Το προφίλ μας στο Google Plus
0

deltaHacker 009 editorial: Η καλύτερη δουλειά στον κόσμο!

Πώς δημιουργείς ένα διασκεδαστικό αλλά και πραγματικά χρήσιμο περιοδικό; Ποια θέση παίρνεις απέναντι στα 129 χιλιάδες προβλήματα που σε περιμένουν ήδη με το καλημέρα; Συνέβη κάτι άσχημο σε γνωστή αλυσίδα εδεσματοπωλείων της Θεσσαλονίκης, ή απλά κάνουν ανακαίνιση στο κατάστημα της Καλαμαριάς;

Να σας πω την αλήθεια, τι ακριβώς συμβαίνει –ή συνέβη και τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές δεν συμβαίνει– με το γνωστό εδεσματοπωλείο της Θεσσαλονίκης, ούτε το γνωρίζω ούτε το έχω ψάξει ακόμα. Αυτό που ξέρω είναι ότι τις προάλλες κατέβαινα την Κομνηνών, αυτή στην Καλαμαριά, και καθώς περνούσα μπροστά από το σουβλατζίδικο συνειδητοποίησα ότι ήταν κλειστό, ενώ δεν θα έπρεπε. Στις τζαμαρίες ήταν στερεωμένα κάτι μεγάλα χαρτόνια, μπόρεσα ωστόσο να διακρίνω μια κινητικότητα εντός. Αυτό πάντως που κέρδισε την προσοχή μου –και πραγματικά δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά– ήταν η επιγραφή στη μεγάλη ταμπέλα απ’ έξω: “Είτε με ευρώ είτε με δραχμή, εμείς σουβλάκια θα πουλάμε!”

Χαμογέλασα (μάλλον περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε) και συνέχισα στο δρόμο μου. Λίγο αργότερα, άγνωστο γιατί, άρχισα να το σκέφτομαι περισσότερο. Θα σας το πω χωρίς περιστροφές — και γελάστε ελεύθερα: Η ατάκα με τα σουβλάκια και το νόμισμα, μου θύμισε το deltaHacker.

Ένα χρόνο πριν, όταν είχαμε αρχίσει να σκεφτόμαστε και να συζητάμε την πιθανότητα έκδοσης νέου περιοδικού, οι δυσκολίες και τα εμπόδια που βλέπαμε μπροστά μας ήταν αναρίθμητα. Εντάξει, δεν ήταν κι απειραριθμήσιμα, αλλά σίγουρα ήταν πολλά. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά όλα τα σημάδια και οι προβλέψεις μάς υποδείκνυαν να καθίσουμε στ’ αυγά μας, κατά το κοινώς λεγόμενο, και, τέλος πάντων, ν’ αναζητήσουμε κάτι άλλο, ασφαλέστερο. Ένα περίπου χρόνο αργότερα, δύο πράγματα έχουμε συνειδητοποιήσει: α) οι δυσκολίες ήταν πολλές περισσότερες και σαφώς μεγαλύτερες απ’ ό,τι είχαμε φανταστεί, β) κάναμε πολύ καλά που αγνοήσαμε τις δυσκολίες κι εστιάσαμε όλη μας την ενέργεια σ’ αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλά και, το κυριότερο, το αγαπάμε πραγματικά.

Όπως σας έλεγα και στο editorial του προηγούμενου τεύχους, όταν θέλεις να πετύχεις σ’ ένα δύσκολο περιβάλλον μία από τις επιλογές σου είναι ν’ αλλάξεις τους κανόνες του παιχνιδιού. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείς να τους αλλάξεις, μπορείς πάντα να βγεις από το παιχνίδι και να παίξεις σ’ ένα άλλο, στο οποίο όμως εσύ θα ‘χεις ορίσει τους βασικούς κανόνες. Τώρα, λογικό είναι να πηγαίνει το μυαλό σας στην πολιτική και συγκεκριμένα στις συζητήσεις για το αν η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ, στην ευρωζώνη κ.λπ. κ.λπ. Τη στιγμή μάλιστα που θα διαβάζετε τις γραμμές αυτές, είναι πολύ πιθανό πολλά πράγματα να έχουν αλλάξει. Τώρα που το καλοσκέφτομαι, μπορεί και να μην έχουν αλλάξει — ή τέλος πάντων να έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις. Ποιος ξέρει; Εγώ πάντως όχι. Ούτως ή άλλως δεν αναφέρομαι στην πολιτική εδώ, ούτε σ’ όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, όλη η κουβέντα που κάνω είναι για έναν χώρο που ξεκινήσαμε να διαμορφώνουμε από το περσινό καλοκαίρι. Πρόκειται για έναν χώρο που ναι μεν σχετίζεται με την πραγματικότητα (είναι γνήσιος υποχώρος της, για να το πω μαθηματικά), εντός των πλαισίων του όμως ένα περιοδικό σαν το deltaHacker πετυχαίνει, βελτιώνεται διαρκώς και συνεχίζει αισιόδοξα!

Πώς δημιουργήσαμε αυτόν το χώρο ευημερίας, για το αγαπημένο μας περιοδικό; Υπήρχαν κάποια μυστικά; Κάποιες βασικές προϋποθέσεις, ίσως; Για μυστικά δεν ξέρω, κάποιες προϋποθέσεις όμως υπήρχαν και πάντα υπάρχουν…

Κέφι, ζωντάνια, παιχνίδι
Αλλάζοντας λίγο το σλόγκαν μιας παλιάς διαφήμισης, στο deltaHacker πρώτα ζούμε και μετά γράφουμε! Πιο συγκεκριμένα, μας αρέσει ο προγραμματισμός, το χάκινγκ, τα δίκτυα και η τεχνολογία γενικότερα. Για κάθε άρθρο που φιλοξενούμε στο περιοδικό ή στο site, έχουν προηγηθεί η εξερεύνηση, οι δοκιμές, το παιχνίδι, οι πειραματισμοί και φυσικά οι απαραίτητες επαληθεύσεις. Το γράψιμο του άρθρου μένει πάντα τελευταίο και μπορώ να σας πω ότι γίνεται με πολύ κέφι, αφού βιαζόμαστε να σας μιλήσουμε για ό,τι μας κράτησε απασχολημένους *πριν* το άρθρο — και πολύ συχνά μας κρατά και μετά.

Διαρκής διάλογος
Αφού μας αρέσει ό,τι κάνουμε, ε, δεν είναι λογικό κι αναμενόμενο να θέλουμε να μιλάμε και σ’ άλλους γι’ αυτό; Είναι. Φυσικά, η ευκαιρία για επικοινωνία δεν θέλουμε να μας δίνεται μία φορά κάθε μήνα, μόνο από τις σελίδες του περιοδικού! Αν είναι δυνατόν, δηλαδή. Σε τι εποχή ζούμε; Επειδή λοιπόν ζούμε στην εποχή που ζούμε και μας αρέσει να μιλάμε γι’ αυτό που κάνουμε κι αγαπάμε, σας ζαλίζουμε όλη την ώρα από το Twitter, το Facebook, το site μας, τα deltaStreams, τα deltaCasts (coming soon!) και ποιος ξέρει τι άλλο θα σκαρφιστούμε για να τα λέμε :)

Νέο μοντέλο διανομής
Διανομή στο περίπτερο εντύπου με εξειδικευμένο περιεχόμενο, με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα Εκεί Έξω (TM); Α, ευχαριστούμε πάρα πολύ, αλλά δεν θα πάρουμε. Όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για το περιοδικό μπορούν να παραγγέλνουν το τεύχος ή τη συνδρομή τους online, απλά συμπληρώνοντας τη φόρμα παραγγελιών. Προσφέρουμε αρκετούς τρόπους πληρωμής, ώστε να μπορούν να το παίρνουν ακόμη κι όσοι δεν έχουν PayPal ή/και δεν θέλουν πάρε-δώσε με τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση το περιοδικό το ταχυδρομούμε μέσω ΕΛΤΑ. Όλοι μένουν ευχαριστημένοι μ’ αυτόν τον τρόπο διάθεσης, ενώ την ίδια στιγμή δεν χάνουμε ούτε ένα ευρώ με το πεπαλαιωμένο μοντέλο διανομής.

Επένδυση στο μέλλον, αγκαλιάζοντας τους πάντες
Το περιοδικό δεν απευθύνεται *μόνο* σε έμπειρους χρήστες ή “φτασμένους” χάκερ. Δεν τους γυρίζει βέβαια την πλάτη, όπως όμως θα ‘χετε διαπιστώσει έχει πολλά να προσφέρει σε *όλους* τους φίλους της τεχνολογίας, ανεξαρτήτως της τεχνικής τους κατάρτισης! Γι’ αυτό και σε κάθε τεύχος υπάρχει κάτι για όλους. Πιστεύουμε –και η έως τώρα εμπειρία μάς επαληθεύει– ότι μέσα από χαλαρά, ευχάριστα και ταυτόχρονα πληροφοριακά μεστά και ουσιώδη κείμενα, μπορούμε να σας κάνουμε όλους να ενδιαφέρεστε για πράγματα που ενδιαφέρουν κι εμάς. Την ίδια στιγμή μας δίνετε φρέσκες ιδέες κι όλοι μαζί βελτιωνόμαστε διαρκώς, αναζητώντας τι άλλο έχει νόημα να υλοποιούμε! Αυτό θα πει ουσιαστική επένδυση στο μέλλον, δεν νομίζετε;

Διαρκής πόλεμος με τον εφησυχασμό
Ο εφησυχασμός είναι ένας από τους πιο ύπουλους εχθρούς. Του έχουμε κηρύξει τον πόλεμο και ευτυχώς κερδίζουμε. Είμαστε βέβαιοι ότι χάρη και στις δικές παροτρύνσεις αλλά και στην εποικοδομητική σας κριτική, δεν θα χαλαρώσουμε ποτέ. Σας ευχαριστούμε γι’ αυτό!

Μια τρανταχτή συνειδητοποίηση κι ένα ευχάριστο αποτέλεσμα
Φορές που συζητάμε με συνεργάτες και φίλους, συνειδητοποιούμε ότι έχουμε κάνει το χόμπι μας επάγγελμα. Αισθανόμαστε πολύ τυχεροί γι’ αυτό. Η καλύτερη δουλειά του κόσμου είναι αυτή που δεν τη βλέπεις σαν δουλειά. Κι όταν είσαι τυχερός και την έχεις, ε, τότε το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον καλό.

Κι όχι μόνο για ‘σένα.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων