Το προφίλ μας στο Google Plus
0

deltaHacker 002 editorial: Malaysia Truly Asia

To σλόγκαν το ‘χα ακούσει για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2004, σε διαφήμιση στο CNN. Βρισκόμουν στο Βερολίνο, θυμάμαι, μαζί με τον σημερινό αρχισυντάκτη του deltaHacker. Τότε βέβαια εκείνος ήταν απλός συντάκτης κι εγώ απλός αρχισυντάκτης, ενώ ένα περιοδικό σαν το deltaHacker δεν υπήρχε ούτε καν ως μακρινή σκέψη.

Πρόσεξα, που λέτε, τη διαφήμιση του CNN, η οποία προερχόταν από το υπουργείο τουρισμού της Μαλαισίας και παρότρυνε τον κόσμο να επισκεφτεί τη χώρα γιατί, πώς να το κάνουμε, η Μαλαισία είναι αληθινή Ασία. Ενδιαφέρον επιχείρημα, δεν λέω, αν και κάπως προφανές. Πάντως σ’ εμένα έπιασε. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμουν σε διακοπές, άρχισα να σκέφτομαι ότι υπάρχουν μέρη τα οποία είναι μάλλον απίθανο να επισκεφτώ. Όχι κατ’ ανάγκη επειδή είναι μακρινά. Απλά είναι μέρη που, πώς να το κάνουμε, δεν σε βγάζει εύκολα ο δρόμος σου…

Έχω λίστα μ’ αυτά τα μέρη. Περιλαμβάνει το Τζούνο της Αλάσκας, το Χόμπαρτ της Τασμανίας, την Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, το Σαντιάγκο της Χιλής και φυσικά το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας (Είδατε; Δεν είναι όλα πολύ μακρινά.)

Α, ναι. Να μην ξεχάσω και το Ανατολικό Τιμόρ.

Το Ανατολικό Τιμόρ το ανέφερα και σ’ ένα από τα live streams που κάνουμε για το περιοδικό, μέσω του UStream. Ο φίλος μου ο Τίμος γέλασε με την ομοιότητα στα ονόματα. Αμέσως ο Thiseas δεν έχασε την ευκαιρία κι έδωσε link προς χάρτη της νοτιοανατολικής Ασίας, στην οποία βρίσκεται το Ανατολικό Τιμόρ. Και πολύ γρήγορα η συζήτηση έκανε αυτό που πάντα της αρέσει να κάνει κατά τη διάρκεια των live streams: ξέφυγε εντελώς.

Πλάκα πλάκα μπορεί να μην πάω ποτέ στο Ανατολικό Τιμόρ, αλλά αν τύχει θα στείλουμε *και* εκεί deltaHacker. Σκέφτομαι μάλιστα ότι όσοι γράφονται συνδρομητές στο περιοδικό και δίνουν διεύθυνση αποστολής στο Ανατολικό Τιμόρ, να τους δίνουμε δωρεάν συνδρομή.

Για πάντα.

Ποιος ξέρει, με τα πολλά ίσως βρεθεί κάποιος εύπορος Τιμορέζος (;) και μας κάνει τα εισιτήρια για εκεί. Θυμάμαι τώρα ότι φίλος του περιοδικού πρότεινε πως, αν ποτέ διοργανώσουμε συνέδριο χάκινγκ, τότε θα πρέπει να το κάνουμε στο Ανατολικό Τιμόρ!

Μερικοί ψάχνουν ευκαιρία για εξωτικές διακοπές, μου φαίνεται.

Τους καταλαβαίνω απόλυτα.

Τολμηρές κι ολίγον τι φιλόδοξες οι σκέψεις για συνέδρια σ’ εξωτικά μέρη. Αλλά μιας κι αναφέρθηκα σε συνέδρια, να πω με την ευκαιρία ότι οι ιδέες που μας στέλνετε κι αφορούν στο περιοδικό ή/και σ’ άλλες δραστηριότητες γύρω από το περιοδικό, είναι τουλάχιστον 101% ενδιαφέρουσες. Μιλάμε για προτάσεις γύρω από θέματα ή σειρές θεμάτων που θέλετε να διαβάσετε στο περιοδικό, το ρόλο του site, τη θεματολογία των video cast (άντε να τα ξεκινάμε, σιγά σιγά!) αλλά και ιδέες για την προώθηση του ίδιου του περιοδικού.

Παρεμπιπτόντως, όσοι ανησυχείτε λίγο για τη δύσκολη ύλη του deltaHacker, πραγματικά δεν υπάρχει λόγος. Αν πάλι ανησυχείτε για την περίπτωση που η ύλη παραείναι εύκολη, επίσης δεν υπάρχει λόγος. Η θεματολογία του τεύχους 001 απέδειξε, νομίζω, ότι ένας συνδυασμός άρθρων που θ’ απευθύνονται τόσο στους νεοφερμένους στο χώρο όσο και στους πιο προχωρημένους, είναι πράγματι εφικτός. Το ίδιο θεωρώ ότι πετύχαμε και στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας. Αλλά ας μην σας προκαταλαμβάνω. Άι γουίλ λετ *γιου* μπι δε τζατζ οβ δατ.

Τις τελευταίες βδομάδες αρκετοί φίλοι μάς έστειλαν κι άρθρα τους, να τα διαβάσουμε κι αν μας αρέσουν και κάνουν για το περιοδικό, να τα δημοσιεύσουμε κιόλας. Δεν έχουμε κάνει σχετική, επίσημη ανακοίνωση περί αυτού. Μας έχετε όμως ρωτήσει κάποιες φορές και μάλιστα σ’ ένα από τα live stream το επαναλάβαμε: Ναι, φυσικά και θα χαρούμε πολύ να διαβάσουμε άρθρα σας, γιατί όχι να τα δημοσιεύσουμε κιόλας! Το είπαμε φωναχτά, που λέτε, και πράγματι μας στείλατε άρθρα. Ήδη σ’ αυτό το τεύχος δημοσιεύουμε άρθρο αναγνώστη, ο οποίος υπογράφει με το όνομα Johnny Who. Δείχνει αναλυτικά κι επεξηγηματικά πώς κατάφερε να πάρει πλήρη πρόσβαση στο Windows box ενός φίλου του, ο οποίος δεν βρισκόταν στο ίδιο τοπικό δίκτυο μ’ εκείνον και μάλιστα είχε τον υπολογιστή του προστατευμένο με firewall, anti-virus κ.λπ. Συνδυάζοντας όμως γνώσεις και καταφεύγοντας σε τεχνικές κοινωνικής μηχανικής, ο Johnny Who κατάφερε να πάρει shell στο απομακρυσμένο box — με δικαιώματα administrator, φυσικά.

Γκουντ σταφ, όπως λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι.

Σ’ αυτό το τεύχος κάνει το ντεμπούτο του κι άλλος ένας νέος συνεργάτης, ο φίλος μας ο giannoug (@giannoug στο twitter, αν κάποια στιγμή θελήσετε να τον τρολάρετε). Ο giannoug είναι το κλασικό παράδειγμα νέου ανθρώπου με πολλή όρεξη για εξερεύνηση και μάθηση, ο οποίος δεν διστάζει να βάζει σε εφαρμογή ό,τι μαθαίνει ακόμη και για να στήνει φάρσες. Ναι. Σωστά το διαβάσατε. Ο giannoug συχνά έχει μεγάλα κέφια — κι αλίμονο αν οι άνθρωποι γύρω του δεν έχουν καλή αίσθηση του χιούμορ. Μια μικρή ιδέα για το τι εννοούμε θα πάρετε διαβάζοντας το άρθρο που αρχίζει από τη σελίδα 54.

Πάντως έχω ένα παράπονο απ’ όλους τους συνεργάτες του περιοδικού, παλιούς και νέους αντάμα. Τείνω μάλιστα να πιστεύω ότι είναι συνεννοημένοι και δρουν βάσει σχεδίου. Όσο το σκέφτομαι, τόσο μου φαίνεται ως το πιο πιθανό σενάριο. Θα σας πω την υποψία μου, να μου πείτε κι εσείς τι πιστεύετε. Θεωρώ ότι έχουν βαλθεί να τρελάνουν *όλους* εμάς, που μας αρέσουν ένα σωρό πράγματα γύρω από την τεχνολογία γενικότερα και το χάκινγκ ειδικότερα. Με το που διαβάζουμε κάτι και πωρωνόμαστε κι αρχίζουμε να το ψάχνουμε παραπέρα, στην επόμενη σελίδα υπάρχει ένα άλλο, αν όχι περισσότερο τότε σίγουρα εξίσου ενδιαφέρον άρθρο. Μα καλά, δεν σέβονται καθόλου το χρόνο μας; Έλεος δεν έχουν;

Εγώ ισχυρίζομαι πως όχι, δεν έχουν.

Εσείς τι λέτε; Περάστε μια βόλτα από τα forum του site ή τη fan page και μιλήστε ελεύθερα. Εκτός κι αν δεν θέλετε να εκφραστείτε δημόσια, οπότε σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχει και το email του περιοδικού:

talk2us AT deltahacker DOT gr

Καλή ανάγνωση, καλή διασκέδαση κι ό,τι θέλετε, ξέρετε: Κάπου εδώ γύρω είμαστε, σχεδόν 24/7!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων