Το προφίλ μας στο Google Plus
0

deltaHacker 027 editorial: Η μόνη διέξοδος, για κάθε ανεξάρτητη ιδέα!

Μέσα στο 2013 έγινε κάτι συντ… Συγγνώμη, βιάζομαι. Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά, και είθε η τεχνολογία να είναι προσιτή και χρήσιμη για τις ανάγκες μας.

Δεν θα έπρεπε να είμαι αγενής, το ξέρω. Πρώτα εύχεται ο κόσμος — κι έτσι άλλωστε τελείωσε και το editorial μου, στο deltaHacker 026. Αλλά, όπως έλεγα και πριν, το 2013 έγινε κάτι συνταρακτικό, κάτι που, εγώ τουλάχιστον, δεν είχα υπολογίσει ότι θα γινόταν, όχι τόσο σύντομα, όχι τόσο εντυπωσιακά. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι βιάζομαι λίγο να μοιραστώ μαζί σας τον ενθουσιασμό μου.

Δεν αναφέρομαι στις γραμμές VDSL, στα smartphones ή στα tablets που έχουν κατακλύσει τον τόπο κ.λπ. Αφορά στην τεχνολογία ο ενθουσιασμός μου, ωστόσο αναφέρομαι στην μετάβαση της ενημέρωσης από την ΕΡΤ, δηλαδή από την τηλεόραση, στο Διαδίκτυο.

Όπως όλες oι μεγάλες γέννες, βέβαια, έτσι κι αυτή ήρθε βίαια, με δάκρυα και πολύ πόνο: Χρειάστηκε μια απαράδεκτη, προσωπικά πιστεύω, κυβερνητική μεθόδευση, μπόλικη δόση υποκρισίας, μια δόση προσωπικού μεγαλείου, άθλιο παρελθόν πολλών ετών, μια τζούρα Νέρωνα, και μια αψυχολόγητη απόφαση.

Όλα αυτά σκότωσαν την συμβατικής μετάδοσης Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, και γέννησαν άλλη μία ελπίδα για το Διαδίκτυο — την πιο μεγάλη μέχρι τώρα, τουλάχιστον κατ’ εμέ. Γιατί ελπίδα; Εξηγούμαι.

Όταν η κυβέρνηση κατέβασε τα ρολά, οι εργαζόμενοι ένιωσαν την ανάγκη να μιλήσουν –για πρώτη φορά, ίσως– για τον εαυτό τους. Κι αυτό *δεν* μπορεί να γίνει από τις διόδους των παραδοσιακών ΜΜΕ — όχι τουλάχιστον τόσο εύκολα. Επέλεξαν έτσι, από ανάγκη, το μόνο διαθέσιμο μέσο: το Διαδίκτυο.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πρωτοφανής. Στα δικά μου, αθώα μάτια, έμοιαζε –ίσως υπερβολικά– με ένα “δικτυακό Σύνταγμα”. Εκατομμύρια κόσμου, κάθε ηλικίας, χωρίς απαραιτήτως προηγούμενη σχέση με το μέσο, έμαθαν ότι η “ελεύθερη” ΕΡΤ εκπέμπει από τη μικρή οθόνη του υπολογιστή, με URLs που άλλαζαν κάθε λίγο, κι όχι πια από την μεγάλη οθόνη του παραδοσιακού κουτιού. Ενεπλάκη λοιπόν ο κόσμος σε μια διαδικασία που θύμιζε ενοχλητικά το “εδώ πολυτεχνείο” –δεν επιχειρώ καμία σύνδεση από πλευράς περιεχομένου, φυσικά– μόνο που τώρα δεν μιλούσαμε για πειρατικό ραδιόφωνο, αλλά για απλή, δικτυακή μετάδοση σήματος.

Η δε μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης δεν έκρυψε τα δόντια της “συμπαράστασής” της. Πράγματι, παρά την “πειρατική” εκπομπή των εργαζομένων της ΕΡΤ, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει είδηση –για να μην πω υλικό συμπαράστασης μεταξύ συναδέλφων– όχι μόνο εφαρμόστηκε απόλυτη σιγή ιχθύος, αλλά κι όταν το …κομμουνιστικότατο, πάλαι ποτέ 902 TV, ξεκίνησε την αναμετάδοση του δικτυακού σήματος της ΕΡΤ, άρχισε ένα άνευ προηγουμένου, απίστευτο παιχνίδι “τώρα μπορείς να παίξεις — τώρα σε λογοκρίνω” με την Digea. Ξέρετε καλά από πότε είχαμε να δούμε τόσο “ελεύθερη τηλεόραση”, έτσι δεν είναι; [*]

Φανταστείτε: Οι εργαζόμενοι στον Ελληνικό, κολοσσιαίο τηλεοπτικό φορέα, να βασίζονται τελικά σε μια εταιρεία που μάλλον ανερχόμενη θα την έλεγες, την BitsnBytes [**], προκειμένου να ενημερώσει το ασύλληπτο πλήθος κόσμου που ήθελε ν’ ακούσει μια διαφορετική άποψη απ’ αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου (την τωρινή, όχι του 2012, που όσο να ‘ναι ήταν κομμάτι διαφορετική).

Και υπενθυμίζω ότι η εναλλακτική άποψη κατάφερνε να ακουστεί παρά τις επιλογές εκείνων που ελέγχουν τη συμβατική ροή ενημέρωσης, καθώς κι εκείνων που απροκάλυπτα λογοκρίνουν το τηλεοπτικό σήμα, για ξεκάθαρα πολιτικούς λόγους.

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι κάποιες μάσκες έπεσαν το 2013 — και μάλιστα προκάλεσαν μεγάλο θόρυβο.

Αλλά δεν ήταν μόνο η υπόθεση της ΕΡΤ, που κατέδειξε ότι υπάρχουν και οι εναλλακτικές πηγές ενημέρωσης. Το OmniaTV.com, για παράδειγμα, συνεχίζει να εκπέμπει εικόνα, το RadioBubble.gr κάνει ακόμα τις ραδιοφωνικές του εκπομπές, ενώ το ThePressProject.gr παρέχει μια αξιόλογης ποιότητας δικτυακή επιλογή από streams.

Όλα αυτά, όσο κλισέ κι αν δείχνει αυτό που θα γράψω, δεν θα γίνονταν χωρίς τις δικές σας δυνάμεις. Τα μέσα που προανέφερα, μαζί με τα παραδοσιακής μορφής –αλλά, σας διαβεβαιώνω, όχι παραδοσιακά παραγόμενα– Unfollow, HotDoc, deltaHacker (και deltaCast) [***], έχουν την απόλυτη ανάγκη της στήριξής σας.

Χωρίς πρόσβαση στις παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης, τα περισσότερα αντισυμβατικά μέσα έχουν ανάγκη της δικής μας χορηγίας, ώστε να συνεχίσουν να υφίστανται και να δημιουργούν και να εκφράζουν γνώμη ελεύθερα — κι όχι όπως θέλουν άλλοι.

Δεν κρίνω τα αποτελέσματα. Σε άλλους αρέσουν, σε άλλους όχι. Άλλοι, π.χ., τα βρίσκουν αμιγώς επαναστατικά, άλλοι θεωρούν ότι αποτελούν τη δικτυακή μορφή του λαϊκισμού. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσετε καν μαζί μου για τα αίτια πίσω από την έλευσή τους. Ίσως να σκέφτεστε ότι όλα ξεκίνησαν από μια ανάγκη για κάθαρση, ίσως να υποψιάζεστε ότι τα κίνητρα ήταν η επιθυμία για ενημέρωση χωρίς λογοκρισία, ίσως να υποψιάζεστε και κάτι άλλο: Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται να συμφωνούμε.

Εγώ κρατάω –και μοιράζομαι μαζί σας– τα εξής: Τη στιγμή που τα ελεγχόμενα μέσα (από κυβερνήσεις, διαφημιζόμενους, παραδοσιακές αντιλήψεις) πίστευαν ότι έχουν τον απόλυτο έλεγχο, η μόνη διέξοδος για κάθε ανεξάρτητη ιδέα φάνηκε να είναι η τεχνολογία και το Διαδίκτυο.

Αυτό σύντομα θα αλλάξει, μάλλον. Τόση ελευθερία δεν περιμένω να παραμείνει για πολύ ανεκτή. Θα θυμόσαστε ή θα έχετε μάθει τι έγινε στο παρελθόν, με το πειρατικό ραδιόφωνο. Αλλά όσο μπορούμε και προλαβαίνουμε να το απολαμβάνουμε μέσα το 2014, ας το απολαμβάνουμε. Τι λέτε κι εσείς; Και κυρίως, ας αντιληφθούμε *γιατί* δημιουργήθηκε αυτή η ανάγκη για εναλλακτικές πηγές ενημέρωσης. Είναι μάλλον το καλύτερο μάθημα που θα μπορούσαμε να έχουμε απ’ αυτή την ιστορία.

===========================================================================

[*] Ίσως να θυμόσαστε το Alter και την Digea, που του κατέβαζε το σήμα σιγά σιγά: πρώτα την ποιότητα, μετά την εικόνα. Είχαμε δει, δηλαδή, τα προεόρτια πριν τη φετινή, ωμή παρέμβαση. Η ανύπαρκτη αντίδρασή μας, τότε, επέτρεψε εν πολλοίς να συμβούν αρκετά απ’ όσα συνέβησαν το 2013.

[**] Η οποία BitsnBytes, ναι μεν είχε καταφέρει τα δύο άλλα, μεγάλα βήματα του διαδικτύου, τα ντοκυμαντέρ Debtocracy και Catastroika, ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα άντεχε στο χρόνο.

[***] Σ.τ.Ε. Από τα τέλη του περασμένου Απριλίου, το περιοδικό deltaHacker κυκλοφορεί σε αποκλειστικά ψηφιακή μορφή.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων