Το προφίλ μας στο Google Plus
1

deltaCast s03e02 | Linux 4SuperUsers [p2]

Αυτό είναι το δεύτερο video tutorial της σειράς μας για την εκμάθηση του Linux, στο πλαίσιο της οποίας δεν απευθυνόμαστε σε όσους θέλουν να μάθουν άλλο ένα λειτουργικό σύστημα απλά για χρήση desktop.

Στόχος μας είναι να δείξουμε το δρόμο σε εκείνους που θέλουν να εξοικειωθούν καλά με το Linux, ώστε να το χρησιμοποιούν για προγραμματισμό, pen-testing, ethical hacking, έρευνα, ως εργαλείο για τη διαχείριση δικτύων, ως πλατφόρμα για την παροχή δικτυακών υπηρεσιών κ.ο.κ. Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς δείξαμε την εγκατάσταση της διανομής Linux ονόματι openSUSE Leap. Φροντίσαμε επίσης να κάνουμε και μια πρώτη, καλή γνωριμία με το openSUSE, παίζοντας με ορισμένες βασικές ρυθμίσεις που αφορούν στο περιβάλλον γραφικών του GNOME αλλά και στο ίδιο το λειτουργικό σύστημα.

Σ’ αυτό το δεύτερο επεισόδιο εξοικειωνόμαστε με τη γραμμή εντολών του Linux παίζοντας με το GNOME Terminal: Aπό τη στιγμή που κάποιος δεν θέλει ν’ ασχοληθεί επιφανειακά με το Linux, τότε οπωσδήποτε θα κάνει το τερματικό τον καλύτερό του φίλο. Επίσης: Όχι μόνο δεν θα φοβάται τη γραμμή εντολών, αλλά θα την εκτιμήσει και θ’ αναρωτιέται τι ήταν αυτό που τόσο καιρό τον κρατούσε μακριά της.

deltaCast s03e02

Διαβάστε τις σημειώσεις του επεισοδίου.

[ Κατεβάστε το επεισόδιο από το Vimeo ]

Επεισόδια της σειράς

[ επιστροφή ]

Σημειώσεις επεισοδίου

 • Το GNOME Terminal είναι ένας εξομοιωτής τερματικού για το περιβάλλον γραφικών του GNOME.
 • Γενικά, χάρη στα προγράμματα εξομοίωσης τερματικού αποκτάμε πρόσβαση στα κελύφη συστημάτων Unix χωρίς να αφήνουμε το περιβάλλον γραφικών.
 • Το προκαθορισμένο κέλυφος στο Linux είναι το BASH. Υπάρχουν κι άλλα κελύφη που μπορούμε να έχουμε, με τα C Shell, tcsh και Z shell να αποτελούν εξέχοντα παραδείγματα.
 • Τα πακέτα στις διανομές Linux όπως το openSUSE, το Fedora και το CentOS, είναι αρχεία τύπου RPM.
 • Από την άλλη, στο Debian, στο Ubuntu και σε άλλες παράγωγες διανομές, τα πακέτα αποτελούν αρχεία τύπου DEB.
 • Σ’ αυτό το επεισόδιο δίνουμε παραδείγματα διαχείρισης πακέτων με το εργαλείο zypper του openSUSE Leap. Σε περίπτωση που εγκαταστήσατε κάποια άλλη διανομή Linux και τώρα θέλετε να δείτε πώς γίνεται η διαχείριση πακέτων σ’ αυτή, το συγκεκριμένο cheatsheet του DistroWatch θα σας φανεί χρήσιμο.

[ επιστροφή ]

Σας άρεσε το άρθρο; Αν ναι, τι θα λέγατε για ένα tip στο PayPal;

One Response to “deltaCast s03e02 | Linux 4SuperUsers [p2]”

 1. anselal | 27/11/2016 at 19:18

  Καλησπέρα,

  πρόσεξα και σε προηγούμενα βίντεο πως την διανομή openSUSE την προφέρεις όπεν σούσα.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων