Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Έκτακτα δελτία καιρού από το Raspberry Pi [μέρος 1ο]

Έχετε παίξει παιχνίδια με post-apocalyptic σενάριο; Μιλάμε για τα παιχνίδια που τοποθετούν τον ήρωα στη Γη, αλλά μετά από το ξέσπασμα μιας τεράστιας καταστροφής. Ένα συνηθισμένο στοιχείο σε αυτά τα σενάρια αποτελεί το πάντρεμα παλιών και νέων τεχνολογιών, αφού οι άνθρωποι δεν έχουν τους πόρους ή τα μέσα για την ανάπτυξη σύγχρονων λύσεων. Ε, λοιπόν, κάτι τέτοιο αποφασίσαμε να κάνουμε κι εμείς! Όχι γιατί δεν έχουμε τους πόρους ή περιμένουμε κάποια καταστροφή να συμβεί, αλλά για την πρόκληση και το χαβαλέ.

Έκτακτα δελτία καιρού από το Raspberry Pi [μέρος 1ο]

Στο τεύχος 017 του περιοδικού, ο καλός φίλος και συνάδελφος GiannouG παρουσίασε το Ιnternet of Τhings. Σ’ εκείνο το άρθρο, χρησιμοποιώντας ένα Arduino και το Ethernet shield μάς έδειξε πώς μπορούμε να συνδέσουμε έναν αισθητήρα θερμοκρασίας σ’ αυτό το ιδιότυπο δίκτυο συσκευών. Στο παρόν τεύχος θα κάνουμε το αντίστροφο: Θα χρησιμοποιήσουμε το αγαπημένο μας Raspberry Pi κι αντί να στείλουμε μετρήσεις σε κάποιο δίκτυο, θα αντλήσουμε τα αποτελέσματα από μετρήσεις που έκαναν άλλοι. Στη συνέχεια θα επεξεργαστούμε τα σχετικά δεδομένα και θα τα παρουσιάσουμε σ’ ένα φυσικό και οικείο μέσο: στο χαρτί! Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, θα κατασκευάσουμε ένα σύστημα ειδοποίησης για ακραία (και μη) καιρικά φαινόμενα, που θα στηρίζεται στο Raspberry Pi και σε έναν θερμικό εκτυπωτή. Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να τυπώνει μηνύματα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και να παρουσιάζει την πρόγνωση για τις επόμενες ώρες. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να επιδεικνύει φειδώ, τυπώνοντας μηνύματα μόνο όταν επίκειται κάποια επικίνδυνη ή απότομη μεταβολή στον καιρό. Εμείς προτιμήσαμε τη δεύτερη προσέγγιση, επειδή θα εξοικονομεί χαρτί και οι εκτυπώσεις θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα: Κάθε μήνυμα που θα τυπώνεται απ’ αυτό το σύστημα θα τραβάει την προσοχή μας για τα καλά.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο deltaHacker 039 (τεύχος Δεκεμβρίου 2014).

Το μηνιαίο περιοδικό deltaHacker είναι αποκλειστικά ψηφιακό (μορφή PDF). Μάθετε για τις απίστευτες τιμές των συνδρομών που προσφέρουμε, δείτε όλα τα τεύχη που έχουν κυκλοφορήσει ως τώρα, καθώς επίσης και τα εκτενή κι αναλυτικά video tutorials (deltaCast Episodes) που παράγουμε. Μπορείτε να κάνετε την παραγγελία του πακέτου συνδρομής που σας ταιριάζει από τη σχετική φόρμα. Προσοχή: Για την πλήρη πρόσβαση στα video tutorials απαιτείται ενεργή συνδρομή στο περιοδικό.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων