Το προφίλ μας στο Google Plus
5

deltaHacker 033 editorial: Πιθανότητα: Είστε συνένοχοι στη διάπραξη παρανομιών

Αγαπητές κι αγαπητοί,

 • Τώρα που σας γράφω, σύμφωνα με σχετικά πρόσφατη συνήθειά μου κανονικά θα έπρεπε να σας γράψω τι συμβαίνει τώρα, που σας γράφω.
 • Πρόκειται για ένα απλό κι αποτελεσματικό τρικ ώστε να ξεκινήσεις ομαλά μια στήλη σαν αυτή, πριν ακόμα περάσεις στα κύρια ζητήματα που σε απασχολούν ή σε αυτά που θέλεις να επικοινωνήσεις (sic), τέλος πάντων.
 • Αλλά όταν τα χρησιμοποιείς συχνά-πυκνά, ακόμη και τα πιο αποτελεσματικά τρικ ξεφτίζουν και χάνουν την αξία τους.
 • Ακριβώς γι’ αυτό, αγαπητές κι αγαπητοί, αποφάσισα να μη σας γράψω τι ακριβώς συμβαίνει τώρα, που σας γράφω.
 • Μπορώ βέβαια να σας γράψω τι συνέβη το πρωί, όταν ακόμα ήμουν στον πρώτο καφέ και δεν έγραφα και λέγαμε με την κα Σύμβουλο Εκδόσεως (TM), που κι εκείνη ήταν στον πρώτο καφέ, ότι θέλουμε να καλέσουμε τον κο Αρχισυντάκτη (TM) προς τα μέρη μας, και μετά βγήκε βιαστικά για μια βόλτα –η κα Σύμβουλος Εκδόσεως (TM), όχι ο κος Αρχισυντάκτης (ΤΜ)– “πριν δυναμώσει η ζέστη”, όπως σημείωσε, αλλά εγώ έμεινα να χαζεύω στο ίντερνετ γιατί, πώς να το κάνουμε, για ‘μένα η ζέστη είναι εξ ορισμού δυναμωμένη το καλοκαίρι και υπό αυτές τις συνθήκες δεν μου είναι καθόλου εύκολο να πέφτω με τα μούτρα στη δουλειά.
 • Χάζευα στο ίντερνετ, που λέτε, και δεν είχα ακόμα αποφασίσει για το κεντρικό θέμα αυτού του εντιτόριαλ. Εντάξει, μερικά υποψήφια θέματα τα είχα κατά νου.
 • Να, σκεφτόμουν για παράδειγμα να εξηγήσω γιατί το περιοδικό deltaHacker δεν είναι σε ανταγωνισμό με κανένα από τα ντόπια τεχνολογικά περιοδικά και sites.
 • Για ‘μένα και τους συνεργάτες του deltaHacker είναι φανερό γιατί δεν συμβαίνει αυτό. Για άλλους όμως, δεν είναι. Ούτως ή άλλως λειτουργούν εντελώς διαφορετικά οι άνθρωποι, επομένως εντελώς διαφορετική είναι και η οπτική τους κι ο τρόπος σκέψης τους κι τρόπος δράσης τους και τα πάντα όλα τους. Άντε τώρα, λοιπόν, να μπαίνεις σε μια διαδικασία κατά την οποία προσπαθείς, κατ’ ουσία, ν’ αποδείξεις ότι δεν είσαι Ελέφαντας.
 • Να με συγχωρείτε πολύ, αλλά καλοκαιριάτικα βαριέμαι ν’ αποδεικνύω ότι δεν είμαι Ελέφαντας.
 • Τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, το ίδιο βαριέμαι να το αποδεικνύω και τις άλλες εποχές του χρόνου.
 • Τέλος πάντων.
 • Ένα άλλο θέμα που είχα κατά νου για εντιτόριαλ, αφορούσε σ’ αυτή τη διακαή επιθυμία που έχει πολύς, κατά πώς φαίνεται, κόσμος, για να “σπάει κωδικούς φέισμπουκ”. Μπορεί να κάνω λάθος εδώ, πλέον όμως τείνω να πιστεύω ότι κανείς νεαρός δεν εμπιστεύεται καμία νεαρά — και το αντίστροφο. Τι να πω, περνάνε κρίση οι ανθρώπινες σχέσεις κι αυτό το θυμάμαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου — άντε 15 χρόνια αργότερα, δηλαδή.
 • Εκεί λοιπόν που χάζευα στο ίντερνετ κι απέρριπτα θέματα για εντιτόριαλ και η ζέστη δυνάμωνε αλλά όχι για ‘μένα αφού είναι ήδη δυναμωμένη, έπεσα πάνω σε μια είδηση που είχε διπλό αντίκτυπο στο μικρόκοσμό μου, τουλάχιστον για εκείνη ακριβώς τη στιγμή (ξέρετε, που χάζευα στο ίντερνετ κι απέρριπτα θέματα για εντιτόριαλ και η ζέστη δυνάμωνε — αλλά όχι για ‘μένα): α) θυμήθηκα τα πρότζεκτ με τα οποία καταπιάνομαι αυτόν τον καιρό, β) βρήκα αμέσως κεντρικό θέμα για το εντιτόριαλ που *αυτή* τη στιγμή ακόμα γράφω αλλά δεν το έχω ολοκληρώσει και για την ακρίβεια έχω φτάσει ως αυτήν εδώ την τελεία –> .
 • Πριν από τρία περίπου χρόνια, που λέτε, είχαν κατασχεθεί οι υπολογιστές ενός αυστριακού διαχειριστή Tor exit node. Κάποιος έκανε κάτι παράνομο στο ίντερνετ (σιγά το νέο) και για να κρύβει τα ίχνη του χρησιμοποιούσε το δίκτυο ανωνυμίας του Tor (επίσης σιγά το νέο). Οι Αρχές κινητοποιήθηκαν και μετά από σχετική έρευνα δεν έφτασαν σ’ εκείνον που διέπραξε την παρανομία, αλλά στον αυστριακό ιδιοκτήτη του υπολογιστή σε ρόλο Tor exit node. Μέχρι εκεί μπόρεσαν να “δουν” οι Αρχές, άρα θεώρησαν λογικό ότι το υλικό για τη “διάπραξη της παρανομίας” πρέπει να κατασχεθεί κι ο ιδιοκτήτης του να δώσει εξηγήσεις στη δικαιοσύνη.
 • Μαντέψτε τι έγινε πρόσφατα.
 • Αυστριακό δικαστήριο έκρινε το φίλο μας ένοχο, ως συνεργό εκείνου που διέπραξε την παρανομία (και ποτέ δεν συνελήφθη). Η λογική του δικαστή ήταν ότι, σύμφωνα με την παράγραφο 12 του αυστριακού ποινικού κώδικα, η λειτουργία και μόνο του Tor exit node αποτελεί συνεισφορά στη διάπραξη παράνομης πράξης.
 • Παράλογη απόφαση;
 • Κάποιος μπορεί να πει ότι δεν είναι και τόσο παράλογη αφού, πράγματι, όσοι χρησιμοποιούν το δίκτυο του Tor κάτι έχουν να κρύψουν κι όσοι έχουν κάτι να κρύψουν συνήθως έχουν και κάποιον πονηρό σκοπό ή σκοτεινή πρόθεση. Από την άλλη, αυτοί που δεν έχουν τίποτε να κρύψουν δεν έχουν και κανένα λόγο για να χρησιμοποιούν το Tor. Επίσης: Εκείνοι που στήνουν και συντηρούν Tor nodes –σαν τον γράφοντα, καλή ώρα, που έχει δύο– γνωρίζουν πολύ καλά όλα τα προηγούμενα και μολαταύτα συνεχίζουν να λειτουργούν τους κόμβους κι άρα συνεχίζουν να υποβοηθούν τους διάφορους σκοτεινούς τύπους και τους ξεκάθαρα κακούργους, οπότε όλοι μαζί συμβάλλουν ώστε ο κόσμος μας να μην είναι τόσο φωτεινός κι ωραίος όσο θα μπορούσε να είναι, άρα δίκιο είχε ο αυστριακός δικαστής — εύγε και μπράβο και πάντα τέτοια, βρέι!
 • Μη νομίζετε ότι τα βγάζω από το μυαλό μου, όλα αυτά. Τέτοια επιχειρήματα “παίζουν” συχνά και σε κάθε σχετική συζήτηση υπάρχει πάντοτε *τουλάχιστον* ένας που αμολάει το “για να θέλεις να κρύβεσαι κάτι δεν πάει καλά” επιχείρημα.
 • Θα είχε πολύ ενδιαφέρον, πάντως, αν μπορούσαμε να βλέπαμε τους ίδιους αυτούς τύπους να προσπαθούν να εκφραστούν τη στιγμή που βρίσκονται πίσω από ένα “πολιτικό firewall”, το οποίο όποιος επιχειρεί να διαπεράσει έχει να αντιμετωπίσει καθόλου ευχάριστες συνέπειες.
 • Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για τη διάπραξη παρανομιών. Διορθώνω: Υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Αλλά είναι ένα πράγμα η ύπαρξη μιας τεχνολογίας ή ενός εργαλείου, κι εντελώς άλλο η χρήση που ο καθένας κάνει.
 • Εκείνοι δε που φροντίζουν για την ύπαρξη ή τη διάθεση των εργαλείων, τι ρόλο έχουν; Είναι δυνατόν να θεωρούνται συνυπεύθυνοι στη διάπραξη παρανομιών, όταν οι βασικοί υπαίτιοι έχουν κάνει χρήση των υπό συζήτηση εργαλείων;
 • Ναι, αμέ, φυσικά και είναι δυνατόν να θεωρούνται συνυπεύθυνοι.
 • Μόνο που τότε πρέπει να θεωρηθούν συνυπεύθυνοι κι όσοι φτιάχνουν και διαθέτουν αυτοκίνητα (τα χρησιμοποιούν οι ληστές), λάστιχα (φτιάχνουν σφεντόνες τα παιδιά και σπάνε τζάμια), πτυσσόμενες σκάλες (οι ληστές που λέγαμε) κι ένα σωρό άλλοι.
 • Θέλω τώρα να κάνω μια μικρή εξομολόγηση: Από τότε που ο Snowden άρχισε τις αποκαλύψεις του, εγώ τουλάχιστον συνεχίζω να μην πολυαγχώνομαι. Μάλλον θα έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία μου, όμως ακόμη και τώρα σκέφτομαι ότι δεν έχω μεγάλα μυστικά που πάση θυσία πρέπει να προστατεύω. Ίσως φταίει και η (όποια) μαθηματική παιδεία έχω πάρει, κατά τη διάρκεια των φοιτητικών ετών: Σκέφτομαι δηλαδή ότι η πιθανότητα να με παρακολουθούν ή/και να πέσω θύμα κάποιας πλεκτάνης είναι, πρακτικά, μηδέν. Δεν ζούμε δα στην Κίνα, ούτε στο Ιράν, ούτε στη Βόρειο Κορέα. Μη με παρεξηγείτε: Ξέρω ότι αδικίες συμβαίνουν κι εδώ, στον λεγόμενο πολιτισμένο κόσμο, όμως αρχίζω πάλι να υπολογίζω αυτές τις πιθανότητες και χαλαρώνω.
 • Την ίδια στιγμή, θεωρώ τις δυνατότητες επιλογής για anonymity ή/και για privacy ως βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
 • Δεν υπερβάλλω καθόλου, αγαπητές κι αγαπητοί.
 • Η σκέψη και μόνο ότι κάποια στιγμή *δεν* θα έχω το δικαίωμα να κρύβω την ταυτότητά μου ή/και να κρύβω πράγματα που με αφορούν, κυριολεκτικά με τρελαίνει. Θεωρώ δε ότι μια τέτοια κοινωνία δεν θα είναι φτιαγμένη για ανθρώπους με ελεύθερη βούληση, αλλά για προγραμματιζόμενα ρομπότ-σκλάβους.
 • Κάθομαι, λοιπόν, τους τελευταίους μήνες και παίζω. Να, έχω ας πούμε φτιάξει ένα δικό μου σύστημα cloud storage, ώστε να μην εξαρτώμαι από το Dropbox (που κατά τα άλλα λατρεύω). Αν έχετε τη διάθεση, δείτε πώς πήγε το πρότζεκτ –καθώς κι όλες τις λεπτομέρειες υλοποίησής του– σ’ αυτά τα δύο video tutorials: http://deltahacker.gr/deltacast-s02e03 και http://deltahacker.gr/deltacast-s02e04.
 • Αν πάλι δεν σας ενδιαφέρει το cloud storage αλλά θα θέλατε να συνεισφέρετε κι εσείς στο δίκτυο ανωνυμίας του Tor, τότε ίσως πρέπει να δείτε την περίπτωση δημιουργίας ενός relay — αν όχι exit node: http://deltahacker.gr/?p=9583. Και ναι, είναι καλό να βοηθάμε την (παγκόσμια) κοινότητα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε να προστατεύουμε κι εαυτούς. Σας πιάνει άραγε κάποια ανησυχία, κάθε φορά που συνδέεστε σε δημόσιο HotSpot; Λογικό είναι! Υπάρχουν φορές που δεν εμπιστεύεστε ούτε τον ISP σας; Κατανοητό! Η λύση σ’ αυτές τις περιπτώσεις (κι όχι μόνο) ακούει στο όνομα OpenVPN. Δείτε: http://deltahacker.gr/?p=5058
 • Δεν μπορείτε να πείτε, ε; Για κάποιον που δεν πολυαγχώνεται για το τι μπορεί να του συμβεί στο ίντερνετ, το ψάχνω αρκετά.
 • Κι έχει και συνέχεια.
 • Για το επόμενο επεισόδιο του deltaCast (http://deltahacker.gr/category/deltacast) είχα σκοπό να βελτιώσω εκείνο το cloud storage system, βάζοντας στο μείγμα το encrypted LVM (είναι και που σταμάτησε η ανάπτυξη του TrueCrypt, βλέπετε). Την ίδια στιγμή όμως παρατηρώ ότι εδώ και καιρό έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για την κρυπτογράφηση του email. Προσέξτε: Δεν εννοώ την κρυπτογράφησή του από τον υπολογιστή μου ως τον mail server (π.χ., της Google ή της Yahoo). Εννοώ να είναι κρυπτογραφημένο ακόμη κι όταν βρίσκεται αποθηκευμένο στον mail server και κανείς να μην μπορεί να το διαβάσει *εκτός* από τον παραλήπτη. Έριξα λοιπόν την ιδέα για σχετικό video tutorial στη fan page του περιοδικού (https://facebook.com/deltaHacker) και είδα ότι, πράγματα, το encrypted LVM πρέπει να περιμένει λίγο και το επόμενο (ή τα δύο επόμενα) video tutorial πρέπει να αφορά στην κρυπτογράφηση του email.
 • Και μετά από αυτό ξέρετε τι θα ακολουθήσει, έτσι δεν είναι; Ακριβώς: Η δημιουργία του δικού μας mail server, ώστε τα email μας να μην αποθηκεύονται καν στους servers τρίτων — ακόμη κι αν έχουμε φροντίσει ώστε να είναι ισχυρά κρυπτογραφημένα!
 • Ξέρετε κάτι; Λένε ότι το καλοκαίρι είναι η εποχή για να χαλαρώνουμε και για να κάνουμε πράγματα που δεν είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε όλη τη χρονιά.
 • Αυτό ακριβώς λέω κι εγώ ;)
 • Καλά να περνάτε,
  Ο Προκομμένος Σας (TM)

5 Responses to “deltaHacker 033 editorial: Πιθανότητα: Είστε συνένοχοι στη διάπραξη παρανομιών”

 1. drakontios | 06/07/2014 at 13:27

  Αυτός είσαι. Θέλουμε encrypted mails και τα θέλουμε τώρα!

  • Jef | 13/07/2014 at 20:36

   Τώρα δεν μπορώ,… αλλά θα το έχεις στο επόμενο τεύχος !

 2. drz4007 | 12/07/2014 at 08:01

  Πολύ ωραίο editorial Χρήστο. Μ’ αρέσει το χιούμορ σου! Και πολύ καλή απόφαση να μας πει για email anonimity & privacy. Thanx!

 3. sc0rpion | 31/07/2014 at 00:15

  Συμφωνω κ εγω με τα παιδια, η δημιουργια του δικου μας mail server ειναι αρκετα ενδιαφερουσα, δεν εχει τυχει να ασχοληθω με το θεμα.

  • subZraw | 31/07/2014 at 08:48

   Συμφωνούμε — γι’ αυτό και θα επιτεθούμε *και* σ’ αυτό το θέμα ;)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων