Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Επικίνδυνες διασυνδέσεις, αλλά συμβολικά

Αν βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος την κατάλληλη στιγμή, μπορεί να μας σώσει από οτιδήποτε. Αν ωστόσο δημιουργηθεί το κατάλληλο symbolic link την κατάλληλη χρονική στιγμή, μπορεί και να καταστραφούμε. Δεν ξέρουμε αν γνωρίζετε τι είναι τα symbolic links, αλλά πρέπει να σας πούμε ότι δημιουργούνται πανεύκολα κι από οποιονδήποτε χρήστη ενός UNIXοειδούς λειτουργικού. Ένας επίδοξος attacker είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τα symbolic links για να πετύχει το στόχο του, ευτυχώς όμως που χρειάζεται το κατάλληλο timing το οποίο είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Ή μήπως όχι;

deltaHacker Ιουλίου (τεύχος 010) | Επικίνδυνες διασυνδέσεις, αλλά συμβολικά

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τις επιθέσεις συμβολικών συνδέσεων (symbolic links ή symlinks). Επιπρόσθετα, θα μιλήσουμε για τις επιθέσεις race condition και θα εξηγήσουμε γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να πετύχουν. Φυσικά, για να αποκτήσουμε μια πλήρη εικόνα του θέματος, δεν θα περιοριστούμε στη θεωρία: Θα εξετάσουμε αυτές τις επιθέσεις στην πράξη, γράφοντας κι αναλύοντας ένα προγραμματάκι σε Perl. Το προγραμματάκι μας θα εκμεταλλεύεται την αδυναμία ενός άλλου προγράμματος, το οποίο συνοδεύει σχεδόν όλες τις διανομές Linux. Ο λόγος γίνεται για το nano. Ο εν λόγω text editor, έως και την έκδοση 2.2.3 διέθετε μια κρίσιμη αδυναμία σε σχέση με το χειρισμό των symbolic link. Βέβαια, οι περισσότερες διανομές Linux προσφέρουν πλέον τη διορθωμένη έκδοση του nano, είτε από την εγκατάσταση είτε μέσω ενημερώσεων. Ωστόσο η επίθεση που θα εξετάσουμε έχει μεγάλη διδακτική αξία: Αποτελεί ένα άριστο παράδειγμα ανατρεπτικής και ευφυέστατης σκέψης!

Διαβάστε όλο το άρθρο στο deltaHacker Ιουλίου (τεύχος 010). Όλες τις πληροφορίες για τις συνδρομές στο deltaHacker, το μοναδικό μηνιαίο περιοδικό με θεματολογία ethical hacking και security που δεν κυκλοφορεί στα περίπτερα και απευθύνεται σε όλους, θα τις βρείτε εδώ ακριβώς. Για παραγγελίες μεμονωμένων τευχών ή συνδρομών συμπληρώστε τη σχετική φόρμα.

Εκμεταλλευτείτε την προσφορά Summer 2012, κερδίζοντας 5% από τις 12μηνες και 24μηνες συνδρομές! Ειδικά με την παραγγελία 24μηνης συνδρομής, πέρα από την έκπτωση μπαίνετε και σε κλήρωση για πέντε (5) συνδρομές εφ’ όρου ζωής!

Σημείωση: Οι συνδρομές μπορούν να ξεκινούν από όποιο τεύχος επιθυμείτε, αρκεί να υπάρχει σε stock.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων