Το προφίλ μας στο Google Plus
6

deltaCast s02e03 | DropDropbox – Part 1/2

Ξεκινάμε ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα για την αντικατάσταση του παραδοσιακού cloud storage system που χρησιμοποιούμε. Ο στόχος μας είναι διπλός: Θέλουμε να πάρουμε πίσω τον έλεγχο των δεδομένων μας, αλλά και να διατηρήσουμε τις ευκολίες που παρέχει το cloud.

[ Κατεβάστε το επεισόδιο από το Vimeo ]

Δεν είμαστε από εκείνους που έχουν επτασφράγιστα μυστικά, σε αρχεία που πρέπει ν’ αποθηκεύουν τοπικά ή στο cloud. Είμαστε όμως από τους φανατικούς υποστηρικτές του privacy, το οποίο θεωρούμε ως αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα.

Η μετά-Snowden εποχή έχει δείξει ότι τα δεδομένα μας δεν κινδυνεύουν τόσο από τις ελλείψεις της τεχνολογίας, π.χ., όσον αφορά στην κρυπτογράφηση ή στα cloud-based storage systems, όσο από τις αθέμιτες πρακτικές μυστικών υπηρεσιών. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τα σημαντικά νομικά όπλα που κατά περιπτώσεις διαθέτουν και χρησιμοποιούν, αυτές οι υπηρεσίες, ώστε να “πείθουν” εταιρείες τεχνολογίας να συνεργάζονται μαζί τους.

Η λύση που εδώ και μήνες δοκιμάζουμε και είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι, εμπλέκει τα ακόλουθα:

 1. Το BitTorrent Sync, για το γρήγορο και ασφαλή συγχρονισμό αρχείων και φακέλων μεταξύ διαφορετικών υπολογιστών, συσκευών και cloud servers.
 2. Το ownCloud, για την εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στα αρχεία μας όπου κι αν βρισκόμαστε, ακόμη κι από συσκευή που δεν είναι δική μας.
 3. Το συμβατό ως προς το Amazon S3 StorageQloud της GreenQloud, ώστε αφενός να έχουμε απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο στο cloud, αφετέρου να πληρώνουμε *μόνο* για τον πραγματικό χώρο που ανά πάσα στιγμή χρησιμοποιούμε.
 4. Έναν cloud provider που έχει data centers σε κάποια χώρα, στην οποία ισχύουν αυστηροί νόμοι υπέρ του online privacy και τα εντάλματα τριγράμματων υπηρεσιών δεν έχουν καμία ισχύ απολύτως.

Ειδικά γι’ αυτό το τελευταίο, ως cloud provider εμείς τουλάχιστον έχουμε επιλέξει τη GreenQloud, η οποία βρίσκεται στην Ισλανδία. Πριν πούμε κάτι περισσότερο, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η GreenQloud είναι σπόνσορας του deltaHacker, καθώς και της αγγλικής του εκδοχής που ετοιμάζουμε. Ωστόσο τις υπηρεσίες της εταιρείας χρησιμοποιούσαμε πολύ πριν μάθουμε για το GreenQloud StartUp Program που τρέχουν, και γίνουμε δεκτοί σ’ αυτό. Από την αρχή ήμασταν ευχαριστημένοι με τις υπηρεσίες και την υποστήριξη που παρέχουν. Γνωρίζαμε επίσης και για τη φιλική ως προς το online privacy νομοθεσία που ισχύει στη χώρα, ενώ υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που για εμάς τουλάχιστον είναι εξαιρετικά σημαντική: Κάθε data center στον πλανήτη έχει τεράστιες ενεργειακές ανάγκες, οπότε καταλαβαίνετε ότι υπάρχει σημαντική επίπτωση στο περιβάλλον. Η GreenQloud, ωστόσο, χρησιμοποιεί 100% ανακυκλώσιμη και καθαρή ενέργεια, με μηδενικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Το ίδιο ισχύει και σ’ όλη τη χώρα, όπου για οτιδήποτε μπορούμε να φανταστούμε χρησιμοποιείται γεωθερμική ή υδροηλεκτρική ενέργεια.

Συνοψίζοντας, η λύση cloud storage που εδώ και καιρό έχουμε υλοποιήσει και χρησιμοποιούμε είναι…

 • ασφαλής (χάρη στο BitTorrent Sync)
 • φιλική (χάρη στο ownCloud)
 • NSA-proof (χάρη στη νομοθεσία που ισχύει στην Ισλανδία)
 • ευέλικτη (χάρη στο Amazon S3 compatible StorageQloud)
 • φιλική ως προς το περιβάλλον (χάρη στις 100% ανανεώσιμες μορφές ενέργειας που χρησιμοποιούνται στην Ισλανδία)

Σημείωση: Μπορείτε να υλοποιήσετε μια παρόμοια λύση με τη δική μας, χωρίς κατ’ ανάγκη να επιλέξετε τη GreenQloud. Έχετε ακόμα και την επιλογή να μη στήσετε καν κάποιον server στο cloud. Σε κάθε περίπτωση κάτι χάνετε, αλλά τουλάχιστον έχετε την επιλογή για ν’ αποφασίσετε τι δουλεύει καλύτερα για εσάς.

Αυτό το επεισόδιο αποτελείται από δύο μέρη. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το 2ο μέρος από εδώ.

========================= Σημειώσεις επεισοδίου =========================
 • Αν δεν έχετε domain name για να αντιστοιχίσετε στο Ubuntu instance (VPS), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια δωρεάν υπηρεσία σαν το no-ip.
 • Μια βολική, δωρεάν εφαρμογή Windows για ασφαλείς συνδέσεις στο instance σας μέσω SSH, είναι το PuTTY.
 • Για την εγκατάσταση και ρύθμιση του OpenVPN σε περιβάλλον Ubuntu Server, μπορείτε να ακολουθήσετε τον αναλυτικό, επικαιροποιημένο οδηγό που δημοσιεύουμε στο site του περιοδικού.
 • Ένας δωρεάν, πλούσιος σε δυνατότητες FTP client για Windows/Linux/OS X είναι ο FileZilla, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστηρίζει και συνδέσεις SFTP (FTP over SSH).
 • Το Amazon S3 είναι ένα online σύστημα αποθήκευσης της Amazon, το οποίο χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική object storage και παρέχει τις υπηρεσίες του μέσω interfaces για web services. Για τον τελικό χρήστη, ένα από τα σημαντικά οφέλη του Amazon S3 είναι η προσφορά απεριόριστου, ουσιαστικά, αποθηκευτικού χώρου, με χαμηλό σχετικά κόστος. Το StorageQloud της GreenQloud είναι ένα online σύστημα αποθήκευσης συμβατό με το Amazon S3.
 • Το λεγόμενο eventual consistency είναι ένα χαρακτηριστικό ορισμένων κατανεμημένων συστημάτων, όπως είναι το Amazon S3 ή το StorageQloud, το οποίο απορρέει από την αρχιτεκτονική τους κι εγγυάται ότι οι όποιες αλλαγές σε δεδομένα κάποια στιγμή αντικατοπτρίζονται σε όλους όσοι προσπαθούν να τα προσπελάσουν. Το σημαντικό εδώ είναι αυτό το “κάποια στιγμή”, που σημαίνει ότι οι αλλαγές είναι πιθανόν ν’ αντικατοπτριστούν αμέσως — αλλά μπορεί και όχι. Σ’ αυτή την τελευταία περίπτωση, το πότε ακριβώς θα “φανούν” οι αλλαγές σε όλους όσοι προσπαθούν να προσπελάσουν τα δεδομένα είναι αδύνατον να προϋπολογιστεί. Από τη στιγμή που το eventual consistency αποτελεί εγγενές χαρακτηριστικό των υπό συζήτηση κατανεμημένων συστημάτων, η αντιμετώπιση πρόσκαιρων λαθών που προκύπτουν κατά την εγγραφή, την ενημέρωση ή την ανάγνωση δεδομένων, είναι ευθύνη της εκάστοτε εφαρμογής. Συγκεκριμένα, έχει μεγάλη σημασία πόσο “ανεκτική” είναι μια εφαρμογή, καθώς κι αν προσπαθεί να επαναλάβει λειτουργίες που δείχνουν ν’ αποτυγχάνουν. Κατά τις δοκιμές μας με το BitTorrent Sync, όπου συγχρονίζαμε τα περιεχόμενα τοπικών φακέλων με απομακρυσμένους φακέλους σε bucket του StorageQloud, παρατηρήσαμε στο log file του BitTorrent Sync μηνύματα λάθους που αφορούσαν στην προσπέλαση. Επίσης, δίνοντας την εντολή ls μέσα σε κατάλογο ενός bucket, το οποίο ήταν προσαρτημένο μέσω του s3fs, στις θέσεις κάποιων φακέλων κι αρχείων εμφανίζονταν μια σειρά από αγγλικά ερωτηματικά. Τελικά, λίγο αργότερα το BitTorrentSync πετύχαινε τον συγχρονισμό, ενώ το ls επέστρεφε τα σωστά περιεχόμενα. Το σημαντικό είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν χάσαμε δεδομένα.
 • Το FUSE (Filesystem in Userspace) είναι ένας μηχανισμός για UNIXοδειδή λειτουργικά συστήματα, ο οποίος επιτρέπει σε χρήστες που δεν έχουν δικαιώματα διαχειριστή να προσαρτούν συστήματα αρχείων *χωρίς* την προσφυγή σε αντίστοιχους kernel drivers. Αντίθετα, ο σχετικός κώδικας για το εκάστοτε filesystem τρέχει στο λεγόμενο user space και για την επικοινωνία με τον πυρήνα (kernel) διαμεσολαβεί το FUSE. Μερικά παραδείγματα FUSE-based filesystems αποτελούν τα NTFS-3G, EncFS, SSHFS και s3fs (υποστηρίζεται επισήμως από την Amazon).
=========================================================================

6 Responses to “deltaCast s02e03 | DropDropbox – Part 1/2”

 1. Gonik | 27/05/2014 at 23:39

  To Ubuntu installation που προσφέρει η GreenQloud είναι χωρίς x-window manager; Επειδή βλέπω στο βιντεο για σύνδεση μέσω VNC, αλλά σε συνδέει σε terminal…

  • subZraw | 28/05/2014 at 08:34

   Ναι, το image που χρησιμοποιούμε στο επεισόδιο είναι από το Ubuntu Server και δεν έχει τίποτε που να αφορά στα X — βεβαίως ούτε κάποιον VNC server. Όλα αυτά δεν χρειάζονται για να έχει κανείς VNC access σε ένα guest OS. Αντίθετα, ο VNC server τρέχει πέρα κι εκτός των guests. (Φαντάζομαι ότι θα έχεις παρακολουθήσει το deltaCast s01e08, έτσι δεν είναι; :D Στο πρώτο μισό του επεισοδίου παρουσιάζουμε το Proxmox VE, το οποίο επίσης προσφέρει VNC access στα guests.)

 2. Aleks | 28/05/2014 at 11:51

  Πολύ ενδιαφέρον ενχείρημα πράγματι, ωραία η σκέψη αλλά και η υλοιποίηση! Έτοιμο στημένο και προσαρτημένο είναι το δικό μου, αναμένοντας το τελευταίο μέρος του επεισοδίου!
  P.S. Η διαφήμιση έπιασε σε μένα , χρησιμοποιώ και το compute αλλά και το storage cloud της GreenQloud! Από τις μέχρι τώρα δοκιμές ανταποκρίνεται άψογα!

  • subZraw | 28/05/2014 at 11:59

   Χαίρομαι που βρίσκεις ενδιαφέρουσα την προτεινόμενη λύση, Άλεξ! Αυτή τη στιγμή προετοιμάζω το τελευταίο segment του 2ου μέρους και τη Δευτέρα το επεισόδιο θα είναι διαθέσιμο. Stay tuned!

 3. next2u | 29/05/2014 at 19:48

  Ενα μεγααααααλο μπραβο στο Χρηστο κ σε ολα τα παιδια που ασχολουνται για να τα εχουμε εμεις ετοιμα ολα αυτα!! Να πω την αληθεια κ εγω ψηθηκα για compute & storage της greenqloud :) Αναμενουμε εναγωνίως το 2 part του επεισοδιου :) Καλη συνεχεια ;)

  • subZraw | 29/05/2014 at 19:51

   Το δεύτερο μέρος αυτή τη στιγμή είναι στο Vimeo, το οποίο ετοιμάζει τις εκδοχές HD, SD και Mobile. Το σχετικό post θα δημοσιευτεί στο site τη Δευτέρα, όμως οι συνδρομητές που δεν μπορούν να περιμένουν ξέρουν πού πρέπει να κάνουν κλικ για να να κατεβάσουν το s03e04 :D

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων