Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Κηρύσσει το Dropbox τον πόλεμο στο BitTorrent Sync;

Πατέντα για το συγχρονισμό και τη διαμοίραση αρχείων μέσω τεχνολογίας peer-to-peer κατοχύρωσε η Dropbox, γεγονός που σημαίνει ότι οι χρήστες της υπηρεσίας δεν θα είναι απαραίτητο, ενδεχομένως, να αποθηκεύουν τα αρχεία τους στους servers της εταιρείας.

Πατέντα για το συγχρονισμό και τη διαμοίραση αρχείων μέσω τεχνολογίας peer-to-peer, κατοχύρωσε η Dropbox | Image Credit: TheStack

Σύμφωνα με την εταιρεία, η χρήση της κατανεμημένης peer-to-peer διαμοίρασης θα μπορούσε να αυξήσει τις ταχύτητες download αλλά και να εξαλείψει τα bottlenecks. Η σχετική πατέντα της Dropbox υπεβλήθη το 2014 και δημοσιεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, περιγράφει δε ένα σύστημα για την αποθήκευση αρχείων σε διάφορα μέσα χωρίς την ανάγκη ανεβάσματος και κατεβάσματος από κεντρικό server.

Για την αντιμετώπιση ζητημάτων συγχρονισμού, τα οποία προκύπτουν όταν μια ομάδα χρηστών δουλεύουν πάνω στο ίδιο αρχείο την ίδια στιγμή, ερευνητές της εταιρείας ανέπτυξαν και προτείνουν ένα νέο σύστημα κρυπτογραφικών κλειδιών. Σύμφωνα μ’ αυτό θα είναι δυνατή η ανά πάσα στιγμή διάκριση της εκδοχής του αρχείου που έχει κάθε χρήστης, ενώ θα διασαφηνίζεται και το πώς το αρχείο θα πρέπει να συγχρονιστεί με τις εκδοχές του σε άλλα μέσα αποθήκευσης.

Μετά την απόκτηση της σχετικής πατέντας, ανταγωνιστές της Dropbox δεν θα είναι σε θέση ν’ αναπτύξουν παρόμοια συστήματα. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία θέτει απέναντί της ως κύριο ανταγωνιστή την BitTorrent, την εταιρεία πίσω από το εξαιρετικά δημοφιλές εργαλείο διαμοιρασμού BitTorrent Sync. Από το 2013 οι χρήστες του εν λόγω εργαλείου έχουν τη δυνατότητα για ταχύτατη μεταφορά και διαμοιρασμό μεγάλων αρχείων *χωρίς* την ανάγκη κεντρικού server στο cloud, όπως συμβαίνει έως σήμερα με το Dropbox.

Ένα άλλο θετικό που θα έχει για την Dropbox η εισαγωγή τεχνολογίας peer-to-peer, θα είναι η απαλλαγή της από νομικές ευθύνες λόγω του περιεχομένου των αρχείων που αποθηκεύουν οι χρήστες στους διακομιστές της.

Πηγή: TheStack

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων