Το προφίλ μας στο Google Plus
0

deltaHacker 007 editorial: Ο συνήγορος του ροπάλου

Ελεύθερα ρόπαλα – Ανοιχτά κεφάλια. Εχμ, συγνώμη, ανοιχτά μυαλά ήθελα να πω. Όποιος δεν ξέρει να χειρίζεται ρόπαλο είναι τουλάχιστον ανόητος, για να μην πω εκτός τόπου και χρόνου. Έλα στο μέλλον, άνθρωπέ μου! Πάρε κι εσύ ένα ρόπαλο και πάλεψέ το. Με τη δουλειά σου θ’ ασχοληθείς αργότερα…

Μπορώ να φανταστώ πολλές εργασίες, οι οποίες θα ολοκληρώνονταν άνετα με τη βοήθεια ενός ρόπαλου. Στ’ αλήθεια, πολλές. Ειδικά αν ο χειριστής έχει την υπομονή ενός μοναχού Σαολίν, το ρόπαλο μπορεί να ολοκληρώσει *κάθε* εργασία.

Δεν με κοπάνησαν με κανένα ρόπαλο, ούτε ξύπνησα ημίτρελος. Προτιμώ τα ρόπαλα από καιρό τώρα, για κάθε εργασία μου κι αυτό αποτελεί ώριμη επιλογή. Μου αρέσει που το καθένα είναι διαφορετικό από τ’ άλλα. Κάτι σαν τους ανθρώπους ένα πράγμα, αλλά σε εργαλείο! Μαθαίνεις να δουλεύεις μ’ ένα συγκεκριμένο ρόπαλο κι όταν υποχρεωθείς να το αλλάξεις, πρέπει να μάθεις σχεδόν τα πάντα από την αρχή. Σκέτη ομορφιά! Αυτό ακριβώς μου αρέσει να κάνω με τα εργαλεία μου: Να μην ξεμπερδεύω ποτέ με τις παραξενιές τους. Ν’ ανακαλύπτω συνέχεια ατέλειες και φυσικά να εφευρίσκω λύσεις –workarounds– για τα προβλήματα που παρουσιάζουν. Όσο για τη δουλειά… Ε, έλα μωρέ, θα γίνει κι αυτή κάποτε, δεν βαριέσαι. Σημασία έχει να δουλεύω με το αγαπημένο μου ρόπαλο. Ξέρω, ακούγονται τρελά όλα αυτά. Σας διαβεβαιώνω πως δεν είναι. Το ‘χω σκεφτεί πολύ το θέμα με τα ρόπαλα κι έχω σοβαρούς λόγους για να τα προτιμώ, έναντι κάθε άλλου εργαλείου.

Τα ρόπαλα δεν κατασκευάζονται από πολυεθνικούς κολοσσούς. Δεν προέρχονται από μεγιστάνες της αγοράς, οι οποίοι κατασκευάζουν ατελείωτα και πανομοιότυπα εργαλεία, χωρίς ψυχή. Τα ρόπαλα φτιάχνονται από εκατοντάδες τεχνίτες ανά τον κόσμο, με μεράκι και αγάπη για το “καλό ρόπαλο”. Μάλιστα με τον όρο “καλό”, ο καθένας από τους τεχνίτες έχει στο μυαλό του κάτι εντελώς διαφορετικό. Έτσι, προκύπτει μια τεράστια ποικιλία από μοναδικά ρόπαλα (Σ.τ.Ε. Από μοναδικές καλότητες, ίσως;). Όλο και κάποιο θα βρεις να σου ταιριάζει. Μπορεί να μη συνδυάζεται εύκολα με τα υπόλοιπα ρόπαλά σου, αλλά μόνο του, απομονωμένο από το περιβάλλον του, θα λειτουργεί άψογα. Όλα αυτά όμως έχουν μικρή σημασία. Επιτρέψτε μου να συνεχίσω, παρακαλώ…

Το ρόπαλο μπορείς να το χρησιμοποιήσεις *όπως* θες. Δεν σε περιορίζει κανένας! Καμία άδεια χρήσης, κανένας νταβατζής των εργαλείων δεν μπορεί να καθορίσει τι θα κάνεις και τι δεν θα κάνεις με το ρόπαλό σου. Πέρα μάλιστα από τις άδειες χρήσης, δεν υπάρχει ούτε καν κάποια κοινωνική σύμβαση γύρω από το πώς χρησιμοποιούνται τα ρόπαλα. Ό,τι και να κάνεις μ’ ένα ρόπαλο, κανένας δεν θα μπορεί να σε κατηγορήσει — ή έστω να σε κοιτάξει στραβά. Εδώ που τα λέμε, τα ρόπαλα θα μπορούσαν ν’ αποτελούν το υπέρτατο σύμβολο της ανθρώπινης ελευθερίας. Έχεις ρόπαλο; Είσαι ελεύθερος. Χρησιμοποιείς κάθε φορά ένα κατάλληλα μελετημένο, και προσεκτικά κατασκευασμένο σφυρί, κλειδί ή κατσαβίδι; Είσαι θύμα των πολυεθνικών — κορόιδο!

Μπορεί να μετατρέψεις το ρόπαλο σ’ ότι θες. Κανένας δεν θα παραξενευτεί. Ξέρετε κανέναν ο οποίος να μετέτρεψε το σφυρί του σε τανάλια; Μήπως είδατε κάποιον να χρησιμοποιεί το κατσαβίδι σαν μέγγενη; Φυσικά και όχι. Όλα αυτά τα τυποποιημένα εργαλεία κατασκευάζονται από μεταλλικά κράματα, τα οποία είναι πρακτικά αδύνατο να επεξεργαστούμε στο σπίτι. Τα ρόπαλα, όμως, και ειδικά τα καλά, είναι φτιαγμένα από ξύλο. Είναι ζωντανά κι εύπλαστα. Μπορούν άνετα να μετατραπούν, από εμάς τους ίδιους, σε οτιδήποτε φανταζόμαστε. Αρκεί βέβαια να έχουμε τη γνώση και την υπομονή. Πάντως κανείς και τίποτε δεν μας περιορίζει. Μπορείς να μάθεις ξυλογλυπτική και να μετατρέψεις το ρόπαλό σου σ’ οτιδήποτε: Ακόμα και σε σκελετό για το επόμενο ρομποτάκι σου!

Τα ρόπαλα υπάρχουν παντού. Μπορείς να αγοράσεις ένα ρόπαλο από το τοπικό κατάστημα εργαλείων (ή πρωτόγονων όπλων). Μπορείς να βρεις ένα ρόπαλο στην άκρη του δρόμου ή σε κάποιο μονοπάτι στο δάσος. Πάνω απ’ όλα, όμως, μπορείς να κατασκευάσεις το δικό σου ρόπαλο! Μπορείς να το φτιάξεις από οποιοδήποτε υλικό και με οποιαδήποτε τεχνική. Για να είναι όμως καλό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μόνο άλλα ρόπαλα. Σωστά καταλάβατε. Τα ρόπαλα που αξίζουν κατασκευάζονται από άλλα ρόπαλα. Για την κατασκευή ενός καλού ροπάλου δεν χρησιμοποιούνται ποτέ εργαλεία από κάποια πολυεθνική. Ένα τέτοιο ρόπαλο θα άξιζε μόνο για προσάναμμα στο τζάκι! Θα ήταν π’τάχ, που λένε κι οι Κλίγκον…

Το ‘χω παρατηρήσει κι εγώ. Είναι κάποιες φορές που ενδιαφερόμαστε περισσότερο για το αποτέλεσμα της εργασίας μας και λιγότερο για την ίδια τη διαδικασία. Για την ακρίβεια, μας ενδιαφέρει αρκετά και η διαδικασία, αλλά σκεφτόμαστε κυρίως το πώς θα απλοποιηθεί και θα γίνει ευκολότερη. Ακριβώς γι’ αυτό, κάθε φορά επιλέγουμε τα κατάλληλα εργαλεία, χωρίς να επιτρέπουμε στη σκέψη μας να σκαλώνει. Το Free/Libre Open Source Software έχει αναρίθμητα προτερήματα. Θα μπορούσα να σας μιλάω για τα πολύτιμα διδάγματα και τα οφέλη που προσφέρει η χρήση του FLOSS για ατελείωτες ώρες. Κυριολεκτώ! Αυτό, όμως, πάντα κατά την ταπεινή γνώμη του πιστού αρχισυντάκτη, δεν σημαίνει ότι το FOSS συνιστά πάντα την καλύτερη επιλογή.

Προσοχή στον τυφλό φανατισμό. Οι μηχανικοί, οι προγραμματιστές, οι επιστήμονες γενικότερα αλλά κι όσοι προσπαθούν να κερδίζουν τον τίτλο του αληθινού χάκερ, έχουν ένα κοινό: Δεν φοράνε παρωπίδες, ούτε τις ανέχονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι *δεν* έχουν σταθερές απόψεις. Σημαίνει, όμως, ότι δεν αντιμετωπίζουν ισοπεδωτικά τους πάντες και τα πάντα. Λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες κάθε θέματος, καθώς και τις γενικότερες συνθήκες εντός των οποίων εκδηλώνεται καθετί. Με λίγα λόγια, προσπαθούν κάθε φορά να καταλήξουν στο πιο λογικό συμπέρασμα και στην πιο σωστή επιλογή.

Ακόμα και η ύπαρξη του FLOSS, αποτελεί κάτι το καταπληκτικό! Το ίδιο το FLOSS, όμως, δεν αποτελεί πάντα την καλύτερη επιλογή και δεν μπορεί να θεωρείται μονόδρομος. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο, η υιοθέτησή του για *κάθε* εργασία και σε *κάθε* περίσταση θυμίζει το φανατισμένο βάνδαλο-οπαδό, ο οποίος υποστηρίζει τυφλά την ομάδα του χωρίς κανένα λογικό επιχείρημα. Η ειρωνεία της υπόθεσης ξέρετε ποια είναι; Ο βάνδαλος-οπαδός κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά στον σκοπό που (νομίζει ότι) υπηρετεί…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων