Το προφίλ μας στο Google Plus
10

deltaHacker 016 editorial: Δαίμονες στο Northern Outpost!

Τον τελευταίο καιρό κάτι έχει αρχίσει ν’ αλλάζει, εδώ γύρω. Μη φανταστείτε βέβαια τίποτε εμφανείς αλλαγές. Ακόμα και για εκείνους που μας ξέρουν καλά κι ανά πάσα στιγμή γνωρίζουν τι μας απασχολεί και με τι καταπιανόμαστε, οι αλλαγές στις οποίες αναφερόμαστε είναι εντελώς αόρατες. Και είναι αόρατες επειδή, προς το παρόν, υφίστανται μόνο ως σκέψεις και σχέδια. Αλλά κάπως έτσι δεν ξεκινούν όλες οι μεγάλες, δραματικές αλλαγές;

Έτσι τουλάχιστον λένε στο twitter — και μάλλον κάπως έτσι πρέπει να είναι. Ίσως το έχετε παρατηρήσει κι εσείς: στο twitter ξέρουν τα πάντα. Σας απασχολούν ζητήματα συναισθηματικής φύσεως; Μήπως οι πολιτικές εξελίξεις, τα επίπεδα της αιθαλομίχλης ή το νέο φορολογικό; Ψάχνετε άραγε το καλύτερο σουβλατζίδικο στη γειτονιά; Θέλετε ίσως να μάθετε πόσα είναι τα στικάκια-αντίγραφα της λίστας Λαγκάρντ; Κανένα πρόβλημα! Μπείτε στο twitter και θα ενημερωθείτε και θα τα μάθετε. Όλα. Και πολλά περισσότερα.

Εγώ πάντως, το έχω ξαναπεί, συχνά πυκνά πιάνω τον εαυτό μου να ξεχνιέται στο twitter. Μπαίνω για λίγο, έτσι, να δω τι παίζει και να πετάξω καμιά εξυπνάδα ή να τρολάρω τα συνήθη θύματά μου, ξεχνιέμαι όμως και κάθομαι με τις ώρες. Κι αυτό από μόνο του ίσως δεν θα ήταν τόσο κακό, αν δεν παρασυρόμουν κιόλας.

Να, τον τελευταίο καιρό έχω πάθει ζημιά και θέλω να αλλάξω τα πάντα, εδώ, στα κεντρικά της Parabing Creations, στο Northern Outpost. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε αλλά η Parabing Creations είναι η μικρή, ανεξάρτητη εκδοτική πίσω από το deltaHacker. Το Northern Outpost είναι το επίσημο ανεπίσημο όνομα των κεντρικών γραφείων της εκδοτικής, εδώ, στη Θεσσαλονίκη (και για την ακρίβεια στην Καλαμαριά). Μεταξύ μας, αυτό το επίθετο, το “κεντρικός”, είναι περιττό: Περιφερειακά γραφεία δεν υπάρχουν, εκτός κι αν συνυπολογίσουμε το Southern Outpost του κυρίου αρχισυντάκτη (aka @pvar), έξω από τη Χαλκίδα. Αλλά ξεφεύγω από το θέμα μου.

Θέλω που λέτε να καταγγείλω κάποιους γνωστούς-αγνώστους στο twitter, οι οποίοι διαρκώς με παρασύρουν. Δύο που, καθόλου τυχαία, μου έρχονται τώρα στο μυαλό, είναι οι @giannoug και @sonic2000gr. Αυτοί μάλιστα οι τύποι δεν φτάνει που μας πωρώνουν μέσα από το twitter (και το facebook), μας πωρώνουν και μέσα από τα άρθρα τους στο περιοδικό. Κι εκεί που κάποιοι από εμάς καθόμαστε ήσυχα ήσυχα, χωρίς να πειράζουμε ή να προκαλούμε, να σου και βλέπουμε τα φαινομενικά αθώα τους tweet-slash-posts. Λίγο αργότερα διαβάζουμε και τα άρθρα τους στο περιοδικό. Χωρίς καν να συνειδητοποιήσουμε πώς και γιατί, αρχίζουμε να βλέπουμε τον μικρόκοσμό μας να αλλάζει. Κι ενώ οι αλλαγές διαδραματίζονται αρχικά στο μυαλό μας, από πολύ νωρίς έχουμε εκείνη την παράξενη αίσθηση –βεβαιότητα είναι– ότι σύντομα θα έλθουν τα πάνω κάτω *και* στον φυσικό κόσμο. Ναι, εντάξει, μόνο για τον μικρόκοσμό μας μιλάμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως για εμάς δεν είναι σημαντικός, ούτε ότι δεν επιδέχεται μεγάλες αλλαγές-slash-βελτιώσεις-slash-προσθήκες.

Καλύτερα τώρα να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος και να σας πω για δύο μόνο αλλαγές-slash-προσθήκες, που θέλω να κάνω στο γραφείο-slash-εργαστήριο της Parabing Creations. Όχι για να με μεταπείσετε να *μην* τις κάνω ή κάτι τέτοιο. Αλλά, να, σκέφτομαι ότι μπορεί να μου έχει ξεφεύγει κάτι και πιστεύω ότι αν είναι έτσι θα μου το θυμίσετε και μετά θα με πείσετε (εύκολα) να το βάλω κι αυτό στον όλο σχεδιασμό.

Ο router που έχω από τον ISP μου, είναι για ανακύκλωση. Από την αρχή ήταν για ανακύκλωση, δηλαδή. Περιττό να πω ότι δεν παίρνει ούτε dd-WRT, ούτε OpenWrt. Αν έπαιρνε, δεν θα ήταν για ανακύκλωση. Αρχικά, λοιπόν, σκεφτόμουν να ψάξω για router που να παίζει σωστά *τουλάχιστον* με ένα από τα δύο αυτά firmware. Ρώτησα και τον @giannoug σχετικά, ο οποίος έχει πείρα από αυτά κι ο άνθρωπος με κατηύθυνε. Έλα όμως που α) ο @sonic2000gr μού έχει κολλήσει εδώ και χρόνια το μικρόβιο του BSD, ενώ ταυτόχρονα β) αγαπώ πολύ το pfSense! Για εμένα, λοιπόν, η ιδανική λύση για router είναι ένα μικρό, ενεργειακά ευγενικό κι όσο το δυνατόν πιο αθόρυβο box, το οποίο θα τρέχει pfSense. Μετά από το σχετικό ψάξιμο, έχω από τώρα καταλήξει στη μητρική γύρω από την οποία θα στηθεί το σύστημα. Είναι της Jetway κι ένα πλήρες σύστημα που τη χρησιμοποιεί είναι αυτό: http://bit.ly/ibarebone

Ο fileserver έχει πάψει να είναι αξιόπιστος. Τρέχει FreeBSD 9.1-RELEASE και βασίζεται στο ZFS, όμως το hardware έχει αρχίσει να δείχνει την ηλικία του. Αρκεί να πω ότι όποτε τον ανοίγω, μία στις δύο φορές παίρνω το μήνυμα “no bootable medium found”. (Δεν τον αφήνω όλη την ώρα ανοικτό: αφενός δεν χρειάζεται, αφετέρου καλό είναι να κάνουμε και λίγη οικονομία στο ρεύμα.) Στο τοπικό δίκτυο υπάρχει κι ένα PC με triple boot configuration, το οποίο τρέχει Windows 7, Ubuntu 12.04 και Proxmox VE. Tο ένα account των Windows 7 είναι αφιερωμένο σε ένα λογιστικό πρόγραμμα, ενώ το άλλο στην παραγωγή των deltaCast. Το Ubuntu πάλι χρειάζεται κι αυτό, αφού όλο και κάτι θέλω να βλέπω και να δοκιμάζω. Το ίδιο ισχύει και για το Proxmox VE.

Ιδανικά, αυτό που θέλω να φτιάξω είναι ένα νέο box, σε ρόλο virtualization host. Το host OS του θα είναι το Proxmox κι ένα από τα guest OSes που πάντα θα τρέχει –για την ακρίβεια θα σηκώνεται αυτόματα, κατά το boot του host– θα είναι το FreeBSD ή το TrueOS, σε ρόλο fileserver. Εδώ υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια: Οι δίσκοι του virtualized fileserver δεν θα είναι εικονικοί, αλλά φυσικοί. Κάτι τέτοιο με το KVM είναι εφικτό και μάλιστα ιδιαίτερα χρήσιμο, προφανώς όταν θέλουμε τις μέγιστες δυνατές επιδόσεις. Ο κεντρικός επεξεργαστής του box θα είναι ένας Core i7 (ο πιο χαμηλός σε κατανάλωση), η μνήμη τουλάχιστον 24GB (τα 8GB αφιερωμένα στον ZFS-based fileserver) και, πέρα από έναν SSD για το host και τα guests, θα υπάρχει κι ένας μικρότερος SSD για caching από πλευράς ZFS. Τέλος, παρόντες θα είναι και τουλάχιστον άλλοι τρεις δίσκοι, των 3TB έκαστος και σε RAIDZ configuration.

Σκέτη πώρωση, αγαπητές κι αγαπητοί. Και να φανταστείτε ότι δεν σας είπα για το ιδανικό workstation, το οποίο θα αντικαταστήσει τον γερασμένο (έξι χρόνια είναι αυτά), 24άρη iMac. Σε αυτό το μηχάνημα θα μεταφερθεί σταδιακά η παραγωγή των deltaCast, ενώ φυσικά θα έχει κι άλλες χρήσεις. Αλλά τη συζήτηση αυτή ας τη συνεχίσουμε άλλη φορά…

10 Responses to “deltaHacker 016 editorial: Δαίμονες στο Northern Outpost!”

 1. h.n.y | 14/01/2013 at 15:55

  πολύ καλό subZraw ;)

  • subZraw | 14/01/2013 at 15:57

   Είναι κι άλλα που σκέφτομαι! Θα τα πω κάποια στιγμή, χρειάζομαι γνώμες/προτάσεις ;)

 2. h.n.y | 14/01/2013 at 19:59

  ..μόνο μην ξεχάσεις όταν τελειώσεις τις αλλαγές να κάνεις “/etc/init.d/ restart or kill -HUP ” to reload its new configuration LOL !!!

 3. h.n.y | 14/01/2013 at 20:04

  sorry για το κενό post αλλά μόλις διαπίστωσα ότι βάζεις ανάμεσα σε δεν βγαίνει στο post xaxaxax και πάλι sorry :)

 4. h.n.y | 14/01/2013 at 20:08

  ανάμεσα σε αγκύλες!!!!!!!! σορρυ!!!!!

  • subZraw | 15/01/2013 at 13:40

   Α, μην ανησυχείς! Εγώ σχεδόν κάθε μέρα δίνω επικές μάχες με το πληκτρολόγιο — και μάλιστα για καθόλου προφανείς λόγους :)

 5. apatewn | 26/01/2013 at 16:04

  Και εγώ έχω στήσει ένα server πάνω σε ένα παραπλήσιο motherboard το Jetway NF9D-2700 (http://www.jetway.com.tw/jw/ipcboard_view.asp?proname=NF9D-2700&productid=937) με 4 HDDs των 3TB σε LVM χωρίς RAID, 4GB RAM και λειτουργικό Ubuntu Server 12.04. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν έχει τα Virtual Extensions η CPU και τα VMs με Virtualbox πάνε απελπιστικά αργά… Κατά τα άλλα, η κατανάλωση είναι μικρότερη των 40watt, μετρημένη στην πρίζα με κill-a-watt. Για κουτί πήρα αυτό http://www.cartft.com/catalog/il/1427 και του πρόσθεσα και μια κάρτα D-link με 4 ethernet, πέρα από την daughterboard με τα 3 Intel ethernet. Σύνολο 9 ethernet, γιατί θα εκτελεί χρέη Router-Gateway-Firewall για το internet και το twmn. Μέχρι στιγμής είναι απλώς Download server, τα υπόλοιπα σιγά – σιγά. Ο Fileserver είναι άλλο μηχάνημα που ανοίγει περιστασιακά, όταν απαιτείται.

  Το δοκίμασα και με Zentyal, αλλά παρουσίαζε προβλήματα, για αυτό το ξήλωσα και το ξαναέστισα.

  Για οτιδήποτε θελήσεις ή αν θέλεις να το τεστάρεις από κοντά, στείλε μήνυμα.

  • subZraw | 26/01/2013 at 16:58

   Το case φαίνεται kick-ass — ό,τι πρέπει για ένα άριστο DIY NAS! Προσωπικά, το box που σχεδιάζω να φτιάξω γύρω από τη Jateway θα έχει ρόλο firewall/router και θα τρέχει pfSense.

   Όσο για virthost/fileserver, χρειάζομαι κάτι σαφώς ισχυρότερο: Σκέφτομαι Core-i7 και τουλάχιστον 24GB RAM, με τα 8GB αφιερωμένα στο VM-fileserver.

   Ευχαριστώ για τις προτάσεις, αλλά και για την προσφορά βοηθείας!

 6. apatewn | 27/01/2013 at 02:33

  Μερικές προτάσεις ακόμα για firewall/router, επειδή με ενδιέφερε και εμένα:

  Plug computers (http://www.plugcomputer.org/)
  PC Engine Alix (http://pcengines.ch/alix2.htm)
  Fit PC 3 (http://www.fit-pc.com/web/fit-pc/fit-pc3-info/#techinfo)

  Αν και προσωπικά περιμένω τους καινούργιους Atom S1200, κάτι σαν και αυτό (http://www.supermicro.com/products/motherboard/ATOM/X9/X9SBAA-F.cfm), που υποστηρίζουν 64-bit και VT-x. Το συγκεκριμένο έχει και IPMI, σε περίπτωση που ο server σου είναι κάπου δυσπρόσιτα.

  Τέλος, αρκετά Jetway motherboard έχουν υποδοχή για daugtherboard. Για τα οποία έχεις 2 επιλογές όσον αφορά τα δίκτυα, και οι δύο έχουν 3 εξόδους ethernet. Η πρώτη βασίζεται σε chip της Realtek, ενώ η δεύτερη της Intel. Επειδή σε κάποια φόρουμ αναφέρουν ότι οι Realtek based ethernet παρουσιάζουν προβλήματα, επέλεξα αυτό με τις Intel ethernet.

  • subZraw | 05/02/2013 at 09:09

   Ωχ, τις απολογίες μου: Η απάντησή σου είχε πάει στο SPAM, μάλλον επειδή είχε πολλά URLs. Τα οποία URLs ακολούθησα και μου κέντρισαν το ενδιαφέρον το Fit PC 3 και οι νέοι Atom. Για τα προβλήματα με τις Realtek διάβασα κι εγώ κάπου. Δεν θυμάμαι πού, όμως κατέληγαν κι εκείνοι στο συμπέρασμα ότι πρέπει ν’ αποφεύγονται. Αντίθετα, οι controllers της Intel παίζουν μια χαρά. Και τώρα που το θυμάμαι, ακόμη και στο PC που έχω εδώ η Realtek της μητρικής έπαιζε καλά *μόνο* στα Windows! Γι’ αυτό και την απενεργοποίησα και πήρα μία της Intel. Όλα καλά έκτοτε!

   Ευχαριστώ για τις πληροφορίες — θα το ψάξω περισσότερο!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων