Το προφίλ μας στο Google Plus
7

deltaHacker 028 editorial: Storytelling, που έχει αρχίσει να ξεφεύγει

Συσσωρευμένες υποχρεώσεις, υπεραισιόδοξος προγραμματισμός και παρασκηνιακές εργασίες για το κοντινό μέλλον, προκαλούν ένα ατύχημα και μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε, επιτέλους, τι είναι αυτό που θέλει το περιοδικό deltaHacker.

Θα γνωρίζετε ίσως την αμερικανικής προελεύσεως φράση “λέμε μια ιστορία”. Τις προάλλες, π.χ., άκουγα τον Leo Laporte ν’ αναφέρει ότι, στο δίκτυο video casting που έχει, “λένε μια ιστορία”. Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνουν στο εν λόγω δίκτυο είναι να προσφέρουν διάφορα shows περί Windows, security, hardware, άλλα με οδηγούς αγοράς, σχολιασμό των τεχνολογικών εξελίξεων της εβδομάδας κ.ο.κ. Τι μπορεί να σημαίνει, λοιπόν, αυτό το “λέμε μια ιστορία”; Η ίδια φράση ακούγεται βεβαίως και σ’ άλλους χώρους, όπου συχνά καταλαβαίνουμε ότι χρησιμοποιείται για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους και στερείται οποιουδήποτε νοήματος. Ορισμένοι πολιτικοί μας, για παράδειγμα, έχουν πιάσει το κόλπο και τους ακούς να λένε ότι ο δείνα φορέας ή το τάδε κόμμα “δεν έχει να προσφέρει μια αφήγηση”, οπότε να μην τους εμπιστευόμαστε. Αν το σκεφτείτε λίγο, θα δείτε ότι η “αφήγηση” είναι εκείνη η “ιστορία”…

Αγαπητές κι αγαπητοί, στον αέρα τινάχτηκε ο προγραμματισμός του τεύχους 027, μ’ αποτέλεσμα οι φίλοι και συνδρομητές να το λάβουν καθυστερημένα :S Ευθύς εξ αρχής, σημειώνω εμφατικά ότι το φταίξιμο βαραίνει τον γράφοντα και μόνον εκείνον. Τι να σας πρωτολέω, τώρα… Μαζεύτηκαν πολλές “εξωσχολικές” υποχρεώσεις τον Ιανουάριο. Δουλειές κι αγγαρείες που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνονται σπουδαίες, μόνο που στην πράξη ροκάνιζαν συστηματικά το διαθέσιμο χρόνο. Υπήρχε από την άλλη κι εκείνη η υπεραισιοδοξία, η οποία αρχίζει να σε κυριεύει στην αρχή κάθε μήνα και κορυφώνεται λίγο μετά το πρώτο δεκαήμερο, πριν αρχίσει να υποχωρεί (στην αρχή σταδιακά, από ένα σημείο και μετά σαν να κουτρουβαλάει σε μια απότομη πλαγιά του Eyjafjallajökull, τη στιγμή που το ηφαίστειο αποφασίζει να ξυπνήσει για άλλη μια φορά). Είναι το διάστημα κατά το οποίο ειλικρινά πιστεύεις πως όχι μόνο θα τα προλάβεις όλα, αλλά θα μπορέσεις να κάνεις και πολλά περισσότερα. Καταπιάνεσαι, λοιπόν, με την προετοιμασία και την παραγωγή του 1ου επεισοδίου της 2ης σεζόν του deltaCast (εντελώς τυχαίο παράδειγμα), το οποίο αφορά στο OpenVAS. Είσαι στην αρχή του μήνα ακόμα, οπότε όλα κυλούν ομαλά, η ζωή είναι ωραία και παρά τις όποιες αντιξοότητες και δυσκολίες [1], αντιμετωπίζεις τα πάντα με αισιοδοξία. Κι εκεί που είναι σχεδόν έτοιμο το επεισόδιο, σκέφτεσαι ότι γι’ αυτή την ιστορία που λες [2] δεν σου φτάνει μιάμιση ώρα για τη διηγηθείς μέχρι τέλους. Αποφασίζεις, λοιπόν, να έχεις και σχετικό άρθρο στο νέο τεύχος του περιοδικού, το οποίο ούτως ή άλλως είναι κι αυτό υπό προετοιμασία. Βγάζεις λοιπόν κάποια στιγμή το επεισόδιο στο αέρα (μέσω του site) και καταπιάνεσαι μ’ εκείνο το άρθρο. Μαντέψτε τι γίνεται: Μπορεί οι μέρες να περνάνε, ωστόσο η ιστορία που ξεκίνησες να λες με το deltaCast και τώρα τη συνεχίζεις με το άρθρο για το περιοδικό, σου ζητάει κι άλλο χώρο. Δεν σου κάνει καρδιά να της αρνηθείς, οπότε αποφασίζεις ν’ αφιερώσεις μεγάλο μέρος του τεύχους στο OpenVAS (μα, είναι συναρπαστικό, ειδικά όταν συνδυάζεται με το Metasploit). Το ένα άρθρο, λοιπόν, καταφέρνει να γίνει όχι δύο, αλλά τρία άρθρα…

Παράλληλα μ’ αυτά, εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει κι ένα άλλο πρότζεκτ, για το οποίο θα μιλήσουμε για πρώτη φορά τώρα, εδώ, σ’ αυτή την τελευταία ενότητα του editorial. Που λέτε, η αλήθεια είναι ότι έχουμε συνειδητοποιήσει πως το deltaHacker πράγματι λέει μια ιστορία. Στην πραγματικότητα βέβαια δεν είναι μία αλλά πολλές ανεξάρτητες ιστορίες, οι οποίες όμως όλες περιστρέφονται γύρω από τους ίδιους βασικούς άξονες και κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, δικαιούμαστε να μιλάμε για μία ιστορία. Είναι η ιστορία ανθρώπων –όχι κατ’ ανάγκη συνεργατών του περιοδικού– οι οποίοι αγαπούν την τεχνολογία και συχνά τους αρέσει περισσότερο να παίζουν λύνοντας προβλήματα, παρά να χρησιμοποιούν πράγματα που δουλεύουν τέλεια. Είναι οι άνθρωποι που, χωρίς να το έχουν προαποφασίσει και χωρίς φυσικά να κινούνται βάσει σχεδίου, καταφέρνουν διαρκώς να μας δείχνουν στην πράξη ότι το χάκινγκ δεν είναι μόνο για χαρακτήρες-καρτούν, αλλά για κάθε άνθρωπο που του αρέσει να σκαλίζει και να μαθαίνει. Νομίζετε ότι είμαι λίγο περισσότερο ποιητικός απ’ όσο θα έπρεπε; Εγώ πάλι νομίζω πως όχι. Ρωτήστε αν είναι το Μανώλη, το Γιώργο, τον Πέτρο ή τον Παναγιώτη. Αν δεν τους γνωρίζετε προσωπικά, δείτε τα θέματα με τα οποία καταπιάνονται και πολύ συχνά γράφουν γι’ αυτά στο περιοδικό. Τι τα θέλετε, χωρίς καν να το πάρουμε είδηση, όπως μου αρέσει να λέω, 28 μήνες μετά την κυκλοφορία του deltaHacker 001, έχουμε πια καταλάβει ότι το περιοδικό διηγείται, σχεδόν από μόνο του, μια ιστορία. Πλέον μάλιστα δεν κρατιέται και θέλει να την πει και παραέξω. Στο εξωτερικό. Παντού. Γι’ αυτό και μας έβαλε, αρχικά τη Σύμβουλο Εκδόσεως (TM), τον DTP Guy (ΤΜ), τον κο Αρχισυντάκτη (TM) και τον yours truly [aka ο Προκομμένος Μας (TM)], να εργαζόμαστε για την προετοιμασία της αγγλικής εκδοχής του. Στην έως τώρα πορεία μας, εννοείται πως δεν θα τα είχαμε καταφέρει χωρίς τη στήριξή σας. Σε λίγους μήνες, λοιπόν, όπου ευελπιστούμε ότι η αγγλική έκδοση θα ‘ναι έτοιμη για τον πλανήτη ολάκερο, σε όλους τους συνδρομητές του deltaHacker θα δώσουμε δωρεάν πρόσβαση για έναν χρόνο *και* στη νέα, διεθνή έκδοση. Ταυτόχρονα, το storytelling θα συνεχίζει και στα Ελληνικά, όπως το έχετε γνωρίσει μέχρι σήμερα, προσπαθώντας διαρκώς να βελτιώνεται και να γίνεται περισσότερο συναρπαστικό.

Αυτά προς το παρόν.

[1] Όλοι στο ίδιο Σύμπαν ζούμε, οπότε καταλαβαίνετε σε τι μπορεί ν’ αναφέρομαι.
[2] Καλώς την!

7 Responses to “deltaHacker 028 editorial: Storytelling, που έχει αρχίσει να ξεφεύγει”

 1. stath3000 | 01/02/2014 at 14:23

  Σαν να μας λέτε ευγενικά ότι θα υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση στο τεύχος 028?

  • subZraw | 01/02/2014 at 14:45

   Ωχ, απ’ όλο το editorial, αυτό κατάλαβες μόνο; :S

   (BTW, το νέο τεύχος είναι έτοιμο και θα το έχετε σε λίγες ώρες :))

   • stath3000 | 01/02/2014 at 14:55

    Φυσικά και όχι!!! Τα ευχάριστα νέα μιας διεθνούς έκδοσης όμως ήταν αναμενόμενα από ένα περιοδικό σαν το DeltaHacker η δουλειά που κάνετε είναι εξαιρετική!!!

 2. giannoug | 01/02/2014 at 14:37

  Woohoo! We are going inter-national :D

  (κάνω πρόβες στα Αγγλικά μου)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων