Το προφίλ μας στο Google Plus
0

deltaHacker 051 editorial: Παράλληλα Σύμπαντα

Αγαπητές κι αγαπητοί, φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι.

 • Αυτή τη στιγμή, το κουράγιο για την πληκτρολόγηση των γραμμών αυτών είναι κάτι που μου λείπει.
 • Δυσκολεύτηκα πολύ για να ξεκινήσω το κείμενο, ενώ ξέρω ότι θα δυσκολευτώ περίπου 129 φορές περισσότερο για να το ολοκληρώσω.
 • Είμαι συγκλονισμένος, ανήσυχος και φοβισμένος.
 • Σιγά, όλοι είμαστε απ’ όλα αυτά, θα σκεφτείτε. Υπάρχει κανείς ατάραχος, ήρεμος κι εντελώς γενναίος, με όλα όσα γίνονται τον τελευταίο καιρό;
 • Ναι, έτσι είναι όπως τα λέτε, δεν το συζητώ.
 • Αλλά πριν μία περίπου εβδομάδα διάβασα μια είδηση και σκιάχτηκα ακόμα πιο πολύ.
 • Είναι ένας κος Καθηγητής από το Πανεπιστήμιο της Uppsala, στη Σουηδία, ο οποίος μετά από (πολλές) πράξεις έφτασε σ’ ένα συμπέρασμα που αλλάζει τα πάντα. Αναφέρομαι στον Erik Zackrisson, έγκριτο Αστροφυσικό, ο οποίος βάλθηκε να υπολογίσει την πιθανότητα ύπαρξης πλανήτου παρομοίου με τον δικό μας, ο οποίος θα μπορεί να υποστηρίξει τη ζωή όπως την ξέρουμε — ή μια ζωή που κάπως θα της μοιάζει, τέλος πάντων.
 • Λοιπόν, για να βεβαιωθώ ότι θα κατανοήσετε τι μου συνέβη όταν διάβασα για τα αποτελέσματα της έρευνας του κου Καθηγητού, θα κάνω εδώ ένα αναπάντεχο, δραματικό αλλά σύντομο διάλειμμα για τη μετάδοση μιας άλλης είδησης. Έτσι, αν μη τι άλλο για να ‘χετε και λίγο περισσότερο χρόνο ώστε να προετοιμαστείτε ψυχολογικά για τον κο Zackrisson.
 • Διάλειμμα: Επιτυχημένη επίθεση πραγματοποιήθηκε στο site της δημοφιλούς διανομής Linux Mint, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να κατεβάζουν μολυσμένα ISO images της εκδοχής Cinnamon, από κακόβουλους FTP servers. Οι εν λόγω servers βρίσκονταν στη Βουλγαρία και το τροποποιημένο ISO περιελάμβανε το TSUNAMI, ένα απλοϊκό για τα σημερινά δεδομένα IRC bot που χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση επιθέσεων DDoS. Το γεγονός ότι οι επιτιθέμενοι δεν ενσωμάτωσαν πιο ύπουλο ή/και πιο επικερδές malware, όπως, π.χ., θα ήταν ένας Bitcoin miner, οδηγεί τους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι μάλλον πρόκειται για νεοφερμένους στο χώρο. Η κατάσταση πλέον έχει τεθεί υπό έλεγχο κι από το site του Linux Mint διανέμονται τα επίσημα ISO images.
 • Επιστρέφουμε τώρα στη μελέτη του κου Καθηγητού.
 • Βαθιά ανάσα κι ας ξεκινήσουμε με τη μεγάλη εικόνα.
 • Στο γαλαξία μας και μόνο υπάρχουν περί τα 50 δισεκατομμύρια πλανήτες. Δεν αναφέρομαι σε συνηθισμένους πλανήτες. Όχι, αυτοί είναι πολλοί περισσότεροι. Αυτά τα 50 δισεκατομμύρια πλανήτες του γαλαξία μας που μόλις ανέφερα, είναι εκείνοι που ομοιάζουν με τη Γη και που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη ζωή όπως την ξέρουμε. Οι μαθηματικές πιθανότητες, λοιπόν, υπαγορεύουν ότι έστω και σε έναν από αυτούς –της Γης εξαιρουμένης– θα μπορούσε να υπάρχει ζωή όπως τη γνωρίζουμε.
 • Η πιθανότητα να μην είμαστε μόνοι γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αν σκεφτούμε ότι εκτός από το γαλαξία μας, στο Σύμπαν υπάρχουν περίπου άλλα 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες. Δεν χρειάζεται να παίζεις στα δάκτυλα τη Θεωρία Πιθανοτήτων, για να δεχτείς ότι *αποκλείεται* να είμαστε μόνοι μας. Εντάξει, ίσως είναι ιλιγγιωδώς απίθανο να συναντήσουμε όντα από άλλους πλανήτες, ωστόσο η βεβαιότητα ότι είναι κάπου Εκεί Έξω (TM) είναι αρκετή για να καθησυχάζει τις υπαρξιακές μας ανησυχίες.
 • Όλα ωραία, λοιπόν, αλλά όχι για τον κο Καθηγητή. Ο Erik Zackrisson δεν είναι από εκείνους που παίζουν αφελώς με τις πιθανότητες για να φτάνουν σε σαθρά συμπεράσματα. Έφτιαξε λοιπόν ένα μοντέλο σε υπολογιστή και το άφησε να τρέξει. Λαμβάνοντας υπόψη ό,τι γνωρίζουμε για τους εξωπλανήτες κι όλα όσα η Φυσική υποδεικνύει πως συνέβησαν μετά τη Μεγάλη Έκρηξη –μιλάμε τώρα για ένα διάστημα 13,8 δισεκατομμυρίων ετών–, το μοντέλο επιχείρησε να υπολογίσει την πιθανότητα ύπαρξης πλανήτη παρόμοιου με τη Γη *και* με ζωή.
 • Και πράγματι, την υπολόγισε την πιθανότητα.
 • Από ένα σύνολο 7 x 10^20 πλανητών στο Σύμπαν, ζωή έχει ένας και μόνον ένας: ο δικός μας.
 • Η ζωή στον πλανήτη μας όχι μόνο δεν είναι ο κανόνας, αλλά δεν είναι καν η εξαίρεση.
 • Όχι. Είναι απλά μια στατιστική ανωμαλία, κάτι το οποίο δεν είχε λόγο να συμβεί κι όμως, εντελώς από λάθος, συνέβη.
 • Ο κος καθηγητής έφτασε στο συμπέρασμά του βασιζόμενος σε μοντέλο — και τα μοντέλα εξ ορισμού αποτελούν προσεγγίσεις της πραγματικότητας. Ίσως, λοιπόν, κάτι να του ξεφεύγει και τελικά να μην είμαστε μόνοι μας.
 • Εδώ δεν έλαβε καν υπόψη του τα παράλληλα σύμπαντα, θα σκεφτεί κάποιος. Και τη σκέψη αυτού του κάποιου δεν πρέπει να βιαστούμε και να την απορρίψουμε, αγαπητές κι αγαπητοί. Θυμηθείτε: Τέλεια γνώση δεν έχουμε, στα σκοτάδια κινούμαστε και ψηλαφίζουμε.
 • Μπορεί, λοιπόν, ο κος καθηγητής να έχει δίκιο και στο δικό μας Σύμπαν να επικρατεί ησυχία, τάξη και ασφάλεια –τουλάχιστον σε μια κοσμική κλίμακα–, αλλά την ίδια στιγμή να υπάρχουν και παράλληλα σύμπαντα. Σε κάποια από αυτά είναι πιθανό να υπάρχει ζωή σε περισσότερους από έναν πλανήτες. Σε κάποιο άλλο, ίσως υπάρχει ζωή σε καμιά πενηνταριά πλανήτες. Σε παράλλο παίζει να επικρατεί ενοχλητικός συνωστισμός και οι εκεί επιστήμονες να συζητούν για την ύπαρξη ησύχων συμπάντων, σαν το δικό μας. Ποιος ξέρει; Ποιος μπορεί με βεβαιότητα να πει; Ποιος είναι πρόθυμος να αποκλείσει τη μία και την άλλη υπόθεση;
 • Τελικά, ξεκίνησα να γράφω το κείμενο αυτό με βαριά καρδιά, όσο όμως το σκέφτομαι αισιοδοξώ. Ναι, αν όχι στο δικό μας τότε σίγουρα σε κάποιο άλλο, παράλληλο Σύμπαν, να υπάρχει ζωή εδώ κι εκεί και παραπέρα.
 • Αλλά, για μια στιγμή. Θα μπορέσουμε άραγε κάποια στιγμή να είμαστε σίγουροι; Θα καταφέρουμε, με κάποιο τρόπο, να πεταχτούμε σε ένα ή δύο παράλληλα σύμπαντα; Όχι για να τους κατσικωθούμε, δεν είμαστε τέτοιοι εμείς. Απλά, για να ρίξουμε μια ματιά στους εκεί φυσικούς νόμους και μετά να γυρίσουμε αμέσως στο δικό μας σύμπαν, ώστε να βελτιώσουμε τα μοντέλα μας.
 • Θα μου πείτε, εδώ δυσκολευόμαστε να πάμε μέχρι τον Άρη, ενώ και το ταξίδι μέχρι την άκρη του ηλιακού μας συστήματος αποτελεί μέγιστο καζίκι. Μετά βέβαια έχουμε και το γαλαξία μας και ύστερα ένα σωρό άλλους γαλαξίες μόνο στο δικό μας σύμπαν. Δεν μπορούμε, κατά πώς φαίνεται, να πάμε λίγο πιο πέρα από την αυλή μας — και τα παράλληλα σύμπαντα μάς μάραναν!
 • Δίκιο έχετε. Όσο κι αν η συλλογιστική σας φέρνει ξανά το φόβο, δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ ότι έχετε δίκιο. Εκτός βέβαια κι αν σκεφτόμαστε λάθος. Ίσως, π.χ., η μετάβαση σε παράλληλο σύμπαν να μην προϋποθέτει ότι πρέπει πρώτα να διασχίσουμε το παρόν σύμπαν. Μπορεί το μόνο που χρειαζόμαστε να είναι το κατάλληλο shortcut στους νόμους της Φυσικής και μετά θα μπορούμε να πεταγόμαστε από σύμπαν σε σύμπαν, να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας, να πραγματοποιούμε μερικές αθώες μετρήσεις και να επιστρέφουμε εδώ, στα γνωστά τα μέρη.
 • Είναι άραγε κάτι τέτοιο εφικτό ή το όλο σκεπτικό συγγενεύει με ευχολόγιο;
 • Τι να σας πω, πραγματικά δεν ξέρω. Πάντως η αισιόδοξη πλευρά του χαρακτήρα μου έχει αρχίσει και πάλι να κερδίζει έδαφος. Ναι, νομίζω ότι η μετάβαση σε παράλληλα σύμπαντα *είναι* εφικτή.
 • Τώρα που το σκέφτομαι λίγο πιο ψύχραιμα, τολμώ και θεωρώ ότι κάποιοι συμπολίτες μας πρέπει *ήδη* να ζουν σε παράλληλα σύμπαντα. Αν μάλιστα η υπόθεσή μου δεν είναι λανθασμένη, εξηγεί πολλά. Να, θα αναφέρω ένα-δυο παραδείγματα στην τύχη. Ορισμένοι συμπολίτες μας δεν φαίνεται να παραξενεύονται καθόλου όταν το ΟΧΙ μετατρέπεται σε ΝΑΙ. Μην το σκέφτεστε με τη λογική του δικού μας σύμπαντος: Είναι που στο δικό τους σύμπαν οι νόμοι της φύσης επιτρέπουν τέτοιου είδους απότομες μεταβάσεις. Αποτελούν καθημερινό κι εντελώς βαρετό φαινόμενο στον κόσμο τους, πώς να το κάνουμε. Άλλο παράδειγμα: Υπάρχουν συμπολίτες μας που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο, ξέρει πολύ καλά τι κάνει και τελικά όλα θα πάνε καλά. Μη γελάτε. Στο δικό τους σύμπαν όλα αυτά συμβαίνουν ήδη. Αν ήμαστε κι εμείς στο ίδιο σύμπαν, παρόμοια θα σκεφτόμασταν, τα ίδια θα λέγαμε.
 • Αλλά δεν είμαστε.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων