Το προφίλ μας στο Google Plus
0

deltaHacker 011 editorial: Ανησυχίες του Αυγούστου

Δεν θυμάμαι να το έχω αναφέρει ξανά, γι’ αυτό θα το αναφέρω κι εδώ: Η προετοιμασία του νέου τεύχους είναι μεγάλος αγώνας. Μεγάλος, και σχεδόν πάντα αγωνιώδης. Είναι πολλές οι λεπτομέρειες που πρέπει να κανονιστούν, απειραριθμήσιμα τα κομμάτια του παζλ που πρέπει να μπουν στη σωστή θέση. Όταν μάλιστα είναι και κατακαλόκαιρο, ο αγώνας δυσκολεύει απότομα κι απρόσμενα…

Συνεννοείσαι με τους ανά την επικράτεια συνεργάτες — και μ’ έναν που βρίσκεται στα εξωτερικά. Κανονίζετε και συμφωνείτε στα θέματα. Διευκρινήσεις πάνε κι έρχονται. Μετά από μια περίπου βδομάδα, αρχίζουν να ‘ρχονται και τα πρώτα κείμενα. Ο αρχισυντάκτης πιάνει δουλειά, ενώ η διεύθυνση απασχολείται με άλλες εργασίες.

Μην ανησυχείτε, με λεπτομέρειες δεν θα σας κουράσω. Το νου σας: Είναι πολλές αυτές οι “άλλες εργασίες” και σίγουρα θα μπορούσα να γράψω πολλά γι’ αυτές. Από την άλλη όμως είναι κι Αύγουστος μήνας και κάνει ζέστη και πραγματικά δεν έχει πολύ νόημα να κουράζουμε τα πράγματα…

Κάποια στιγμή, αγαπητές κι αγαπητοί, κι ενώ οι μέρες του μήνα τρέχουν ανελέητα, ο αρχισυντάκτης στέλνει τα πρώτα κείμενα στη διεύθυνση. Εκείνη αρχίζει το διάβασμα, βάζει και καμιά πινελιά εδώ κι εκεί. Για κάθε κείμενο που περνάει από τη διεύθυνση, πριν πάει στο ατελιέ και στον DTP guy, περνάει πρώτα από το τμήμα της γραμματικής επιμελείας. Εκεί, η διπλοθεσίτης Υπεύθυνη Διορθώσεως και Σύμβουλος Εκδόσεως, κάνει γενναίες και φιλότιμες προσπάθειες ώστε τα κείμενα να είναι γραμμένα στα ελληνικά.

Ψέμματα: Κάνει γενναίες και φιλότιμες προσπάθειες ώστε τα κείμενα να είναι γραμμένα σε *σωστά* ελληνικά.

Σ’ αυτόν τον αγώνα, μόνη δεν είναι. Ο κος Εκδότης, ο οποίος ποτέ δεν ήταν φανατικός της γραμματικής, για έναν παράξενο λόγο πάντα είχε –και έχει– μια μανία με τη γραμματική. Μη ρωτάτε γιατί και πώς. Απλά έχει — κι ας μην ήταν ποτέ φανατικός της γραμματικής. Στις παρατηρήσεις της υπευθύνου διορθώσεως, λοιπόν, δίνει πάντα μεγάλη προσοχή.

Όταν είναι Αύγουστος, όμως, η μεγάλη προσοχή φέρνει στην επιφάνεια και μεγάλους προβληματισμούς — και συνήθως με αφορμές που ποτέ δεν θα φανταζόσουν. Ακολουθεί παράδειγμα.

Ποιο είναι, σας ερωτώ, το σωστό γένος για τον/το router;

Σοβαρά ρωτάω. Μπορείτε να μου πείτε ποιο είναι το σωστό γένος; Αν σκεφτούμε “δρομολογητής”, τότε σίγουρα δεν υπάρχει πρόβλημα όταν γράφεις “ο router”. Αν σκεφτούμε μια συσκευή, τότε πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα να γράφεις “το router”, “το routerάκι” κ.ο.κ.

Τελικά, όμως, τι από τα δύο ισχύει; Γιατί, με συγχωρείτε δηλαδή, αλλά και τα δύο να είναι σωστά αποκλείεται. Δηλαδή δεν αποκλείεται, αλλά η μαθηματική παιδεία που έχει η διεύθυνση δεν της επιτρέπει να θεωρεί *και* το ένα σωστό *και* το άλλο.

Δεν ξέρω. Φταίει ίσως το γεγονός ότι η διεύθυνση ξεχνά ότι ο πραγματικός κόσμος κρατάει μια κάποια “απόσταση” από τα μαθηματικά.

Όπως και να ‘χει, μετά από έντονο προβληματισμό και μπόλικη ανησυχία, η κυρία υπεύθυνη γραμματικής επιμελείας κι ο κύριος εκδότης αποφάσισαν ότι και τα δύο είναι σωστά. Το τι γράφεται ανά πάσα στιγμή, συμφώνησαν, εξαρτάται από τα συμφραζόμενα. Έτσι, στο κείμενο του καλού συνεργάτη και φίλου giannoug που θα βρείτε στο παρόν τεύχος και αφορά στο dd-wrt, αλλού γράφουμε για “τον router” κι αλλού για “το router”.

Τώρα που το σκέφτομαι, για αρκετές από τις αυγουστιάτικες ανησυχίες του γράφοντα ευθύνεται ο ίδιος καλός συνεργάτης — και φίλος, φυσικά. Να, τις προάλλες είχε ετοιμάσει, ο γράφοντας, μια λίστα από τεχνικές εργασίες που πρέπει να κάνει. Είναι από εκείνες τις εργασίες που λες στον εαυτό σου ότι είναι για τη δουλειά, στην πραγματικότητα όμως ξέρεις ότι πρόκειται για καθαρή, αγνή διασκέδαση (pure geek fun, baby!)

Παράδειγμα: Με βάση το άρθρο που έχει γράψει ο giannoug για το duply στο τεύχος 009, πρέπει τώρα να κανονίσεις ώστε να λαμβάνονται αυτομάτως ασφαλή backups του deltahacker.gr σ’ ένα άλλο VPS.

Άλλο παράδειγμα: Μιας κι ο sonic σου έχει πάρει τα μυαλά με το FreeBSD κι αφού έχεις που έχεις στήσει έναν FreeBSD fileserver με ZFS, δες πώς στο καλό μπορείς να ρυθμίσεις το σύστημα ώστε η πρόσβαση στο ZFS volume να μην είναι *τόσο* αργή!

Θέλετε κι άλλο παράδειγμα; Σίγουρα θέλετε. Έγραψε που λέτε ο giannoug (ναι, πάλι αυτός) στο τεύχος 010, για το πώς στήνεις το δικό σου (ή τον δικό σου) exit node, εντός του δικτύου ανωνυμίας Tor. Τώρα, έχεις που έχεις ένα VPS να κάθεται κάπου στην Καλιφόρνια, γιατί να μη στήσεις κι εσύ ένα Tor exit node, σκέφτεσαι. Οπότε κάθεσαι και το στήνεις. Και μετά από λίγο είναι έτοιμο και δουλεύει μια χαρά. Κι εκεί που δουλεύει μια χαρά, σκέφτεσαι ότι μπορείς να σνιφάρεις το διερχόμενο traffic. Όχι για κακό, αλλά για εκπαιδευτικούς και δημοσιογραφικούς λόγους — για τη δουλειά, δηλαδή :D Αν μη τι άλλο, θέλεις να διαπιστώσεις κατά πόσο οι χρήστες του Tor ευησυχάζουν, ακριβώς επειδή βγαίνουν στο Internet μέσω του Tor.

Αυτά κι άλλα πολλά, φίλες και φίλοι, σε προβληματίζουν, σε ανησυχούν και σίγουρα σε κρατάνε απασχολημένο Αυγουστιάτικα. Γιατί ας μη γελιόμαστε: Δεν υπάρχει καλύτερη καλοκαιρινή απασχόληση για ένα geek, σωστά;

Εντάξει, υπάρχουν κι εκείνες οι διακοπές, το άδειασμα του μυαλού και η φόρτιση των μπαταριών. Κάτι μου λέει μάλιστα ότι οι περισσότεροι από εσάς θα διαβάζετε το παρόν από μια παραλία.

Ελπίζουμε να βρείτε ενδιαφέρον το αυγουστιάτικο τεύχος, όπου κι αν είστε, όπως κι αν περνάτε. Οι προβληματισμοί μας, όπως θα διαπιστώσετε, δεν του επέτρεψαν να ‘ναι άλλη μια νωχελική –και κατά βάση βαρετή– καλοκαιρινή έκδοση.

Αντίθετα, τολμώ να πω ότι είναι ένα από τα πιο ανήσυχα τεύχη που έχουμε βγάλει.

Με την καλή έννοια.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων