Το προφίλ μας στο Google Plus
2

deltaHacker 012 editorial: Νόμος δύναμης και ξυδάκι

Σκοντάφτουμε πάνω του, σχεδόν παντού: Στη φυσική, στη βιολογία, στη γεωλογία, στις κοινωνικές επιστήμες — φυσικά και στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για έναν πανταχού παρόντα νόμο κι εξετάζοντας τις συνέπειές του βγάζουμε ενδιαφέροντα, ενίοτε και πολύ διασκεδαστικά συμπεράσματα. Αλήθεια σας λέμε.

Μιλώντας γενικά, ο νόμος της δύναμης (power law) δεν είναι παρά μια απλή, μαθηματική σχέση μεταξύ δύο ποσοτήτων. Μιλώντας λίγο πιο συγκεκριμένα, όταν η συχνότητα ενός γεγονότος είναι ανάλογη της δύναμης κάποιας μεταβλητής που αφορά στο γεγονός, τότε λέμε ότι η συχνότητα ακολουθεί το νόμο της δύναμης.

Παραμένει γενικός κι αφηρημένος ο ορισμός, ε; Δίκιο έχετε. Μερικά παραδείγματα θα ρίξουν άπλετο φως.

1. Σκεφτείτε τους σεισμούς που γίνονται στον πλανήτη. Οι πραγματικά ισχυροί, καταστρεπτικοί σεισμοί, είναι λίγοι. Από την άλλη, όσο πέφτει η ένταση στην κλίμακα ρίχτερ, τόσο συχνότεροι είναι οι σεισμοί της υπό εξέταση κλίμακας.

2. Σκεφτείτε τους κρατήρες, στην επιφάνεια της Σελήνης. Οι μεγάλοι κρατήρες σπανίζουν, σε σχέση με τους μικρότερους κρατήρες. Όπως εξηγεί και η κα Σύμβουλος Εκδόσεως (TM) του περιοδικού, αυτό είναι αναμενόμενο: Η πρόσκρουση ενός μετεωρίτη δημιουργεί έναν μεγάλο κρατήρα και γύρω γύρω μικρότερους. Επίσης, οι προσκρούσεις μεγάλων μετεωριτών είναι σπανιότερες σε σχέση με τις προσκρούσεις μικρότερων.

3. Αναλογιστείτε τους πολέμους. Εκείνοι που έχουν μεγάλο αριθμό θυμάτων σπανίζουν, σε σχέση με εκείνους που έχουν μικρότερο αριθμό θυμάτων.

4. Άλλο παράδειγμα, από το χώρο της οικονομίας: Οι πολύ πλούσιοι είναι αριθμητικά λιγότεροι από τους λιγότερο πλούσιους ή φτωχούς. Μ’ άλλα λόγια, ο πλούτος έχει μια τάση να συγκεντρώνεται στους λίγους.

5. Ας αλλάξουμε εντελώς κλίμα, περνώντας στο χώρο των ηθοποιών. Οι πολύ δημοφιλείς ηθοποιοί είναι αριθμητικά λιγότεροι, σε σύγκριση με τους λιγότερο δημοφιλείς ή πρακτικά άγνωστους.

6. Δείτε επίσης τα blogs (ή τα sites). Παρόμοια συμπεράσματα κι εδώ: Τα πολύ δημοφιλή blogs (ή sites) είναι αριθμητικά λιγότερα σε σχέση με τα λιγότερο δημοφιλή ή πρακτικά άγνωστα.

Τι κοινό έχουν άραγε σεισμοί, κρατήρες, πόλεμοι, πλούσιοι, δημοφιλείς ηθοποιοί και δικτυακοί τόποι με μεγάλη επισκεψιμότητα; Μα, η συχνότητα εκδήλωσης ή εμφάνισής τους, ακολουθεί ένα νόμο δύναμης. Παρατηρήστε το γράφημα παρακάτω.

Η εικονιζόμενη καμπύλη είναι της μορφής y = a / x^k και περιγράφει ένα νόμο δύναμης (power law)

Η εικονιζόμενη καμπύλη είναι της μορφής y = a / x^k, όπου ο συντελεστής a και η δύναμη k είναι σταθερές. Με βάση αυτή την καμπύλη, δείτε τώρα πόσο πιο γρήγορα περιγράφουμε τα φαινόμενα των παραδειγμάτων 1 έως 6:

1. x = πλήθος σεισμών, y = ένταση στην κλίμακα Ρίχτερ

2. x = πλήθος κρατήρων, y = τάξη μεγέθους κρατήρα

3. x = πλήθος πολεμικών συγκρούσεων, y = θύματα

4. x = πλήθος ανθρώπων, y = πλούτος

5. x = ηθοποιός, y = δημοτικότητα

6. x = blog (ή site), y = επισκεψιμότητα (π.χ., ανά μήνα)

Είδατε; Πανταχού παρών, ο νόμος της δύναμης! Ισχύει και στον χώρο των χάκερ, φυσικά. Επειδή όμως οι άνθρωποι δεν είμαστε ούτε κρατήρες ούτε νούμερα, υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα που μπορεί να παρατηρήσει κανείς εδώ. Εξηγούμαστε.

Οι δημοφιλείς χάκερ και το καλάμι
Ψάξτε το λίγο και θα συνειδητοποιήσετε ότι οι δημοφιλείς χάκερ σπανίζουν. Ας το δούμε αναλυτικά αυτό, εκλέγοντας λίγο αυθαίρετα τα νούμερα.

  • Στα δάκτυλα του ενός χεριού μετρούνται οι χάκερ για τους οποίους έχουν ακούσει ή διαβάσει έστω και μία φορά *πάνω* από ένα εκατομμύριο άνθρωποι (π.χ., Kevin Mitnick).
  • Κάπως περισσότεροι είναι οι χάκερ για τους οποίους έχουν ακούσει ή διαβάσει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι (π.χ., Jeff Moss).
  • Πολύ περισσότεροι είναι εκείνοι για τους οποίους έχουν ακούσει ή διαβάσει μερικές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι (π.χ., Dave Kennedy).
  • Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι χάκερ είναι γνωστοί μόνο σε κοντινούς φίλους και γνωστούς.

Ίσως διαφωνήσετε με τα νούμερα και τις εκτιμήσεις μας, μάλλον όμως θα συμφωνήσετε με τη γενική ιδέα.

Αίσθησή μας, η οποία μάλιστα έχει τύχει να επιβεβαιωθεί περισσότερες από μία φορές, είναι ότι σε αντίθεση, π.χ., με κάποιους δημοφιλείς ηθοποιούς, οι δημοφιλείς χάκερ δεν έχουν καβαλημένο το καλάμι. Ίσα ίσα που έχουν κοπιάσει πραγματικά για να κερδίσουν αυτή τη δημοφιλία, η οποία μάλιστα ήλθε ως παράπλευρη συνέπεια της διαρκούς προσπάθειάς τους για απόκτηση γνώσεων και προσωπική βελτίωση. Έτσι, αν τύχει να μιλήσετε με κάποιον δημοφιλή χάκερ, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα σας πάρει από τα μούτρα, δεν θα σας κοροϊδέψει και ποτέ δεν θα γελάσει περιπαιχτικά με τις όποιες ερωτήσεις σας. Είναι βλέπετε που ξέρει από πρώτο χέρι πόσο δύσκολα σκαρφαλώνει κανείς προς τ’ αριστερά της καμπύλης. Γνωρίζει, επίσης, ότι αυτή η ίδια η δημοφιλία δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός.

Το τοπίο αρχίζει ν’ αλλάζει όσο κινείται κανείς προς τα δεξιά της καμπύλης. Είναι βλέπετε που αυξάνει δραματικά η πιθανότητα να πέσεις σε “χάκερ”, οι οποίοι ενδιαφέρονται περισσότερο να γίνουν πριμαντόνες παρά να μάθουν καλά πέντε έξι πράγματα. Οι ίδιοι βέβαια ισχυρίζονται ότι το κατέχουν το σπορ, η συμπεριφορά τους όμως προδίδει ημιμάθεια συνοδευόμενη από ένα κραυγαλέο κόμπλεξ κατωτερότητας. Έχουν οι καημένοι μια βαθιά ανάγκη να το παίζουν ξερόλες, δεν χάνουν ευκαιρία να αποπαίρνουν τους νεοφερμένους στο χώρο ή να επιτίθενται σε οποιονδήποτε εκλαμβάνουν ως επικίνδυνο για το μικρόκοσμό τους, δυσκολεύονται να προσπεράσουν ευκαιρία για τρολάρισμα και, το μόνο που δεν κάνουν, είναι ν’ ανεβαίνουν σ’ ένα βάθρο και να φωνάζουν “δοξάστε με!”.

Αγνοήστε συστηματικά τέτοια τυπάκια. Αν μη τι άλλο, δεν αξίζουν το χρόνο σας. Ούτε για μια στιγμή μη μασήσετε, αν επιχειρήσουν να σας μειώσουν. Έχετε πάντοτε εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας και επιδεικνύετε υπομονή κι επιμονή. Να είστε βέβαιοι ότι, πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο φαντάζεστε, όλοι αυτοί οι ξερόλες θα τρώνε τη σκόνη σας. Κι όταν αρχίζουν να χάνουν την ψυχραιμία τους και να βγάζουν νευράκια, μία είναι η λύση που αξίζει να τους προτείνετε.

Ξυδάκι.

2 Responses to “deltaHacker 012 editorial: Νόμος δύναμης και ξυδάκι”

  1. Nilos | 10/09/2012 at 13:07

    Γιατι κατηγορειτε το τρολλαρισμα;; …ειναι πολυ διασκεδαστικο “σπορ”, ειδικα για τον “αθλητη”!! :D

  2. 41i3n | 10/09/2012 at 14:49

    Amen!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων