Το προφίλ μας στο Google Plus
16

deltaHacker 037 editorial: Sliced bread και μια πρόταση προς συζήτηση

Η αλλαγή έχει συντελεστεί εδώ και πολύ καιρό: Ο σημαντικότερος υπολογιστής που έχουμε σήμερα, αυτός για τον οποίο όλοι νοιάζονται και τον λατρεύουν κι όσοι δεν τον έχουν κάνουν τ’ αδύνατα δυνατά για να τον αποκτήσουν, είναι αυτός που χωράει στην τσέπη μας και τον έχουμε διαρκώς μαζί μας.

Εντάξει, ως αναγνώστες του περιοδικού deltaHacker σίγουρα δεν σας αρέσουν μόνο τα smartphones — γιατί περί αυτών είναι ο πρόλογος. Πώς να το κάνουμε, χρειάζεσαι έναν “κλασικό” υπολογιστή ή/και laptop για να προγραμματίσεις, να πειραματιστείς άνετα με το pen-testing, να στήσεις τους φυσικούς ή/και τους εικονικούς σου servers, να σχεδιάσεις κυκλώματα, να ερευνήσεις, να μελετήσεις κ.λπ. Αλλά ξέρετε κάτι; Οι κλασικοί υπολογιστές, τα laptops –μη σας πούμε ακόμη και τα tablets–, γρήγορα γίνονται old news κι από ένα σημείο και μετά δεν υπάρχουν πολλά να σκεφτείς ή να συζητήσεις. Απλά, έχεις τον υπολογιστή σου και τον χρησιμοποιείς για δουλειά ή/και για διασκέδαση, όμως γρήγορα αυτός “υποβαθμίζεται” στην κατηγορία “εργαλείο”. Ένα εργαλείο το οποίο, αν και απείρως πιο περίπλοκο και συναρπαστικό από ένα κατσαβίδι, δεν μπορεί ν’ αποτινάξει εντελώς από πάνω του τη ρετσινιά του “απλού εργαλείου”.

Δεν είναι κακό αυτό. Δηλαδή ωραία είναι ν’ ασχολείσαι με τους υπολογιστές μόνο και μόνο επειδή είναι υπολογιστές, αλλά ακόμη πιο ωραία είναι να τους χρησιμοποιείς για να πετυχαίνεις συγκεκριμένα αποτελέσματα — ή έστω να προσπαθείς να τα πετυχαίνεις. Αυτό άλλωστε κάνουμε και στο περιοδικό. Σκεφτείτε το. Στα θέματα που καλύπτουμε είτε δείχνουμε πώς δουλεύουν τα πράγματα (η δικτύωση με βάση το TCP/IP, το Heartbleed bug, η μετάδοση δεδομένων μέσω ηχητικών κυμμάτων κ.ά.), είτε πώς λύνουμε συγκεκριμένα προβλήματα (διατήρηση της ανωνυμίας στο Internet, απόκτηση απομακρυσμένης πρόσβασης σ’ ένα σύστημα, στήσιμο ενός cloud-based storage system κ.ά.). Τώρα, το αν χρησιμοποιούμε PC ή Mac, το αν ο υπολογιστής έχει διπύρηνη CPU με hyper-threading ή πραγματικά τετραπύρηνη CPU κ.λπ., ναι μεν έχουν τη σημασία τους ανάλογα με την περίπτωση ή το πρότζεκτ, αλλά σίγουρα δεν αποτελούν τα πρωτεύοντα ζητήματα.

Τα πρωτεύοντα ζητήματα, αγαπητές κι αγαπητοί, αφορούν στο πώς και στο γιατί. Ο υπολογιστής είναι το μέσο κι αν αυτός που έχουμε δεν είναι ο καταλληλότερος για μια δουλειά, τότε είτε τον αναβαθμίζουμε είτε τον αντικαθιστούμε και πολύ γρήγορα επιστρέφουμε στο πώς ή/και στο γιατί. Αυτό θα πει πρόοδος της τεχνολογίας — και δεν το λέμε καθόλου ειρωνικά.

Μια τέτοια συζήτηση είχαμε προσφάτως με τον κο Αρχισυντάκτη (TM) του περιοδικού, όπου μεταξύ άλλων παρατηρούσαμε πόσο πολύ αλλάζει η κουβέντα όταν αντί για υπολογιστές ή laptops, αρχίζουμε να μιλάμε για smartphones. Δεν θα διαφωνήσει κανείς ότι *και* τα smartphones μάς βοηθούν καθημερινά να παράγουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δύσκολα όμως μπορείς να χαρακτηρίσεις το smartphone ως ένα απλό εργαλείο. Διαφωνούμε επίσης κάθετα κι οριζόντια και γενικά ως προς οποιαδήποτε διεύθυνση της τετραδιάστατης (;) πολλαπλότητας που βιώνουμε ως χωροχρόνο, με την άποψη που λέει “μην τρελαίνεστε, ένα απλό τηλέφωνο είναι” (“it’s just a phone”, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν και στο Λευκαντί Ευβοίας, απ’ όπου κατάγονται αρχισυντάκτης και γράφων). Δεν ξέρουμε, αλλά για τα δικά μας μάτια –και κατά πώς φαίνεται και για τα μάτια πολλών χρηστών–, ένα smartphone δεν είναι “μόνο ένα τηλέφωνο”. Το εντελώς αντίθετο: Είναι ένας πλήρης υπερ-φορητός υπολογιστής, ο οποίος τυχαίνει να έχει *και* δυνατότητες τηλεφώνου. Και δεν φτάνει μόνο αυτό: Η σχέση του κατόχου ενός smartphone με τη συσκευή του είναι σχεδόν ερωτική — πάντα με την καλή έννοια. Ο χρήστης ενός smartphone, πολύ πιο συχνά απ’ όσο παραδέχεται δημόσια, το χρησιμοποιεί μόνο και μόνο επειδή είναι smartphone! Καμαρώνει για τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, χαίρεται για τη μεγάλη, φωτεινή και με ζωηρά χρώματα οθόνη του, πωρώνεται με την υπερ-υψηλή της ανάλυση, παίρνει μεγάλη χαρά από τις δυνατότητες της κάμερας, δεν χάνει ευκαιρία να δείχνει πόσο responsive είναι η συσκευή και, βεβαίως, έχει άπειρα επιχειρήματα που αποδεικνύουν ότι το λειτουργικό σύστημα του δικού του smartphone είναι “the greatest thing since sliced bread” (άλλη μια έκφραση που συνηθίζεται στο Λευκαντί — της Ευβοίας, φυσικά).

“Ρε ‘σύ, ξέρεις κάτι;”, πέταξε κάποια στιγμή εντελώς απροειδοποίητα ο κος Αρχισυντάκτης (TM), “ένα smartphone πρέπει να κληρώσουμε”. Πριν προλάβω να πω oτιδήποτε, με αποτέλειωσε: “Όχι όποιο να ‘ναι. Το νόουτ, το φορ.” Τώρα, στο σημείο αυτό και πριν πούμε οτιδήποτε άλλο, θα ήθελα να καταγραφεί στα πρακτικά ότι ενώ εγώ προσπαθώ να είμαι OS agnostic *και* όσον αφορά στα λειτουργικά των smartphones, ο κος Αρχισυντάκτης (TM) εδώ κι αρκετούς μήνες έχει μετατραπεί, στα χνάρια της Συμβούλου Εκδόσεως (TM), σε major Android supporter! Δεν ήταν πάντα τέτοιος, όμως δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα μας, αγαπητές κι αγαπητοί, είναι ότι το Galaxy Note 4 είναι πανέμορφο (το είδα τέλη Οκτώβρη από κοντά, έπαιξα λίγο κι ομολογώ ότι πωρώθηκα), όμως παραείναι ακριβό για τις οικονομικές μας δυνατότητες. Επιπρόσθετα, όπως όλοι οι παλιοί συνδρομητές γνωρίζουν, γενικά δεν παίζουν σπόνσορες για το περιοδικό. Αν λοιπόν είναι να κληρώσουμε το Note 4, τότε με κάποιον τρόπο θα πρέπει να το πληρώσουμε οι ίδιοι. Όλα αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά ο κος Αρχισυντάκτης (TM), οπότε καταλαβαίνετε την απορία μου όταν άκουσα την καθ’ όλα σοβαρή πρότασή του περί της κληρώσεως. Του ζήτησα, λοιπόν, να μου εξηγήσει τι ακριβώς είχε κατά νου.

Και μου εξήγησε.

Οι λεπτομέρειες της συζήτησης που ακολούθησε μπορούν να παραλειφθούν. Θα σας πω όμως, επιγραμματικά, σε τι έχουμε καταλήξει προς το παρόν. Και λέω “προς το παρόν”, διότι πριν κάνουμε κάτι –αν κάνουμε οτιδήποτε– θα θέλαμε ν’ ακούσουμε και τις δικές σας σκέψεις/ιδέες/ενστάσεις. Στη συνέχεια χρησιμοποιώ bullets, ώστε να είμαι κατά το δυνατόν σαφής.

 • Θέλουμε να συμμετάσχουν λίγοι στην κλήρωση. Για την ακρίβεια, σκεφτόμαστε για 10 συμμετέχοντες μόνο. Ναι, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Δέκα. Έτσι, η πιθανότητα να κερδίσει κάποιος το Galaxy Note 4 θα είναι 1 προς 10 ακριβώς.
 • Οι 10 που θα λάβουν μέρος στην κλήρωση θα επιλεγούν με σειρά προτεραιότητας. Για την ακρίβεια, θα φτιάξουμε μια λίστα στο MailChimp και οι πρώτοι 10 που θα γραφτούν στη λίστα θα λάβουν μέρος στην κλήρωση.
 • Όσοι συμμετάσχουν στην κλήρωση θα πρέπει να πάρουν Lifetime subscription στο περιοδικό, με έκπτωση λίγο πάνω από 26%.
 • Από τα χρήματα που θα μαζευτούν θα αγοράσουμε το Note 4 και, από τη στιγμή που ούτως ή άλλως θα δώσουμε 10 Lifetime subscriptions (συνδρομές εφ όρου ζωής), για το κέρδος του περιοδικού θέλουμε μόνο το μισό του συνολικού κόστους όλων αυτών των συνδρομών (αφού λάβουμε υπόψη την έκπτωση).
 • Ας γίνουμε τώρα πιο συγκεκριμένοι — με νούμερα. Το Galaxy Note 4 κοστίζει 849 ευρώ. Θέλουμε να συγκεντρώσουμε 2*849 = 1698 ευρώ, τα μισά από τα οποία θα τα δώσουμε για την αγορά του smartphone. Καθένας από τους 10 συμμετέχοντες, λοιπόν, δίνει 1698/10 = 169,80 ευρώ και:
  α) αποκτά αυτομάτως συνδρομή εφ όρου ζωής στο περιοδικό με έκπτωση 26,17% (το κανονικό κόστος είναι 229,99 ευρώ)
  β) λαμβάνει μέρος στην κλήρωση για το Galaxy Note 4, γνωρίζοντας ότι η πιθανότητα επιτυχίας είναι *ακριβώς* 1 προς 10.
  γ) Σε εμάς μένουν 1698-849 = 849 ευρώ, τα οποία είναι η μισή αξία των 10 συνδρομών εφ όρου ζωής που θα έχουμε ήδη δώσει.

Έχουμε σκεφτεί και πώς ακριβώς θα γίνει η κλήρωση για τους 10 συμμετέχοντες. Όμως αυτό το λέμε αν κι εφόσον κάνουμε την όλη κίνηση. Προς το παρόν, θα θέλαμε τα σχόλιά σας (κάτω από αυτό το post, ώστε να είναι όλα στο ίδιο μέρος). Ενδιαφέρεστε; Να προχωρήσουμε με την κλήρωση; Υπάρχει κάτι που θα μπορούσαμε ή θα έπρεπε να κάνουμε διαφορετικά; Πώς σας φαίνεται αυτό το 1 προς 10; Υπογραμμίζουμε ότι η κλήρωση δεν μπορεί να είναι ανοιχτή για όλους (δεν έχουμε σπόνσορα για τη συσκευή). Από την άλλη όμως, οι πιθανότητες επιτυχίας για τους συμμετέχοντες είναι εξωπραγματικά μεγάλες — χώρια που *όλοι* τους αποκτούν συνδρομή εφ όρου ζωής στο περιοδικό (περιλαμβάνει και όλα τα προηγούμενα τεύχη), με έκπτωση 26,17%.

“Your comments will be much appreciated”, όπως θα έλεγε οποιοσδήποτε από το Λευκαντί (της Ευβοίας).

Ενημέρωση 3/11. Παρακολουθώντας και συμμετέχοντας στη συζήτηση που ήδη ξεκίνησε, υλοποιούμε τις παρατηρήσεις των @imvassilis και @gxenakis: Το να επιλεγούν με σειρά προτεραιότητας οι 10 συμμετέχοντες στην κλήρωση δεν είναι δίκαιο, αφού υπάρχουν ώρες μέσα στο 24ωρο κατά τις οποίες πολλοί δεν έχουν την ευχέρεια να ασχολούνται με προσφορές, διαγωνισμούς κ.λπ. Έτσι, οι 10 συμμετέχοντες στην κλήρωση δεν θα επιλεγούν με σειρά προτεραιότητας, αλλά με κλήρωση. Πριν την κλήρωση του Galaxy Note 4, δηλαδή, θα επιλεγούν τυχαία οι 10 συμμετέχοντες στο διαγωνισμό. Επίσης, έχοντας επίγνωση ότι ίσως σχολιαστεί πως προτρέχουμε, αναφέρουμε ούτως ή άλλως και μια νέα σκέψη που κάναμε: Αν οι εγγραφέντες στη λίστα της κλήρωσης είναι αρκετοί, καθόλου δεν αποκλείεται να κληρώσουμε και δεύτερο Galaxy Note 4. Αν, π.χ., γραφτούν στη λίστα 20 ή λίγοι περισσότεροι από 20, τότε αντί να επιλέξουμε τυχαία 10 συμμετέχοντες θα επιλέξουμε τυχαία 20 συμμετέχοντες και θα κληρώσουμε δύο Note 4.

16 Responses to “deltaHacker 037 editorial: Sliced bread και μια πρόταση προς συζήτηση”

 1. kissmyarch | 02/11/2014 at 09:36

  Ενδιαφέρον, συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία!

  3 ζητήματα κατ’εμέ:

  1) Καταλαβαίνω το λόγο του υπερπανάκριβου Galaxy (:p), γιατί όμως όχι ένα πιο συμβατικό πλην τίμιο smartphone που δεν το ξέρει πολύς κόσμος και είναι και geeky όπως το http://www.fairphone.com.

  2) Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνο οι νέοι συνδρομητές. Όχι απαραίτητα κακό, θα μπορούσε όμως να ισχύει μόνο για συνδρομητές και οι νέοι να παίρνουν ένα μπόνους πχ 10x περισσότερες πιθανότητες. Θα πρέπει όμως με κάποιο τρόπο να εξασφαλίσετε τα έξοδα και κάποιο κέρδος το οποίο είναι κατανοητό (και θεμιτό). Το οποίο με φέρνει στο 3.

  3) Οι σπόνσορες είναι off the table; Πιστεύω όλο και κάποιος θα μπορούσε να σας σπονσοράρει, το έχετε ψάξει το θέμα;

  Αυτά :)

  • subZraw | 02/11/2014 at 09:47

   Καλημέρα — απαντώ στα σημεία :)

   1) Αν είναι να προχωρήσουμε με την κλήρωση, για αρχή θέλουμε ένα έπαθλο που να είναι δημοφιλές και ταυτόχρονα να μην είναι εύκολο να το αγοράσει κάποιος. Αν πάντως η όλη κίνηση τύχει καλής αποδοχής, κάλλιστα μπορούμε να κάνουμε κι άλλη παρόμοια κλήρωση, με άλλο έπαθλο.

   2) Θέλουμε οι συμμετέχοντες να είναι λίγοι και να έχουν ακριβώς την ίδια πιθανότητα επιτυχίας. Αν είχαμε σπόνσορα, τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά!

   3) Έχουμε κάνει σχετικές προσπάθειες, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Υποψιαζόμαστε ότι πρέπει ν’ απευθύνεσαι σε εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο, για να σου δώσει κάποιος μια τόσο ακριβή συσκευή. Επίσης, καταλαβαίνεις ότι αν η κλήρωση είναι ανοικτή (π.χ., λόγω σπόνσορα), τότε και οι πιθανότητες επιτυχίας είναι, πρακτικά, μηδέν!

   Αυτά προς το παρόν :)

 2. excess106 | 02/11/2014 at 15:54

  Χρηστο ενδιαφερον το σκεπτικο σου.

  Προσωπικα παντως και επειδη λιγο πολυ ολοι μας παιζουμε με την τεχνολογια, εχουμε απομυθοποιησει τετοιες συσκευες σε επιπεδο να νιωθω οτι ειναι ειναι υπερβολικα ακριβη γι αυτα που προσφερει.

  Ισως να εδειχνα περισσοτερο ενδιαφερον σε συσκευες που χρησιμοποιεις στα αρθρα σου οπως το Arduino, Raspberry Pi, Pineapple κτλ. Ετσι και βοηθας εμας να κανουμε πρακτικα αυτα που περιγραφεις στα αρθρα και πιο οικονομικο θα ειναι το concept.

  Δημητρης

  • subZraw | 02/11/2014 at 16:33

   Η αλήθεια είναι ότι τα flagships όλων των εταιρειών είναι σημαντικά ακριβά. Ταυτόχρονα, όμως, έχω την αίσθηση –και βεβαίως μιλάω κι από προσωπική εμπειρία– ότι αρέσουν! Θα το επαναλάβω: Ο κόσμος ερωτεύεται τέτοιες συσκευές και σίγουρα δεν τις βλέπει όπως τα PCs/laptops.

   Όσον αφορά στις άλλες συσκευές που αναφέρεις, ούτως ή άλλως κατά καιρούς τις κληρώνουμε — ανοικτά και χωρίς να προϋποτίθεται αγορά συνδρομής. Ομολογουμένως έχουμε καιρό να κάνουμε ανάλογη κίνηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ξανακάνουμε. Εδώ όμως μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα: Άλλο η ανοικτή κλήρωση ενός Raspberry Pi, με μικρές πιθανότητες για τους συμμετέχοντες, κι άλλο η κλήρωση ενός ακριβού (και ποθητού!) smartphone, με τεράστιες πιθανότητες για τους συμμετέχοντες.

 3. imvassilis | 02/11/2014 at 18:33

  Συμφωνώ με την κλήρωση, διαφωνώ με το mailing list. Αυτό το “οι 10 πρώτοι” δε μου άρεσε ποτέ.

  • subZraw | 02/11/2014 at 18:40

   Καταλαβαίνω, όμως mailing list πρέπει να υπάρχει ώστε από τη μεριά μας να έχουμε μια καλή εικόνα για το πόσοι *πράγματι* ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν. Επειδή όμως αυτό το “οι πρώτοι 10” είναι πράγματι αγχωτικό, ίσως θα μπορούσαμε να κληρώσουμε 10 τυχαία ονόματα από τη λίστα και μετά να κάνουμε την κλήρωση ανάμεσά τους.

 4. gxenakis | 02/11/2014 at 19:12

  Τρομερό δώρο και ισχυρό κίνητρο για συνδρομή. Οι πρώτοι 10 περιέχει σίγουρο ένα ποσοστό τύχης. Πχ λόγω δουλειάς υπάρχουν αρκετές ώρες της ημέρας που δεν μπορώ ούτε το email μου να ελέγξω ποσό μάλλον να συμπληρώσω και μια φόρμα την ίδια στιγμή. Από την άλλη πρέπει και εσείς να έχετε ένα κριτήριο. Πολύ καλή ιδέα μακάρι να πιάσει και να πάει καλά και φαντάζομαι όλοι θα έχουμε την ευκαιρία :)

  • subZraw | 02/11/2014 at 19:47

   Χμ, έχεις απόλυτο δίκιο με το θέμα του ελεύθερου/διαθέσιμου χρόνου: Αν το κάνουμε “οι 10 πρώτοι συμμετέχουν”, τότε πάρα πολλοί αδικούνται. Θα το κάνουμε, λοιπόν, όπως ανέφερα και στον @imvassilis: Οι 10 συμμετέχοντες θα κληρωθούν από τη λίστα και η συσκευή θα κληρωθεί ανάμεσά τους. Και ξέρεις κάτι; Αν μαζευτούν κοντά στους 20 ενδιαφερόμενους, τότε κληρώνουμε *δύο* συσκευές. Ας μην προτρέχουμε όμως, γιατί μπορεί να μη μαζευτούν ούτε καν 5… :)

 5. ee6461 | 02/11/2014 at 23:15

  Λοιπόν, για κάποιο λόγο δεν έχω ψηθεί ποτέ ξανά τόσο για κλήρωση. Το να συμπεριλαμβάνετε τον κόσμο στο πως και τι θα κληρωθεί μου αρέσει πάρα πολύ.
  Θέλω να συμφωνήσω με τον εχψεσσ106 :) . Δεν είναι ανάγκη ένα τέτοιο έπαθλο. Δε θα κυκλοφορούσα ΠΟΤΕΕΕΕ με 800 ευρώ στην “τσέπη”. Επίσης σκεφτείτε όταν πέσει πρώτη φορά κάτω(Τηλέφωνο είναι θα πέσει). Μπορούμε να βρούμε κάτι εξίσου αξιόλογο με πολύ λιγότερο κόστος.

  ps. Όλο αυτό το μήνυμα εστάλει από τον πανέμορφο και αναντικατάστατο Desktop μου. ;)

  • subZraw | 02/11/2014 at 23:43

   Εγώ πάλι *και* θα κυκλοφορούσα *και* δεν θα μου έπεφτε, όπως ποτέ δεν μου έχει πέσει το iPhone 4 που κουβαλάω από το φθινόπωρο του 2010 :P

   ΥΓ. Αν –λέμε, αν– πάει καλά αυτή η κλήρωση, η επόμενη μπορεί να έχει έπαθλο πολύ πιο κοντά στο αγαπημένου σου desktop. Λέω εγώ, τώρα… :D

 6. fr33k3r | 03/11/2014 at 20:27

  Very interesting indeed….
  Και που είναι αυτή η mailing list?????

  • subZraw | 03/11/2014 at 20:33

   Α, δεν υπάρχει ακόμα. Προς το παρόν το συζητάμε, ακούμε απόψεις και ψάχνουμε πώς μπορούμε να κάνουμε την προσφορά ακόμα καλύτερη. Ήδη, αποφασίσαμε ότι οι 10 συμμετέχοντες δεν θα επιλεγούν βάσει προτεραιότητας, αλλά με κλήρωση :)

 7. Amazed | 04/11/2014 at 14:16

  Εγώ πάλι που είμαι γερογκρινιάρης, θα προτιμούσα αυτό https://www.pwnieexpress.com/product/pwn-phone2014/ για κλήρωση παρά κάποιο high end κινητο, οποιαδήποτε μεγάλης εταιρίας… ξέρω ότι είναι ακριβό αλλά υπάρχει και το pad!

  • subZraw | 04/11/2014 at 14:33

   Είναι λίγο τσουχτερό, ναι :/ Πάντως δεν αποκλείεται να το κληρώσουμε κι αυτό. Σε πρώτη φάση όμως ας δούμε αν θα κάνουμε την υπό συζήτηση κλήρωση (με το Note 4). Αν πάει καλά, τίποτε δεν μας εμποδίζει σε επόμενη κλήρωση να έχουμε ως έπαθλο το Pwn Phone.

   • don | 12/11/2014 at 16:42

    SubZarw… Δεν εχω λαβει ακομα το link για το τευχος 37……

    • subZraw | 12/11/2014 at 16:45

     Παράξενο. Μήπως είναι στο SPAM folder ή σ’ αυτό το “Promotions” tab του Gmail; Σε κάθε περίπτωση, στείλε μας σε παρακαλούμε ένα email στο talk2us@deltahacker.gr, αναφέροντας τη διεύθυνση email που χρησιμοποίησες κατά την παραγγελία σου. Από τη μεριά μας, θα σου στείλουμε νέο download URL.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων