Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Επικοινωνήστε άφοβα, μπορείτε!

Οι καθημερινές μας δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη χρήση πολλών δικτυακών υπηρεσιών που παρέχονται δωρεάν. Μόνο που πίσω από το μηδενικό κόστος για την τσέπη μας, κρύβεται ένα μεγάλο κόστος για τη ιδιωτικότητά μας: Τα δεδομένα που ανταλλάσσουμε με άλλους χρήστες δεν ανήκουν πλέον σε εμάς, αλλά στις εταιρείες μέσω των οποίων πραγματοποιείται η επικοινωνία. Αν δεν μας πιστεύετε, διαβάστε τους όρους χρήσης. Αν μας πάλι μας πιστεύετε, συνεχίστε να διαβάζετε το άρθρο ;)

Επικοινωνήστε άφοβα, μπορείτε!

Πριν από πολλά χρόνια, όταν το Internet είχε αρχίσει να εξαπλώνεται και να μπαίνει στα σπίτια μας με τις συνδέσεις dial-up, οι χρήστες αντάλλασσαν άμεσα μηνύματα μέσω IRC. Εκείνη την εποχή, όμως, το Internet δεν έπαιζε το ρόλο που παίζει σήμερα στην καθημερινή μας ζωή. Δεν πρέπει να μας προκαλεί αίσθηση, λοιπόν, ότι τότε ήταν ελάχιστοι εκείνοι που προβληματίζονταν για την ασφάλεια της επικοινωνίας τους. Με την πάροδο των χρόνων η χρήση του IRC περιορίστηκε και στη θέση του ξεφύτρωσαν διάφορες άλλες λύσεις. Ανάμεσα στους messengers που εμφανίστηκαν, ξεχωριστή παρουσία αποτελούσε το δημοφιλές Skype. Σε σχέση με τους προγόνους του παρείχε βελτιωμένες δυνατότητες επικοινωνίας, υποστηρίζοντας τόσο τη μεταφορά ήχου, όσο και εικόνας. Επιπρόσθετα, η αρχιτεκτονική του στηριζόταν σε τεχνολογία peer-to-peer (P2P), γεγονός που καθιστούσε δύσκολη την παρακολούθηση από τρίτους. Όπως θα γνωρίζετε, όμως, το Skype έχει περάσει πλέον στα χέρια της Microsoft. Μία από τις πρώτες αλλαγές που έκανε η εταιρεία-κολοσσός ήταν να μετατρέψει την αρχιτεκτονική του δικτύου από κατανεμημένη σε “συγκεντρωμένη” (centralized), επιβάλλοντας τη μεταφορά των μηνυμάτων μας από συγκεκριμένους κάθε φορά servers. Αυτό έγινε με πρόσχημα τη βελτίωση της ποιότητας των επικοινωνιών, αν και το αποτέλεσμα είναι αμφιλεγόμενο. Όπως και να ‘χει, οι υποψιασμένοι χρήστες αντιμετωπίσαμε τη συγκεκριμένη αλλαγή με καχυποψία. Η καχυποψία μετατράπηκε σχεδόν σε βεβαιότητα, όταν αποκαλύφθηκαν οι πρακτικές της NSA και η συνεργασία της με διάφορες εταιρείες — μεταξύ των οποίων και η Microsoft.

Το Skype δεν αποτελεί το μοναδικό δημοφιλές δίκτυο για την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων. Υπάρχουν πολλές ακόμα λύσεις, αρκετές από τις οποίες προορίζονται για χρήση από smartphone. Οι συγκεκριμένες εφαρμογές προσφέρουν πολλές ευκολίες και το μόνο που ζητούν, συνήθως, είναι η πρόσβαση στον τηλεφωνικό μας κατάλογο. Μόνο που μ’ αυτόν τον τρόπο οι αντίστοιχες εταιρείες μπορούν να συσχετίσουν τα ψευδώνυμά μας με τηλεφωνικούς αριθμούς κι άλλα πραγματικά στοιχεία, και κατά συνέπεια να ταυτοποιήσουν όχι μόνον εμάς τους ίδιους αλλά και τους συνομιλητές μας.

Για όσους ενδιαφέρονται για τη μυστικότητα της επικοινωνίας, έχουν αναπτυχθεί μερικές εξαιρετικές λύσεις οι οποίες μάλιστα είναι και Ανοιχτού Κώδικα. Πρόκειται για εφαρμογές ή και ολόκληρα δίκτυα, τα οποία προσφέρουν ασφάλεια κι ανωνυμία κρατώντας τα αδιάκριτα βλέμματα των εταιρειών και των κρατικών υπηρεσιών μακριά. Στο παρόν άρθρο θα παρουσιάσουμε δύο από τις πλέον ενδιαφέρουσες λύσεις: Το απλοϊκό torchat, του οποίου η λειτουργία θυμίζει τις πρώτες εκδόσεις του MSN Messenger, καθώς και το Tox, που παρέχει ένα πλούσιο οπλοστάσιο δυνατοτήτων και θα μπορούσε να συγκριθεί με το Skype!

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο deltaHacker 036 (τεύχος Σεπτεμβρίου 2014).

Το μηνιαίο περιοδικό deltaHacker είναι αποκλειστικά ψηφιακό (μορφή PDF). Μάθετε για τις απίστευτες τιμές των συνδρομών αλλά και για τα εκτενή κι αναλυτικά video tutorials (deltaCast Episodes), και κάντε τώρα την παραγγελία σας από τη σχετική φόρμα. Προσοχή: Για την πλήρη πρόσβαση στο deltaCast απαιτείται ενεργή συνδρομή στο περιοδικό.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων