Το προφίλ μας στο Google Plus
0

deltaHacker 035 editorial: Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε …και Μαχητές της Ελευθερίας

Επιτέλους, λίγη δροσιά! Να και μια πραγματικά καλή είδηση. Δεν λέω, έχει και το καλοκαίρι τις χάρες του· κάνουμε τις βουτιές μας, πίνουμε το καφεδάκι μας δίπλα στη θάλασσα, κατεβάζουμε παγωμένες μπύρες κι όταν μερακλώνουμε, ε, ξεπαστρεύουμε τη θαλάσσια πανίδα, συνοδεία ούζου ή και άλλων αποσταγμάτων. Όλα αυτά όμως ισχύουν υπό μια προϋπόθεση: Το να μπορείς να τα απολαύσεις.

Δεν ξέρω αν φέτος ήταν περισσότεροι ή λιγότεροι εκείνοι που εξόρμησαν στις παραλίες, αλλά μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι υπήρξαν πολλοί, μα πάρα πολλοί, που παρέμειναν στα σπίτια τους. Όχι από επιλογή τους, φυσικά. Όπως και να ‘χει, τώρα που το θερμόμετρο αποφάσισε να κατηφορίσει δεν υπάρχει κανένας που να μην ανακουφίζεται. Από τη μία, όσοι κατάφεραν να πάνε διακοπές χαίρονται, γιατί το περιβάλλον στο οποίο επέστρεψαν έπαψε να τους θυμίζει τις διακοπές που τελείωσαν. Από την άλλη, χαίρονται κι εκείνοι που δεν πήγαν πουθενά, γιατί ο καιρός έπαψε να τους υπενθυμίζει αυτά που στερήθηκαν.

Θα σκεφτεί κανείς ότι μιλάω για τη δροσιά, λες και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος είναι η υπερβολική ζέστη κι όχι, ας πούμε, τα τεράστια ποσοστά ανεργίας και η αυξημένη φορολογία, σε συνδυασμό με την κατακρήμνιση μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων. Μην ανησυχείτε για την ισορροπία μου! Γνωρίζω πολύ καλά ότι η πρόσφατη πτώση της θερμοκρασίας επέφερε μια πρόσκαιρη και σίγουρα πολύ μικρή ανακούφιση.

Ας επιστρέψομε όμως στις ειδήσεις: Τα καλά νέα είναι ότι δρόσισε! Κι επιμένω όχι μόνο γιατί είχα πλαντάξει από τη ζέστη, αλλά κυρίως γιατί αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Η περιγραφή του είναι σύντομη, απλή, ξεκάθαρη και δεν κρύβει καμία δόλια πρόθεση. Το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή, σε σχέση με όσα λέγονται στα δελτία ειδήσεων.

Οι Τζιχαντιστές είναι κακοί… πολύ κακοί! Μιλάω ειρωνικά, αλλά μη νομίζετε ότι διαφωνώ με την πρόταση αυτή καθ’ αυτή. Θα μπορούσα να αποδώσω και βαρύτερους χαρακτηρισμούς στους Τζιχαντιστές, όπως εγκληματίες, αποβράσματα και πάει λέγοντας. Το αντικείμενο της ειρωνείας μου είναι η δήθεν δίψα των ΜΜΕ για “αμερόληπτη” και “αντικειμενική” ενημέρωση. Το πρόβλημά μου δεν έχει να κάνει με την άποψη που διατηρώ για τους Τζιχαντιστές. Η παραπάνω πρόταση, αν και διατυπωμένη με ύφος ελαφρύ και σχεδόν αστείο, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Αυτό που με ενοχλεί είναι οι προτάσεις που *δεν* λέγονται.

Η μανία των ΜΜΕ για άμεση και έγκυρη ενημέρωση είναι απερίγραπτη. Τα ειδησεογραφικά τους επιτελεία εργάζονται ακούραστα. Δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης νύχτα–μέρα και δεν λυγίζουν μπροστά σε τίποτα. Το τελευταίο διάστημα, για παράδειγμα, όσο σκληρή κι αν είναι η πραγματικότητα, σφίγγουν το στομάχι τους και περιγράφουν κάθε εγκληματική πράξη και κάθε προκλητική ενέργεια των Τζιχαντιστών. Βέβαια, τι να σου κάνουν και τα στελέχη των ειδησεογραφικών επιτελείων… Άνθρωποι είναι και κουράζονται και καμιά φορά ξεχνούν…

Ας θυμηθούμε λοιπόν, μαζί. Το 1979 Αμερικανοί και Βρετανοί χρηματοδοτούσαν διάφορες ισλαμιστικές ομάδες, ενώ εργάζονταν και για τη δημιουργία νέων, με στόχο το χτύπημα του Αφγανιστάν. Από αυτά τα φυτώρια προέκυψε ο γνωστός Οσάμα Μπιν Λάντεν, όπως επίσης οι Ταλιμπάν και η οργάνωση Αλ-Κάιντα, που είχε στενές σχέσεις με τη CIA. Κι όλα αυτά δεν αποτελούν θεωρίες συνωμοσίας. Πρόκειται για γεγονότα που παραδέχτηκε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους (ο πατήρ).

Από τότε έγιναν αρκετοί πόλεμοι στην περιοχή, πάντα με πρόσχημα την “αντιμετώπιση της τρομοκρατίας” και την “υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”. Για μια στιγμή, όμως, γιατί στο τέλος θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε! Υπάρχει σκεπτόμενος άνθρωπος που να πιστεύει ότι αυτοί οι πόλεμοι έγιναν για την ευημερία του απλού κοσμάκη; Φυσικά κι όχι. Στόχος ήταν η κλοπή των ενεργειακών πόρων και ο έλεγχος των δρόμων μεταφοράς τους. Ακριβώς γι’ αυτό, η τακτική που ακολουθούσαν οι “μαχητές της Ελευθερίας” ήταν αυτή του διαίρει και βασίλευε. Κάπως έτσι ξεπηδούσαν διάφορες ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως είναι και το “Μέτωπο Αλ Νούσρα”, που εξαπολύθηκε εναντίον της Συρίας. Ε, λοιπόν, από όλες αυτές τις οργανώσεις προέκυψε και το “Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε”, που αργότερα μετονομάστηκε σε “Ισλαμικό Κράτος” (Σ.τ.Ε. Για λόγους μάρκετινγκ, καταλαβαίνετε.) Σας θυμίζει κάτι αυτό; Σήμερα αποκαλούνται “Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους”.

Ενδιαφέροντα στοιχεία που είτε παραλείπονται από τα δελτία ειδήσεων είτε περνούν στα ψιλά, υπάρχουν και στο πρόσφατο παρελθόν. Για παράδειγμα, λίγο μετά τον πόλεμο στη Λιβύη αποκαλύφθηκε ότι ο “αγανακτισμένος λαός”, οι επαναστάτες που είχαν ξεσηκωθεί εναντίον του Καντάφι, είχαν εξοπλιστεί και εκπαιδευτεί από τις Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες (SAS). Το γεγονός αυτό είναι άκρως αποκαλυπτικό για το πώς προετοιμάζονται οι “ανθρωπιστικοί” πόλεμοι, αλλά συνδέεται και με τις γενικότερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Βλέπετε, όταν το έργο της SAS ολοκληρώθηκε στη Λιβύη, ένα κλιμάκιό της αναχώρησε για τη Συρία…

Η νέα “μεγάλη απειλή για την ανθρωπότητα” είναι εδώ. Φωτίζοντας ένα μόνο μέρος της πραγματικότητας –την αθλιότητα και τη βαρβαρότητα των Τζιχαντιστών–, τα ΜΜΕ πετυχαίνουν το σκοπό τους: Προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για τον επόμενο πόλεμο στο Ιράκ και στη Συρία. Ταυτόχρονα, προλειαίνεται και το έδαφος για την εφαρμογή νέων αντιτρομοκρατικών νόμων στην ΕΕ, με πρόσχημα τη λεγόμενη “πάλη κατά του εξτρεμισμού”. Εσείς τι καταλαβαίνετε από όλα αυτά; Ποιοι θα είναι τα θύματα του επόμενου πολέμου; Πόσοι και ποιοι θα σκοτωθούν; Πόσο θα στοιχίσει η συμμετοχή μας, που αν γίνει πόλεμος είναι σίγουρη; Και, σε τελική ανάλυση, τι εννοούν όταν μιλάνε για αντιτρομοκρατικούς νόμους, αυτοί που έχουν εκπαιδεύσει τους πιο στυγνούς δολοφόνους;

Αχ, αυτή η δροσιά! Μόλις φύσηξε λίγο, ηρέμησα και χαλάρωσα. Δεν ξέχασα αυτά που σας έγραψα παραπάνω, ούτε τα θεωρώ δευτερεύοντα ζητήματα. Θυμήθηκα όμως ότι έχουμε μπει στο Φθινόπωρο και, υπό μία έννοια, έχουμε μπροστά μας μια νέα χρόνια. Η ενημέρωση που δεχόμαστε από τα ΜΜΕ δεν θα αλλάξει χαρακτήρα, αλλά εμείς μπορούμε ν’ αλλάξουμε την αντίληψη και τη στάση μας. Να ξέρετε ότι από κοντά θα αλλάξει και το αγαπημένο μας περιοδικό, το οποίο συμβάλλει στην ουσιαστική ενημέρ{ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΤΑΙ} …Περισσότερα όμως στο επόμενο τεύχος ;)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων