Το προφίλ μας στο Google Plus
8

deltaHacker 034 editorial: Βυσσινάδα με ανθρακικό

Σ’ αυτό το editorial δεν έχει bullets και πολλές, μικρές παραγράφους. Όχι επειδή μας έκραξε κάποιος αναγνώστης, ούτε επειδή δεν βολεύουν τον γράφοντα. Απλά, δεν αρέσουν πολύ στη Σύμβουλο Εκδόσεως (TM).

Δεν ξέρω τι κάνετε εσείς με τη δική σας σύμβουλο ή τον δικό σας σύμβουλο, εγώ όμως πάντα ακούω τη Σύμβουλο Εκδόσεως (TM) του περιοδικού, έι-κέι-έι @citr0nella. Και δεν την ακούω μόνο για τα μεγάλα ζητήματα, αλλά την ακούω επίσης και για τα μικρά και (φαινομενικά) ασήμαντα. “Αυτό το στιλ με τις πολλές, μικρές παραγράφους, νομίζω ότι ταιριάζει καλύτερα στο Θείο Ακάκιο”, μου πέταξε πριν από λίγο, όταν επιτέλους κάθισα μπροστά από το λάπτοπ εξαετίας που (ακόμα) χρησιμοποιώ κι ανακοίνωσα ότι είμαι έτοιμος να ξεκινήσω τη συγγραφή του εντιτόριαλ για το νέο τεύχος.

Τέτοιες ανακοινώσεις δεν έχουν ιδιαίτερη αξία, ειδικά το καλοκαίρι και με μίνι καύσωνα. Αμέσως σηκώθηκα, πήγα στο ψυγείο κι έπιασα ένα μικρό μπουκαλάκι βυσσινάδα με ανθρακικό. Μια ανεπαίσθητη χαρά με το ζωηρό “τσαφ” που έκανε το καπάκι καθώς το έστριβα, ομολογώ ότι την πήρα. Πριν βάλω λίγη βυσσινάδα στο αγαπημένο μου ποτήρι (για βυσσινάδα με ανθρακικό), γύρισα προς τη Σύμβουλο Εκδόσεως (TM). “Τι εννοείς με το ‘ταιριάζει καλύτερα στο Θείο Ακάκιο’; Ότι δηλαδή γράφει καλύτερα από εμένα;”, ρώτησα ελαφρώς θορυβημένος. “Ε, όχι ακριβώς. Εντάξει, ο άνθρωπος γράφει τέλεια, αλλά κι εσύ καλά γράφεις. Εμένα όμως μ’ αρέσουν περισσότερο τα κείμενά σου όταν δεν σπάνε σε πολλές, μικρές παραγράφους.”

Ανησυχητικά πράγματα, αγαπητές κι αγαπητοί. Όχι μόνο κάνει ζέστη κι αγωνιζόμαστε να τελειώσουμε με τις λεπτομέρειες του τεύχους 034 τη στιγμή που (σχεδόν) όλος ο κόσμος είναι (ή έστω ονειρεύεται) διακοπές, αλλά μας τη λέει και η Σύμβουλος Εκδόσεως (TM). Και ξέρετε τι είναι το χειρότερο απ’ όλα; Ότι σχεδόν πάντα έχει δίκιο. “Ναι, η αλήθεια είναι ότι ο Θείος το ‘χει καλύτερα από ‘μένα — τουλάχιστον όταν γράφει μ’ αυτόν τον τρόπο”, προσέθεσα μετά από μια σύντομη παύση, κατά τη διάρκεια της οποίας φρόντισα να δείχνω προβληματισμένος. Δεν ξέρω αν το πρόσεξε.

Αντί να βάλω βυσσινάδα στο αγαπημένο μου ποτήρι (για βυσσινάδα με ανθρακικό), πήρα μαζί μου το μικρό μπουκαλάκι και κάθισα ξανά μπροστά από το λάπτοπ (εξαετίας, που ακόμα χρησιμοποιώ). “Καλά, όπως θέλεις γράψε, δεν έγινε και τίποτε”, είπε αδιάφορα η Σύμβουλος Εκδόσεως (TM) κι αμέσως προσέθεσε: “Και για ποιο θέμα σκοπεύεις να γράψεις;”.

Τώρα, αυτή ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη ερώτηση. Όχι επειδή δεν είχα θέμα για να γράψω, αλλά επειδή α) είχα πολλά υποψήφια και δεν μπορούσα ν’ αποφασίσω και β) το ζήτημα που πραγματικά είχε αρχίσει να μ’ απασχολεί δευτερόλεπτα πριν, ήταν το πώς θα μπορούσα να βελτιώσω το στιλ γραφής ώστε να πλησιάσω το Θείο Ακάκιο. “Μάλλον θα γράψω για εκείνη την αναβάθμιση που σκέφτομαι να κάνω”, είπα αφηρημένα και ήπια λίγη βυσσινάδα με ανθρακικό, από το μικρό μπουκαλάκι δίπλα στο λάπτοπ εξαετίας, που ακόμα χρησιμοποιώ.

Πάντως αυτό το ζήτημα της αναβάθμισης πραγματικά μ’ απασχολεί. Η αλήθεια είναι ότι από το 2011 και μετά προσέχω πολύ τα έξοδα που κάνω. Την ίδια στιγμή, η ώρα για αναβάθμιση του εξοπλισμού στο γραφείο έχει φτάσει (και περάσει). Αυτό που σκέφτομαι τον τελευταίο καιρό είναι ένα ισχυρό, σχετικά ελαφρύ, αξιόπιστο και με καλή αυτονομία λάπτοπ, το οποίο θα μπορώ να μεταφέρω εύκολα όπου πηγαίνω αλλά θα το χρησιμοποιώ *και* ως κύριο desktop. Στο γραφείο, στα κεντρικά της Parabing Creations, θα υπάρχει κι εξωτερική, μεγάλη οθόνη, η οποία παρεμπιπτόντως *δεν* χρειάζεται να είναι 4K. Αλλά αυτό είναι δευτερεύον θέμα. Το πρωτεύον είναι το λάπτοπ κι αυτό θα έχει –ή τουλάχιστον θα πρέπει να έχει– τετραπύρηνο επεξεργαστή Core i7, 16GB μνήμης RAM κι ευρύχωρο δίσκο SSD. Εκτός της βασικής, καθημερινής, χρήσης θα αξιοποιείται για screen casting και video editing, καθώς κι ως εικονικό εργαστήριο στο οποίο συχνά θα λειτουργούν οκτώ ή και περισσότερα VMs ταυτόχρονα. Φαντάζομαι, λοιπόν, ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά του λάπτοπ.

Ίσως όμως δεν θα συμφωνήσετε στο αν θα πρέπει να ‘ναι Mac ή PC-based. Αν μάλιστα είστε κατά του Mac, φαντάζομαι ότι μια από τις βασικές σας ενστάσεις θα ‘χει να κάνει με το κόστος. Το καταλαβαίνω αυτό, αλλά ταυτόχρονα παραξενεύομαι και λίγο. Είναι που από δικές μου έρευνες βλέπω πως όταν αρχίζουμε να θέτουμε συγκεκριμένα προαπαιτούμενα και κάνουμε δίκαιες (και ψύχραιμες) συγκρίσεις, τότε η ψαλίδα κόστους μεταξύ Mac και PC αρχίζει να μικραίνει σημαντικά. Ας θέσω εδώ τα δικά μου προαπαιτούμενα:

 • ισχύς (γρήγορη 4-core CPU και 16GB RAM)
 • γρήγορος δίσκος SSD, με χωρητικότητα τουλάχιστον 512GB
 • φορητότητα (να το ‘χω μαζί μου χωρίς να μου βγαίνει ο ώμος)
 • αυτονομία (3 ή ακόμη και 4 ώρες “αυτονομίας” υπό νορμάλ φορτίο εργασίας δεν είναι αληθινή αυτονομία)
 • ποιότητα κατασκευής (ουδέν σχόλιον)
 • άριστη οθόνη, υψηλής ανάλυσης (είπε κανείς Retina;)
 • υποσύστημα γραφικών, το οποίο θα μπορεί να οδηγεί άνετα τουλάχιστον μία εξωτερική οθόνη υψηλής ανάλυσης

Βρείτε, παρακαλώ, PC-based λάπτοπ που να ικανοποιεί όλα αυτά τα κριτήρια. Μετά δείτε το κόστος του και συγκρίνετέ το μ’ ένα Retina MacBook Pro, 13άρι ή 15άρι. Νομίζω, αγαπητές κι αγαπητοί, ότι από τη στιγμή που κάποιος δεν θέλει να κάνει εκπτώσεις σε κανένα από τα προαπαιτούμενα, ασχέτως αν προτιμά Mac ή PC-based λάπτοπ θα χρειαστεί να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη. Σίγουρα δεν πρόκειται για την πιο εύκολη απόφαση — όχι Στις Μέρες Μας (TM). Από την άλλη, ουσιαστικά μιλάμε για επαγγελματική επένδυση και για εξοπλισμό που θα παραμένει “επίκαιρος” και “ικανός” για *τουλάχιστον* 4 έτη.

Πήγα τις προάλλες κι έκανα ένα post στο Facebook με το συγκεκριμένο προβληματισμό. Κάργα 1st world problem, ξέρω. Αυτό που ήθελα ήταν feedback για την ιδέα της αντικατάστασης ενός “κανονικού” υπολογιστή με ένα *φορητό* λάπτοπ. (Έμφαση στη λέξη “φορητός”.) Ίσως δεν πρέπει να κάνω μια τέτοια κίνηση, π.χ., επειδή αργά ή γρήγορα θα μου λείψει η ισχύς που προσφέρει ένα PC. Ή μπορεί να μου λείψει η ευελιξία ως προς την αναβάθμιση. Από την άλλη, ίσως είναι τόσο ισχυρά ορισμένα λάπτοπ που πραγματικά δεν χρειάζεται καν να με απασχολούν τέτοιες σκέψεις. Δεν ξέρω. Γι’ αυτό και ρωτάω.

Κάποιοι φίλοι, όπως ο Μιχάλης, μου απάντησαν ακριβώς επί του προβληματισμού μου. Οι περισσότεροι πάλι αγνόησαν το αρχικό ερώτημα κι αντιθέτως επιχείρησαν να με πείσουν να πάρω PC-based κι όχι Mac λάπτοπ. Δεν μπορώ να πω ότι δεν τους καταλαβαίνω. Κι εγώ τα ίδια κάνω: Όταν θέλω να πω κάτι, μου αρκεί μια αφορμή για να το πω. Δεν με πειράζει αν η αφορμή προέρχεται από ζήτημα που δεν αφορά άμεσα σ’ αυτό που *εγώ* θέλω να πω.

Διάβασα προσεκτικά όλες τις απαντήσεις. Όλοι είχαν ένα δίκιο και κάτι σημαντικό να συνεισφέρουν, ακόμη κι αν απάντησαν σε άλλα ερωτήματα. (Επαναλαμβάνω: Κι εγώ τα κάνω αυτά.) Κάτι όμως που δεν συζητήσαμε ήταν οι Broadwell: οι νέοι επεξεργαστές της Intel που έρχονται κοντά στα τέλη του έτους. Μεταξύ άλλων, θα ‘ναι περισσότερο ενεργειακά αποδοτικοί, σε σχέση με τους Haswell που έχουμε τώρα. Αν δεν έχετε ακούσει για τους Broadwell –λέμε τώρα– και το ψάξετε λίγο, θα δείτε ότι όλοι τους περιμένουν και μάλιστα με ανυπομονησία. Μήπως, λοιπόν, οι αμέσως επόμενοι μήνες δεν είναι οι κατάλληλοι για αναβαθμίσεις; Αξίζει να περιμένει κανείς έως το τέλος του έτους ή έως τις αρχές του επομένου;

Ιδέες, προτάσεις, ενστάσεις: Περισσότερο από επιθυμητές!

8 Responses to “deltaHacker 034 editorial: Βυσσινάδα με ανθρακικό”

 1. Nio9345 | 16/08/2014 at 23:10

  Σαν τεχνικός που έχει πιάσει αρκετά Laptop στα χέρια του και ορισμένα MAC (δεν είμαι MAC-hater προς θεού) αν θέλεται καλό φορητό εργαστήριο τότε πάτε σε Mobile Workstation και μάλιστα, ας διαφονήσουν πολλοί μαζί μου, HP και DELL. Σαν μέτρο σύγκρισης έβαλα αυτό το MAC (http://www.smarties.gr/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.product_details&product_id=354&category_id=55), από HP αυτό (http://www8.hp.com/us/en/campaigns/workstations/zbook-15.html) και DELL αυτό (http://www.dell.com/us/business/p/precision-m4800-workstation/fs) όπου και στα δύο πέρνεις την ανάλογη εταιρία και τους λές πως το θές και στο φτιάχνουν. Επίσης τα Mobile Workstation της DELL υποστηρίζουν mSATA SSD οπότε έχεις και SSD για λειτουργικό και HDD για δεδομένα όπου βασικά είναι καλύτερα αφού θα έχεται περιβάλλον που τα δεδομένα θα γράφονται και θα διαγράφονται συνέχεια, κάτι που καταστρέφει τους SSD πολύ γρήγορα. Τέλος οι Quadro κάρτες γραφικών είναι ότι καλύτερο για video decoding και encoding επειδή υποστηρίζουν OpenGL και hardware acceleration με τους CUDA Cores στα προγράμματα της Adobe. Και το καλύτερο σε όλα αυτα είναι οτι τα Laptop αυτά άνετα κρατάνε το λιγότερο 5-7 χρόνια (όπως το Laptop του αφεντικού της αδερφής μου) και αν θυμάμε καλά αναβαθμίζονται κιόλας επειδή ακόμα και η κάρτα γραφικών είναι dedicated και όχι onboard. Αυτά από Laptop, αλλά να ξέρετε πάντος καλύτερα θα ήταν να πέρνατε ένα HTPC με τις προδιαγραφές που θέλεται για πολλούς και ευνόητους λόγους.

  • Nio9345 | 17/08/2014 at 08:39

   Αφού πήρα και τον υπνάκο μου συνεχίζω. Ένα καθαρόαιμο PC έχει απείρος περισσότερη ισχή, στις ίδιες προδιαγραφές, από ένα οποιοδήποτε Laptop είτε είναι MAC είτε όχι. Και επειδή το σενάριο το έχω περάσει πρόσφατα θα αναλύσω. Στα Laptop έχεις φορητότητα, μπορείς να τα χρεισιμοποιείσεις εν κινησία και θα δουλεύουν ακόμα και όταν πέσει το ρεύμα αλλά, η επεξεργαστική ισχύ σε έναν PC i7 και έναν Laptop i7 είναι όπως η μέρα με την νύχτα. Επίσηε τα PC ψύχονται καλύτερα και κρατάνε περισσότερο. Από κάρτα γραφικών έχεις μια τεράστια γκάμα να διαλέξεις. Έχω τόσα να ρίξω στο τραπέζι αλλά θα θεμελιώσω τους ισχυρισμούς μου με αυτό που είπα και στην αδερφή μου. Αν δεν είσαι επαγγελματίας που μετακινήται συνέχεια όπως π.χ. μηχανικός κτηρίων, αρχιτέκτονας (που έχει 200 project να κάνει και μετακινήται από οικοδομή σε οικοδομή) ή editor (video or otherwise) που δεν κάθεται σε ένα σημείο τότε το Mobile Workstation είναι σπατάλη και για σας και για εμένα που κάνουμε VM Machines, όχι το Laptop είναι η χειρότερη επένδυση. Αν το budget (γιατί αυτό καθορίζει τις επιλογές μας) είναι μέχρι 2000 ευρώ τότε καλύτερα να πάρετε έναν ανακαστεβασμένο workstation με XEON και ECC memory από το ebay (http://stores.ebay.com/bargainhardwarestore/) και να του κολίσεται έναν Kingston SSD και μία καρτα γραφικών τις αρεσκίας σας και να πάρεται ένα απλό ανακατασκεβασμένο πάλι laptop (http://nexus-service.gr/), (http://www.cosmodata.gr/) κατα προτήμιση Lenovo(IBM) γιατί έχουν και station που τα βάζεις επάνω και βγάζουν PCI-E x16 για εξωτερική κάρτα γραφικών, επιπλέον drive ή δίσκο κ.α. Τέλος, ΜΗΝ πάρεται ανακατασκευασμένο workstation (server) από το cosmodata, και εκείνοι τα παίρνουν από ebay, αν όχι από το ίδιο κατάστημα, και τα πουλάνε διπλάσια τιμή με το μισό hardware. Το ξέρω αυτό γιατί όταν παραγείλαμε στη σχολή μου μερικά desktop για γραφείο ναι μεν το site έλεγε ετοιμοπαράδοτα αλλά στην πραγματικότητα “είναι ετοιμοπαράδοτα στην αποθήκη και θα πρέπει να περιμένετε να έρθουν εδώ” και τελικά ήρθαν μετά πό έναν μήνα όπως αν τα είχαμε πάρει από ebay. Ούφ βαρέθηκα να γράφω.

   • subZraw | 17/08/2014 at 09:54

    Γεια χαρά!

    Όλα δεκτά: Τα desktops είναι γενικά γρηγορότερα από τα laptops, ενώ είναι και απείρως πιο ευέλικτα όσον αφορά στις αναβαθμίσεις.

    Αν όμως θέλεις *και* ισχύ *και* φορητότητα *και* μεγάλο χρόνο αυτονομίας, τι κάνεις;

    Σε μια τέτοια περίπτωση, πιστεύω ότι αν κάνεις “δίκαιες” συγκρίσεις θα δεις ότι όσα δίνεις για ένα MacBook, ε, τόσα περίπου θα δώσεις και για ένα PC-based laptop. Αν μάλιστα λάβεις υπόψη και την άριστη ποιότητα κατασκευής των MacBook, θεωρώ ότι η επιλογή γίνεται ακόμα πιο εύκολη υπόθεση.

    Μπορεί, βέβαια, να κάνω και λάθος :P

 2. michalis_pax | 17/08/2014 at 13:51

  Χαιρεται!!
  Διαβασα και γω το αρθρο με τον προβληματισμο σου και ειπα να δωσω και τη γνωμη μου.
  Για περιπου 3 χρονια ημουν χρηστης mac,εχεις απολυτο δικιο για την αυτονομια και για την ποιοτητα κατασκευης τα οποια θεωρω πως δυσκολα συγκρινονται με άλλα laptops.Το βασικο τους προβλημα για μενα ηταν ο περιοσμος των προγραμματων.
  Ξερω θα σκεφτει κανεις βαλε ενα VM και τρεχα οτι θες,αλλα το ανοιξε κλεισε για 1-2 προγραμματα τη φορα κατανταει κάπως κουραστικο και ηταν και ο βασικος λογος που ειπα να αλλαξω.
  Μολις προσφατα περασα σε laptop της MSI ( http://www.ebw.gr/el/product/999354/MSI-GE60-2PEI745FD-I7-4710HQ ) και μπορω να πω οτι δεν εχω κανενα απολυτος παραπονο(ισως μονο το touchpad επειδη ειχα συνηθησει των macbook)
  Eνταξει επρεπε να κανω καποιες *αναβαθμισεις * σε ram και σκληρους ( 2 mSata σε RAID) αλλα πραγματικα πεταει.
  Τιμολογιακα η αληθεια ειναι οτι βγηκε περιπου οσο και ενα macbook pro αλλα οι επιδοσεις του ειναι πολυ καλυτερες για να μην αναφερω και τη συνδεσιμοτητα του με αλλες συσκευες.

  Ως επιλογη δεν το μετανιωνω καθως και η κατασκευη του ειναι αψογη και βασικα το συστηνω κιολας,αλλα οπως σε κοβω μάλλον πας ξανα για mac! :P

  • subZraw | 17/08/2014 at 14:39

   Ευχαριστώ για το feedback — και καλορίζικο το νέο λάπτοπ!

   Για το θέμα του software δεν έχω να πω κάτι. Εννοείται ότι αν χρησιμοποιούμε λογισμικό που διατίθεται μόνο για μία πλατφόρμα, ε, τότε ναι, έχουμε σοβαρούς λόγους να την προτιμήσουμε. Προσωπικά, πάντως, εδώ και 8+ χρόνια που χρησιμοποιώ Mac (όχι αποκλειστικά) δεν χρειάστηκα λογισμικό που να ήταν διαθέσιμο μόνο σε PC.

   • Nio9345 | 17/08/2014 at 17:12

    Απλά στα MAC πληρώνης και desighn κάτι εντελώς περιττό για τη δουλειά σας. Αφού λοιπόν θέλετε οποσδήποτε laptop τότε αναθεωρώ. DELL ή Lenovo, DELL γιατι έχει την ίδια ποιότητα κατασκευής (αν όχι καλήτερη) με τα MAC, καλύτερη μπαταρία, SSD και HDD υποστήριξη κάτι που τα MAC δεν έχουν και πάρα πολλούς συνδιασμούς hardware. Όσο για τα Lenovo η σειρά “T” είναι πάρα πολύ καλή, αξιόπηστη και έχει λογικές τιμές, επίσης αυτό που έχει η Lenovo (και δεν το έχει ούτε η DELL ούτε η APPLE) είναι τα docking station ή σε ορισμένα laptop upgrade slot που είτε αφερείς το DVD Drive και βάζεις δεύτερη κάρτα γραφικών είτε καλύτερο cooler και πολλά άλλα. Απλά πιστεύω ότι πλέον το καλύτερο όνομα στα laptop δεν είναι μόνο η APPLE. Αν δεν σας ενδιαφέρει μάλιστα να είναι όμομα το laptop τσεκάρετε τη βρήκα στο internet (http://www.eurocom.com/ec/main()ec) ! Οι άνθρωποι είναι τρελοί, έκαναν server workstation σε laptop έκδοση και από τιμές είναι πολύ καλά !!!!

    • subZraw | 17/08/2014 at 20:08

     Περιττό το design για τη δουλειά μας;! Χμ, ενδιαφέρον. Αλήθεια, για ποιες δουλειές *δεν* είναι περιττό το design; :P

     • Nio9345 | 17/08/2014 at 22:06

      Κατα την αποψή μου όλες. Αν θές design και horsepower πάς πάνω από τα 2000 ευρώ. Αν θές κάτι λιγότερο τότε ΠΡΕΠΕΙ να θυσιάσεις ένα από τα δύο.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων