Το προφίλ μας στο Google Plus
21

deltaHacker 020 editorial: Απότομη στροφή που κάνει καλό

Οι φίλοι του deltaHacker, από την εποχή που ακόμη δεν υπήρχε το περιοδικό, θα θυμούνται τις ζωηρές συζητήσεις που κάναμε το καλοκαίρι του ’11 για τη μορφή που θα ‘πρεπε να έχει. Είκοσι μήνες μετά τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, όπου και κυκλοφόρησε το τεύχος 001 σε έντυπη μορφή, το περιοδικό άλλαξε. Μόνο που αυτή τη φορά δεν το συζητήσαμε…

Θυμάμαι ότι πριν καν ακόμη ξεκινήσουμε την κουβέντα για τη μορφή, έντυπη ή ηλεκτρονική, του νέου περιοδικού, ήξερα πολύ καλά ότι θα ήθελα να έχει την πρώτη. Πολλά μπορούμε να πούμε ή να μην πούμε για κάποιον που προτιμά την παραδοσιακή, έντυπη μορφή ενός περιοδικού, έναντι της λεγόμενης “ηλεκτρονικής”. Για ‘μένα, που ανέκαθεν αγαπούσα το χαρτί, η επιλογή είχε να κάνει καθαρά –αν κι όχι αποκλειστικά– με τις προτιμήσεις μου. Στη συζήτηση που ξεκινήσαμε τότε, πάντως, προσπάθησα κάποια στιγμή να κάνω το συνήγορο του διαβόλου και να επιχειρηματολογήσω υπέρ ενός σεναρίου που περιελάμβανε καθαρά ηλεκτρονική μορφή, συνοδευόμενη από ένα μοντέλο επί πληρωμής πρόσβασης μέσω του http://deltahacker.gr. Είπαμε διάφορα, ενώ ακούστηκαν και τα επιχειρήματα όλων των πλευρών (δεν ήταν μόνο δύο). Τελικά, κάποια στιγμή φάνηκε ότι η πλειονότητα ήταν υπέρ της έντυπης μορφής. Καθόλου δεν με χάλασε αυτό, περιττό να σημειώσω.

Φαστ φόργουορντ, όπως λένε και στο καταπληκτικό χωριό μου, δύο περίπου χρόνια μετά. Το σκηνικό έχει πλέον ελαφρώς αλλάξει — κι αν τώρα δεν πληκτρολογούσα αλλά μιλούσα, η ειρωνεία σ’ αυτό το “ελαφρώς” θα ήταν ξεκάθαρη. Επιτρέψτε όμως μου να εξηγηθώ. Κοιτάζοντας με συνεργάτες το αναγνωστικό κοινό του περιοδικού και συγκρίνοντάς το μ’ αυτό που ήταν δώδεκα ή ακόμη κι έξι μήνες πριν, με χαρά βλέπουμε ότι διευρύνεται σταθερά και γρήγορα. Την ίδια στιγμή, όμως, γύρω μας συμβαίνουν ένα σωρό αλλαγές. Μιλάω για εκείνες τις αλλαγές οι οποίες –θα συμφωνήσετε φαντάζομαι κι εσείς–, για τον περισσότερο κόσμο δεν είναι και τόσο ευχάριστες. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε κάτι επ’ αυτού. Στο κάτω κάτω, όλοι στον ίδιο υποχώρο του χωροχρονικού συνεχούς κινούμαστε και δραστηριοποιούμαστε, οπότε λίγο πολύ όλοι τις λουζόμαστε.

Πώς όμως επηρεάζουν το αγαπημένο μας περιοδικό αυτές οι καταιγιστικές, όχι-και-τόσο-ευχάριστες αλλαγές; Θα σας πω αμέσως, πώς το επηρεάζουν. Εδώ και πολλούς μήνες, που λέτε, σχεδόν από το φθινόπωρο του ’12, οι συνδρομητές του περιοδικού οι οποίοι μπορούν να στηρίξουν την έντυπη μορφή του, δηλαδή εκείνοι με τουλάχιστον 6μηνη συνδρομή, έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα. Βλέπετε, ολοένα και περισσότεροι φτάνουν στο σημείο, εκεί, γύρω στις 20 του μήνα, όπου με τα χρήματα που τους περισσεύουν –αν τους περισσεύουν– έχουν να πάρουν αποφάσεις του στιλ “να πληρώσω το κινητό και να πάω για κανέναν καφέ ή ν’ ανανεώσω τη συνδρομή μου στο δέλτα-χάκερ” [*].

Αφού πάρουν την απόφασή τους, μη νομίζετε, δεν μας γυρίζουν την πλάτη. Αντίθετα, έρχονται οι άνθρωποι και με διάφορους τρόπους μάς ζητούν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα: Να μειώσουμε τις τιμές. Από τη μεριά μας, έχουμε προσπαθήσει επανειλημμένως να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και διανομής. Δεν λέω, κάτι καταφέραμε, αλλά να συμπιέσουμε περισσότερο το συνολικό κόστος πλέον δεν μπορούμε. Κάναμε λοιπόν προσφορές με εκπτώσεις, μετά τις επαναλάβαμε με ακόμη μεγαλύτερες. Δεν είναι ότι δεν βρήκαν ανταπόκριση, το πρόβλημα όμως παρέμενε: Κατά πώς φαινόταν, το κόστος το περιοδικού έπρεπε να πέσει κι άλλο — και μάλιστα δραματικά.

Και κάπως έτσι μάς προέκυψε η ηλεκτρονική έκδοση του deltaHacker — και συγκεκριμένα σε μορφή PDF. Το τεύχος 019 ήταν το τελευταίο που βγήκε σε έντυπη μορφή, ενώ από το 020 το περιοδικό είναι αποκλειστικά ηλεκτρονικό. Να σας πω την αλήθεια, από το τεύχος 018 έπρεπε να έχουμε κάνει την αλλαγή. Πληρώσαμε ακριβά τη διστακτικότητά μας, αλλά δεν πειράζει. Αυτό που είδαμε με τις νέες τιμές που έφερε η ηλεκτρονική έκδοση (http://deltahacker.gr/pdf12order), ήταν μια μεγάλη κι απότομη αύξηση στις ανανεώσεις συνδρομών. Ταυτόχρονα, πολλοί νέοι αναγνώστες ήλθαν στο deltaHacker — και μιλάμε για ανθρώπους που δεν είχαν πάρει ούτε ένα έντυπο τεύχος! Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι κι από τους νέους μας φίλους συνεχίζουμε ν’ ακούμε καλά λόγια για τη δουλειά μας! Είναι νομίζω περιττό να πω πόσο χαιρόμαστε γι’ αυτό :D

Η επιλογή του PDF format για την ηλεκτρονική έκδοση του deltaHacker, δεν έγινε τυχαία. Βασικά, ήταν που θέλαμε μια ποιοτική αλλά και ταυτόχρονα φορητή μορφή, που να “παίζει” παντού: σε tablets, smartphones, phablets και φυσικά σε κάθε υπολογιστή, ανεξαρτήτως του λειτουργικού που τρέχει. Ένα άλλο καλό με τα PDF μας, είναι η δυνατότητα για ελεύθερη αναζήτηση κειμένου. Ήδη έχουμε πολλά θετικά σχόλια γι’ αυτό το χαρακτηριστικό, αφού επιτρέπει τον ταχύτατο εντοπισμό θεμάτων που έχουν δημοσιευτεί σε προηγούμενα τεύχη. (Σε μορφή PDF διατίθενται κι όλα τα προηγούμενα τεύχη, ξεκινώντας από το 001.) Αλλά τα “συν” δεν σταματούν εδώ. Από τα PDF των τευχών, μπορείτε να επιλέγετε κείμενο και να κάνετε copy-paste. Ιδιαίτερα βολικό αυτό, ειδικά όταν θέλετε να αντιγράψετε σε κάποιον editor τμήματα κώδικα. Επίσης, ένα άλλο καλό είναι ότι επιτρέπεται η εκτύπωση. Αν λοιπόν κάποιος βολεύεται να διαβάσει ένα ή περισσότερα άρθρα σε χαρτί, τα PDF μας δεν έχουν κλειδωμένη τη σχετική δυνατότητα.

Αστεία αστεία, πάντως, με τη στροφή στην ηλεκτρονική έκδοση είδαμε ότι ο κόσμος που έχει και χρησιμοποιεί tablet είναι *πολύς* περισσότερος απ’ όσο εκτιμούσαμε. Προσωπικά, παραδέχομαι ότι μαύρα μεσάνυχτα είχα επί του θέματος. Χαίρομαι βέβαια που η πραγματικότητα δεν είναι όπως τη φανταζόμουν. Πολύ περισσότερο όμως χαίρομαι που το περιοδικό φτάνει, πλέον, σε περισσότερο κόσμο — κι αφήνει θετικότατες εντυπώσεις.

Είναι κι άλλα που θα ήθελα να σας πω, γύρω από συγκεκριμένες αποφάσεις που πήραμε. Βάζω όμως προς το παρόν μια άνω τελεία, μιας και είναι επιτέλους ώρα να κυκλοφορήσουμε το νέο τεύχος. Μας άλλαξαν λίγο τα φώτα τα logistics της μετάβασης –αν μη τι άλλο είχαμε να επεκτείνουμε και τις συνδρομές εκατοντάδων αναγνωστών–, αλλά φυσικά τα φέραμε βόλτα. Θα συνεχίσουμε την κουβέντα μας κάποια άλλη στιγμή. Προς το παρόν, σας αφήνω να απολαύσετε το ολοκαίνουργιο τεύχος!

[*] Φήμες λένε ότι κάποιοι το προφέρουν “ντέλτα-χάκερ”. Καλά κάνουν, ιφ γιου ασκ μι.

21 Responses to “deltaHacker 020 editorial: Απότομη στροφή που κάνει καλό”

 1. silverdawn3 | 30/05/2013 at 12:53

  +1
  :)

  • subZraw | 30/05/2013 at 16:05

   Δεν ξέρω, όμως κάτι μου λέει ότι οι αποφάσεις μας σε βρίσκουν σύμφωνο ;)

 2. h.n.y | 30/05/2013 at 13:41

  +1111101000
  κάνε και ένα σχόλιο για την συνεισφορά στο θέμα εδώ στο forum,νήμα “Ηλεκτρονική έκδοση των τευχών”,που από το πρωί της ίδιας μέρας,@subZraw “Προσωπικά, θα ήθελα πολύ η ηλεκτρονική μορφή να έχει νόημα. Όμως δεν έχει.”,έγινε στροφή 180 μοιρών το βράδυ στο @subZraw “Θα την κάνουμε τη δοκιμή ;)” lolz

  • subZraw | 30/05/2013 at 14:08

   Μπα, καμία τέτοια στροφή. Απλά, όταν έχεις πάρει μια απόφαση αλλά θέλεις ν’ ακούσεις περισσότερα επιχειρήματα υπέρ, ο καλύτερος τρόπος είναι να επιχειρηματολογήσεις κατά της απόφασής σου. Περίμενα να το γνωρίζεις αυτό :P

 3. h.n.y | 30/05/2013 at 15:19

  Χαίρομαι που τα επιχειρήματα μου συνηγόρησαν στην ενδυνάμωση της απόφαση σου :P
  Τον συγκεκριμένο διανοητικό μηχανισμό αποφάσεων τον γνώριζα αλλά ότι είσαι fun αυτού όχι lolz
  Λες οι Χρυσαυγίτες να είναι fun αυτού και να μας βγουν στο τέλος αριστεροί..χαχαχαχαχ just joking :)
  Πάντως η “πάσα” ήταν για να τονιστεί τρόπον τινά ο ρόλος του forum στην συν διαμόρφωση των δρώμενων της μεγάλης κοινότητας του φοβερού και τρομερού ▼hacker…όχι πως δεν έχει και το ενδιαφέρον της η αποκάλυψη της διανοητικής σου λειτουργίας :)

  • subZraw | 30/05/2013 at 16:03

   Το αστειάκι με τους χρυσαυγίτες κρίνεται επιεικώς ατυχές, φίλε μου. Όσο για τα υπόλοιπα σχόλιά σου, αυτά τα βρήκα απλά χαριτωμένα :)

 4. h.n.y | 30/05/2013 at 16:48

  Την “αποσύρω” με το “δεξιοί”…σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε κανενός τύπου συνειρμός.Συνηθίζω να σχολιάζω με χαριτομενιές τις χαριτομενιές :)

 5. sonic2000gr | 30/05/2013 at 20:03

  Άντε και καλή – δεύτερη – αρχή λοιπόν. Να φανταστώ θα υπάρξει deltastream σύντομα;

  • subZraw | 30/05/2013 at 20:07

   Ήταν να κάνουμε τον προηγούμενο ΣΚ, αλλά κάποιος τα ‘χε παίξει με τα logistics. Πάμε λοιπόν για την Κυριακή που μας έρχεται. Και καλά που μου το θύμισες, να κάνω αύριο τις σχετικές ανακοινώσεις!

 6. h.n.y | 30/05/2013 at 23:36

  Βλέπω αυτή την φορά “ανησύχησε” κι άλλος πέραν ε μού :) …να σου θυμίσω και το countdown….

 7. exterr | 30/05/2013 at 23:50

  Αντε και καλή νέα αρχή :) (Θα το πάρω το tablet που θα πάει ;)

  Α!!! και μη το ξεχάσω , βάλτε και κάνα mind hack μέσα , pdf είναι , δεν θα είναι δύσκολο , ε;

 8. mitsos123 | 31/05/2013 at 00:03

  Κρίμα για εμάς που αγοράζαμε την έντυπη μορφή και μας έμεινε το λογότυπο του περιοδικού στο Η :-(

  • subZraw | 31/05/2013 at 00:10

   Ήταν ανάγκη να μου τη δώσεις αυτή τη μαχαιριά, βραδιάτικα; :S (Σοβαρά το λέω…)

 9. blacksheep | 31/05/2013 at 01:20

  Και με εμάς που έχουμε προπληρλώσει 24μηνη συνδρομή για αποστολή στο εξωτερικό τι θα γίνει? Θα παρουμε τα λεφτα μας πισω?
  πχ 17 x 1,75 (μεταφορικά εξωτερικου) + 17 x ?? (το ποσο που κερδιζετε απο την ηλεκτρονικη συνδρομη)
  Για να μην πω οτι απο τη στιγμη που εχουμε προπληρωσει θα επρεπε να τηρθει η συμφωνια…

  • subZraw | 31/05/2013 at 01:27

   Δεν χάνει *κανείς* τα χρήματά του, ούτε τα όποια μεταφορικά έχει προκαταβάλει! Να υποθέσω ότι δεν έχεις λάβει το ενημερωτικό μας email; Στείλε μας σε παρακαλώ ένα email στο

   talk2us@deltahacker.gr

   κι ανέφερε το ονοματεπώνυμο σου, καθώς και το email που είχες χρησιμοποιήσει κατά την παραγγελία σου. Θα δούμε το υπόλοιπό σου και θα σε ενημερώσουμε για τις δυνατότητες που έχεις.

   • aLEXk | 31/05/2013 at 20:08

    Δεν απάντησες στα περί της τήρησης της συμφωνίας…

    • subZraw | 31/05/2013 at 20:20

     Μα, ποτέ δεν είχαμε δεσμευτεί ότι θα εκδίδουμε το περιοδικό *πάντα* σε έντυπη μορφή. Πώς θα μπορούσαμε να το κάνουμε, άλλωστε, εν καιρώ κρίσης; Εδώ εταιρείες με κεφάλαια και χρηματοδότηση πέφτουν έξω — και μάλιστα σε περιόδους μη-κρίσης. Πώς θα μπορούσαμε εμείς να διαβεβαιώσουμε ότι το περιοδικό θα κυκλοφορεί *πάντα* σε έντυπη μορφή;

     Μολαταύτα, φροντίζουμε ώστε κανείς να μη χάνει την αξία των χρημάτων που έχει προκαταβάλει, επεκτείνοντας το χρόνο του καθενός αναλόγως. Αν τώρα κάποιος δεν συμφωνεί μ’ αυτό, πολύ ωραία και καλά θα μας στείλει ένα email στο talk2us@deltahacker.gr και θα βρούμε μια λύση (π.χ., θα του επιστρέψουμε το υπόλοιπό του).

     Όπως βλέπεις, όταν υπάρχει καλή προαίρεση όλα λύνονται :)

 10. h.n.y | 31/05/2013 at 22:09

  Θα έχουμε πολλά να πούμε στο deltastream της Κυριακής :)

 11. antoni4040 | 31/05/2013 at 22:40

  Μόνο PDF? Δεν γίνεται EPUB, MOBI ή κάτι παρόμοιο?
  Θα ήθελα να το διαβάζω στο Kindle μου και τα αρχεία όπως τα MOBI είναι πολύ πιο ευέλικτα για ηλεκτρονική ανάγνωση…
  Ακόμα και για tablet, υποθέτω…

  • subZraw | 31/05/2013 at 22:55

   Το καλό του PDF είναι ότι παίζει και δείχνει καλά (σχεδόν) παντού. Θα δούμε όμως και το θέμα των άλλων format :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων