Το προφίλ μας στο Google Plus
5

deltaHacker 017 editorial: Κατά βάση ψυχροί, χωρίς φαντασία

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τις θετικές επιστήμες δεν έχουν φαντασία. Όσο καλά κι αν το κρύβουν, όλοι ξέρουμε ότι είναι ψυχροί υπολογιστές, που αδυνατούν να εκτιμήσουν την αληθινή ομορφιά της ζωής. Επίσης, ένα 14% των μόνιμων κατοίκων του Ανατολικού Τιμόρ ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην Αλάσκα, όπου χαλαρώνουν κάνοντας shopping στους δρόμους του Άνκορεϊτζ και τρώνε πίτα γύρο απ’ όλα.

Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η εκτίμηση, με τα όχι-και-τόσο-καλά κρυμμένα στοιχεία κριτικής, δεν ακούγεται πολύ συχνά τώρα τελευταία — τουλάχιστον όχι όσο συχνά ακουγόταν παλιότερα. Πάντως η λεγόμενη κοινή αντίληψη εξακολουθεί να θέλει προγραμματιστές, φυσικούς, μηχανικούς, μαθηματικούς και γενικά ανθρώπους που δραστηριοποιούνται ή έστω προέρχονται από το χώρο των θετικών επιστημών, να είναι ψυχρά τέρατα λογικής με καταπιεσμένο συναισθηματικό κόσμο. Δεν είναι σαν τους υπόλοιπους, φυσιολογικούς ανθρώπους. Διαφέρουν σημαντικά κι αυτό αργά ή γρήγορα εκδηλώνεται και κάνει μπαμ.

Όλοι οι υπόλοιποι, οι φυσιολογικοί άνθρωποι με πλούσιο εσωτερικό κόσμο, έχουν ζωηρή φαντασία και βεβαίως ευχαριστιούνται τη ζωή καλύτερα, αφού μπορούν ν’ αναγνωρίσουν και να εκτιμήσουν την πραγματική ομορφιά εκεί που οι άλλοι αποτυγχάνουν.

Όταν, π.χ., πηγαίνουν εκδρομή στην εξοχή και στους αγρούς, γίνονται ένα με τη φύση κι αναζωογονούνται και την απολαμβάνουν πραγματικά, όπου βρεθούν, ό,τι κι αν πατήσουν.

Επίσης, έχουν την ικανότητα να διαβάσουν και να κατανοήσουν ένα ποίημα που μιλάει για το φτερό μιας κοκκινωπής κότας, το οποίο πήρε ο αέρας και το στροβίλισε μακριά και το προσγείωσε σε μια λακκούβα με νερά στην άσφαλτο, και μετά πέρασε μια νταλίκα κι άδειασε τα νερά από τη λακκούβα και χάθηκε το φτερό της κοκκινωπής κότας και τώρα όλη η πλάση είναι απαρηγόρητη.

Αν γελάτε, είναι επειδή δεν έχετε καμιά ελπίδα να καταλάβετε τι εννοεί ο ποιητής με την αλληγορία της κοκκινωπής κότας και της νταλίκας — για να μη μιλήσουμε για το στροβιλιζόμενο φτερό. Καλύτερα τότε να μην πάτε ούτε σε γκαλερί σύγχρονης τέχνης.

Οι φυσιολογικοί άνθρωποι, από την άλλη, αν πάνε σε γκαλερί σύγχρονης τέχνης να ξέρετε ότι πολύ θα το φχαριστηθούν. Είναι δηλαδή ικανοί να στέκονται για ένα δεκάλεπτο εκστασιασμένοι μπροστά από έναν κατάλευκο καμβά (“Πρωινή βιασύνη”) ή πάνω από μια κοτρόνα μ’ ένα σκουριασμένο συρματόπλεγμα γύρω γύρω (“Η χαμένη εντολή”).

Να μη σας πω τώρα και τι αριστουργήματα δημιουργούν οι σύγχρονοι, multi-culti-cosmopolitan λογοτέχνες, όταν πιάνουν την πένα. Πας δηλαδή σ’ ένα βιβλιοπωλείο και συγκλονίζεσαι διαβάζοντας τους τίτλους και μόνο: “Ο ληστής που φορούσε ένα πράσινο γάντι και μια κίτρινη κάλτσα”, “Τώρα οι καουμπόισες δεν κλαίνε στην Αριζόνα”, “Όχι πια φίλοι, μόνο μπατζανάκηδες” κ.ο.κ.

Ζωηρή φαντασία και δημιουργικό πνεύμα! Αλλά εντάξει, πού να τα καταλάβετε εσείς όλα αυτά. Εξάλλου διαβάζετε ένα περιοδικό με τη λέξη “χάκερ” στον τίτλο του, οι χάκερς ασχολούνται με τους υπολογιστές, οι υπολογιστές είναι κατασκευάσματα ανθρώπων από το χώρο των θετικών επιστημών, άρα για να σας αρέσουν όλα αυτά είστε κι εσείς ψυχροί κι αναίσθητοι, που δεν μπορείτε να πείτε τίποτε για εκείνη την κοτρόνα με το συρματόπλεγμα –το σκουριασμένο– γύρω γύρω.

Δεν σκοπεύω να σας το κρύψω. Είμαι κι εγώ ένας από τους μη-φυσιολογικούς, ψυχρούς ανθρώπους χωρίς φαντασία. Βέβαια ώρες ώρες κάτι συμβαίνει με την τελευταία, μάλλον ξυπνάει για λίγο από τον βαθύ της ύπνο, κι έχω κάποια ζωηρά, ανησυχητικά αληθοφανή οράματα. Σε ένα απ’ αυτά βρίσκομαι σ’ εκείνη τη γκαλερί μοντέρνας τέχνης. Είμαι ήρεμος κι ανέμελος, βολτάρω και χαζεύω αριστερά και δεξιά τα εκθέματα. Ξαφνικά, βλέπω όλους αυτούς πάνω από την κοτρόνα με το συρματόπλεγμα — το σκουριασμένο. Κάτι παθαίνω. Κοιτάζω έναν τύπο επίμονα και, μόλις κερδίσω την προσοχή του, με εντονότατο ύφος και γνησιότατη απορία του πετάω: Σίριουσλι; Μη με ρωτάτε γιατί του το λέω στα αγγλικά. Φαντασία είναι αυτή και, τις λίγες φορές που ξυπνάει, ό,τι θέλει κι όπως θέλει το φαντάζεται και λογαριασμό δεν δίνει. Σε παρόμοιο όραμα κάτι κάνω μ’ ένα καδρόνι, αυτή τη φορά με αφορμή την “Πρωινή βιασύνη”.

Τι τα θέλετε, αγαπητές κι αγαπητοί μου… Είναι ποτέ δυνατόν να εκτιμήσουμε όλοι εμείς, τη βαθύτητα και την ευρύτητα του πνεύματος των ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων; Τι να τους πούμε, δηλαδή, όταν το μόνο που μας απασχολεί είναι το πώς θα αποκτήσουμε μη-εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε ένα απομακρυσμένο μηχάνημα ή το πώς θα προγραμματίσουμε έξυπνα το Arduino, ώστε να παράγει αληθοφανείς ήχους; Είναι τώρα σε θέση ο Sonic –κι επιλέγω τον αγαπητό συνάδελφο και φίλο εντελώς τυχαία– να μας μιλήσει για τη ζωή, όταν ο μόνος κόσμος που γνωρίζει είναι ο τεχνητός των computer games, τα οποία παρεμπιπτόντως γράφει σε Pyhton; Εδώ ο άνθρωπος πιστεύει ότι το FreeBSD είναι μια καλή ιδέα, φορ κράινγκ άουτ λάουντ!

Αφήστε, εμείς δεν είμαστε φτιαγμένοι για τέτοια. Ας μην προσπαθούμε να οδηγήσουμε την ψυχρή, μηχανιστική μας σκέψη σε μονοπάτια που δεν μπορεί να πάει. Ας ασχοληθούμε με τα θέματα του τεύχους και, αν κάποια στιγμή υποψιαστούμε ότι η κατανόησή τους χρειάζεται φαντασία και δημιουργική σκέψη, μην ανησυχείτε: Μάλλον η ιδέα μας θα είναι.

5 Responses to “deltaHacker 017 editorial: Κατά βάση ψυχροί, χωρίς φαντασία”

 1. sonic2000gr | 15/02/2013 at 20:22

  “Εδώ ο άνθρωπος πιστεύει ότι το FreeBSD είναι μια καλή ιδέα, φορ κράινγκ άουτ λάουντ!”
  Ποίηση φίλε μου ποίηση! :)

  • subZraw | 15/02/2013 at 20:34

   Άφησέ τα αυτά! Κι εσύ ένας ψυχρός υπολογιστής είσαι, που αδυνατείς να δεις την πραγματική ομορφιά :P

   (BTW, δεν σε έκανα @-mention στο twitter, για να δω πόση ώρα θα σου έπαιρνε να δεις την αναφορά ;))

 2. Re4cTiV3 | 16/02/2013 at 12:50

  Δεν νομίζω ότι δεν τα καταλαβαινουμε τόσο.. Είναι διαφορετικές ασχολίες-ενδιαφέροντα… (ελπίζω, να κατάλαβα τι θες να πεις και ότι αρκετή έχω φαντασία :-p)

  • subZraw | 16/02/2013 at 14:19

   Μα, φυσικά και καταλαβαίνουμε! Ίσα ίσα που είναι ευκολότερο για έναν άνθρωπο της θετικής κατεύθυνσης να καταλάβει και να εκτιμήσει τη δουλειά ενός ανθρώπου των γραμμάτων και των τεχνών, παρά το αντίστροφο :)

   • kissmyarch | 24/02/2013 at 19:22

    Σαφώς! Ας μην ξεχνάμε πως όλοι οι μεγάλοι μαθηματικοί, φυσικοί, computer scientists κλπ, ήταν ΚΑΙ φιλόσοφοι :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων