Το προφίλ μας στο Google Plus
4

ESET Smart Security 2014: Εμπορικό, επί πληρωμή anti-virus;

Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μια εμπορική σουίτα ασφαλείας που βασίζεται σ’ ένα από τα πλέον αγαπημένα μας anti-virus: το NOD32. Με αφορμή την ενασχόληση και τα πειράματά μας, παράλληλα με τη σύντομη παρουσίαση που ακολουθεί παραθέτουμε και κάποιες σκέψεις αφενός για το αν αξίζει να χρησιμοποιούμε anti-virus, αφετέρου για το αν έχει νόημα να πληρώνουμε γι’ αυτό.

Πάρτε κι εσείς μέρος στο διαγωνισμό μας για πέντε (5) άδειες χρήσης για τη σουίτα ασφαλείας ESET Smart Security 2014! Πρώτα, όμως, διαβάστε αυτό το άρθρο. Υπάρχει λόγος ;)

Το έχουμε πει, θα το πούμε και τώρα, θα το λέμε και σε κάθε ευκαιρία: Η καλύτερη άμυνα απέναντι στο malware, στις απόπειρες phishing και στις πάσης φύσεως διαδικτυακές επιβουλές γενικότερα, είναι ο ενημερωμένος χρήστης που ξέρει τι κάνει. Βεβαίως, από εκεί και πέρα υπάρχει και η πρώτη γραμμή άμυνας: Ειδικά για τα συστήματα Windows, τα οποία αποτελούν τον νούμερο ένα –και μάλιστα με διαφορά– στόχο για malware authors, scammers κι άλλους προκομμένους, την εν λόγω γραμμή άμυνας αποτελεί η εφαρμογή anti-virus μαζί με το firewall. Ας μη γελιόμαστε: Ακόμη κι ο πιο έμπειρος χρήστης, θέλετε από αφηρημάδα, θέλετε από βιασύνη, θέλετε λόγω κούρασης κ.ο.κ., είναι δυνατόν να κάνει τη λάθος κίνηση που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μόλυνση του υπολογιστή του. Όταν όμως στο σύστημα λειτουργεί και μια ενημερωμένη, ικανή εφαρμογή anti-virus μαζί μ’ ένα έξυπνο application firewall, τότε κατά 99,129% το κακό θα αποφευχθεί.

Αναρωτιέστε προς τι όλος αυτός ο πρόλογος; Ουσιαστικά, αποτελεί απάντηση για τους φίλους που ισχυρίζονται ότι αν κάποιος ξέρει τι του γίνεται, ε, τότε το anti-virus τού είναι περιττό. Ο γράφων, ως χρήστης που *μάλλον* ξέρει τι του γίνεται αλλά την ίδια στιγμή έχει και χίλιους δυο λόγους ώστε πότε πότε ν’ αφαιρείται, τείνει να έχει ελαφρώς διαφορετική άποψη. Μη λησμονείτε εξάλλου και το ελληνικότατο (πλέον) ρητό “better safe than sorry”, το οποίο θα μπορούσε να λέγεται μόνο για περιπτώσεις σαν αυτές που συζητάμε και πάλι να διατηρεί την αξία που τώρα έχει.

Εμπορική ή δωρεάν λύση;
Παραδεχόμαστε ότι κατά την προετοιμασία του παρόντος το ερώτημα μάς βασάνισε λίγο. Ακριβώς γι’ αυτό αποφασίσαμε να το αντιμετωπίσουμε ευθύς εξαρχής, πριν ακόμη περάσουμε στην παρουσίασή μας.

Το καλό της δωρεάν λύσης είναι προφανές: Μηδενικό κόστος. Όμως για άλλη μια φορά φαίνεται να ισχύει αυτό το “ό,τι δίνεις παίρνεις”. Το διαδεδομένο Microsoft Security Essentials, για παράδειγμα, δεν έχει την καλύτερη απόδοση ανάμεσα στα anti-virus — τουλάχιστον όχι σύμφωνα με το AV-TEST Institute.

Πάρτε τώρα τις δωρεάν εκδοχές εμπορικών anti-virus (AVG, Avira, Avast! κ.ά.). Ανεξαρτήτως της αποδοτικότητας των αντίστοιχων scan engines, ένα πράγμα που ενοχλεί είναι ο διαρκής αγώνας των εφαρμογών να στρέψουν το χρήστη προς την εμπορική, επί πληρωμή έκδοση. Κατανοητή η όλη λογική και πολλούς χρήστες σίγουρα δεν τους ενοχλεί. Τυχαίνει μάλιστα να είμαστε υπέρ της ιδέας του “πληρώνω για τις υπηρεσίες που μου παρέχονται”, έστω κι αυτό σημαίνει προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων. Στην περίπτωση που εξετάζουμε, οι παρεχόμενες υπηρεσίες αφορούν τόσο στη διαρκή βελτίωση της μηχανής του anti-virus, όσο και στον αδιάκοπο εμπλουτισμό της βάσης δεδομένων με νέα virus definitions.

Συμπερασματικά και για να μην το κουράζουμε, θα το πούμε όσο πιο απλά μπορούμε: Αν υπάρχει δυνατότητα για την καταβολή του αντίστοιχου ετήσιου ποσού, τότε είναι προς το συμφέρον μας να στηρίζουμε τις εταιρείες anti-virus. Αν μη τι άλλο, σκεφτείτε ότι τα scan engines και οι virus definitions databases δεν βελτιώνονται ούτε εμπλουτίζονται από μόνες τους. Από την άλλη, σε περίπτωση που δεν υπάρχει περιθώριο για επί πληρωμή λύση, υπάρχουν πάντα και οι δωρεάν προτάσεις — με τις όποιες αδυναμίες ή/και ενοχλητικές συμπεριφορές.

ESET Smart Security 2014
Σε συνεννόηση με την ESET Hellas αποκτήσαμε πλήρη πρόσβαση στη σουίτα ασφαλείας ESET Smart Security 2014, την οποία και μπορέσαμε να δοκιμάσουμε με την άνεσή μας, χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό. Πέρα από το δημοφιλέστατο NOD32 anti-virus, η σουίτα προσφέρει εργαλεία anti-phishing, anti-spam, parental control καθώς και τον μηχανισμό προστασίας HIPS (Host-based Intrusion Prevention System). Υπάρχει βεβαίως και το personal firewall, το οποίο αν κι εξ ορισμού λειτουργεί αυτόματα, χωρίς δηλαδή να απευθύνει στο χρήστη ερωτήσεις για κάθε εφαρμογή ή διεργασία που επιχειρεί να βγει στο Internet, έχει τη δυνατότητα αλλαγής συμπεριφοράς. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν, π.χ., βρισκόμαστε με ένα εκτελέσιμο που ναι μεν το anti-virus βρίσκει καθαρό, εμείς όμως διατηρούμε επιφυλάξεις. Μην ξεχνάτε: Όσο καλό και να ‘ναι ένα anti-virus, τη διαίσθηση του έμπειρου χρήστη δεν μπορεί να την υποκαταστήσει! Διαβάστε παρακάτω και θα δείτε τι εννοούμε.

Δοκιμάσαμε το ESET Smart Security 2014 τόσο σε αληθινό PC, όσο και σε εικονική μηχανή. Σ’ αυτή τη δεύτερη περίπτωση είχαμε σκοπίμως δώσει στο VM μόλις 1GB RAM, ώστε να διαπιστώσουμε αν το NOD32 διατηρεί την παλιά φήμη που το θέλει ελαφρύ και γρήγορο. Με χαρά διαπιστώσαμε πως τη διατηρεί. Να σημειωθεί εδώ ότι ελαφρύ και γρήγορο δεν ήταν μόνο το anti-virus, αλλά κι ολόκληρη η σουίτα. Ρίξτε μια ματιά σε μερικά χαρακτηριστικά screenshots από την ενασχόλησή μας με το ESET Smart Security 2014 (και διαβάστε και τις περιγραφές).

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο deltaHacker 025 δείχνουμε πώς είναι δυνατή η κατασκευή backdoors τα οποία είναι undetectable από τα anti-virus. Κατά τους πειραματισμούς που είχαμε διεξάγει για τις ανάγκες του άρθρου, είχαμε διαπιστώσει ότι και τα τέσσερα, δωρεάν anti-virus με τα οποία είχαμε καταπιαστεί αποτύγχαναν ν’ αναγνωρίσουν το backdoor. Δεν θα σας το κρύψουμε: Το ίδιο συνέβη και με το NOD32. Εδώ είναι όμως που μπαίνει στο παιχνίδι το firewall της σουίτας — και σώζει την κατάσταση. Συγκεκριμένα, όταν το firewall είναι σε Interactive Mode, τότε με το που επιχειρείται η εκτέλεση του backdoor εμφανίζεται pop-up και ζητείται από τον χρήστη άδεια, προκειμένου να επιτραπεί στο εκτελέσιμο η πρόσβαση στο δίκτυο ή όχι. Λίγη λοιπόν εμπειρία να έχει ο χρήστης (και να διαβάζει deltaHacker, φυσικά :D) κι αμέσως θα καταλάβει ότι πρόκειται για backdoor που προσπαθεί να επικοινωνήσει με το μηχάνημα του επιτιθέμενου. Και κάπου εδώ, βεβαίως, επαληθεύουμε την εγκυρότητα του αρχικού μας ισχυρισμού: Το όποιο πρόγραμμα ασφαλείας είναι η πρώτη γραμμή άμυνας και για αποτελεσματική προστασία απαιτούνται και κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις από πλευράς του χρήστη.

Όσο αποτελεσματικό κι αν είναι ένα anti-virus, υπάρχουν πάντα κακόβουλα εκτελέσιμα που θα αδυνατεί να εντοπίζει (βλ. και σχετικό άρθρο στο deltaHacker 025). Χάρη όμως στο ευέλικτο firewall του ESET Smart Security 2014, ένας έμπειρος χρήστης έχει καλές πιθανότητας να βλέπει έγκαιρα τις αληθινές προθέσεις 'παράξενων' EXEs, οπότε και θα τα εμποδίζει να επιτελούν το έργο του.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι μείναμε ευχαριστημένοι από το ESET Smart Security 2014. Η κοινότητα των αναγνωστών του περιοδικού είναι βέβαια αρκετά ζωηρή κι ανήσυχη –πάντα με την καλή έννοια–, οπότε πριν ακόμη ο γράφων ξεκινήσει τη συγγραφή του παρόντος πληροφορήθηκε, μέσω Facebook, για ένα πρόβλημα με τους κανόνες που επιδέχεται το firewall της σουίτας. Από τη μεριά της ESET Hellas μάθαμε ότι πρόκειται για γνωστό θέμα, το οποίο μάλιστα πρόκειται να αντιμετωπιστεί προσεχώς. Αναμφίβολα, το περιστατικό με το bug είναι από εκείνα που σου θυμίζουν όλα τα καλά της κοινωνικής δικτύωσης :)

Προτείνουμε ανεπιφύλακτα το ESET Smart Security 2014 σε όποιον ψάχνει μια αξιόπιστη σουίτα προστασίας, από μια εταιρεία που γνωρίζει άριστα το χώρο και δεν γυρίζει την πλάτη σε ερωτήσεις ή αιτήματα υποστήριξης από πλευράς των χρηστών.

Όχι-και-τόσο γνωστές δυνατότητες των ESET Smart Security 2014, ESET NOD32 Antivirus 2014 (κι όχι μόνο) [*]

 • Η νέα τεχνολογία προστασίας ονόματι Exploit Blocker δεν αφορά τόσο στα πυρομαχικά (malware), όσο στον τρόπο εκμετάλλευσης (π.χ., μέσω αδυναμιών του web browser, του PDF viewer κ.ο.κ.).
 • Η τεχνολογία anti-phishing αποτρέπει την υποκλοπή κωδικών κι άλλων ευαίσθητων δεδομένων από ψευδεπίγραφα sites που *μοιάζουν* με αντίστοιχα νομότυπα (αλλά δεν είναι).
 • Με τη βοήθεια του δωρεάν ESET Social Media Scanner ο χρήστης μπορεί να προστατεύσει απεριόριστο αριθμό λογαριασμών σε Facebook και Twitter

[*] Πηγή: ESET Hellas

4 Responses to “ESET Smart Security 2014: Εμπορικό, επί πληρωμή anti-virus;”

 1. iasonaspao | 11/11/2013 at 15:38

  τα παλαιότερα antivirus π.χ. ESET Security 4 ενημερώνονται ή όχι?(για νεα backdoors κ.λ.π)

  • subZraw | 11/11/2013 at 15:41

   Αν το για το προϊόν υπάρχει έγκυρη, ενεργή άδεια χρήσης, δεν βλέπω το λόγο να μην ενημερώνεται.

 2. iasonaspao | 11/11/2013 at 15:55

  οκ Ευχαριστώ :D!
  …πάντος το ESET σε σχεση με τα δωρεαν (AVG, Avast, κ.λ.π.) είναι κατα την γνώμη μου πολύ καλύτερο…

 3. AggelosMos | 30/12/2014 at 20:17

  Ωραίο άρθρο αν και εγώ είμαι φαν του Κaspersky :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων