Το προφίλ μας στο Google Plus
8

deltaCast s02e04 | DropDropbox – Part 2/2

Αυτό είναι το δεύτερο και τελευταίο μέρος της μίνι σειράς μας με τίτλο DropDropbox, στην οποία δείχνουμε πώς είναι δυνατόν να αντικαταστήσουμε τον παραδοσιακό cloud storage provider με μία δική μας, προσαρμοσμένη λύση, παίρνοντας πίσω τον έλεγχο των δεδομένων μας αλλά διατηρώντας και τις ευκολίες του cloud.

[ Κατεβάστε το επεισόδιο από το Vimeo ]

Η λύση που εδώ και μήνες χρησιμοποιούμε, περιλαμβάνει:

 1. Κάποιο VPS (ή αλλιώς Instance) που τρέχει Linux — και συγκεκριμένα το Ubuntu Server LTS.
 2. Το κατά Amazon S3 συμβατό StorageQloud, της GreenQloud.
 3. Το BitTorrent Sync, για το συγχρονισμό αρχείων και φακέλων μεταξύ των υπολογιστών μας αλλά κι αυτού του VPS, στο cloud.
 4. Το OpenVPN στο VPS, ώστε να έχουμε ασφαλέστατη πρόσβαση στο web interface του BitTorrent Sync.
 5. Το ownCloud, με τη βοήθεια του οποίου είναι δυνατόν να έχουμε ασφαλή πρόσβαση στα αρχεία μας στο cloud, από όπου κι αν βρισκόμαστε στον πλανήτη κι ακόμη κι από υπολογιστή ή συσκευή που δεν είναι δική μας.

Στο προηγούμενο επεισόδιο, το οποίο αν δεν έχετε παρακολουθήσει αξίζει να το κάνετε τώρα, δείχνουμε πώς χτίζουμε τη βασική υποδομή του προσωπικού μας συστήματος cloud storage.

Σε αυτό το επεισόδιο επιδεικνύουμε –πάντα αναλυτικά και βήμα προς βήμα– πώς εγκαθιστούμε και ρυθμίζουμε το BitTorrent Sync, το απαραίτητο LAMP stack και βεβαίως το ownCloud. Η όλη διαδικασία είναι πιθανό να παρουσιάσει ένα ή δύο ενοχλητικά μικροπροβλήματα, τα οποία όμως αντιμετωπίζονται και δεν τα συναντάμε ξανά. Φυσικά, κατά τη διάρκεια του επεισοδίου όχι μόνο δεν κρύβουμε αυτά τα προβλήματα, αλλά δείχνουμε και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Σημειώνουμε εδώ ότι η GreenQloud είναι σπόνσορας του deltaHacker αλλά και της αγγλικής του εκδοχής, που αυτόν τον καιρό ετοιμάζουμε. Πριν πάντως γίνουμε δεκτοί στο πρόγραμμα που έχει η GreenQloud για τη φιλοξενία νεοσύστατων εταιρειών, χρησιμοποιούσαμε ήδη τις υπηρεσίες που παρέχουν μέσω ComputeQloud και StorageQloud και ήμασταν απόλυτα ευχαριστημένοι.

Τέλος, να υπογραμμίσουμε ότι δεν είναι υποχρεωτικό να στήσετε το VPS σας στη GreenQloud. Κάλλιστα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν άλλον provider — ή ακόμη και δικό σας hardware.

========================= Σημειώσεις επεισοδίου =========================
 • Τα PPAs (Personal Package Archives) αποτελούν ένα μέσο για την παροχή και συντήρηση εφαρμογών από τους developers προς τους χρήστες του Ubuntu.
 • Σε αντίθεση με άλλα συστήματα cloud storage, με το BitTorrent Sync δεν υπάρχει κάποιος κεντρικός server στο cloud όπου ανά πάσα στιγμή βρίσκονται αποθηκευμένα τα αρχεία μας. Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η επικοινωνία μεταξύ των peers είναι πάντοτε κρυπτογραφημένη, γίνεται φανερό ότι το μοντέλο του BitTorrent Sync παρέχει αυξημένη ασφάλεια για τα δεδομένα μας. Αυξημένη όμως είναι και η δυσκολία ανακάλυψης των peers, ειδικά αν σκεφτούμε ότι δεν βρίσκονται ανά πάσα στιγμή *όλοι* τους στο ίδιο LAN. Επιπρόσθετα, κάποιοι εξ αυτών πιθανώς έχουν μπροστά τους ιδιαίτερα περιοριστικά firewalls. Για τη διευκόλυνση της ανακάλυψης των peers αλλά και για την παράκαμψη των όποιων εμποδίων εγείρουν ορισμένα firewalls, επιστρατεύονται οι λεγόμενοι Tracker servers, καθώς και οι Relay servers. Για κάθε φάκελο που μοιράζουμε μέσω BitTorrent Sync, έχουμε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε και το Search DHT network. Όταν η ομώνυμη επιλογή είναι τσεκαρισμένη, τότε το συγκεκριμένο BitTorrent Sync instance για κάθε μηχάνημα με το οποίο “συνομιλεί” αποθηκεύει και πληροφορίες περί της “θέσης” (του συνομιλητή). Όλες αυτές τις πληροφορίες που συγκεντρώνει τις μοιράζεται με *όλους* τους συνομιλητές του.
 • Για τη MySQL (και την PHP) μπορείτε να μάθετε περισσότερα διαβάζοντας τρία tutorials που για πρώτη φορά είχαμε δημοσιεύσει στον πρόγονο του deltaHacker (tutorial 1/3, tutorial 2/3 και tutorial 3/3).
 • Με την ανάπτυξη εφαρμογών σε περιβάλλον LAMP ασχοληθήκαμε εκτενώς και σε πρόσφατη σειρά άρθρων που φιλοξενήσαμε στο περιοδικό. Το πρώτο άρθρο της σειράς είναι δημοσιευμένο στο τεύχος 024, ενώ τα δύο τελευταία είναι δημοσιευμένα στο τεύχος 030.
 • Το WebDAV (Web Distributed Authoring and Versioning) είναι ένα πρωτόκολλο για τη διαχείριση αρχείων που αποθηκεύονται σε web servers. Αν και το ownCloud γνωρίζει περί WebDAV και το χρησιμοποιεί, ο συγχρονισμός αρχείων στην πλατφόρμα cloud storage που προτείνουμε επιτυγχάνεται με τη βοήθεια του πιο ευέλικτου, γρήγορου κι ασφαλούς BitTorrent Sync.
 • Στο πλαίσιο της παρουσίασής μας χρησιμοποιούμε το ownCloud ως ένα απλό web front-end για τους φακέλους που συγχρονίζουμε μέσω BitTorrent Sync. Κάθε φορά που από την ενότητα External Storage της σελίδας Admin προσθέτουμε έναν φάκελο, το ownCloud σαρώνει τα περιεχόμενά του κι ενημερώνει έναν κατάλληλο πίνακα της βάσης δεδομένων με την οποία συνεργάζεται (η MySQL, για το παράδειγμά μας). Έτσι, αν πάμε στην ενότητα Files του ownCloud βλέπουμε πράγματι τον φάκελο που μόλις προσθέσαμε — βεβαίως και τα περιεχόμενά του. Το πρόβλημα είναι ότι το ownCloud δεν έχει κάποιον τρόπο ώστε ν’ αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που συμβαίνουν στον φάκελο, από τη στιγμή που τον προσθέσαμε κι έπειτα. Υπάρχουν δύο λύσεις για το πρόβλημα. Η μία είναι να συνδεθούμε, π.χ., μέσω SSH, στην κονσόλα του server που φιλοξενεί το ownCloud, να μεταβούμε στον κατάλογο της εγκατάστασής του (για εμάς είναι ο /var/www/owncloud) και να πληκτρολογήσουμε
  sudo php console.php files:scan --all
  

  Η άλλη λύση είναι να εγκαταστήσουμε στο ownCloud την εφαρμογή ονόματι ReScan Filesystem Icon. Σε κάθε περίπτωση, η σάρωση των καταλόγων δεν γίνεται αυτόματα αλλά μόνον αφού την προκαλέσουμε. Επειδή μάλιστα είναι πιθανό να παίρνει αρκετή ώρα, μια ιδέα είναι να μη δίνουμε στο ownCloud *όλους* τους φακέλους που συγχρονίζουμε μέσω BitTorrent sync αλλά *μόνον* εκείνους τα περιεχόμενα των οποίων πρόκειται να εξετάζουμε/κατεβάζουμε/τροποποιούμε συχνά. Προφανώς, ένας τέτοιος φάκελος είναι κι αυτός με τις γάτες :P

 • Υπάρχει κάτι που δεν σας αρέσει στο theme του ownCloud; Αν ναι δεν υπάρχει θέμα (pun intended), αφού ελεύθερα μπορείτε να κάνετε τις τροποποιήσεις σας. Απλά, φροντίστε πρώτα να διαβάσετε τον επίσημο οδηγό για το theming του ownCloud.
=========================================================================

8 Responses to “deltaCast s02e04 | DropDropbox – Part 2/2”

 1. Pavlos | 30/07/2014 at 15:55

  Αντιμετοπιζω το εξης προβλημα. Μετα απο την εντολη apt-key list δινω apt-get update και μου βγαζει τα εξης:
  E: Malformed line 1 in source list /etc/apt/sources.list.d/owncloud.list (dist parse)
  E: The list of sources could not be read.
  Τι συμβαινει?

 2. Al3xgrc | 24/01/2015 at 18:24

  καλησπέρα και καλή χρονιά !! να ρωτήσω κάτι , αν και άκυρο εδώ αλλά δεν ήξερα που να το κάνω post … Τα Deltacast έχουν σταματήσει ??? αυτό εδώ δηλαδή στις 02/06/2014 είναι το τελευταίο ?

  • subZraw | 24/01/2015 at 18:43

   Όχι, δεν έχουν σταματήσει. Απλά, λόγω διαφόρων θεμάτων άσχετων με το περιοδικό μπήκαν (αναγκαστικά) για αρκετό καιρό στον πάγο. Μέσα στην εβδομάδα που έρχεται συνεχίζουμε ανεβάζοντας νέο επεισόδιο — μείνε συντονισμένος!

 3. nikosg5 | 04/02/2015 at 20:57

  Μια ερωτηση αν το εχετε δοκιμασει η ξερετε. Θα μπορουσα να τρεχω το owncloud σε δικο μου server αλλα το data directory να ειναι ενα storage cloud της greenqloud? Δεν θελω να το εισαγω σαν external storage αλλα να αντικαταστησει στην ουσια το βασικο directory.

  (Σε περιπτωση που γινεται το traffic του download θα περναει παλι απο τον σερβερ μου?)

  Ευχαριστω

  • subZraw | 04/02/2015 at 21:24

   Ναι, φυσικά και μπορείς. Ουσιαστικά, θα προσαρτήσεις ένα StorageQloud bucket με τη βοήθεια του s3fs. Για το βασικό directory του ownCloud δεν ξέρω (το έχω δοκιμάσει μόνο ως external storage).

   Τέλος, το traffic ενός download θα περνάει από το ownCloud, εκτός κι αν συνδέεσαι απευθείας στο StorageQloud της GreenQloud και το ξεκινάς από εκεί.

 4. ToPnt | 25/04/2016 at 00:21

  Με την υπόθεση πως :
  Έχεις ένα μηχάνημα στο οποίο….τέλος πάντων δε σε νοιάζει ο χώρος αποθήκευσης, έχεις όσο θες ( και ούτε το κόστος σε νοιάζει ).
  Αξίζει να κάνεις την παραπάνω διαδικασία με το BitTorrent Sync ;

  Γιατί δεν έχω καταλάβει ακόμη πολύ καλά ( ίσος πρέπει να ρίξω μια ακόμη ματιά ), αν έχεις κάποιο πρόβλημα ή μειονέκτημα να χρησιμοποιείς τους clients που δίνει η owncloud για τον συγχρονισμό των αρχείων.

  Επειδή δε σχολιάζεται καν το γεγονός πως και το ίδιο owncloud έχει προγράμματα (clients) για να συγχρονίζεις αρχεία με τον λογαριασμό σου, θα ήθελα αν είναι δυνατόν την άποψη σας ( τον σχολιασμό σας ) σε αυτό.

  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! :)
  Πραγματικά πάρα πολύ ενδιαφέρουσα σειρά. ;)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων