Το προφίλ μας στο Google Plus
4

deltaHacker 015 editorial: Ψηλές, αποτελεσματικές και σχεδόν αθόρυβες

Σίγουρα θα το έχω αναφέρει ξανά, όμως αισθάνομαι την ανάγκη να το αναφέρω και πάλι: Μεταξύ ζέστης και κρύου, είμαι από εκείνους που επιλέγουν το δεύτερο — και το επιλέγουν περίπου σε ένα πέμπτο του νανοδευτερολέπτου. Ξέρω βέβαια ότι το κρύο δεν είναι καθόλου δημοφιλές φέτος. Κατανοώ φυσικά το γιατί, το καταλαβαίνω ήδη στην τσέπη μου και κόντρα με τους φίλους της ζέστης δεν πάω, τουλάχιστον όχι ακόμα. Εντελώς μεταξύ μας, όμως, πολύ χαίρομαι που επιτέλους χειμώνιασε!

Πώς να το κάνουμε, είναι άλλο πράγμα να προσπαθείς να δουλέψεις κι έξω να κάνει χαρά θεού, κι εντελώς άλλο να προσπαθείς να δουλέψεις κι έξω να κάνει αυτό που ονομάζεις *πραγματική* χαρά θεού, και σημαίνει ότι το χειμώνα η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 10 βαθμούς, ενώ το καλοκαίρι φτάνει το πολύ στους 24. Ό,τι και να γίνει, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες που επικρατούν στο τοπικό αλλά κι ευρύτερο σύστημα του καιρού, σας το λέω ευθύς εξαρχής ότι για εμένα αυτές είναι οι δύο αποδεκτές, μέγιστες τιμές, για χειμώνα και καλοκαίρι.

Πολλοί βέβαια θα διαφωνήσουν. Εντάξει, καταλαβαίνω ότι θα έχουν τους λόγους τους, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως, αν ήταν στο χέρι μου, θα περνούσα νόμο που θα επέβαλε τα προαναφερθέντα άνω όρια. Και, φυσικά, για τις όποιες παραβάσεις-slash-παρεκκλίσεις θα ακολουθούσαν αμεσότατες διορθωτικές παρεμβάσεις, με εξαιρετικά αποτελεσματικές, αθόρυβες συσκευές ελέγχου καιρού, στρατηγικά ανεπτυγμένες ανά την επικράτεια. Το πολύ πολύ να έβγαζαν έναν απαλό βόμβο, δηλαδή, τον οποίο όμως θα άκουγες μόνον αν πλησίαζες στα 200 μέτρα. (Περισσότερο δεν έχει και πολύ νόημα, αφού ούτως ή άλλως είναι κάπως ογκώδεις και ψηλές και με τις κεραίες τους ανεπτυγμένες είναι πολύ ψηλότερες — όχι ότι δεν φαίνονται από μακριά κι όταν τις έχουν μαζεμένες.)

Έγραψα τώρα γι’ αυτές τις ευλογημένες συσκευές, και τι θυμήθηκα; Έναν ταξιτζή, κάποτε στην Αθήνα, ο οποίος σε μια κούρσα από κάπου ως κάπου αλλού –λεπτομέρειες δεν θυμάμαι–, μου εξηγούσε ότι, ναι, εντάξει, μας ψεκάζουν, αλλά αυτό που δεν ξέρει ο πολύς κόσμος είναι ότι η σχετική τεχνολογία βασίζεται σε μια συγγενική που κατέχουν οι Αμερικάνοι, η οποία επιτρέπει τον έλεγχο του κλίματος. Προσέξτε: Όχι του καιρού, αλλά του κλίματος ολόκληρου. Βέβαια και οι Ρώσοι δεν πάνε πίσω, πάντα σύμφωνα με τον ταξιτζή. Μπορεί να μην έχουν παρόμοιες συσκευές αυτοί, αλλά έχουν κάτι άλλες που προκαλούν σεισμούς. Αν δεν κάνω λάθος κάπως έμπαιναν και οι Κινέζοι στο παιχνίδι, αλλά με ποιο μυστικό όπλο δεν θυμάμαι. Θέλω να γράψω με κάποιο που επιτρέπει τη μαζικότατη παραγωγή οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς, αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος ότι αυτό το επινόησε ο νους μου, οκτώ δευτερόλεπτα πριν.

Τέλος πάντων, στο θέμα μας. Έπεσε που λέτε η θερμοκρασία κι ένα από τα θετικά για τον γράφοντα ήταν ότι, επιτέλους, καμώθηκε κι ασχολήθηκε μ’ αυτό το διαβόητο deltaCast. Μάλλον θα έχετε ακούσει/διαβάσει *τουλάχιστον* μία φορά για το deltaCast. Εδώ κι ένα χρόνο το διαφημίζουμε ανακοινώνοντας ότι, να, την άλλη βδομάδα αρχίζει. Σύντομα απεδείχθη ότι αυτή η “άλλη βδομάδα” είναι απλά μια αναδρομική συνάρτηση του χρόνου. Ξέρετε, από αυτές που αν θέλεις να ψαρώσεις κόσμο τις γράφεις κάπως έτσι f(f(f(…(f(…))))), και στον πιθανώς σαστισμένο συνομιλητή/αναγνώστη επισημαίνεις ότι αυτή η ένθεση συνεχίζεται για πάντα.

Ευτυχώς, στην περίπτωση του deltaCast η αναδρομική συνάρτηση που δίνει το χρόνο έναρξής του δεν είναι κατ’ ανάγκη άπειρη, αλλά τερματίζει υπό συνθήκες. Και τελικά, μια συνθήκη τερματισμού ήταν η εξής: “να περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος από την κυκλοφορία του deltaHacker 001, να μην κάνει ζέστη και η θερμοκρασία να έχει πέσει σημαντικά”.

Ξεκίνησε, λοιπόν, το εβδομαδιαίο video podcast του deltaHacker, αυτό που εμείς ονομάζουμε deltaCast και που πολύ θα χαρούμε αν κι εσείς ονομάζετε έτσι. Τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές τούτες, δύο επεισόδια έχουν κυκλοφορήσει και ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για το τρίτο. Γενικά, το καλύτερο μέρος για να παρακολουθείτε το deltaCast είναι από το site του περιοδικού, και συγκεκριμένα από το

http://deltahacker.gr/category/deltacast

Εναλλακτικά, πηγαίνετε στο deltaHacker.gr κι από το μενού της δεύτερης οριζόντιας μπάρας (από πάνω), επιλέγετε netcasting –> deltaCast.

Όπως μας αρέσει να λέμε, η θεματολογία του deltaCast περιστρέφεται γύρω από τα θέματα που μας ενδιαφέρουν και ξέρουμε ότι ενδιαφέρουν *και* εσάς, τους αναγνώστες του περιοδικού. Το deltaCast δεν θέλουμε να είναι κατανοητό μόνο από τους προχωρημένους, ούτε όμως να αφορά μόνο τους αρχάριους. Ακολουθούμε μια μέση οδό και, σε κάθε περίπτωση, δεν κολλάμε στις λεπτομέρειες, ούτε χανόμαστε σε ατέλειωτες, συχνά βαρετές παρουσιάσεις κι αναλύσεις.

Αντίθετα, αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι, ας πούμε, τεχνολογικές διηγήσεις, γύρω από θέματα που πιστεύουμε ότι όσοι ασχοληθούν στην πράξη, ε, δεν θα το μετανιώσουν. Βέβαια υπάρχουν άπειρα πράγματα να μάθουμε ακόμη για το video casting (και το screencasting), ενώ έχουμε και τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Αυτό όμως είναι κι ένα από τα ενδιαφέροντα της όλης ιστορίας ;) Πιστεύουμε ότι με τη δική σας συμμετοχή, με τις παρατηρήσεις, τις υποδείξεις και τις ιδέες σας, θα φτιάξουμε και πάλι κάτι που *και* θα διασκεδάζει *και* χρήσιμο θα είναι.

Τι λέτε κι εσείς;

4 Responses to “deltaHacker 015 editorial: Ψηλές, αποτελεσματικές και σχεδόν αθόρυβες”

 1. exterr | 12/12/2012 at 14:41

  Τι λέμε εμείς ;
  Keep on rocking παιδιά !!!

  ΥΓ. Δραττομαι την ευκαιρια να αναφέρω ότι μου έχουν λείψει τα mind hacks :)

  • subZraw | 12/12/2012 at 15:01

   LOL, να ‘σαι καλά! Mind hacks υπάρχουν και μάλιστα έτοιμα, αλλά έμειναν λίγο δίπλα για να υποδεχτούν το deltaCast! Σύντομα όμως θ’ αρχίσουν να βγαίνουν ξανά στο προσκήνιο ;)

 2. h.n.y | 22/12/2012 at 15:18

  Sorry για το spam..ενα παράπονο να κανω :)
  Γιατί καταργήσατε το countdown για το επόμενο deltastream και γενικότερα την ενημέρωση,από το site,για την μέρα&ώρα του deltastream?
  Δηλαδή όποιος δεν έχει twitter και fb να μην ενημερώνετε?

  Φιλικά

  • subZraw | 22/12/2012 at 15:30

   Ωχ, έχεις απόλυτο δίκιο :S Βασικά δεν το καταργήσαμε, αλλά με τα τρεξίματα απλά το ξεχάσαμε :( Υπόσχομαι να μην το ξεχνάω στο εξής. Αργότερα μέσα στη μέρα θα βάλω και count-down για το deltaStream!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων