Το προφίλ μας στο Google Plus
0

deltaHacker 050 editorial: Πράγματα που μ’ αρέσουν

Αγαπητές κι αγαπητοί,

 • Σήμερα το μεσημέρι έλαβα email από συνδρομητή, ο οποίος ευγενικά μου ζήτησε ένα invitation για το Keybase. Δεν είναι το πρώτο email για το Keybase που έχω πάρει αυτές τις μέρες — κι αφορμή έχει σταθεί το σχετικό άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε στο παρόν τεύχος.
 • Ας μην επαναλαμβάνω κι εδώ σε τι αφορά το Keybase. Θα πω μόνο ότι προς το παρόν η υπηρεσία είναι σε πρώιμο δοκιμαστικό στάδιο και για να συμμετάσχεις χρειάζεται να σε προσκαλέσει ένας ήδη εγγεγραμμένος χρήστης. Όταν το Keybase αρχίσει να λειτουργεί κανονικά και είναι ανοικτό για όλους, σκέφτομαι πως θα έχει καλές πιθανότητες να δώσει καλή ώθηση στη διάδοση των τεχνικών κρυπτογραφίας δημοσίου κλειδιού. Έτσι, όποιοι επιθυμούν να κρυπτογραφούν ισχυρά, π.χ., το email τους, θα είναι σε θέση να το κάνουν πολύ πιο εύκολα.
 • Ή τουλάχιστον αυτό ελπίζουν οι άνθρωποι του πρότζεκτ.
 • Μη φανταστείτε ότι με πιάνει κάποια ιδιαίτερη τρέλα με την ανωνυμία ή/και με την ιδιωτικότητα. Κάθε άλλο, δεν ζω με το φόβο της διαρκούς κι αδιάκριτης παρακολούθησης από σκοτεινές δυνάμεις πέρα και πάνω από εμένα, ούτε αγχώνομαι με το ενδεχόμενο της υποκλοπής ευαίσθητων δεδομένων που με αφορούν. Απλά, θεωρώ ότι όποιος επιθυμεί να προστατεύει την ανωνυμία ή/και την ιδιωτικότητά του, πρέπει να έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση στα κατάλληλα εργαλεία για να το πετυχαίνει.
 • Ένας από τους λόγους που χαίρομαι με το Keybase, είναι διότι εδώ και μήνες προσπαθώ να κρυπτογραφώ το email μου καθημερινά. Κι επειδή η κρυπτογράφηση του email χρειάζεται δύο για να λειτουργήσει, όταν ο άλλος δεν έχει το δημόσιο πιστοποιητικό μου ή δεν ενδιαφέρεται ή απλά βαριέται να ψάξει το όλο θέμα, ε, τουλάχιστον έχω κανονίσει ώστε όλα τα emails που στέλνω να υπογράφονται ψηφιακά, αυτόματα.
 • Αρκετοί συνδρομητές του περιοδικού ενδιαφέρονται για την κρυπτογραφία δημοσίου κλειδιού. Λιγότεροι, ομολογουμένως, εφαρμόζουν τις σχετικές τεχνικές στην πράξη, καθημερινά. Τώρα με το Keybase, ίσως παρακινηθούν κι ασχοληθούν περισσότεροι.
 • Μ’ αρέσει αυτή η σκέψη.
 • Εκτός από την κρυπτογράφηση –ή έστω την ψηφιακή υπογραφή– του email, αυτό που επίσης μ’ αρέσει είναι ότι χρησιμοποιώ ολοένα και πιο αραιά τους mail servers των μεγάλων, δηλαδή των Google, Yahoo, Microsoft κ.λπ. Αντίθετα, έχω εδώ και κάτι μήνες τον δικό μου mail server και είμαι στην ευχάριστη θέση ν’ αναφέρω ότι λειτουργεί απείρως πιο αξιόπιστα απ’ όσο περίμενα. Συνεχίζω όμως να χρησιμοποιώ και το Gmail. Το email για το deltaHacker.gr είναι ακόμα hosted από την Google και πρέπει να ομολογήσω ότι διστάζω να το μεταφέρω στο Mail-in-a-Box (εν συντομία MiaB — σ’ αυτό βασίζεται ο DIY mail server μου). Αντίγραφα εφεδρείας παίρνω, όμως η αλληλογραφία για το περιοδικό είναι εξαιρετικά κρίσιμη για να μην την εμπιστεύομαι στα έμπειρα χέρια της Google.
 • Αυτό το προηγούμενο, με τα έμπειρα χέρια, στην πραγματικότητα σημαίνει ότι αφενός φοβάμαι τον εαυτό μου, αφετέρου έχω μια μόνιμη ανησυχία για το μέλλον του MiaB. Εξηγούμαι: Για έναν DIY mail server, ο μόνος υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία του είναι ο ίδιος ο κάτοχός του. Με τις ιδέες που μου ‘ρχονται κατά καιρούς, ικανό μ’ έχω να τα κάνω μαντάρα ένα πρωί (εντάξει, μπορεί να ‘ναι και βράδυ). Επίσης: Είμαι βέβαιος, όπως βέβαιος είναι κι οποιοσδήποτε άλλος στον πλανήτη ασχολείται έστω και λίγο με την τεχνολογία, ότι η Google θα μας συντροφεύει για πολλά πολλά χρόνια ακόμα. Για τον αξιέπαινο πρωτεργάτη του MiaB, δεν είμαι τόσο σίγουρος. Όχι ότι πρόκειται να πάθει κάτι ο άνθρωπος, δηλαδή. Απλά, κάποια στιγμή ίσως αποφασίσει ότι δεν θέλει ή δεν μπορεί ν’ ασχοληθεί άλλο με το πρότζεκτ. Το MiaB βέβαια είναι Open Source, οπότε μετά από ενδεχόμενη απόσυρση του εμπνευστή του μάλλον θα πάρει άλλος τα ηνία. Αλλά μπορεί και όχι. Ξέρω κι εγώ;
 • Μήπως ανησυχώ υπερβολικά κι άδικα; Μπορεί, μπορεί. Σε κάθε περίπτωση, η δυνατότητα για εύκολη μεταφορά των emails από mail server σε mail server με ησυχάζει κάπως. Τώρα που σας γράφω τις ανησυχίες μου και το σκέφτομαι πιο ψύχραιμα, μπορεί τελικά να το κάνω το μεγάλο βήμα και να φέρω *όλο* το email μου στην πλατφόρμα του MiaB και να απεμπλακώ από την Google.
 • Θα το σκεφτώ λίγο ακόμα και θα δω.
 • Εκτός από την αυτονομία που σου δίνει το MiaB, έχει και τον δικό του name server. Ο χειρισμός του είναι πανεύκολος και την ίδια στιγμή είναι πανίσχυρος. Παρέχει επίσης υπηρεσίες dynamic DNS κι έτσι έχω φροντίσει ώστε να φτάνω στο οικιακό δίκτυο εύκολα, χωρίς να έχω ιδέα για το δυναμικό IP που έχει δώσει ο ISP στον router μου. Ο name server του MiaB με παρακίνησε να ξεσκονίσω και τις γνώσεις μου περί DNS. Μετά μάλιστα στρώθηκα κι ετοίμασα σχετική σειρά άρθρων για το περιοδικό. Μιλάμε για τρομερή διασκέδαση — και το εννοώ.
 • Λοιπόν, θα πω κι ένα τελευταίο για το MiaB και μετά θα σας αφήσω να χαρείτε το τεύχος.
 • Έχεις αγοράσει, λοιπόν, ένα νέο domain — ας πούμε το colder.xyz. Κάποια στιγμή στήνεις κι εγκαθιστάς το MiaB σε ένα ωραιότατο VPS, ώστε να χειρίζεται το email για το συγκεκριμένο domain. Όλα καλά. Μαζί με τον mail server, ως δώρο παίρνεις κι έναν name server που είναι authoritative για το colder.xyz. Άριστα. Ξέρετε κάτι; Σαν να μην έφτανε το δώρο του name server, έχεις και web server για ένα static site που, προαιρετικά, μπορείς να σερβίρεις από το ίδιο VPS.
 • Στην αρχή αγνόησα το θέμα με το static site. Σύντομα όμως η ιδέα με κέρδισε. Είναι που κατά καιρούς με πιάνει η όρεξη να γράφω τα δικά μου, οπότε ήθελα ένα απλό, απέριττο και ταχύτατο blog όπου θ’ ανεβάζω τα πονήματά μου (κυρίως περί ανέμων και υδάτων).
 • Κάπως έτσι, στο VPS που έχω το MiaB με τον name server του, κάποια στιγμή πήρε σάρκα και οστά και το https://colder.xyz. Το static site generator πίσω από το blog είναι το ταχύτατο Hugo. Είναι πολλά ακόμα που θέλω να μάθω για το Hugo, από νωρίς όμως άρχισα να παίζω –στο χαλαρό– και στο πλαίσιο των πειραματισμών μου έχω ανεβάσει και μερικά posts.
 • Ορισμένοι φίλοι κι αναγνώστες από νωρίς φρόντισαν κι έδειξαν το ενδιαφέρον τους για τους static site generators. Να πω την αλήθεια, περίμενα ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Πολλοί εκ των αναγνωστών μας θέλουν να εστιάζουν στην ουσία, οπότε από το blog τους ενδιαφέρονται κυρίως για το περιεχόμενο κι όχι για τις σφυρίχτρες και τα κουδούνια, όπως λέει κι ο κος Αρχισυντάκτης (TM).
 • Τώρα που το τεύχος 050 του deltaHacker είναι έτοιμο και η επόμενη εβδομάδα θα είναι λίγο πιο χαλαρή, λέω να επιτεθώ στο Hugo. Αν το κάνω –που μάλλον θα το κάνω– θα ετοιμάσω κι ένα άρθρο για το τεύχος 051. Ή, όπως συχνά συμβαίνει, αντί για ένα άρθρο μπορεί να ετοιμάσω μίνι αφιέρωμα (διάβαζε: τουλάχιστον δύο άρθρα).
 • Θα δείξει.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων