Το προφίλ μας στο Google Plus
2

deltaHacker 013 editorial: Κινηματογράφος Vs Πραγματικότητα

Νιώθετε μερικές φορές σαν η ζωής σας να είναι μια κινηματογραφική υπερπαραγωγή, στην οποία έχετε πρωταγωνιστικό ρόλο; Αν ναι, σας λέμε από τώρα να μη μασάτε: Η πραγματική ζωή είναι απείρως καλύτερη, ακόμη κι από την πιο δυνατή ταινία που μπορείτε να θυμηθείτε!

Σας φαίνεται υπερβολική η υπόθεσή μας; Εμείς πάλι δεν την βλέπουμε καν ως υπόθεση. Επιτρέψτε μας να εξηγηθούμε, παίρνοντας ως παράδειγμα τις ταινίες που αφορούν στους χάκερς και στο χάκινγκ.

Χωρίς αμφιβολία, ο ήρωας μιας τέτοιας ταινίας είναι ένας τιτάνας και μισός. Γνωρίζει τέλεια προγραμματισμό, δίκτυα, κρυπτογραφία, μαθηματικά, κβαντομηχανική, στατιστική, καράτε και κουνγκ φου, ενώ όταν οι συνθήκες δυσκολεύουν ιδιαίτερα μπορεί να πετάξει κι ελικόπτερο. Όταν περπατά στους δρόμους αποφασισμένος, όλα συμβαίνουν σε αργή κίνηση. Στο υπόβαθρο παίζει επιβλητική, σχεδόν επική μουσική κι όλοι γυρίζουν να τον κοιτάξουν — πάντα σε αργή κίνηση. Δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς, αφού πέρα από την επιβλητική μουσική, επιβλητική είναι και η παρουσία του χάκερ.

Αλλά μη νομίζετε, όταν ο τιτανοχάκερ θέλει να περάσει απαρατήρητος, είναι σε θέση να το καταφέρει εξίσου καλά. Να, όταν π.χ. θελήσει να υποκλέψει μυστικά έγγραφα από το Αμερικανικό ναυτικό και το FBI, προκειμένου ν’ αποδείξει ότι στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης η Apple έχει κατασκευάσει βάση σε συνεργασία με εξωγήινη φυλή, με απώτερο στόχο να χρησιμοποιήσουν την ανθρωπότητα ως πειραματόζωα για τις ανάγκες τηλεοπτικού ριάλιτι που ξεκινά την επόμενη σεζόν στον Μπετελγέζ Επτά, να είστε σίγουροι ότι θα κατορθώσει να τα υποκλέψει *χωρίς* να τον εντοπίσουν.

Θα καταφύγει βέβαια σε προχωρημένες τεχνικές κάλυψης κι απόκρυψης, δεν χωράει καμία αμφιβολία περί αυτού. Εξάλλου δεν γίνεται κι αλλιώς. Βλέπετε, πέρα από τη βοήθεια που παίρνει από το λειτουργικό σύστημα, το οποίο όλο και κάτι θυμίζει από όσα γνωρίζουμε αλλά δεν είναι κανένα από αυτά, ο τιτανοχάκερ μας πατά ταχύτατα κι αποφασιστικά τα πλήκτρα, ξεχωρίζει τα λιγοστά, κρίσιμης σημασίας bits εν μέσω μιας θάλασσας χάους που σκρολάρει στην οθόνη του military-grade laptop του, κι έτσι δημιουργεί έναν πολύπλοκο δαίδαλο από πολλαπλά κρυπτογραφημένα κανάλια επικοινωνίας, τα οποία διέρχονται από servers στο Χόμπαρτ της Τασμανίας, στην Παπούα Νέα Γουινέα, στο Ανατολικό Τιμόρ, στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας και, τέλος, από εκείνον τον σκονισμένο υπολογιστή σε μια γωνιά του Papa Joe’s Drinks and More, εκεί, δίπλα σ’ ένα στάρμπαξ στο Σιάτλ ντάουν τάουν.

Α, και δεν πιστεύουμε να νομίζετε ότι ο ήρωάς μας δεν έχει προσωπική ζωή, ε; Χα, θα ήθελε! Όλες οι γυναίκες, ακόμη κι εκείνες που δεν ενδιαφέρονται να συλλάβουν το μεγαλείο της δουλειάς του, θέλουν ούτως ή άλλως να συλλάβουν κάτι απ’ αυτόν. Αφήστε, σε ησυχία δεν τον αφήνουν. Δεν ξέρουμε, ίσως είναι οι φήμες που κυκλοφορούν. “Αυτό που λένε για τα geeks, ότι πέρα από τους υπολογιστές δεν τα καταφέρνουν και σε άλλους τομείς; Τίποτε δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακρυά από την αλήθεια — το διαπίστωσα χθες βράδυ”, λέει με βλέμμα που (ακόμα) λάμπει η Τζένιφερ στην Άσλι (με παχύ σίγμα).

Ωραία η ζωή των κινηματογραφικών χάκερ, δεν μπορούμε να πούμε. Μιλάμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν τα πάντα, ακόμη και να πετάξουν σαν τον Σούπερμαν. Κι αν η στολή του τελευταίου σε κάποιους δείχνει λίγο, χμ, γκέι, κανένα πρόβλημα: Οι τιτανοχάκερ μπορούν να πετάξουν *και* σαν τον Άιρονμαν.

Το πρόβλημα με την όλη εικόνα, είναι ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Αλλά για μισό λεπτό, αποσύρουμε τη λέξη “πρόβλημα”. Ευτυχώς που η ζωή των κινηματογραφικών δεν έχει σχέση με εκείνη των αληθινών χάκερ, αγαπητές φίλες κι αγαπητοί φίλοι! Διαφορετικά μάλλον θα μιλούσαμε για μια πολύ βαρετή ζωή, την οποία ούτως ή άλλως θα μπορούσαν να ζουν μόνο λίγοι — ή για την ακρίβεια το πολύ ένας.

Ενώ τώρα; Τι συμβαίνει τώρα; Τώρα συμβαίνουν πολλά, όλα τους άκρως ενδιαφέροντα αλλά *και* πραγματοποιήσιμα από κάθε ενδιαφερόμενο. Το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας περιλαμβάνει λίγα μόνο παραδείγματα του τι εννοούμε. Να, ο καλός συνάδελφος και φίλος 41i3n μάς δείχνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι τόσο η εισβολή σε ένα σύστημα, όσο το τι κάνουμε από εκεί και πέρα. Μάλιστα, τα δύο σχετικά άρθρα που ετοίμασε και δημοσιεύονται στο παρόν, θα αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμα ως οδηγοί αναφοράς για τις μελλοντικές μας –και φυσικά τις μελλοντικές σας– περιπέτειες. Μήπως η δουλειά του 41i3n σας φαίνεται κάπως μακριά από τα ενδιαφέροντά σας; Μην ανησυχείτε, υπάρχουν κι εκείνα τα άρθρα του giannoug, ο οποίος μας δείχνει πώς μπορούμε να μετατρέψουμε ένα σχεδόν παροπλισμένο PC σε virtualization powerhouse! Αν τώρα ακόμη κι αυτό δεν σας ιντριγκάρει, σας λέμε ότι ο Sonic συνεχίζει να μας πωρώνει με την Python και τις εφαρμογές γραφικών, ενώ έχουμε και κεντρικό θέμα για έναν πάμφθηνο, αθόρυβο κι ενεργειακά αόρατο υπολογιστή, ο οποίος έχει όλα τα φώτα για να αλλάξει την τεχνολογική μας καθημερινότητα!

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε τα παραδείγματα, αλλά νομίζουμε ότι καταλαβαίνετε τι θέλουμε να πούμε. Το deltaHacker, στη νέα του σεζόν που μόλις ξεκίνησε, συνεχίζει να είναι συναρπαστικό και μάλιστα να απευθύνεται σε όλους — όχι μόνο στους τιτάνες :) Α, κι αν προς το παρόν κάποια από τα θέματά του σας προκαλούν πονοκεφάλους, δείξτε λίγη επιμονή και υπομονή κι ελάτε να τα πούμε μερικούς μήνες μετά…

Καλή σεζόν να έχουμε — και να μη μασάμε!

2 Responses to “deltaHacker 013 editorial: Κινηματογράφος Vs Πραγματικότητα”

  1. 41i3n | 11/10/2012 at 15:58

    Ήταν ανάγκη να αποκαλύψεις πως η Apple έχει κατασκευάσει βάση στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης σε συνεργασία με εξωγήινη φυλή; Kick-ass editorial by the way ;-)

  2. Citr0nella | 11/10/2012 at 17:12

    Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα αλιεν ως προς το kick ass :)
    Καλή νέα σαιζόν!!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων