Το προφίλ μας στο Google Plus
3

deltaCast s03e04 | Linux 4SuperUsers [p4]

Μια από τις βασικές προϋποθέσεις για καλή εξοικείωση με τη γραμμή εντολών και φυσικά με το Linux μας, είναι να γνωρίζουμε την έννοια του filesystem.

Όταν μιλάμε για filesystem εννοούμε τις μεθόδους κατά τις οποίες τα δεδομένα οργανώνονται στα διάφορα μέσα αποθήκευσης. Χάρη στο filesystem μπορούμε, μεταξύ άλλων, να έχουμε τις ανθρωποκεντρικές έννοιες του αρχείου και του καταλόγου ή φακέλου.

Ο όρος filesystem συχνά έχει διττή σημασία. Μερικές φορές τον χρησιμοποιούμε με την έννοια που μόλις περιγράψαμε. Το filesystem, δηλαδή, αφορά στις μεθόδους οργάνωσης των δεδομένων πάνω στα αποθηκευτικά μέσα. Άλλες φορές, όμως, μιλώντας για filesystem αναφερόμαστε στη δενδρική δομή καταλόγων που βλέπουμε, π.χ., με τη βοήθεια ενός file manager. Μια τέτοια δομή υφίσταται πάνω από ένα filesystem, ίσως όμως είναι πολυπλοκότερη απ’ όσο δείχνει. Πράγματι, σε έναν ή σε περισσότερους καταλόγους είναι πιθανό να ‘ναι προσαρτημένα –ή αλλιώς συνδεδεμένα– διαφορετικά filesystems, τα οποία υφίστανται σε άλλα αποθηκευτικά μέσα ή και σε απομακρυσμένους hosts. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι η δενδρική δομή καταλόγων που αναφέρουμε ως filesystem, πιθανώς να εκτείνεται σε περισσότερα από ένα μέσα ή υπολογιστές, αγκαλιάζοντας περισσότερα από ένα filesystems τα οποία ίσως να μην είναι καν του ιδίου τύπου.

Ορισμένες από τις προαναφερθείσες έννοιες και περιγραφές ίσως δεν βγάζουν πολύ νόημα. Παρακολουθήστε ωστόσο το παρόν επεισόδιο της σειράς μας και η εικόνα θα ξεκαθαρίσει.

deltaCast s03e04

Διαβάστε τις σημειώσεις του επεισοδίου.

[ Κατεβάστε το επεισόδιο από το Vimeo ]

Επεισόδια της σειράς

[ επιστροφή ]

Σημειώσεις επεισοδίου

[ επιστροφή ]

3 Responses to “deltaCast s03e04 | Linux 4SuperUsers [p4]”

 1. dimSysAdmin | 25/12/2016 at 13:35

  Καλησπέρα στην αγαπημένη ομάδα του DeltaHacker. Please do more deltacasts :D Ειναι πραγματικά πολυ καλά

  • subZraw | 25/12/2016 at 13:44

   Καλησπέρα και χρόνια πολλά! Σε λίγες μέρες βγαίνει νέο τεύχος και μετά βουρ για νέο επεισόδιο ;)

   • dimSysAdmin | 26/12/2016 at 11:05

    Καλημέρα και χρόνια πολλά! Περιμένουμε πως και πως :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων