Το προφίλ μας στο Google Plus
6

deltaCast s01e08 | ProxNAS

Παρουσιάζουμε το Proxmox VE, μια φανταστική πλατφόρμα virtualization για το hosting εικονικών μηχανών που βασίζονται στην τεχνολογία του OpenVZ ή σ’ εκείνη του KVM. Στο δεύτερο μέρος του επεισοδίου δείχνουμε πώς φτιάχνουμε έναν ZFS-based fileserver με το FreeNAS, ο οποίος λειτουργεί μέσα σ’ ένα KVM VM αλλά χρησιμοποιεί αληθινούς, φυσικούς δίσκους από το host computer.

Το Proxmox VE μάς είχατε ζητήσει και παλιότερα να το παρουσιάσουμε, το χρησιμοποιούμε ήδη και το αγαπάμε κι επομένως δεν θα μπορούσαμε να μην του αφιερώσουμε *τουλάχιστον* ένα επεισόδιο του deltaCast. Το μέρος του επεισοδίου με το FreeNAS αποτελεί τη συνέχεια άρθρου που φιλοξενούμε στο τεύχος 018 του περιοδικού, στο οποίο μας απασχολεί το πάντα επίκαιρο ερώτημα για το πώς πρέπει να είναι ένας σύγχρονος fileserver.

[ Κατεβάστε το επεισόδιο από το Vimeo ]

Διόρθωση: Στο επεισόδιο εσφαλμένα αναφέρεται ότι το KVM υποστηρίζει paravirtualization της host CPU. Στην πραγματικότητα, αν και πράγματι είναι δυνατή η πρόσβαση από πλευράς KVM VMs σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του φυσικού επεξεργαστή, αυτό δεν σημαίνει ότι υποστηρίζεται το paravirtualization του τελευταίου. Υποστηρίζεται, όμως, για οδηγούς συσκευών — και συγκεκριμένα για δίσκους κι ελεγκτές Ethernet. Για την επισήμανση του λάθους ο γράφων θα ήθελε να ευχαριστήσει και από τη θέση αυτή τον φίλο κι αναγνώστη του περιοδικού, Σταύρο Φωτεινόπουλο.

===== Σημειώσεις επεισοδίου =====

 • Τα ISO images για τα Proxmox VE και FreeNAS μπορείτε να τα κατεβάσετε από εδώ κι εδώ αντίστοιχα.
 • Πριν τα downloads –ή έστω κατά τη διάρκειά τους– δείτε τις απαιτήσεις συστήματος από πλευράς Proxmox VE αλλά κι από πλευράς FreeNAS.
 • Το ISO image του Proxmox VE θα χρειαστεί να το κάψετε σε ένα άδειο δισκάκι CD ή σε κάποιο USB stick. Στα Windows, ένα δωρεάν εργαλείο για image burning είναι το ImgBurn. Σε περιβάλλον OS X χρησιμοποιήστε το Burn, ενώ αν είστε σε Linux στραφείτε σε ένα από τα K3b ή Brasero. Για να περάσετε το ISO image σε USB stick, χρησιμοποιήστε το UNetbootin, το οποίο διατίθεται για Windows, OS X και Linux.
 • Το Proxmox VE μπορεί να φιλοξενεί εικονικές μηχανές που βασίζονται στην τεχνολογία του KVM ή του OpenVZ.
 • Στο τεύχος 013 του deltaHacker δημοσιεύονται δύο άρθρα για το πώς μπορεί να στήσει κάποιος τον δικό του OpenVZ host, με βάση το CentOS. Διαβάστε τις εισαγωγές των άρθρων εδώ κι εδώ.
 • Ένας VNC client που διατίθεται δωρεάν για Windows, OS X, Linux και που δοκιμάσαμε επιτυχώς για τη σύνδεση στις κονσόλες των VMs, είναι το TigerVNC.
 • Επειδή οι συνδέσεις με το TigerVNC προς τον VNC server του Proxmox VE δεν είναι κρυπτογραφημένες, για λόγους ασφαλείας δείχνουμε πώς μπορούμε να έχουμε συνδέσεις VNC μέσω SSH tunneling. Αν είστε σε UNIXοδειδές λειτουργικό σύστημα, οι συνδέσεις αυτές επιτυγχάνονται εύκολα — ακριβώς όπως δείχνουμε στο επεισόδιο. Αν είστε σε Windows μπορείτε κι εκεί να έχετε παρόμοιες συνδέσεις. Θα χρειαστείτε είτε το εργαλείο PuTTY είτε να εγκαταστήσετε το περιβάλλον του CygWIN, όπως δείχνουμε σ’ αυτό το άρθρο.
 • Στο επεισόδιο αναφερόμαστε εκτενώς στην τεχνολογία του Logical Volume Management ή απλά LVM. Γενικά για το LVM διαβάστε στο σχετικό άρθρο. Αν πρόκειται να στήσετε τον δικό σας Linux-based fileserver τότε προτείνουμε να εξοικειωθείτε πρώτα με το LVM, ξεκινώντας από αυτό κι αυτό το άρθρο.
 • Ένας από τους λόγους που προτιμάμε το FreeNAS για τον fileserver μας, είναι επειδή υποστηρίζει πλήρως το ZFS filesystem. Προτείνουμε να μάθετε περισσότερα, ξεκινώντας άμεσα την εξάσκηση από αυτό το άρθρο.

6 Responses to “deltaCast s01e08 | ProxNAS”

 1. Rasen_Shurik3n | 07/04/2013 at 00:31

  Συγχαρητήρια, πολυ καλή επιλογή θέματος, καθώς και εγώ ο ίδιος αναρωτιόμουν πως μπορώ να στήσω ένα pentest lab δίχως την χρήση Host OS και του VirtualBox.
  Αν δεν κάνω λάθος όμως, η εγκατάσταση του Proxmox απαιτεί πως το σύστημα έχει αρχιτεκτονική επεξεργαστή x64, ακόμα και στο VirtualBox (το θυμάμαι από μια δοκιμή που είχα κάνει παλαιότερα). Τι κάνουμε σε αυτή τη περίπτωση?

  • Rasen_Shurik3n | 07/04/2013 at 06:35

   Απαντώ ο ίδιος στο ερωτημά μου και μάλλον την προηγούμενη φορά προσπαθούσα να το εγκαταστήσω σε 32bit VM. Αυτή τη φορά έβαλα Debian x64 και έτρεξε κανονικά ;)

 2. lightheart | 12/04/2013 at 13:48

  Μπορώ με το Proxmox να δημιουργήσω ένα Pentest Lab?Και αν ναι πως ρυθμίζω το NAT?

  • subZraw | 12/04/2013 at 20:38

   Ναι, φυσικά και μπορείς να φτιάξεις PenTest Lab με το Proxmox VE.

   Στο web panel του Proxmox –και συγκεκριμένα στις ιδιότητες της εκάστοτε μηχανής– θα δεις ότι όσον αφορά στη δικτύωση παρέχεται η επιλογή για NAT. Περισσότερα επ’ αυτού θα διαβάσεις στο

   http://pve.proxmox.com/wiki/Network_Model

   Προσωπικά, για ένα εικονικό εργαστήριο που είχα δημιουργήσει παλιότερα αρχικά είχα φτιάξει ένα VLAN. Στη συνέχεια εγκατέστησα το pfSense, βάζοντας το WAN interface του στο bridged interface και το LAN interface του στο VLAN. Όλες οι μηχανές του εργαστηρίου ήταν πίσω από το LAN interface του pfSense.

 3. andr3 | 02/03/2014 at 14:02

  2 ερωτήσεις για το FreeNAS
  1) Ποιά θεωρείτε ως ελάχιστη κατάλληλη RAM για το FreeNAS ώστε να λειτουργεί ομαλά?
  2) Θέλω να γίνονται αυτόματα backup κάθε βράδυ και δεν έχω καταλάβει αν πρέπει να ρυθμίσω κάτι εγώ και τι πρέπει να ρυθμίσω.

 4. h.n.y | 02/03/2014 at 14:59

  1) http://doc.freenas.org/index.php/Hardware_Recommendations
  2)http://doc.freenas.org/index.php/Rsync_Tasks

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων