Το προφίλ μας στο Google Plus
0

deltaHacker 032 editorial: Χωρίς γιρλάντες, χωρίς καραμούζες

Αγαπητές κι αγαπηποί,

 • Αυτή τη στιγμή που σας γράφω, εδώ στη Θεσσαλονίκη έχουμε σε εξέλιξη ένα πλήρες demo του φθινοπώρου. Κατά πώς φαίνεται, μάλιστα, θα διαρκέσει όλη την ημέρα.
 • Τις προάλλες έμαθα ότι ο Θείος Ακάκιος πάλι έφυγε για το Λονδίνο, όπου επισκέπτεται τον ανηψιό. Τον ζηλεύω λίγο που έχει ευκαιρίες για ταξιδάκια προς τα εκεί, αλλά τις μέρες αυτές όχι και τόσο. Είναι που ο τοπικός καιρός θυμίζει κάπως Λονδίνο, κι όπως πιθανώς θα γνωρίζετε εμένα πολύ μ’ αρέσουν η δροσιά και η μουντάδα (του καιρού).
 • Εντάξει, το καλοκαίρι δεν κινδυνεύει και είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα μας επιτεθεί για τα καλά και τίποτε δεν θα μπορέσει ν’ ανακόψει την επέλασή του. Αυτή η βεβαιότητα όμως καθόλου δεν περιορίζει τη ζωηράδα που με ‘χει πιάσει, λόγω *και* αυτού του φθινοπωρινού demo.
 • Σκεφτείτε το: Ζέστη δεν κάνει, ο ήλιος δεν σε στραβώνει ούτε σε ζαλίζει όταν βγαίνεις έξω για περίπατο, η μέρα είναι μεγάλη. Ό,τι πρέπει, δηλαδή, για να αφοσιώνεσαι άνετα κι ωραία στις εργασίες και στα πρότζεκτ σου — να κάνεις και τα διαλείμματά σου.
 • Κοιτάξτε, ιδιαίτερα εργασιομανής δεν είμαι. Έχουμε όμως βάλει μπρος κάποιες νέες δουλειές, είμαστε ενθουσιασμένοι που τα σχέδιά μας παίρνουν μορφή και γενικά αυτό το καλοκαίρι αναμένεται να ‘χουμε major πήξιμο.
 • Ορίστε, το είπα χωρίς περιστροφές: Θα έχουμε major πήξιμο.
 • Το νου σας, ο πληθυντικός που χρησιμοποιώ δεν είναι της ευγενείας. Είμαστε πράγματι πάνω από ένας, όσοι θα πήξουμε το καλοκαίρι τούτο. Ευτυχώς, κανείς μας δεν παραπονιέται γι’ αυτό. Ίσα ίσα που το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει…
 • Να, ο κος Αρχισυντάκτης (TM) για παράδειγμα, πρακτικά έχει τελειώσει με τη σχεδίαση του site της αγγλικής έκδοσης του deltaHacker. Μπορείτε να δείτε τη δουλειά του στο http://parabing.com. Τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές τούτες στο Parabing αληθινό περιεχόμενο δεν υπάρχει, ενώ κάποια οπτικά στοιχεία δεν είναι τελικά. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ορισμένα πράγματα θ’ αλλάξουν και βεβαίως θα αναρτάται αληθινό περιεχόμενο, αλλά προς το παρόν άλλο θέλω να σας πω…
 • Αρχικά, που λέτε, από το Parabing θα προσφέρουμε μόνο δωρεάν περιεχόμενο, υπό τη μορφή κειμένου και βίντεο. Στα αγγλικά βέβαια — κι όχι κάτι που δεν δημοσιεύεται στο deltaHacker ή δεν παρουσιάζεται στα επεισόδια του deltaCast. Μετά από έναν ή δύο μήνες, το Parabing θα παρέχει έναν συνδυασμό δωρεάν κι επί πληρωμή περιεχομένου. Οι απλοί επισκέπτες θα έχουν ευκαιρία να βλέπουν και ν’ αξιολογούν τη δουλειά μας, ενώ όσοι αγοράζουν (ετήσια) συνδρομή θα αποκτούν πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο ανεξαιρέτως.
 • Σε κάθε περίπτωση, η προσοχή και η έμφαση δίνονται *ακριβώς* σ’ αυτό: στο περιεχόμενο.
 • Χρειαζόμασταν, λοιπόν, ένα theme για το site που να καταδεικνύει τη φιλοσοφία μας όσο το δυνατόν καλύτερα. Το περιεχόμενο είναι Βασιλιάς, όπως λένε, οπότε όλα τα στολίδια, οι γιρλάντες και οι καραμούζες, δεν μπορούν παρά να περιττεύουν.
 • Μη σας πω κιόλας ότι σε αρκετές περιπτώσεις όλα αυτά τα παραφερνάλια υπάρχουν σκόπιμα, με στόχο να αποπροσανατολίζουν τον επισκέπτη μπας και δεν αντιληφθεί ότι υπάρχει (σοβαρό) έλλειμμα περιεχομένου.
 • Κοιτάξαμε λοιπόν γύρω γύρω για WordPress themes που να μας κάνουν και, πράγματι, βρήκαμε κάποια υποψήφια. Κανένα όμως δεν φώναζε “εγώ είμαι για ‘σας”. Και κάπως έτσι, που λέτε, πήρε ο κος Αρχισυντάκτης (TM) τη μεγάλη απόφαση ν’ αναπτύξει το δικό του theme ξεκινώντας από το μηδέν.
 • Αρκετό καιρό μετά –είναι και το αγαπημένο μας deltaHacker που έχουμε και θέλουμε να φροντίζουμε–, το αποτέλεσμα της δουλειά του είναι ένα καθαρό theme για το Parabing, με δύο επιθυμητά χαρακτηριστικά: α) responsive, ώστε το site να είναι κατάλληλο για κάθε συσκευή που έχει ο επισκέπτης, β) καθαρό, ώστε ο αναγνώστης/θεατής να αφοσιώνεται ευκολότερα στο ίδιο το περιεχόμενο και η προσοχή του να μην αποσπάται από δευτερεύοντα (και τριτεύοντα) στοιχεία.
 • Υπήρχαν πολλές ενδιαφέρουσες προκλήσεις και προβλήματα που συνάντησε κι αντιμετώπισε ο κος Αρχισυντάκτης (TM). Μου τα έλεγε και μου τα εξηγούσε, όμως να σας πω την αλήθεια δεν είμαι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να σας τα μεταφέρω. Ίσως πρέπει να κανονίσουμε ένα live stream με co-host τον Παναγιώτη, να μας τα πει καλύτερα εκείνος και γενικά να τα πούμε με την άνεσή μας.
 • Ναι, το έχουμε παραμελήσει το deltaStream, το ξέρω. Είναι που μας έχουν πέσει πολλά και μαζεμένα τώρα τελευταία — κι εκτός από το deltaHacker και το Parabing έχουμε βεβαίως και τα deltaCast episodes.
 • Ξέρετε κάτι; Εδώ και βδομάδες προσπαθώ να μη λέω και να μη γράφω “deltaCast episodes”, “επεισόδια του deltaCast”, “το deltaCast” κ.ο.κ.
 • Είναι που κάποιοι νέοι φίλοι και συνδρομητές με ρωτούν τι είναι το deltaCast. Ξεκινάω λοιπόν να εξηγώ ότι είναι το video podcast του περιοδικού deltaHacker, αμέσως όμως με διακόπτουν και με ρωτούν τι είναι αυτό το “podcast”. Με το δίκιο τους. Ποιος χρησιμοποιεί σήμερα τον όρο “podcast”, εκτός ίσως από εκείνους που έζησαν την επανάσταση του podcasting; Εντάξει, δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από τότε που ξεκίνησαν –πρώτα τα audio και μετά τα video– podcasts, όμως για το ρυθμό των εξελίξεων στο Internet είναι σαν να έχουν περάσει πολλές δεκαετίες.
 • Γι’ αυτό λοιπόν κι εγώ προσπαθώ να μιλάω για video tutorials, αφού τέτοια είναι τα deltaCast episodes.
 • Εσείς παρακολουθήσατε το πλέον πρόσφατο, διπλό επεισόδιο;
 • Ώπα, ξανά.
 • Παρακολουθήσατε τα δύο πρόσφατα video tutorials; Αφορούν στην αντικατάσταση του παραδοσιακού cloud storage system –είπε κανείς Dropbox;– με ένα δικό μας, το οποίο αφενός μας δίνει πίσω τον έλεγχο των δεδομένων μας, αφετέρου διατηρεί τις ευκολίες που παρέχει το cloud.
 • Προσέξτε: Για να παρακολουθείτε τα video tutorials του deltaHacker, χρειαζόσαστε ενεργή συνδρομή στο περιοδικό. Κι αν δεν έχετε, αυτές τις μέρες έχουμε ξεκινήσει τις Lifetime subscriptions τις οποίες πραγματικά *δεν* θέλετε να αγνοήσετε — αν μη τι άλλο εξαιτίας της μεγάλης έκπτωσης που προσφέρουμε για λίγες μέρες.
 • (Αν δεν προλάβετε την έκπτωση, στείλτε μας ένα email στο talk2us AT deltahacker DOT gr και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.)
 • Και μετά απ’ αυτή τη χωρίς ντροπή διαφήμιση, ας επιστρέψω στο πήξιμο.

Καλά να περνάτε,
Ο Προκομμένος Σας (TM)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων