restart το net-auto-wired.service, αυτό κάλεσε το ifplugd, το οποίο κάλεσε το netcfg, το οποίο προσπαθεί να διαβάσει τα profiles που υπήρχαν κατά το boot (inception much?).
  To ethernet-static δημιουργήθηκε μετά το boot όμως, οπότε το netcfg δεν γνωρίζει την ύπαρξη του και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το προηγούμενο ethernet-dhcp που δεν υπάρχει πλέον.
  Με ένα systemctl restart netcfg λογικά θα διαβάσει τα νέα profiles. (αλλιώς sudo netcfg ethernet-static)

  Tip: Αν δεν δώσουμε κατάληξη στα services που διαχειριζόμαστε με το systemctl, συμπληρώνει το .service μόνο του. :)

  • subZraw | 17/12/2012 at 07:47

   Τέλεια. Όλα τώρα βγάζουν νόημα. Ευχαριστώ για τις επεξηγήσεις!

 2. tr3quart1sta | 18/12/2012 at 23:04

  Στην αρχη απλα υπηρχε ενα symbolic link προς το examples/ehternet-dhcp. Μετα γιατι αντιγραφτηκε το αρχειο ethernet-static αντι της δημιουργιας παλι ενος symbolic link?

  • subZraw | 18/12/2012 at 23:18

   Το πρότυπο για DHCP δεν χρειαζόταν καμία τροποποίηση, οπότε το symlink ήταν αρκετό. Το πρότυπο όμως για static IP χρειαζόταν μια κάποια τροποποίηση — και για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε αντίγραφό του.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων