Το προφίλ μας στο Google Plus
0

deltaHacker 014 editorial: Saving the world, one case at a time

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ αρκετά συχνά χάνομαι στο twitter. Όχι τόσο με το να γράφω, αλλά με το να διαβάζω τα tweets των άλλων. Μπαίνω, π.χ., για να ρίξω μια ματιά στο timeline και να πάρω μια ιδέα για το τι απασχολεί την ανθρωπότητα. Τελικά, μένω και χαζεύω για κανένα μισάωρο και βάλε…

Ανά πάσα στιγμή, είναι εκπληκτικό το τι γίνεται στο twitter: αστεία, πειράγματα, πολιτικοκοινωνικά σχόλια, (φαινομενικά) αδιάφορες δηλώσεις, ζωηρές κι ένθερμες συζητήσεις, κριτικές, εκστρατείες, καμπάνιες, δημόσιες σχέσεις, χωσίματα, ξεμπροστιάσματα, trolling, (απόπειρες για) νέες γνωριμίες, φλερτ κ.λπ. κ.λπ.

Το δίχως άλλο, έχει απ’ όλα το twitter. Εμένα τον τελευταίο καιρό πολύ μ’ αρέσουν αυτά τα σύντομα αστεία, των δύο ή τριών προτάσεων. Σχεδόν πάντα τα βρίσκω πανέξυπνα και γελάω δυνατά, χωρίς να με πολυνοιάζει αν οι γύρω μου καταλαβαίνουν το λόγο. Η Κυρία Σύμβουλος Εκδόσεως (TM) πάντως καταλαβαίνει γιατί γελάω και γελάει κι εκείνη — αν και νομίζω ότι μερικές φορές είναι απλά ευγενική και, πώς να το πω, supportive.

Γενικά, στο twitter πέφτει πολύ support ώρες ώρες. Το ‘χετε παρατηρήσει κι εσείς, φαντάζομαι. Είναι κάτι τύποι που, αν κρίνουμε από τα tweets τους, υποστηρίζουν γενικώς τα πάντα. Αλλά δεν το έγραψα σωστά. Διορθώνω: Είναι κάτι τύποι που υποστηρίζουν κάθε τι σωστό, δίκαιο, όμορφο κι αγνό. Εννοείται επίσης ότι νοιάζονται κι απασχολούνται σχεδόν για όλα — κι άντε μην αποσύρω εντελώς αυτό το “σχεδόν”. Δεν θα ήμουν τόσο απόλυτος, αν δεν μας το θύμιζαν, με τα tweets τους, σε *κάθε* ευκαιρία.

Μη δουν βρε παιδί μου κάτι στραβό, θα τρέξουν να το καταγγείλουν. Στο twitter. Μη δουν κάτι όχι στραβό, αμέσως θα πεταχτούν να ρίξουν επαίνους. Στο twitter. Μην αντιληφθούν ότι κάποιος παρεκτρέπεται, θα σπεύσουν να του πουν μια σωστή κουβέντα, να τον φέρουν στον ίσιο δρόμο. Στο twitter. Μη μάθουν κανένα tip για το πού έχει αληθινές εκπτώσεις ή πού κάνουν τέλειο cheesecake, θα το μεταδώσουν αμέσως. Πάντα στο twitter.

Είναι ένα είδος υπερηρώων αυτοί οι twitterers. Εγώ τουλάχιστον τους το αναγνωρίζω! Για έναν οποιονδήποτε εξ αυτών, μια τυπική μέρα στο twitter περιλαμβάνει τα ακόλουθα — αλλά δεν περιορίζεται σε αυτά:

 • αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση/αντιπολίτευση
 • καταγγελίες για λακκούβες σε δρόμους
 • επαίνους στην κυβέρνηση/αντιπολίτευση
 • διαπιστώσεις για την κλιματική αλλαγή
 • προτάσεις για το πώς θα βγούμε από την κρίση
 • ενημέρωση για σεισμούς, τυφώνες και τσουνάμι
 • καταγγελίες για εργαζομένους σε εργοτάξια που δεν φοράνε κράνος
 • ανάλυση/παράθεση των αιτίων που οδήγησαν στην κρίση
 • τα καλά του να είσαι Έλληνας — κι όχι Ευρωπαίος
 • σύντομη εξιστόρηση για τη διάσωση μιας γάτας, που δεν μπορούσε να κατέβει από ένα δέντρο
 • τα καλά του να είσαι Ευρωπαίος — κι όχι Έλληνας
 • ζωντανές ανταποκρίσεις από πορείες κι εκδηλώσεις του τύπου open-κάτι
 • αναφορές για επικίνδυνους οδηγούς, που δεν φοράνε ζώνη
 • συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας κι έξυπνο living
 • προτάσεις για το πού να παραγγείλεις σουβλάκι/πίτσα/σούσι
 • συμβουλές για να φτιάξεις τη δική σου startup ή/και που θα βρεις αγγελο-επενδυτές
 • καταγγελίες για κρούσματα διαφθοράς στο Ανατολικό Τιμόρ και για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Παπούα Νέα-Γουινέα

Τα πάντα όλα, μιλάμε. Ααα, εγώ αμφιβολία δεν έχω. Πρόκειται για ενεργούς, συνειδητοποιημένους πολίτες, οι οποίοι σώζουν τον κόσμο σταθερά και μία περίπτωση τη φορά. Λίγο από εδώ, λίγο από εκεί, στηρίζοντας παραπέρα, βελτιώνουν το σήμερα και “χτίζουν ένα καλύτερο αύριο”. Κι εντάξει, μη νομίζετε ότι το επιδιώκουν. Αλλά, να, δεν μπορούν “να το βοηθήσουν”, βρε παιδί μου. Είναι φτιαγμένοι ευαίσθητοι, διαφορετικοί, ευσυνείδητοι. Κι ευτυχώς που έχουν το twitter, για να το λένε στον κόσμο όλο.

Ίσως γι’ αυτό το τελευταίο, μερικοί γράφουν και διπλά tweets. Κάνει π.χ. ένας ρεπορτάζ και μας γράφει τι γίνεται *τώρα* στη βουλή. Ποιος μιλάει, τι λέει και πώς εκείνος, ο twitterer, κρίνει τα λεγόμενά του. Αλλά για μια στιγμή, κάτι λείπει. Α, όχι, δεν λείπει. Μετά από λίγο σκάει και tweet στα αγγλικά, με το ίδιο (ή ελαφρώς παρόμοιο) περιεχόμενο. Εμ, πώς θα ενημερωθούν BBC, ABC, CNN, CBS, Fox News, MSNBC, New York Times, Seattle PI και Al Jazeera; Στα σκοτάδια να μείνουν αυτοί, δηλαδή; Όχι βέβαια. Γιατί ο ενεργός, ευαισθητοποιημένος πολίτης, που σώζει τον κόσμο μία περίπτωση τη φορά, συχνά είναι *και* παγκόσμιος πολίτης.

Όχι, σοβαρά τώρα, είναι να μη χάνεσαι στο twitter;

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων