Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Εντυπώσεις από το IT Pro|Dev Connections 2012

Οι ημερομηνίες 24/11 και 25/11 ήταν από καιρό σημειωμένες στο ημερολόγιο μου. Ο λόγος ήταν η φετινή διοργάνωση του IT Pro|Dev Connections 2012. Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να παραβρεθώ πέρυσι, φέτος εξασφάλισα από νωρίς τη συμμετοχή. Με μια σύντομη πτήση από Θεσσαλονίκη βρέθηκα στο Ελ. Βενιζέλος, όπου τόσο ο χώρος του event (Metropolitan Expo) όσο και η διαμονή ήταν σε απόσταση αναπνοής.

Για όσους δεν γνωρίζουν τι εστί IT Pro|Dev Connections, να πω εν τάχει ότι πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια δύο πολύ γνωστών communities, των autoexec.gr και dotNETZone.gr, να διοργανώσουν ένα event για επαγγελματίες του χώρου της πληροφορικής και του προγραμματισμού. Θα μου πείτε τώρα –και με το δίκιο σας– ότι αυτό δεν μοιάζει να έχει και πολύ σχέση με το κοινό που απευθύνεται το deltaHacker. Έτσι φαίνεται, με μια πρώτη εξέταση. Σκεφτείτε όμως ότι οι διοργανωτές έχουν ξεχωρίσει μέσα από τα communities και πρόκειται για άτομα με μεράκι και τρομερή όρεξη. Επιπρόσθετα, είναι και οι ίδιες οι παρουσιάσεις του φετινού event. Δεν νομίζω πως τίτλοι όπως Network Ghostbusters, How to avoid being h@ck3d, Computer Crime Scene Investigation και Advanced PKI Security θα άφηναν ασυγκίνητους πολλούς από τους ανανγώστες του περιοδικού.

IT Pro|Dev Connections 2012

Μετά από μια ομολογουμένως ταχύτατη εγγραφή στη γραμματεία, ο κάθε συμμετέχων είχε το προσωπικό του badge, με δυνατότητες NFC. Η επιλογή αυτή εξυπηρέτησε σε πολλά επίπεδα τη διοργάνωση, όπως, π.χ., στο να γίνονται ταχύτατα οι διαγωνισμοί και οι σπόνσορες να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να γίνονται κουραστικοί, συγκεντρώνοντας στοιχεία επαφής και επικοινωνίας.

Το event ήταν χωρισμένο σε παράλληλα tracks, τουλάχιστον τέσσερα κάθε φορά, ώστε ο καθένας να μπορέσει να παρακολουθήσει ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από όλους τους τομείς. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και τα tracks στις μικρότερες αίθουσες πολλές φορές ασφυκτιούσαν από κόσμο, ενώ πολλά από αυτά επαναλήφθηκαν ώστε όλοι να μείνουν ευχαριστημένοι. Παρά το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής (πάνω από 600 συμμετέχοντες) όλα κύλησαν ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Την πρώτη ημέρα, από πλευράς παρουσιάσεων άνοιξε ο brand strategist Peter Economides, με το keynote του Entrepreneurship – That’s the way forward. Αν σας ακούστηκε βαρύ, πιστέψτε με πως ήταν από τις πιο δυναμικές παρουσιάσεις που έχω παρακολουθήσει και άφησε τους πάντες κατάπληκτους. Μπορείτε να πάρετε μια γεύση αναζητώντας στο YouTube μια παρεμφερή του παρουσίαση, με τίτλο Rebranding Greece.

Στη συνέχεια παρακολούθησα δύο δυναμικές παρουσιάσεις σχετικές με τις δυνατότητες του νέου Hyper-V server της Microsoft, καθώς και τις επαυξημένες δυνατότητες του σύγχρονου Desktop Virtualization. Οι παρουσιάσεις έγιναν από τους ειδικούς του autoexec, Hyper-Βαγγέλη Καψαλάκη και Νάσο Κλαδάκη. Ενδιάμεσα προτίμησα το track του Γιώργου Σπηλιώτη σχετικά με το advanced networking, όπου αναλύθηκαν τεχνικές Layer 2 SSL VPN και two factor authentication.

Τη βραδιά, κατά την άποψη μου, έκλεψε ο Θανάσης Διόγος, όπου σε μια παρουσίαση με τίτλο Network Ghostbusters ανέλυσε πώς με τη βοήθεια του packet tracing (μέσω Wireshark) μπορούμε να ανακαλύψουμε διάφορα φαντασματάκια που ταλαιπωρούν τα δίκτυά μας — και να τα εξαλείψουμε. Ίσως λίγο τεχνική η παρουσίαση για τον πολύ κόσμο, αλλά για τα ενδιαφέροντα μου άκρως απολαυστική. Στο κλείσιμο της βραδιάς το πάνελ συζήτησης Μένω ή φεύγω από την Ελλάδα έδωσε χρήσιμες πληροφορίες και απαντήσεις σε ερωτήματα που βασανίζουν αρκετούς επαγγελματίες, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η πρώτη παρουσίαση που παρακολούθησα τη δεύτερη μέρα ήταν του Χρήστου Σπανουγάκη, με τίτλο How to avoid being h@ck3d. Με μια πολύ καλή δομή έδειξε τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε διαχειριστής, αφήνοντας στους χρήστες περισσότερα δικαιώματα απ’ όσο πρέπει. Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Δημήτρης Μουτζούρης Λυγερός, όπου στην παρουσίασή του με τίτλο Computer Crime Scene Investigation ανέλυσε τους άξονες των computer forensics.

Ξανά, ενδιαφέρουσα ήταν και η παρουσίαση του Γιώργου Σπηλιώτη σχετικά με την ασφάλεια ενός Public-Key Infrastructure και τους κινδύνους από “ασφαλή” Certification Authorities. Ακολούθησαν αρκετές παρουσιάσεις, technical tracks και Chalk and Talks, με αρκετό business ενδιαφέρον.

Τη σκυτάλη ανέλαβε και πάλι ο Θανάσης Διόγος με την παρουσίαση Malware are ready, are you? στην οποία όπως είχε προαναγγείλει δεν θα χρησιμοποιούσε το Wireshark. Ευτυχώς δεν κράτησε το λόγο του και παρουσίασε τεχνικές διάφορων κακόβουλων εφαρμογών όπως DDoS tools (LOIC, HOIC κ.ά.), malware, RATs, rootkits και exploit packs, δίνοντας σε όλα αυτά τον εύστοχο και χιουμοριστικό χαρακτηρισμό “ΜΠΑ” (Μόνιμη Προηγμένη Απειλή, κατά το APT, Advanced Persistent Threat).

Με χαρά είδα ότι στους συμμετέχοντες ήταν και άλλοι γνωστοί μου από την κοινότητα του περιοδικού, όπως οι @ankso και @ldkge. Με ένα κοινό σαφώς ικανοποιημένο, οι διοργανωτές ανανέωσαν το ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων